Grand Slam
Honkbal Verslagen
18 maart 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 18 maart
Neptunus draait achterstand om in winst
Pirates verslaat tweede team



Neptunus draait achterstand om in winst
English | Line Score
Stand Oefenseizoen | Oefenprogramma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Landskampioen DOOR Neptunus opende het oefenseizoen met een wedstrijd tegen Eerste Klasser Gryphons, dat vorig seizoen op de vierde plaats eindigde. Na een 2-0 voorsprong te hebben genomen in de tweede inning keek Neptunus in de vierde inning tegen een 3-2 achterstand aan, maar kwam toen terug, scoorde driemaal en won met 5-3.

In de tweede inning waren drie spelers die na afloop van vorig seizoen aan het Neptunus-roster waren toegevoegd, betrokken bij de 2-0 voorsprong. Jurriaan Korff maakte zijn Neptuniaanse debuut met een honkslag en schoof daarna op toen Jeffrey Arends vier wijd kreeg. Korff speelde vorig seizoen voor Instant Holland Almere '90, Arends keerde naar de ploeg terug na een seizoen te hebben gespeeld voor Sparta/Feyenoord. Met één uit sloeg Lennart Koster een honkslag en stelde Korff en Arends in staat te scoren. Koster speelde vorig seizoen al in een aantal wedstrijden voor Neptunus, maar is dit seizoen volledig in de selectie opgenomen.
In de derde inning antwoordde Gryphons met drie punten op RHP Leon de Bijl, die de inning begon als reliever voor starter Martijn Nijhoff. Hoewel aanvankelijk was aangekondigd dat LHP Jan Naterop (een reliever) vandaag zou beginnen, maar in plaats daarvan beklom rechtshander Nijhoff de heuvel. In zijn drie innings kreeg Nijhoff slechts één honkslag tegen en kwam tot twee strikeouts. De Bijl was minder succesvol. Hij kreeg ook slechts één hit tegen en had ook twee strikeouts, maar gooide ook driemaal vier wijd. Bovendien maakte de Neptuniaanse verdediging drie fouten, resulterend in drie onverdiende punten. In deze slagbeurt opende Niels Brokken met een vrije loop. Met één uit kreeg ook Bart Groenewoud> vier wijd. Hierna werd een fout gemaakt op een 'force play-grounder' van Tom van der Meer wat een punt tot gevolg had. De honken kwam vol toen een fout in het midveld werd gemaakt op een klap van Paul Bleker. Volgende slagman Wouter van de Bom sloeg vervolgens een honkslag waarop de gelijkmaker werd gescoord en een foute aangooi richting tweede honk bezorgde Gryphons een 3-2 voorsprong.

Echter, de 3-2 voorsprong van Gryphons was van korte duur. In de 2e4 kwam Neptunus onmiddellijk terug en scoorde driemaal om een 5-3 voorsprong te nemen. Paul van Aerle, die de inning ervoor op de heuvel was gekomen als opvolger van starter Marc van der Meer, gooide driemaal vier wijd in deze inning en dat bezorgde Neptunus een scoringsmogelijkheid. De drie honklopers konden allen scoren toen rookie Sape Wagenaar een 'baseclearing' double sloeg. Tegen het einde van vorig seizoen speelde Wagenaar al in een aantal wedstrijden in de hoofdmacht, maar dit seizoen is hij één van de catchers.
Neptunus sloot het duel af met twee linkshanders. In de vijfde inning, met een 5-3 voorsprong, nam Ferenc Jongejan het werpen over van De Bijl. In de enige inning die hij gooide kwam hij tot één strikeout en gaf één vrije loop weg. Voor Jongejan was dit zijn eerste heuveloptreden in ruim een jaar. Hij miste het gehele vorige seizoen, omdat hij toen herstelde van een schouderblessure. In 2004 kwam er vanwege een blessure een abrupt einde aan zijn professionele loopbaan in de organisatie van de Chicago Cubs. Terwijl hij herstelde maakte Jongejan deel uit van de coachingstaf van Neptunus en stond in het coachvak bij het eerste honk. De laatste twee innings werden gegooid door Gregory Gustina, die overkwam van Kinheim.
Zondag speelt Neptunus op eigen veld tegen Brasschaat Braves (België). Gryphons, dat dit seizoen wordt gecoached door voormalig Hoofdklasse-speler Harm Wilms (PSV, Pirates), heeft zondag geen wedstrijd op het programma staan.
(18 maart)



Pirates verslaat tweede team
Nederlands | Line Score
Stand Oefenseizoen | Oefenprogramma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Amsterdam Pirates won zaterdagmiddag met 5-3 van hun in de Eerste Klasse spelende tweede team Amsterdam Pirates-2 in een vervangende wedstrijd.
Aanvankelijk zou Pirates spelen vs. Instant Holland Almere '90, maar het veld in Almere was afgekeurd. Er werd getracht die wedstrijd te verplaatsen naar Amsterdam, maar dat lukte niet. Toen ook de wedstrijd van Pirates-2 werd afgelast, werd besloten een duel te spelen tussen de beide Pirates-ploegen.

Het Hoofdklasse-team opende de score in de tweede inning. Nieuwkomer Boudewijn van Elswijk, die vorig seizoen uitkwam voor ADO (toen Tornado's), opende met een double en bereikte het derde honk op een mislukte pick-off poging. Hij scoorde vervolgens op een opofferingsslag van Fausto Alvarez.
De voorsprong werd verhoogd naar 3-0 in de derde slagbeurt. Met één uit sloeg rookie Kevin Gerard een honkslag en bereikte het derde honk op een honkslag van Björn Henrichs. Nadat Henrichs het tweede honk had gestolen werd een fout gemaakt op een grounder van Roderick Simon, die Gerard in staat stelde te scoren. Simon is ook een nieuwkomer in Amsterdam en speelde vorig seizoen voor Kinheim. Hierna eindigde een grounder van Tyson Arishenkoff in een gedwongen nul op het tweede honk, maar Henrichs kon hier wel op scoren.

Pirates-2 kwam terug met een punt in de 2e3. In de eerste inning had de ploeg al de honken vol gekregen, maar toen redde Tom Stuifbergen zichzelf uit deze situatie. Met lopers op het eerste en tweede honk en één uit gooide hij drie slag op Bobby van Duuren, maar zorgde toen voor volle honken met vier wijd. Hij sloot de inning daarna af met een nieuwe strikeout, dit keer voor Sergino Martis.
Maar in de derde inning kwam het tweede team wel tot scoren. Nieuwe werper Pim Walsma gooide vier wijd op openingsslagman Giovanni Josefa, die hierna het tweede honk stal. Vervolgens stal hij ook het derde honk en was in staat te scoren, omdat de worp eindigde in een doorgeschoten bal.
In de vierde inning kreeg Pirates de honken vol met twee uit, maar verzuimde te scoren. In de vijfde inning werden daarna wel twee runs toegevoegd. Met één uit kreeg Tyson Arishenkoff vier wijd en stal het tweede honk, waarna hij scoorde op de tweede double in de wedstrijd van Boudewijn van Elswijk, die 3-uit-4 sloeg in zijn Pirates-debuut. Nadat hij opschoof na een grounder scoorde Van Elswijk zelf op een honkslag van Mark Kan.
Pirates-2 scoorde het tweede punt in de zevende inning op Maarten Mulder. Met twee uit sloeg Marcel Timmer een tweehonkslag en scoorde toen een fout werd gemaakt op een klap van Bobby Heij.

Op zondag speelt Pirates op eigen veld tegen Instant Holland Almere '90.
(18 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 18 maart 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.