Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Honkbalgrootheid en oud-Manager Sparky Anderson overleden
English

IN MEMORIAM


...Sparky Anderson...
(1934 - 2010)

THOUSAND OAKS, California (USA) - Voormalig Major League-Manager en honkbalgrootheid Sparky Anderson is op donderdag 4 november op 76-jarige leeftijd overleden. Drie dagen geleden werd hij opgenomen in een verzorgingshuis in Thousand Oaks (waar hij bijna zijn hele leven woonde) als gevolg van complicaties van de Ziekte van Alzheimer.

George Lee Anderson werkte 42 jaar lang in het professionele honkbal, waarvan 30 als Manager. De altijd lachende honkbalpersoonlijkheid speelde één seizoen in de Major League toen hij tweede honkman was van de Philadelphia Phillies in 1959 en .218 sloeg.

Nadat hij in 1964 zijn managersdebuut maakte bij de Toronto Maple Leafs in Triple-A, maakte hij zijn debuut als Major League-Manager in 1970 toen hij de leiding kreeg bij de Cincinnati Reds. Op dat moment, hij was pas 36 jaar, was zijn haar reeds grijs geworden en zijn witte haar werd eigenlijk ook zijn handelsmerk gedurende zijn loopbaan. Hij leiddde de Reds van 1970-1979 en loodste de ploeg naar vier kampioenschappen in de National League. In 1975 won Cincinnati de World Series in een 7-game klassieker vs. de Boston Red Sox. Een jaar later boekten de Reds een 'sweep' tegen de New York Yankees in de World Series in een andere klassieker, want het was een confrontatie met een andere legendarische Manager, Billy Martin. Voor de Reds, die in die dagen bekend stonden als 'The Big Red Machine', kwamen toen spelers uit als Pete Rose, Johnny Bench, Tony Perez, Joe Morgan, Ken Griffey, Sr. en George Foster. Zijn paknummer 10 werd door de Reds uit de roulatie gehaald.

In 1979 was hij Manager in zijn eerste van 17 seizoenen (1979-1995) bij de Detroit Tigers, met wie hij de World Series won in 1984. De Tigers speelden toen tegen de San Diego Padres en in één wedstrijd voor de Padres speelde toen Bruce Bochy, die afgelopen weekeinde de World Series won als Manager van de San Francisco Giants. Spelers voor de Tigers waren destijds Kirk Gibson (de huidige Detroit-Manager), Alan Trammell, Lance Parrish en Jack Morris.

In 1984 en 1987 werd Anderson uitgeroepen tot Manager of the Year en hij was in zijn succesvolle loopbaan ook vijfmaal Manager tijdens een All Star Game. Vorig jaar keerde Anderson terug op het veld in Detroit ter gelegenheid van de viering van de 25ste verjaardag van de kampioenstitel van de Tigers. Zijn laatste bezoek aan een honkbalwedstrijd was in mei toen hij een interleague-wedstrijd bezocht van de Los Angeles Dodgers tegen de Detroit Tigers in Los Angeles, dichtbij Thousands Oaks. Anderson, die eigenlijk alleen maar bekend stond onder zijn bijnaam Sparky in plaats van zijn eigen naam, werd de eerste Manager die een World Series-kampioenschap won in beide leagues. In zijn 26 Major League-seizoenen was Anderson manager in 4030 wedstrijden, waarvan hij er 2194 won, goed voor een zesde plaats op de all-time lijst. In zijn negen seizoenen in Cincinnati won hij 863 wedstrijden, in zijn 17 seizoenen in Detroit won hij er 1331. Hiermee werd hij de enige Manager die de meeste overwinningen heeft bij twee verschillende teams. In 2000 werd Anderson gekozen in de Hall of Fame.

(4 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.