Intercontinental Cup
Nederland vs. Australië
16 november 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Oranje verslaat Australië in thriller
English | Box Score | Play-by-Play
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team sloot de voorronde van het toernooi om de Intercontinental Cup donderdagavond af met een 4-3 overwinning in een thriller tegen Australië en scoorde vier punten in de laatste vier innings.
De wedstrijd werd afgesloten met een verhitte elfde inning, waarin Australië een protest indiende kort nadat Oranje Manager Robert Eenhoorn was weggestuurd in een andere situatie. Dat het Nederlands team zeker was van een plaats in de halve finale was helemaal niet zo zeker, want er was nog een aantal theoretische mogelijkheden, waardoor Oranje zelfs kon worden uitgeschakeld. Maar niemand had verwacht dat gastheer Taiwan zou winnen van Cuba. In dat geval had er een gelijke stand van drie ploegen kunnen ontstaan wanneer Australië zou hebben gewonnen van Nederland. Dan zou de tie-break regel van het aantal tegenpunten in de aantal verdedigend gespeelde innings bepalend worden. En inderdaad werd één deel van het ondenkbare werkelijkheid toen Taiwan het ongeslagen Cuba met 4-3 versloeg. De eindstand van dat duel was bekend toen de elfde inning van start ging in de wedstrijd tussen Nederland en Australië, waardoor Australië nog een theoretische kans kreeg zich te plaatsen, maar dat kon alleen gebeuren als de ploeg zeven punten zou scoren in de twaalfde inning om zo met 10-3 te winnen. In dit scenario zouden Taiwan en Australië zich plaatsen en was Nederland uitgeschakeld geweest. Toen Oranje het winnende punt scoorde in de elfde inning tekende Australië protest aan tegen de totstandkoming daarvan. Voor Australië een begrijpelijke stap, want wanneer men het protest had gewonnen, was het duel voortgezet met een 3-3 stand en had Australië de kans gekregen de zeven benodigde punten te scoren. Maar het protest werd afgewezen, waardoor het punt geldig was. Als gevolg daarvan eindigde Oranje op de derde plaats en treft Japan in de halve finale, terwijl Taiwan zaterdag opnieuw Cuba zal opmoeten en Australië nu met lege handen staat. Een 2-1 nederlaag in 9 of 3-2 verlies in 10 innings had ook de Oranje-plaats voor de top-vier veilig gesteld, maar hee, je wilt toch winnen, nietwaar.

De Nederlandse overwinning was de achtste 'overall' tegen Australië in 22 ontmoetingen. Voor Oranje was dit revanche, want vandaag stonden de ploegen voor het eerst tegenover elkaar sinds 21 augustus 2004 toen Australië Oranje verpletterde met 22-2 op de Olympische Spelen in Athene (Griekenland). Voor dat duel waren er vier wedstrijden tussen de twee en had Australië twee oefeninterlands gewonnen, terwijl Oranje won op de Olympische Spelen van 1996 en op het Wereldkampioenschap van 2001.

Leon Boyd startte als werper voor Oranje, maar kreeg twee punten tegen in de tweede inning. Nadat hij drie nullen op rij had in de eerste inning (hij gooide drie slag op de eerste twee slagmensen), kreeg Boyd twee lead-off singles tegen in de tweede inning van Thomas Brice en Benjamin Risinger. De volgende slagman kreeg drie slag, maar Matthew Kent sloeg toen een honkslag en David Sutherland een double, waardoor Australië de leiding nam. De honken kwamen nog vol na een vrije loop, maar hierna volgden een strikeout en een vangbal die een einde maakten aan de inning. In de derde inning gooide Boyd tweemaal drie slag met lopers op het eerste en derde honk en één uit. Hoewel Boyd zich hierna herstelde leken de twee runs voldoende te zijn voor Australië, dat een 2-1 voorsprong had in de negende inning.

De ploeg bereikte regelmatig het honk, maar zeven lopers strandden, voordat het eerste punt werd gescoord in de achtste inning. In de eerste inning opende Michael Duursma met vier wijd, schoof op na een OSS en een honkslag van Sharnol Adriana, maar hierna volgde een dubbelspel. In de tweede inning waren er lopers op het eerste en tweede honk met twee uit en in de derde beurt stonden de honken vol met twee uit. In die laatste slagbeurt sloeg Eugene Kingsale een double met één uit, waarna rechtsvelder Paul Rutgers een schitterende vangbal maakte op een uithaal van Sharnol Adriana. Met twee uit kwamen de honken toen Sidney de Jong een honkslag sloeg en Ivanon Coffie vier wijd kreeg, maar een 'force play-grounder' maakte een einde aan deze scoringskans. In de zesde inning sloeg Raily Legito een tweehonkslag met twee uit, maar strandde eveneens. In de zevende Nederlandse slagbeurt waren er twee snelle nullen, waarna de Australische Manager besloot om Joshua Hill in te brengen als vervanger voor starter Adam Blackley. Het zou Hill zijn, die hierna in de volgende drie innings in de problemen zou komen en drie punten moest toestaan.


...Dirk van 't Klooster...
...'score-tying' triple...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Met een 2-0 achterstand scoorde Oranje het eerste punt in de achtste inning. Eugene Kingsale opende met een honkslag, waarna reliever Joshua Hill een grounder niet goed verwerkte, maar slagman Sharnol Adriana kreeg een infield-hit op zijn naam. De honken kwamen vol toen ook Sidney de Jong een honkslag sloeg. Ivanon Coffie leverde hierna een opofferingsslag af, waarop Kingsale scoorde. Twee lopers bleven achter, omdat Australië hierna een dubbelspel draaide.

In de zevende inning had Michiel van Kampen starter Leon Boyd vervangen en schakelde alle zes slagmensen uit die hij tegenover zich kreeg. Closer Dave Draijer kwam hierna in de negende inning op de heuvel. De eerste slagman die hij zag sloeg de bal naar derde honkman Ivanon Coffie, die een fout op zijn naam had kunnen krijgen, maar de Cubaanse Official Scorer besloot tot een infield-hit. Na een vangbal ging de loper gedwongen uit, maar een honkslag bracht hierna lopers op het eerste en tweede honk, waarna een vangbal een einde maakte aan deze Australische dreiging.
In de negende inning kwam Oranje langszij, maar liet drie lopers achters. Dirk van 't Klooster opende met een honkslag, waarna Percy Isenia hetzelfde deed. Nadat de twee waren opgeschoven na een doorgeschoten bal, scoorde Van 't Klooster op een OS van Danny Rombley. Michael Duursma kreeg hierna drie slag, maar volgende slagman Eugene Kingsale kreeg vier wijd, gevolgd door een wilde worp, waardoor de twee lopers opschoven. De honken werden volgezet via een opzettelijke vrije loop voor Sharnol Adriana. De inning kwam ten einde toen Sidney de Jong werd uitgevangen.


...Sharnol Adriana...
...gamewinning double...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Australië pakte een hernieuwde 3-2 voorsprong in de tiende inning. Dave Draijer gooide vier wijd op lead-off hitter Gavin Fingleson, die hierna scoorde op een one-out single van Thomas Brice.
Maar het Nederlands team slaagde er in opnieuw op gelijke hoogte te komen in de 2e10. Raily Legito sloeg een honkslag met één uit, waarna Joshua Hill werd vervangen door Donovan Handricks. Maar de nieuwe werper werd begroet met een driehonkslag van Dirk van 't Klooster, waardoor de stand weer in evenwicht kwam. Maar Van 't Klooster bleef op het derde honk achter, omdat Kalian Sams een grounder sloeg en Danny Rombley drie slag kreeg.

In een enerverende elfde inning scoorde Oranje in de vierde inning op rij, maar dit keer was het punt beslissend en gaf de ploeg een 4-3 zege. De inning begon heftig, want Oranje-Manager Robert Eenhoorn werd weggestuurd door de Cubaanse Home Plate Umpire Juan José Cuevas, nadat hij uitleg kwam vragen over een discutabele strikeout voor Michael Duursma. De Nederlandse tweede honkman reageerde op de tweede slagbal, waarna hij werd verzocht terug te keren in het slagperk. Toen hij dat niet onmiddellijk deed callde de Cubaanse umpire een derde slag op een niet gegooide pitch, waarna Eenhoorn furieus reageerde op deze wel heel vreemde beslissing. Hoewel het er even op leek dat ook Duursma in deze situatie uit het veld werd gestuurd was dat niet het geval.
Even later werd het winnende punt gescoord. Eugene Kingsale kreeg vier wijd en scoorde op een double van Sharnol Adriana, die 3-uit-5 sloeg. Echter, Australië diende een protest in en stelde dat de door Adriana langs de derde honk-lijn geslagen bal was aangeraakt in het linksveld door de zich daar bevindende ball-girl ('intentional touching the ball'), waardoor het spel had moeten worden onderbroken en het (winnende) punt dus niet gescoord zou zijn. Een lange bespreking van de Technical Commissioners van ongeveer een half uur volgde, waardoor iedereen moest wachten en op het veld blijven voor de officiële uitspraak. Tapes van de Taiwanese televisie werden bekeken om tot een beslissing te komen. Hoewel het duidelijk was dat de ball-girl inderdaad de bal aanraakte, werd besloten dat er geen opzet was en dat dit een geval was van 'unintentional touching the ball'. In zo'n situatie blijft de bal in het spel en daardoor was het punt geldig en bezorgde Oranje een 4-3 overwinning, waardoor er een einde aan de wedstrijd kwam.

Complete Play-by-Play Nederland vs. Australië (Game Seven)
Box Score Nederland vs. Australië (Game Seven)

Ook op donderdag...
Zuid-Korea won 's morgens met 5-1 van Italië.
's Middags zag Technisch Commissioner Jan Esselman hoe Japan tot een 17-0 shutout kwam tegen de Filippijnen.
En, zoals gezegd, 's avonds verraste Taiwan door met 4-3 te winnen van Cuba en hen de eerste nederlaag van het toernooi toe te dienen. Edwin van den Berk was één van de umpires en Feiko Drost had de leiding bij de Official Scorers.
(16 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 16 november 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.