Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 april 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Speciale Links

Internet Magazine met interviews,
reportages & achtergrondverhalen

Website Nederlandse Softbal Teams

Haarlemse Honkbal Week 2010

Europa Cups Softbal 2010

Umpire
Softball
Page
Nieuws Archief
Compleet overzicht 2009
Compleet overzicht 2008
Nieuws Archief
E-Mail
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Oud IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch overleden
English

IN MEMORIAM


...Juan Antonio Samaranch...
(1920 - 2010)

BARCELONA (Spanje) - Op 21 april overleed voormalig Internationaal Olympisch Comitť President Juan Antonio Samaranch op 89-jarige leeftijd.

Tijdens zijn periode als IOC-voorzitter (1980-2001) werden zowel softbal als honkbal officiŽle Olympische medaille-sporten. Het was bestuurders als Robert Smith (USA), Aldo Notari (ItaliŽ), Guus van der Heijden (Nederland) en Don Porter (USA), die vele besprekingen voerden met IOC-vertegenwoordigers en uiteindelijk succesvol waren in de erkenning van honkbal en softbal die een Olympische status kregen. Honkbal in 1987, softbal in 1991. Na demonstratietoernooien in 1984 (Los Angeles, USA) en 1988 (Seoel, Zuid-Korea) werd honkbal een officiŽle sport tijdens de Spelen van 1992 in Barcelona (Spanje). Softbal maakte een Olympisch debuut tijdens de Spelen van 1996 in Atlanta (USA). Helaas werd tijdens het IOC-congres van 2005 in Singapore, besloten dat zowel honkbal als softbal met ingang van 2012 van de Olympische kalender zouden verdwijnen. Hierdoor werden de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China) voorlopig de laatste waar honkbal en softbal als medaillesport op het programma stonden. In 2009 maakten de Internationale Honkbal en Softbal Bonden beide een presentatie om als Olympische sport terug te keren in 2016, maar kregen uiteindelijk te weinig stemmen. De heer Samaranch was Ere-Voorzitter van de BackSoftball-campagne, dat hard werkte aan de terugkeer van softbal als Olympische sport.

,,Dit is zeker een trieste dag voor de internationale sport en de Olympische Beweging'', stelde International Softball Federation (ISF) President Don Porter. ,,Oud-president Samaranch was niet alleen een grote supporter van softbal, maar meer nog een zeer toegewijde ambassadeur voor de groei en promotie van amateur en profsporten, zowel voor mannen als voor vrouwen. Hij verpersoonlijkte heel veel van wat de Olympische Spelen werden onder zijn leiding. We zullen zeker deze collega en vriend missen.''

Riccardo Fraccari, President van de International BAseball Federation (IBAF) gaf de volgende verklaring: ,,Namens de International Baseball Federation, ben ik triest na het bericht van het overlijden van onze goede vriend en collega Juan Antonio Samaranch. We hebben onze diepste gevoelens en ondersteuning gestuurd naar zijn familie voor deze moeilijke periode en ik ben er zeker van dat de grote Olympische gemeenschap onze sympathie en condoleances zullen herhalen. Ik heb het geluk gehad om Juan vele malen te mogen ontmoeten en met hem samen te werken en ik kan zeggen dat hij een oprecht en charismatisch persoon was, wiens steun voor de honkbalsport altijd zal worden gewaardeerd en niet zal worden vergeten door mijzelf of de International Baseball Federation.''

Juan Antonio Samaranch Torellů werd op 17 juli 1920 geboren in Barcelona, waar hij ook overleed op 21 april 2010 op 89-jarige leeftijd.

In zijn jeugd was de heer Samaranch een talentvolle roller-hockey speler. Na een korte loopbaan als sportjournalist bij de krant La Prensa werd hij zakenman en werd bestuursvoorzitter van Spanje's grootste spaarbank La Caixa. Samaranch had ook zitting in de gemeenteraad van Barcelona, waarin hij verantwoordelijk was voor sport, was lid van het Lagerhuis, was de Spaanse Minister van Sport (1967-1971) en werd voorzitter van de provincieraad voor de Provincie Barcelona. In 1977 werd hij benoemd tot Spaans ambassadeur in de Sovjet-Unie en MongoliŽ.

Juan Antonio Samaranch vervulde regelmatig de rol van Chef de Mission voor Spaanse ploegen tijdens Olympische Spelen en hij werd de voorzitter van het Spaans Olympisch Comitť in 1967, terwijl hij ook lid werd van het Internationaal Olympisch Comitť.

Na van 1974-1978 vice-voorzitter te zijn geweest van het IOC werd Samaranch in juli 1980 gekozen tot zevende President van het Internationaal Olympisch Comitť tijdens het IOC-congres voorafgaande aan de Olympisch Spelen in de Russische hoofdstad Moskou. Tijdens zijn periode als IOC-voorzitter werden de Olympische Spelen financiŽel weer gezond en introduceerde Samaranch grote deals voor televisie-rechten en ook sponsorovereenkomsten. Daarnaast groeide het aantal deelnemende IOC-landen aan de Spelen. Samaranch wilde altijd de best mogelijke atleten als deelnemer aan de Olympische Spelen en dat leidde uiteindelijk tot de deelname van profsporters in verschillende sporten.

In 2001 stelde Samaranch zich niet meer beschikbaar voor een nieuwe termijn als voorzitter en werd opgevolgd door de Belg Jacques Rogge. Samaranch werd benoemd tot Honorary President for Life. In 1991 kreeg Samaranch de titel Markies van Samaranch van de Spaanse Koning Juan Carlos als erkenning voor zijn bijdragen aan de Olympische Beweging.

(21 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.