Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Fred Verluis)

Vrouwen Dominicaanse Republiek winnen softbal-goud op Central American & Caribbean Games
English
VERACRUZ (Mexico) - Het dames-softbalteam van de Dominicaanse Republiek heeft het goud gewonnen op de Central American & Caribbean Games. In een thriller-finale tegen Cuba won de Dominicaanse ploeg met 6-5 in acht innings op zondag 30 november, de laatste dag van het multi-sport evenement.

...Geovanny Nuñez als pitcher tegen...
...Oranje tijdens het Wereldkampioenschap...
(© Foto: Fred Versluis)
Tijdens het Wereldkampioenschap in augustus in Haarlem eindigde de Dominicaanse Republiek op de 12e plaats, terwijl Cuba negende werd. Tijdens dat evenement stond het Nederlands Softbal Team in de voorronde tegenover de Dominicaanse ploeg en won overtuigend met 14-1. Nederland speelde tijdens het toernooi niet tegen Cuba. Tegen de Dominicanen sloeg Nederland met 8 tegen 3 beduidend meer honkslagen dan de tegenstander. Het Nederlands Team was zeer productief op startende werpster Geovanny Nuñez en haar opvolgster Rosaura Pérez. Daarmee onderstreepte Nederland duidelijk de sterkte. Oranje plaatste zich opnieuw voor de Play-Offs en sloot het WK af op de gedeelde vijfde plaats met Taiwan.

Dezelfde Geovanny Nuñez en Rosaura Pérez behoorden nu tot de winnende ploeg in de finale tegen Cuba en stonden samen slechts vier honkslagen toe. Nuñez startte en gooide 4 1/3 inning, waarna Pérez het overnam en de winnende werpster werd.

Cuba en de Dominicaanse Republiek hadden hun ploeg slechts op een enkele plaats gewijzigd ten opzichte van het Wereldkampioenschap.

In de finale op het Carlos Cerdán Sports Complex in Veracruz stond de Dominicaanse Republiek driemaal achter, maar verliet het veld uiteindelijk als overwinnaar. De Dominicaanse ploeg opende de score met één punt in de eerste slagbeurt toen Rosaura Perez homerde. Cuba scoorde daarna tweemaal in de derde inning, maar de Dominicaansen kwamen langszij in de vierde op de Cubaanse starter Anisley Lopez. In de 1e6 scoorde Cuba opnieuw twee punten om de leiding te hernemen. Maar de Dominicaanse Republiek antwoordde onmiddellijk met twee eigen punten om de stand weer in balans te brengen met als hoogtepunt een homerun van Danelis Ramirez. Omdat de stand nog op 4-4 stond na zeven innings volgde een tie-break. Cuba scoorde een punt in de 1e8 om voor de derde keer de leiding te nemen, maar wederom had de Dominicaanse Republiek een sterk antwoord. De ploeg scoorde tweemaal in de 2e8 en won met 6-5.

In de voorronde eindigden Cuba en de Dominicaanse Republiek op een gedeelde eerste plaats. Cuba begon het evenement met een 3-2 verlies vs. Guatemala en dat zou de enige zege voor deze ploeg zijn. De Dominicanen begonnen met een kleine 3-2 zege vs. Venezuela.

Op Dag 2 won de Dominicaanse Republiek met 6-4 vs. Guatemala, terwijl Cuba een 9-0 shutout boekte tegen Colombia. Hierna leed de Dominicaanse ploeg een 2-0 nederlaag vs. Cuba. Op de vierde dag wonnen beide ploegen weer. De Dominicanen wonnen met 6-2 vs. Colombia en Cuba won nipt van Mexico met 3-2. Op de laatste dag van de voorronde won Cuba met slechts 1-0 vs. Venezuela, terwijl de Dominicaanse vrouwen met maar 3-1 wonnen van het organiserende Mexico.

In de eerste halve finale stonden Cuba en de Dominicaanse Republiek tegenover elkaar. Cuba won met 5-4 en werd de eerste finalist. In de tweede halve finale won Colombia met 3-2 van Mexico. Dat zorgde voor de bronzen wedstrijd tussen Colombia en de Dominicaanse Republiek. De laatste won ruim met 8-1 om de tweede finalist van het toernooi te worden.

Vier jaar geleden, toen het evenement werd gehouden in Puerto Rico eindigde de Dominicaanse Republiek op de tweede plaats achter Venezuela, wat nu vijfde werd. In 2006 wonnen de Dominicaansen het brons in Colombia.

Miriam Jiménez van Venezuela was de beste slagvrouw van het toernooi met een .539 (7-uit-13) slaggemiddelde.