Grand Slam
Honkbal Verslagen
European Baseball Series
7 juli 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Oranje shutout ItaliŽ in opener
English | Box Score | Play-by-Play
ROTTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team is de inaugurele editie van de European Baseball Series vrijdagavond begonnen met een 2-0 shutout vs. ItaliŽ. De twee ploegen treffen elkaar opnieuw in Rotterdam op zaterdag en zondag, waarop de wedstrijden om 13:00 uur van start gaan. Zondagavond reizen de ploegen naar ItaliŽ waar de volgende drie wedstrijden worden gespeeld.

...Voormalig Oranje-speler...
...Ton Fabrie gooit eerste bal...
...voor de EBS-opener...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
De European Baseball Series moet een jaarlijks terugkerend evenement worden tussen de twee beste honkballanden van Europa.
Voor aanvang van de openingswedstrijd introduceerde Ruud van Zetten, vice-voorzitter van de KNBSB de Series en gooide oud-honkbalinternational Ton Fabrie de ceremoniŽle eerste bal. De voormalige Oranje-outfielder was een dragende speler van het Rotterdamse Sparta in de jaren vijftig en zestig en nam met Oranje ondermeer deel aan het Europees Kampioenschap van 1960.

In de openingswedstrijd bereikten beide ploegen regelmatig de honken, maar domineerde de pitching. Oranje kwam tot 10 honkslagen, ItaliŽ tot 7. Oranje bereikte 13 keer het honk, ItaliŽ 12 keer. Het Nederlands team strandde zeven spelers, waaronder vijf in scoringspositie, ItaliŽ liet negen lopers achter, waaronder drie in scoringspositie. Dit zijn de feiten van dit openingsduel, dat vrij tam was. Maar deze cijfers onderstrepen ook dat het Nederlands team de beste van de twee was.
Door de goede pitching en de solide verdediging waren er weinig punten in deze wedstrijd. Het zag er zelfs naar uit dat dat tot slechts ťťn run beperkt zou blijven. Oranje kreeg de meeste kansen in de eerste vijf innings, ItaliŽ verzuimde te scoren in de laatste vijf innings.

Michael Duursma opende voor Oranje in de eerste inning met een honkslag, maar hierna sloeg Johnny Balentina in een dubbelspel.
In de tweede inning zorgden Sidney de Jong en Dirk van 't Klooster (met ťťn uit) met honkslagen voor lopers op het eerste en derde honk. Maar hierna werd Van 't Klooster het slachtoffer van een pick-off en kwam in een rundown. De bal werd gemist (er werd een fout genoteerd), maar Van 't Klooster werd alsnog uitgetikt, omdat hij niet op tijd het eerste honk terug kon bereiken. Intussen bleef De Jong op het derde honk staan. Een strikeout maakte een einde aan de inning.
In de derde inning sloeg Danny Rombley een honkslag met ťťn uit en schoof op na een wilde worp, maar hierna volgden twee strikeouts.
In de vierde scoorde Oranje het eerste punt van de Series toen Ivanon Coffie opende met een line drive homerun in het rechtsveld en werd hiermee de eerste speler die een homerun sloeg in de EBS.
In de vijfde beurt begon Harvey Monte met een infield-hit, maar ging uit bij een steelpoging. Hierna sloegen Danny Rombley en Michael Duursma een honkslag en schoven op na een double-steal. Maar een groundout en vangbal op fout gebied (na een werperswissel) maakten ook een einde aan deze scoringskans.
Carlos Pezzullo, die het werpen in de voorgaande inning had overgenomen van starter Victor Arias Patrone, schakelde zes man op rij uit, waaronder de laatste vier met een strikeout, maar werd bij het begin van de achtste inning vervangen. Nieuwe werper Bartolomeo Morreale kwam in de problemen, want hij kreeg een one-out single tegen van Johnny Balentina, even later gevolgd door een 2-out double in diep rechtsveld van Sidney de Jong, die de stand verhoogde naar 2-0.

ItaliŽ kreeg slechts ťťn loper in scoringspositie op Oranje-starter Diegomar Markwell. De linkshander had weliswaar veel worpen nodig en moest in elke inning die hij gooide een honkloper toestaan, maar gooide desondanks zes solide innings. In de vijfde inning kreeg ItalŽ voor het eerst een loper in scoringspositie. Luca Bischeri opende met vier wijd en bereikte het tweede honk op een 2-out single van James Buccheri, maar hierna volgde een 'force play-grounder'.
ItaliŽ kreeg de grootste scoringskans in de achtste inning toen het de honken vol kreeg. Robin van Doornspeek, die Diegomar Markwell in de zevende inning was opgevolgd, kreeg honkslagen tegen van Davide Dallospedale en Max De Biase (die in de eerste inning de allereerste EBS-hit sloeg) en werd vervangen door Dave Draijer. Maar hierna kwamen de honken vol toen Draijer volgende slagman Mario Chiarini raakte met een worp. Met slechts een 1-0 achterstand en de honken vol met slechts ťťn uit was dit de kans voor ItaliŽ om minimaal gelijk te komen. Maar Dave Draijer herstelde op tijd, gooide drie slag op Gino Lollio en sloot de inning af toen Giuseppe Mazzanti een grounder richting twee sloeg.
In de 2e8 scoorde Oranje hun tweede punt, waarna Draijer de wedstrijd completeerde met een 1-2-3 negende inning.
(7 juli)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 7 juli 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.