Intercontinental Cup
Nederland vs. Taiwan
14 november 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Oranje verslaat Taiwan in 10 innings
English | Box Score | Play-by-Play
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team speelde dinsdagavond opnieuw een prima duel op het toernooi om de Intercontinental Cup en versloeg gastheer Taiwan met 4-2 in 10 innings. 's Morgens diende ongeslagen koploper Cuba Japan de eerste nederlaag toe door met 6-3 te winnen.

Oranje brak een 1-1 stand met drie runs in de tiende inning. Sharnol Adriana opende toen met vier wijd en schoof op na een OSS van pinch-hitter Roel Koolen. Vervolgens kreeg ook Sidney de Jong vier wijd en kwamen de honken vol na een honkslag van Ivanon Coffie. Nederland nam hierna een 2-1 voorsprong toen Adriana scoorde op een opofferingsslag van Raily Legito en verhoogde de voorsprong naar 4-1 toen Danny Rombley (die 3-uit-3) sloeg volgde met een 2-run single. Michael Duursma kreeg hierna nog vier wijd, gevolgd door een werperswissel, maar de inning kwam daarna ten einde na een vangbal.

In dit enerverende en spannende duel en in een uitverkocht Taichung Baseball Stadium opende Oranje de score in de tweede inning toen Ivanon Coffie homerde met één uit. Nadat volgende slagman Raily Legito drie slag kreeg sloegen Danny Rombley en Michael Duursma een honkslag, maar werd de inning vervolgens afgesloten toen ook Eugene Kingsale drie slag kreeg.

In de derde inning kreeg Oranje nog een scoringskans. Dirk van 't Klooster, die voor het eerst op dit toernooi in de startende line-up stond, opende met een honkslag en schoof op toen Sharnol Adriana werd geraakt door een worp. De twee schoven op na een OSS van Bryan Engelhardt. Vervolgens sloeg Sidney de Jong een grounder richting korte stop, waarop Van 't Klooster vanaf drie vertrok richting thuis, maar in een run-down terecht kwam en de tweede nul werd. De lopers schoven op, maar met Adriana op drie en De Jong op twee sloot Ivanon Coffie de inning af met een groundout.

In de 2e3 kwam Taiwan langszij. Oranje-starter Rob Cordemans had alleen een lead-off single toegestaan in de eerste inning, waarna hij de volgende zeven slagmensen op rij had uitgeschakeld, waarvan vier met drie slag. Maar nu, met één uit, kreeg de rechtshander een homerun tegen van Chung-Shou Yang, de negende man in de Taiwanese slagvolgorde, waardoor de stand op 1-1 kwam.


...Danny Rombley...
...3-uit-3, 2 RBI...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Vanaf dat moment hielden de twee startende werpers, en hun relievers, elkaar in balans en kregen prima steun van hun verdediging. Taiwan draaide een dubbelspel in de vierde inning en hield Oranje opnieuw van scoren af in de zesde beurt. In deze slagbeurt opende Sidney de Jong met vier wijd en schoof op na een one-out grounder van Raily Legito. Een werperswissel volgde, maar reliever Yeuh-Ping Lin werd begroet met een honkslag van Danny Rombley. De Jong probeerde hierop te scoren, maar werd op de thuisplaat uitgegooid, waardoor er een einde aan de inning kwam.

Na de homerun in de derde inning kreeg Rob Cordemans nog slechts twee honkslagen (beide in de vierde inning) tegen in de volgende drie innings, want hij schakelde 11 van de 13 slagmensen uit na de homerun. In de zevende inning nam Tom Stuifbergen het werpen over. Hij kreeg twee honkslagen tegen met twee uit in de achtste inning, maar een grounder maakte toen een einde aan deze scoringskans voor de Taiwanezen.

In de negende inning kregen beide ploegen opnieuw de kans een punt toe te voegen. Raily Legito opende de negende Oranje-beurt met een honkslag, die leidde tot een nieuwe Taiwanese werperswissel. Legito schoof op na een OSS van Danny Rombley, maar hierna kreeg Michael Duursma drie slag. Een gedwongen loop werd vervolgens opgezet door Eugene Kingsale opzettelijk vier wijd te geven, waarna de inning ten einde kwam toen Dirk van 't Klooster drie slag kreeg.

In de 2e9 kreeg Tom Stuifbergen een one-out single tegen en gooide vier wijd op de volgende slagman, waarna hij werd opgevolgd door Michiel van Kampen. De inning werd afgesloten toen een dubbelspel werd gedraaid op een grounder van Chih-Kang Kao, die de enige slagman zou zijn tegenover Van Kampen, die winnende werper zou worden, omdat zijn teamgenoten hierna driemaal scoorden in de tiende inning.

Dave Draijer nam het werpen over in de 2e10, waarin Taiwan terugkwam, maar een schitterende actie redde de wedstrijd voor zowel Draijer als Oranje. De eerste slagman tegenover Draijer sloeg de bal richting derde honk en kreeg een honkslag op zijn naam (veldfout?), waarna een honkslag volgde, die de lopers 'op de hoeken' zette. Vervolgens maakte tweede honkman Michael Duursma een schitterende play op een grounder van Chih-Yao Chan en startte een dubbelspel. Een punt werd gescoord, maar er werden ook twee nullen geregistreerd. Was de play niet gemaakt, dan zou er ook zijn gescoord, maar zouden er ook twee lopers op de honken hebben gestaan met nul uit. Beide lopers zouden dan mogelijk hebben gescoord en de stand in evenwicht gebracht, omdat volgende slagman Yung-Chi Chen een tweehonkslag sloeg. Maar nu was Chen de enige loper en bleef de stand op 4-2. Het duel eindigde toen de volgende slagman een grounder sloeg richting eerste honk en Draijer zijn tweede save van het toernooi verdiende.

Complete Play-by-Play Nederland vs. Taiwan (Game Five)
Box Score Nederland vs. Taiwan (Game Five)

Ook op dinsdag...
Zoals gezegd, Cuba won de vijfde wedstrijd op rij en versloeg Japan met 6-3. Jan Esselman was één van de Technical Commissioners.
's Middags boekte Italië een shutout tegen de Filippijnen van 'slechts' 9-0. In dit duel was Edwin van den Berk umpire bij het eerste honk en Feiko Drost Official Scorer.
's Avonds won Australië met 10-0 in een spectaculair duel tegen Zuid-Korea. Australië stond na vijf innings met 7-1 voor, maar hierna scoorden de Koreanen vier punten in de zesde inning om de stand op 7-5 te brengen. Australië antwoordde met één punt, waarna Zuid-Korea langszij kwam door driemaal te scoren in de zevende, 8-8. Australië wist zich opnieuw te herstellen en scoorde tweemaal in de 2e7. Na nog een punt te moeten toestaan in de achtste wist Australië deze nieuwe voorsprong vast te houden.
(14 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 14 november 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.