Grand Slam
Softbal Verslagen Promotie/Degradatie
30 september - 8 oktober 2005
Compiled and Copyright © 1997-2005 by Marco Stoovelaar

Promotie/Degradatie Play-Off
Pirates en Birds in balans. (2 oktober)
Winst voor Birds. (4 oktober)
Birds wint, Pirates gedegradeerd. (8 oktober)


Pirates en Birds in balans
English
AMSTERDAM / ZOETERMEER - Amsterdam Pirates en Birds, die samen na afloop van het reguliere seizoen de zevende plaats deelden in de Hoofdklasse, nemen het tegen elkaar op in een best-of-five Degradatie Play-Off, nadat de twee ploegen vorige week een halve finale verloren.
Pirates trok aan het kortste eind tegen Computer SOS Tex Town Tigers en Birds verloor van Euro Stars. De twee winnende ploegen verzekerden zich hierdoor van een plaats in de Hoofdklasse van volgend seizoen.
In de Degradatie Play-Off zal het verliezende team degraderen naar de Eerste Klasse en in de Hoofdklasse worden vervangen door Eerste Klasse-kampioen Centrals.
De Series wordt dinsdagavond voortgezet in Zoetermeer, want dan halen de twee ploegen hun vrijdag verregende openingsduel in.

Op zaterdag opende Birds met een 14-4 zege in Amsterdam.
De ploeg stond al met 8-0 voor in de derde inning. Birds kwam tot 15 honkslagen op twee werpsters, waaronder oud-Oranje werpster Mirjam Hellinga-Sluijters, die normaal in een lager team speelde, maar haar rentree maakte in de selectie. Onder de 15 hits waren vier triples, waarvan twee op naam van Chantal Versluis, die vier RBI's had. In de tweede inning maakte ze de honken schoon met een 3-triple. In de eerste inning sloeg ze met een triple het openingspunt binnen, nadat Kim Kafoè was begonnen met een honkslag. Claire Lutz en Daisy Verstappen sloegen ook een driehonkslag.
Pirates kwam terug met twee punten in de tweede helft van de derde en de vierde inning om de achterstand terug te brengen tot 8-4, maar was daarna niet meer in staat punten toe te voegen in het restant van de wedstrijd, nadat Marjan Verhart starter Rebecca Antonissen was opgevolgd in de vierde inning.

Zondag keek Pirates in de eerste inning tegen een 4-0 achterstand aan, maar kwam in de derde inning langszij.
In de vijfde slagbeurt kreeg Pirates de honken vol met twee uit. Judith Stoovelaar-Van Erk, ook een oud-international op het Pirates-roster die is opgeroepen uit een lagere ploeg, sloeg toen een 'baseclearing', 3-run double en bezorgde Pirates een 7-4 voorsprong.
Birds antwoordde met een punt in de 2e5, maar Pirates pakte dat punt weer terug in de zevende inning na een honkslag van Chantal van Loosdrecht om met 8-5 te winnen en de Series in evenwicht te brengen.
Birds zag 12 loopsters op de honken stranden, waaronder drie in de zesde. Pirates liet zes loopsters achter, waaronder twee in de zesde en drie in de zevende inning.
Birds nam een 4-0 voorsprong in de eerste inning op honkslagen van Michelle van Driel en oud-Piraat Sandra Rusman, een wilde worp en een OSS. In de derde beurt scoorde Pirates viermaal op een 2-run single van Gallieth Haaker, een fout en een doorgeschoten bal.
Line Scores & Box Scores
(1-2 oktober)


Winst voor Birds
English
ZOETERMEER - Birds won dinsdagavond met 6-3 vs. Amsterdam Pirates om een 2-1 voorsprong te nemen in de best-of-five Degradatie Play-Off. De reeks wordt aanstaande zaterdag in Amsterdam voortgezet.
Birds stond met 4-0 voor na vier innings, maar zag Pirates terugkomen tot 4-3, voordat meer afstand werd genomen in de vijfde en zesde inning.
De wedstrijd stond aanvankelijk op het schema voor afgelopen vrijdag, maar werd toen afgelast vanwege de regen. Hoewel dit een Play-Off voor degradatie is, er geen gelijke spelen mogelijk zijn, eventuele files en het feit dat speelsters overdag moeten werken, werd de wedstrijd (opnieuw) voor een doordeweekse avond vastgesteld. Alle clubs (wie er ook in deze Series zou spelen) zijn voor aanvang van het seizoen met dit schema akkoord gegaan, maar misschien zouden de clubvertegenwoordigers andere speeldagen moeten overwegen gezien de inzet van deze belangrijke Play-Off, namelijk degradatie.

Pirates arriveerde op tijd in Zoetermeer en was dicht bij een punt in de tweede inning toen lead-off slagvrouw Chantal van Loosdrecht op het derde honk stond met twee uit, maar een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.
Birds, dat een loopster op drie achterliet in de eerste inning, kwam tot een rally van vier (onverdiende) punten in de tweede helft van de tweede inning. Michelle van Driel en Claire Lutz openden met honkslagen en schoven beiden twee honken op toen een fout werd gemaakt op een OSS van Sandra Rusman, resulterend in een 1-0 voorsprong. Een pop-fly en een strikeout zorgden toen voor twee nullen, maar Kim Kafoè volgde daarna met een 3-run homerun om de stand op 4-0 te brengen. Hierna volgden nog een stootslag-honkslag en een infield-hit, maafr een vangbal sloot de inning af.
Birds dreigde meer punten te scoren in de derde inning. Een fout en een vrije loop zorgden voor twee loopsters, die opschoven na een double-steal. Na een vangbal resulteerde Pauline van Leeuwen's stootslag in een nul op de plaat, gevolgd door een andere vangbal.

Pirates verkleinde de achterstand tot 4-3 in de vijfde inning door driemaal te scoren. Maartje Fontani opende met een driehonkslag en scoorde op een doorgeschoten bal. Iris Kolman sloeg vervolgens een honkslag en scoorde toen Gallieth Haaker een single sloeg met twee uit. Hierna sloeg ook Astrid Crebas een honkslag en stelde Haaker in staat te scoren, maar twee groundouts voorkwamen toen meer punten.
Pirates was niet meer in staat tot scoren te komen in de resterende twee innings.

Birds pakte een punt terug in de vijfde inning. Claire Lutz begon met een vrije loop en schoof op na een honkslag van Sandra Rusman. De twee bereikten het volgende honk na een OSS. Na een stootslag van Valerie Grampon werd de bal naar thuis gegooid, waardoor Lutz terugkeerde naar drie, maar Rusman werd uitgegooid op het tweede honk. Grampon schoof op na een velderskeus, waarna Kim Kafoè opzettelijk vier wijd kreeg om de honken vol te zetten en een gedwongen loop te creëren. Echter, een 'gewone' vier wijd voor Marsha Smulders bezorgde Birds alsnog een extra punt, maar de ploeg liet drie loopsters op de honken achter.
In de zesde scoorde Birds het zesde punt toen Daisy Verstappen een honkslag sloeg en zou scoren op een infield-hit van Sandra Rusman.
Line Score & Box Score
(4 oktober)


Birds wint, Pirates gedegradeerd
English
AMSTERDAM - Birds won zaterdag met 8-1 bij Amsterdam Pirates om de Degradatie Play-Off met 3-1 te winnen en een plaats in de Hoofdklasse van volgend jaar veilig te stellen. Door de nederlaag degradeerde Pirates naar de Eerste Klasse na 15 opeenvolgende seizoenen (16 totaal) en 546 wedstrijden te hebben gespeeld in de Hoofdklasse.
In 1989 speelde Pirates voor het eerst op het hoogste niveau en degradeerde. Een jaar later promoveerde de ploeg weer naar de hoogste afdeling en zou viermaal de Play-Offs bereiken (1992, 1995, 1996, 2002). In 1996 en 1997 won Pirates de Europese CupWinners Cup. Pirates tracht zo snel mogelijk weer terug te keren naar de Hoofdklasse.
Birds speelde in 2003 voor het eerst in de Hoofdklasse en eindigde in elk van hun drie seizoenen in de hoogste klasse op de zevende plaats. In die periode won de ploeg slechts 19 wedstrijden.

Birds was zaterdagmiddag de betere ploeg, want Pirates maakte verdedigend vier fouten, die leidden tot drie onverdiende punten.
Birds opende de score in de tweede inning. Met Michelle van Driel op het honk sloeg Claudia Ansems een double in het linksveld, resulterend in het eerste punt.
De ploeg uit Zoetermeer voegde drie onverdiende punten toe in de volgende slagbeurt. Met twee uit en een loopster op het eerste honk sloeg Daisy Verstappen een honkslag, maar daarna werd een line drive van Michelle van Driel gemist, waardoor de honken vol kwamen. Hierna bezorgden een 'basesloaded walk' en een 2-run fout Birds de drie extra punten.

Pirates scoorde het enige punt in de 2e4. Met één uit sloegen oud-international Judith van Erk (die Pirates in 1988 hielp te promoveren en de MVP was in het CupWinners-toernooi in 1996) en Martine van Axel Dongen een honkslag. Na een strikeout produceerde Manon Scholte Pirates' enige punt.
Birds bracht de wedstrijd buiten bereik in de vijfde inning door nog eens vier punten te scoren en zo een verschil van zeven punten op te bouwen, waardoor het duel na vijf innings kon worden afgesloten. Alle punten werden gescoord met twee uit. Sandra Rusman had een RBI-single, Kim Kafoé kreeg vier wijd met volle honken en Mascha Smulders volgde met een 2-run single om de stand op 8-1 te brengen.
Line Score & Box Score
(8 oktober)

Holland Series. (30 september - 8 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 8 oktober 2005
Copyright © 1997-2005 Marco Stoovelaar.