Intercontinental Cup
Nederland vs. Japan
12 november 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Oranje puntloos tegen Japan
English | Box Score | Play-by-Play
TAICHUNG (Taiwan) - Na twee overwinningen liep het Nederlands Honkbal Team zondagmiddag tegen een 3-0 shutout aan tegen Japan, dat daardoor ongeslagen bleef na vier wedstrijden in het toernooi om de Intercontinental Cup in Taiwan. Japan is koploper samen met Cuba, dat eveneens ongeslagen bleef en de Filippijnen zondag met 24-0 verpletterden en in dat duel 15 keer scoorde in de eerste inning. Op maandag staan er geen wedstrijden op het programma. Oranje speelt de volgende wedstrijd dinsdag tegen gastheer Taiwan.

Rookie Leon Boyd startte zijn eerste wedstrijd voor het Nederlands team, nadat hij afgelopen donderdag al 1 2/3 inning in relief had gegooid in de opener tegen Cuba. De rechtshander gooide zes solide innings, kreeg daarin slechts vier hits tegen, maar moest een punt toestaan in de zevende inning. Daarvoor had slechts één Japanse loper het derde honk weten te bereiken. In de tweede inning kwam Kei Nomoto op het tweede honk na een fout van korte stop Raily Legito en schoof op na een honkslag, maar strandde op het derde honk, omdat een dubbelspel volgde. Vanaf dat dubbelspel schakelde Boyd acht slagmensen op rij uit, voordat hij in de vijfde inning een honkslag tegen kreeg.

Nadat Japan een loper op het tweede honk had achtergelaten in de eerste inning kreeg Oranje twee lopers op de honken in hun helft. Met één uit kreeg Raily Legito vier wijd, maar ging gedwongen uit na een grounder van Sharnol Adriana, die vandaag hitloos was na in de vorige twee wedstrijden negen honkslagen te hebben geslagen. Hierna bereikte Bryan Engelhardt het honk op wat een fout leek van tweede honkman Takyuki Terauchi, maar hij werd beloond met een honkslag door de Cubaanse Official Scorer Carlos Del Pino en zijn twee Taiwanese collega's. Met twee lopers op de honken maakte een vangbal een einde aan de slagbeurt. Vanaf die vangbal begon de Japanse starter Tadayoshi Masuda negen man op rij uit te schakelen, voordat Sidney de Jong een honkslag sloeg met twee uit in de vierde inning. Maar die ging even later gedwongen uit op het tweede honk na een grounder van Ivanon Coffie.

In de vijfde inning sloeg Yukitoshi Kosaka een honkslag met één uit en werd de volgende slagman geraakt door een worp, maar opnieuw liet Japan twee lopers achter. In de 2e5 sloeg Danny Rombley een honkslag met één uit, maar ging uit bij stelen.


...Dirk van 't Klooster...
...terug in actie...
(Photo: Marco Stoovelaar)
Na hun vijfde loper te hebben achtergelaten in de zesde inning scoorde Japan het eerste punt in de zevende inning. Kei Nomoto opende met een klap richting derde honkman Ivanon Coffie, die een fout leek te maken, maar de Japanse midvelder bereikte het eerste honk met een honkslag. Hij kwam in scoringspositie na de derde honkslag in het duel van Yukitoshi Kosaka, waarna Leon Boyd werd vervangen door Michiel van Kampen. De twee lopers schoven op na een OSS van Kenji Suzuki, waarna een gedwongen loop werd gecreëerd door de honken vol te zetten en Naoto Watanabe opzettelijk vier wijd te geven. Echter, volgende slagman Tomochika Onizaki sloeg een honkslag en produceerde zo het eerste Japanse punt. Een dubbelspel maakte vervolgens een einde aan de inning. In de 2e7 opende Bryan Engelhardt met een honkslag, maar toen draaide ook Japan een dubbelspel. Vervolgens maakte midvelder Kei Nomoto een schitterende vangbal op een uithaal van Ivanon Coffie.

Japan voegde twee runs toe in de achtste inning op nieuwe werper Gregory Gustina. De linkshander begon met een vrije loop voor Hiroaki Takaya, die gedwongen uitgemaakt had kunnen worden op het tweede honk na een grounder van Yasuyuki Saigo, maar korte stop Raily Legito maakte een fout. De twee lopers schoven een honk op na een OSS en scoorden vervolgens beiden op een honkslag van Kei Nomoto. Gustina werd opgevolgd door Nick Stuifbergen, die begon met een strikeout op Yukitoshi Kosaka (die 3-uit-3 stond te slaan) en hierna ook de volgende vier slagmensen die hij zag uitschakelde.

Oranje kreeg nog een laatste scoringskans in de negende inning. Eugene Kingsale opende met een grounder richting tweede honkman Takayuki Terauchi, die een fout maakte, en stal het tweede en derde honk. Maar hierna kreeg Raily Legito drie slag en draaide Japan, nadat Sharnol Adriana vier wijd had gekregen, een 'game-ending double play'.

In de 2e8 werd Dirk van 't Klooster ingezet als pinch-hitter (groundout) voor Danny Rombley en kreeg zo zijn eerste slagbeurt in het toernooi. De ervaren outfielder had alleen nog maar deelgenomen als pinch-runner in de openingswedstrijd tegen Cuba en verder nog niet gespeeld. Hij stond in de startende line-up voor het duel van vrijdag tegen Italië, maar werd kort voor de wedstrijd geschrapt. In de tweede oefeninterland tegen China een week eerder had Van 't Klooster een rib-blessure opgelopen, waarvan hij sindsdien de nodige last had. Maar vandaag speelde hij ook de laatste inning in het midveld, waardoor het er op lijkt dat hij weer op de weg terug is en misschien aanstaande dinsdag tegen Taiwan weer in de line-up zou kunnen staan.

Complete Play-by-Play Nederland vs. Japan (Game Four)
Box Score Nederland vs. Japan (Game Four)

Ook op zondag...
Taiwan versloeg Zuid-Korea met 9-7 in een duel, waarin Feiko Drost Official Scorer was en Edwin van den Berk de derde honk-umpire.
's Middags scoorde Cuba 15 punten in de eerste inning op weg naar een 24-0 shutout tegen de Filippijnen.
's Avonds speelden Australië en Italië een duel van 4 uur en 17 minuten, dat uiteindelijk door Australië met 8-7 werd gewonnen in 13 innings. Australië won op een 'walk-off' homerun in de 13e inning op een homerun van Bradley Harman, die ook homerde in de 2e9 toen Australië tweemaal scoorde om de stand op 7-7 te brengen. Jan Esselman was bij deze wedstrijd één van de twee Technical Commissioners.
(12 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 12 november 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.