Honkbal Verslagen
24 september 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zondag 24 september
Pioniers herneemt leiding in Series




Pioniers herneemt leiding in Series
English | Line Score | Box Score | Play-by-Play | Kinheim's vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Konica Minolta Pioniers heeft de leiding hernomen in de best-of-five Holland Series door zondag met 7-4 te winnen in Game Three vs. Corendon Kinheim. Voor de derde keer op rij won de bezoekende ploeg.
De Series wordt aanstaande zaterdag voortgezet in Hoofddorp met Game Four. Indien nodig wordt Game Five zondag in Haarlem gespeeld.
De wedstrijd begon een uur eerder dan normaal, vanwege televisie-coverage, maar duurde ook een uur langer dan gemiddeld. Na bijna drie-en-half uur werd het duel afgesloten, maar het was het waard. Ondanks een trage start bood deze wedstrijd alles. Van veel vrije lopen, mooie honkslagen tot schitterende defensieve acties. Dit is al één van de meest spectaculaire Series ooit, vanwege het hoogstaande defensieve niveau. In dit duel draaide Pioniers opnieuw vier dubbelspelen om hun Series-totaal op elf te brengen en een nieuw Series-record te realiseren. Maar Kinheim maakte vandaag ook drie dubbelspelen.

Rookie Jean-Paul Gulinck begon voor Kinheim, maar kende een nerveuze start, want hij gooide vier wijd op de eerste twee slagmensen die hij zag. Echter, de linkshander wist ongeschonden uit de inning te komen, omdat de volgende drie slagmensen allen werden uitgevangen, zonder dat de twee lopers opschoven.

Maar in de tweede inning opende Pioniers de score. Edwin de Graaf opende met een infield-hit en schoof op na een OSS van Norbert Lokhorst. Na een vrije loop voor Lars Koehorst scoorde De Graaf op een honkslag van Marcel Venema. Gulinck gooide hierna ook vier wijd op Michael Duursma en Mark Duursma (die beiden ook een vrije loop kregen in de eerste inning), waardoor werd gescoord. De jonge linkshander werd hierna vervangen door Duko Jansen, maar ook deze meer ervaren werper kon Pioniers niet stoppen. Hij begon met een wilde worp, die Venema in staat stelde te scoren, zag Glenn Romney hierna een grounder slaan, maar kreeg vervolgens een 2-run single tegen van Dè Flanegin, die de stand op 5-0 bracht. Een honkslag van Glennsig Polonius en een vrije loop voor Edwin de Graaf zorgden opnieuw voor volle honken, maar de inning kwam ten einde toen Norbert Lokhorst, de elfde slagman in de inning, een pop-fly sloeg. In de volgende drie innings stond Jansen slechts twee slagmensen tot de honken toe en kreeg de steun van een dubbelspel.

Pioniers draaide hun eerste dubbelspel van de middag, en achtste in de Series, in de eerste inning en zette daarmee de toon voor dit duel, omdat de ploeg andermaal verdedigend zeer solide speelde. In de tweede inning pakte Kinheim een punt terug. Tjerk Smeets opende met een honkslag, waarna Edward Illidge vier wijd kreeg. Met één uit kwamen de honken vol toen Vince Rooi een honkslag sloeg. Smeets scoorde vervolgens het eerste Kinheim-punt op een grounder van Wouter Heemskerk, maar hierna volgde een pop-fly en bleven twee lopers in scoringspositie achter.

In de vierde inning verkleinde Kinheim de achterstand tot 5-4 door driemaal te scoren. Tjerk Smeets opende met een double in diep linksveld. Nadat Edward Illidge een groundout sloeg kreege Roel Koolen vier wijd, net als Wouter Heemskerk, nadat Vince Rooi drie slag had gekregen. Met de honken vol gooide Pionier-starter Roger Kops ook vier wijd op volgende slagman Denny Beljaards, waardoor werd gescoord en kreeg vervolgens een 2-run single tegen van Danny Rombley, die de stand op 5-4 bracht. Kops werd opgevolgd door Erik Jan Lind, die voor volle honken zorgde middels vier wijd voor René Cremer, maar de inning werd afgesloten toen Dirk van 't Klooster werd uitgevangen.


...Erik Jan Lind...
...winnende werper...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Erik Jan Lind, die dit seizoen ook in de Hoofdklasse debuteerde, deed het hiern prima. De rechtshander, die de laatste jaren gooide voor Eerste Klasser Alcmaria Victrix, gooide vijf innings, waarin hij slechts vier honkslagen toestond aan de verradelijke slagploeg van Kinheim. Slechts één loper wist het derde honk te bereiken op Lind, die werd gesteund door drie dubbelspelen. In de zesde inning kreeg hij een lead-off single tegen van Vince Rooi, die opschoof na een OSS en het derde honk bereikte na een single van Denny Beljaards. Maar hierna sloeg Danny Rombley in een dubbelspel, dat goed was voor een record-evenaring. Na een puntloze zevende inning kreeg Lind een lead-off single tegen van Edward Illidge, maar hierna volgde een ander dubbelspel op een grounder van Roel Koolen, en dat het recordzettende elfde dubbelspel van Pioniers in slechts drie wedstrijden.

Pioniers voegde een punt toe in de zesde inning. Met één uit sloegen Marcel Venema en Michael Duursma een honkslag. Hierna sloeg Mark Duursma de bal door het midden waar korte stop René Cremer de kans kreeg voor een dubbelspel, maar hij maakte een fout. Die stelde Venema in staat een punt te scoren.

In de achtste inning verhoogde Pioniers de stand naar 7-4 op Michiel van Kampen, Kinheim's closer, die al in de zevende inning werd ingebracht als vervanger van Duko Jansen. Marcel Venema (die 3-uit-4 sloeg) opende met een honkslag en bereikte het tweede honk na een OSS van Michael Duursma. Venema schoof op naar het derde honk na een honkslag van Mark Duursma en had daarna het geluk aan zijn zijde op de volgende actie. Hij stond al halverwege het derde honk en de thuisplaat toen Glenn Romney de bal naar kort rechtsveld sloeg, waar die neerviel voor een honkslag net buiten bereik van rechtsvelder Dirk van 't Klooster, waardoor Venema kon scoren. Had Van 't Klooster de bal wel kunnen vangen, dat had Venema moeten terugkeren naar het derde honk en had vrijwel zeker geen kans gehad een punt te scoren.

In de negende inning kreeg Pioniers wederom een loper op de honken toen Glennsig Polonius opende met vier wijd. Hij werd vervangen door de snelle Jefferson Muzo en een stootslag werd verwacht. Die volgde niet en volgende slagman Edwin de Graaf werd uitgevangen. Muzo stal hierna het tweede honk op de volgende pitch en probeerde ook het derde honk te stelen, terwijl Norbert Lokhorst drie slag kreeg. Muzo leek op tijd slidend het derde honk te bereiken, maar werd uitgecalled door 3B Umpire Winfried Berkvens, zodat een dubbelspel werd gecompleteerd en de inning ten einde kwam.

In de 2e9 sloeg Danny Rombley een honkslag met twee uit. Erik Jan Lind werd vervangen door closer Dave Draijer, die René Cremer een grounder liet slaan, waardoor er een einde aan de wedstrijd kwam. Pioniers had een 2-1 voorsprong genomen in de Series.
(24 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 24 september 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.