Softbal Verslagen
10 oktober 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Dinsdag 10 oktober
Sparks via tie-break weer op voorsprong




Sparks via tie-break weer op voorsprong
English | Line Score | Box Score | Play-by-Play
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
SANTPOORT - Sparks Haarlem leidt weer in de best-of-five Holland Series vs. A4 Terrasvogels, maar had twee extra innings nodig om dat te realiseren. Dinsdagavond werd het vrijdag verregende duel ingehaald en won Sparks met 5-2 in negen innings, nadat Terrasvogels verzuimde het duel te beslissen in de 2e7. Met de overwinning leidt Sparks met 2-1 en heeft aan één zege genoeg om landskampioen te blijven. Game Four wordt aanstaande zaterdag gespeeld in Haarlem. Indien nodig volgt Game Five zondag in Santpoort.

Dinsdagavond was de meest productieve wedstrijd van de drie tot nu toe gespeelde ontmoetingen in de 22ste editie van de Holland Series, want 30 slagvrouwen stonden in het slagperk met loopsters in scoringspositie. Zes daarvan kwamen door met een honkslag voor een gecombineerd slaggemiddelde van .200 met loopsters in scoringspositie. Sparks deed het beter met een gemiddelde van .222 (4-uit-18), terwijl Terrasvogels .167 (2-uit-12) sloeg. In de Series blijft slaan met loopsters in scoringspositie een probleem voor beide ploegen. In de eerste twee wedstrijden sloeg Sparks .143 (2-uit-14), terwijl Terrasvogels 0-uit-11 sloeg. In de drie wedstrijden tot nu toe slaat Sparks .188 (6-uit-32) en Terrasvogels slechts .087 (2-uit-23) met loopsters in scoringspositie. 'Overall' slaan de twee teams samen .145 (8-uit-55).
Dinsdagavond sloeg Terrasvogels 0-uit-9 met loopsters in scoringspositie in het duel en 0-uit-20 in de Series, voordat Linda Hoenderdos en Nicole Wessels een honkslag sloegen in de negende inning. De laatste produceerde een punt, maar op dat moment stond Terrasvogels met 5-1 achter. In de tweede inning had de ploeg de honken vol met nul uit, in de zevende slagbeurt volle honken met twee uit en in de achtste inning waren de honken vol met één uit. Maar alle keren werd niet gescoord.
Sparks sloeg vanavond 1-uit-14 met loopsters in scoringspositie en 1-uit-23 sinds de derde inning in Game One, voordat drie honkslagen werden geproduceerd in de negende inning door Rebecca Soumeru, Lynn Geertman en Jolanda Kroesen, die de wedstrijd beslisten.

Sparks kreeg een loopster op het derde honk in de tweede inning. Lead-off hitter Noémi Boekel opende met vier wijd en schoof op na een OSS van Marloes Fellinger en Mariska Greve, maar hierna sloeg Kinge Bouma een grounder.

In de 2e3 had Terrasvogels het duel kunnen openbreken, want men kreeg de honken vol met nul uit. Dana Horeman begon met een double in rechts-midveld, waarna Annemiek van Riessen vier wijd kreeg. Hierna sloeg Nathalie Gosewehr de bal terug naar werpster Crissy Autry, die probeerde Horeman gedwongen uit te gooien op het derde honk, maar die was sneller dan de aangooi en iedereen was safe. Maar hierna sloeg Linda Hoenderdos een vangbal en werd Dana Horeman het slachtoffer van een pick-off op het derde honk, nadat Nicole Wessels een stootslag miste en even later de inning afsloot met een pop-fly.

Nadat Terrasvogels verzuimd had te scoren in de tweede inning sloeg Sparks toe in de derde beurt. Terrasvogels-werpster Judith van Kampen raakte openingsslagvrouw Chantal Versluis met een worp en dat bleek kostbaar te zijn. Nadat Versluis het tweede honk had gestolen schakelde Van Kampen Sabrina Soumeru met drie slag uit en zag Kim Kluijskens een grounder slaan, maar hierna dreunde Lynn Geertman een driehonkslag in de rechtsveldhoek om Sparks een 1-0 voorsprong te bezorgen.

Dit keer reageerde Terrasvogels succesvol en kwam langszij. Eerst ging Marieke Jansen uit na een line drive, waarna Sandra Gouverneur een grounder sloeg, maar vervolgens sloeg Petra van Heijst een honkslag en scoorde helemaal vanaf het eerste honk op een double in diep links-midveld van Nina van Huissteden, die opschoof naar het derde honk na een hieropvolgende foute aangooi. Een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.

De 1-1 stand bleef in de volgende vier innings op het scorebord staan met als gevolgd dat er verlengd moest worden. Maar beide ploegen verzuimden voor die tijd de leiding te nemen. In de vierde inning opende Noémi Boekel voor Sparks met vier wijd, waarna Marloes Fellinger een honkslag sloeg. Nadat de twee loopsters waren opgesschoven na een OSS van Mariska Greve ging Boekel uit in een rundown, nadat Kinge Bouma een stoostlag miste en de inning afsloot met een pop-fly.

In de vijfde inning kreeg Sparks opnieuw een loopster op het derde honk. Met één uit kreeg Sabrina Soumeru vier wijd. Na een verrassende beslissing kreeg volgende slagvrouw Kim Kluijskens hierna opzettelijk vier wijd (met een 2 wijd count), maar hierna sloeg Lynn Geertman een 'force play-grounder'. Soumeru bereikte hierop het derde honk, maar strandde daar toen Jolanda Kroesen een grounder sloeg.

De ploeg uit Haarlem kreeg wederom een loopster op het derde honk in de zesde slagbeurt. Met één uit sloeg Marloes Fellinger een honkslag, waarna pinch-runner Maaike Blaauwgeers opschoof na een wilde worp en een grounder van Mariska Greve. Maar hierna herstelde Judith van Kampen en gooide drie slag op Kinge Bouma.

Terrasvogels kreeg geen loopsters op de honken in de vierde, vijfde en zesde inning. Vanaf de derde inning schakelde Sparks-werpster Crissy Autry tien slagmensen op rij uit, voordat Terrasvogels de kans kreeg het duel te beslissen in de 2e7. Eerst raakte Autry openingsslagvrouw Annemiek van Riessen, die hierna werd vervangen door pinch-runner Femke Haage. Op de eerstvolgende worp stoote Nathalie Gosewehr de bal terug naar Autry, die Haage gedwongen kon uitschakelen op het tweede honk. Gosewehr bereikte het tweede honk op een honkslag van Linda Hoenderdos, maar hierna kreeg pinch-hitter Olga Kleinlooh drie slag. Terrasvogels kreeg de honken vol toen pinch-hitter Yvette Krooder vier wijd kreeg en dat bracht routinier Sandra Gouverneur aan slag. Echter, de ervaren speelster kreeg een gecalldde drie slag, waardoor er een einde aan de inning en de scoringskans kwam.

In de achtste inning kreeg Jolanda Kroesen vier wijd met Lynn Geertman op het tweede honk als de tie-break loopster voor Sparks. Geertman ging hierna gedwongen uit op het derde honk na een comeback-grounder van Noémi Boekel, gevolgd door een strikeout en een grounder die de inning afsloot.

In de 2e8 kreeg Terrasvogels opnieuw de kans het duel in eigen voordeel te beslissen. Eerst bereikte tie-break loopster Sandra Gouverneur het derde honk na een OSS van Petra van Heijst. Sparks Hoofd Coach Johan Kluijskens koos toen voor een opzettelijke vrije loop voor de volgende twee slagvrouwen, Nina van Huissteden en Dana Horeman. De opzet voor een gedwongen loop werkte, want Annemiek van Riessen sloeg in een 5-2-3 dubbelspel en de inning was ten einde.

In de negende inning antwoordde Sparks Haarlem met een 2-out, 4-run rally, die een onverwachte start had. Eerst schoof tie-break loopster Mariska Greve op na een OSS van Kinge Bouma, waarna Chantal Versluis drie slag kreeg. Met twee uit en een loopster op het derde honk moest werpster Judith van Kampen het opnemen tegen pinch-hitter Rebecca Soumeru, die haar eerste optreden maakte in de Series. Soumeru, een werpster, speelde dit seizoen in Italië voor Macerata en registreerde daar twee honkslagen. Na haar terugkeer in Nederland gooide ze eenmaal in relief in de Play-Offs vs. Twins. Vorig seizoen, als speelster van Sparks, sloeg ze 0-uit-12, maar in het seizoen 2004 had Rebecca 13 honkslagen. En nu, op dit belangrijke moment, sloeg ze een scherpe liner langs de derde honk-lijn, waarbij de bal het honk schampte, net buiten bereik van derde honkvrouw Dana Horeman en Greve in staat stelde te scoren en Sparks een 2-1 voorsprong opleverde. Volgende slagvrouw Kim Kluijskens kreeg vier wijd en Lynn Geertman zorgde met een honkslag door het midden voor volle honken. Dit bracht powerhitter Jolanda Kroesen in het slagperk en die deed wat ze moest doen, want ze sloeg een double in diep midveld die de honken schoonveegde en Sparks een 5-1 voorsprong bezorgde. Een strikeout voor Noémi Boekel maakte een einde aan de slagbeurt, maar Sparks had een beslissende voorsprong genomen.

In de 2e9 kreeg Nathalie Gosewehr drie slag met Annemiek van Riessen als tie-break loopster op het tweede honk, die hierna opschoof naar het derde honk na een honkslag van Linda Hoenderdos en scoorde op een honkslag van Nicole Wessels. Maar dat was alles voor Terrasvogels, want een binnenhoog en een grounder maakten een einde aan de wedstrijd.

Aanstaande zaterdag wordt Game Four gespeeld in Haarlem. Wint Sparks dan is de ploeg opnieuw kampioen. Wint Terrasvogels, dat volgt er een allesbeslissende vijfde wedstrijd zondag in Santpoort. ''May the force be with you!''
(10 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 10 oktober 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.