Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 oktober 2010
Scores & Statistics
Baseball Scores & Stats
Softball Women Scores & Stats
Softball Men Scores & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Baseball
Headlines
Compiled and Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Rangers, Yankees nemen 2-0 voorsprong in ALDS; Giants winnen NLDS-opener
Nederlands
ST. PETERSBURG, Florida / MINNEAPOLIS, Minnesota / SAN FRANCISCO, California (USA) - De Texas Rangers en New York Yankees wonnen beide hun tweede wedstrijd om een 2-0 voorsprong te nemen in de American League Division Series. De Rangers wonnen met 6-0 vs. de Tampa Bay Rays en de Yankees versloegen de Minnesota Twins met 5-2. In beide wedstrijden was er een discutabele scheidsrechterlijke beslissing, met als gevolg dat er twee Managers van het veld werden gestuurd. Er waren woensdag ook twee discutabele beslissingen in de eerste wedstrijden van de twee AL Division Series. Later op de avond wonnen San Francisco Giants nipt met 1-0 van de Atlanta Braves in de openingswedstrijd van hun National League Division Series.Tampa Bay Rays vs. Texas Rangers, 0-6 (game 2, ALDS)

In St. Petersburg namen de Texas Rangers een 2-0 voorsprong in hun best-of-five ALDS door met 6-0 te winnen vs. de Tampa Bay Rays, datb slechts twee honkslagen sloeg. De reeks gaat nu naar Arlington (Texas) voor de volgende twee wedstrijden. Op zaterdag wordt Game 3 gespeeld en, indien nodig, Game 4 volgt dan op zondag.

Texas opende de score in de derde inning. Lead-off hitter Matt Treanor werd geraakt door een worp van starter James Shields, waarna hij opschoof na een grounder van Julio Borbon en een honkslag van Elvis Andrus. Treanor scoorde vervolgens toen Shields een foute aangooi maakte bij een pick-off poging op het eerste honk.

Het tweede punt volgde in de vierde inning toen Ian Kinsler homerde met twee uit.

De Rangers beslisten het duel vervolgens met een 4-run rally in de vijfde inning, waarin een controversiële scheidsrechterlijke beslissing plaatsvond. Matt Treanor begon wederom met geraakt werper, maar ging toen gedwongen uit op het tweede honk na een stootslag van Julio Borbon. Hierna sloeg Elvis Andrus een honkslag en kwamen er lopers op het eerste en tweede honk. Het betekende het einde voor starter James Shields. Hij werd opgevolgd door Chad Qualls, die het moest opnemen tegen Michael Young. Met een 2 wijd-2 slag stand sloeg Young een foutbal. On de volgende worp van Qualls probeerde Young in te houden met zijn swing, maar leek onsuccesvol (zoals herhalingen aantoonden). Echter toen gevraagd werd om een 'check swing' bepaalde 1B Umpire Jerry Meals dat het 'geen swing' was en dus kwam de count op 3 wijd-2 slag, terwijl het eigenlijk de derde slag was en dus de tweede nul in deze inning. De beslissing bleek kostbaar, want op de volgende worp sloeg Young a 3-run homerun om de stand op 5-0 te brengen in het voordeel van de Rangers. De beslissing en het gevolg van de volgende worp maakte Tampa Bay-Manager Joe Maddon behoorlijk kwaad en hij ging stevig in discussie, waarna hij uit het veld werd gestuurd door Home Plate Umpire Jim Wolf. In Game 1 was er een andere call in het nadeel van de Rays en werd bekritiseerd toen Carlos Peña geraakt leek te worden door een worp met de honken vol, maar die werd als foutbal beoordeeld en Peña kreeg even later drie slag. Omdat ook de volgende slagman drie slag bleven de honken vol achter en werd er niet gescoord. Nadat Maddon was weggestuurd was de inning nog niet afgelopen, want volgende slagman Josh Hamilton sloeg een honkslag, maar ging gedwongen uit na een grounder van Vladimir Guerrero, die opschoof naar het derde honk na een honkslag van Nelson Cruz en scoorde toen ook Ian Kinsler een honkslag sloeg. Het was de vierde hit op Qualls, die werd opgevolgd door Randy Choate. Een vangbal sloot de inning uiteindelijk af, maar de Rangers hadden een 6-0 voorsprong genomen.

Tampa Bay sloeg slechts twee honkslagen, beide op starter C.J. Wilson, die zeven keer drie slag gooide in de 6 1/3 inning dat hij op de heuvel stond.Minnesota Twins vs. New York Yankees, 2-5 (game 2, ALDS)

In Minneapolis, wonnen ook de New York Yankees de tweede wedstrijd van hun series tegen de Minnesota Twins. Na een korte achterstand namen de Yankees de leiding, maar daarna kwamen de Twins langszij. Net als in Game 1 sloegen de Yankees toe in de zevende inning en wonnen uiteindelijk met 5-2. De reeks gaat nu naar New York waar zaterdag de volgende wedstrijd wordt gespeeld.

Nadat beide ploegen op rij waren uitgeschakeld in de eerste inning kwamen beide teams op de honken in de volgende slagbeurt. In de eerste helft van de tweede inning sloeg Nick Swisher een tweehonkslag voor de Yankees met twee uit, maar bleef achter. In de tweede helft van de tweede inning opende Minnesota de score. Delmon Young en Jim Thome begonnen met een honkslag, waarna beiden opschoven na een grounder van Michael Cuddyer. Yankee-starter Andy Pettitte zorgde daarna met vier wijd voor Jason Kubel voor volle honken. Even later scoorde Young het eerste punt na een opofferingsslag van Danny Valencia, maar de twee lopers bleven achter, omdat volgende slagman J.J. Hardy uitging na een line drive naar tweede honkman Robinson Cano.

In de derde inning gingen beide teams weer 1-2-3 uit, maar hierna sloegen de Yankees toen in de eerste helft van de vierde inning. Curtis Granderson opende met een tweehonkslag en schoof op na een honkslag van Mark Teixeira, waarna hij scoorde na een OS van Alex Rodriguez. De Yankees kregen toen lopers op het eerste en derde honk toen Robinson Cano een honkslag, maar Carl Pavano wist toen uit de inning te komen toen Nick Swisher in een 1-6-3 dubbelspel sloeg.

De Yankees namen de leiding in de vijfde inning toen Lance Berkman homerde met één uit. Berkman kwam naar de Yankees op 31 juli in een ruil met de Houston Astros, waar hij zijn gehele loopbaan had gespeeld en dat was 11 1/2 jaar, waaronder 85 wedstrijden dit seizoen. In zijn tijd bij de Astros sloeg hij 326 homeruns en in zijn 37 wedstrijden bij de Yankees in augustus en september sloeg hij er slechts één. Zijn homerun van vanavond was dus zijn tweede in een Yankee-uniform en die kwam op een goed moment.

Andy Pettitte was in controle vanaf de tweede inning. Beginnend met de opofferingsslag die goed was voor de tweede nul in de tweede inning schakelde Pettitte 12 slagmensen op rij uit, maar toen kwamen de Twins weer 'op het bord'. Met één uit in de zesde inning homerde Orlando Hudson naar diep linksveld om de stand weer in evenwicht te brengen. Een grounder volgde, maar daarna sloeg Delmon Young een driehonkslag. Pettitte stond niet nog een punt toe, want hij fielde zelf een 'comeback-grounder' van volgende slagman Jim Thome om de inning af te sluiten.

In de zevende inning hernamen de Yankees de leiding, maar net zoals eerder vandaag het geval was bij het duel tussen Tampa Bay vs. Texas ging daar een discutabele beslissing aan vooraf. Eerst begon Jorge Posada met een vrije loop. Volgende slagman Lance Berkman kwam vervolgens op een 1 wijd-2 slag stand toen werper Carl Pavano een sinker gooide die 'close enough to call' was, maar niet werd gegeven door Home Plate Umpire Hunter Wendelstedt en wat dus mogelijk een strikeout had kunnen zijn. Berkman sloeg een tweehonkslag op de volgende worp van Pavano en dat stelde Pavano in staat het leidende punt te scoren. Minnesota-Manager Ron Gardenhire ging vervolgens praten met Pavano, net zoals Tampa Bay-Manager Joe Maddon met zijn werper ging doen, nadat die een 3-run homerun had tegen gekregen na een gemiste checked swing. En net als Maddon ging Gardenhire in discussie met de Home Plate Umpire en werd uit het veld gestuurd. De Yankees braken het duel hierna open. Berkman schoof op naar het derde honk na een stootslag-honkslag van Brett Gardner en Derek Jeter volgde met een RBI-single om de stand op 4-2 te brengen. Met nog altijd nul uit en lopers op het eerste en tweede honk werd Pavano opgevolgd door José Mijares. De lopers schoven op na een opofferingsstootslag van Curtis Granderson, waarna de honken werd vol gezet via een opzettelijke vrije loop voor Mark Teixeira. Jon Rauch werd de nieuwe werper voor de Twins en kreeg twee 'big outs', want hij gooide drie slag op Alex Rodriguez en kreeg een pop-fly van Robinson Cano.

In de achtste inning nam Kerry Wood het werpen over van Andy Pettitte en zorgde voor drie nullen op rij.

De Yankees voegden nog een 'insurance run' toe in de negende inning. Brett Gardner begon met een honkslag, schoof op na een grounder en stal het derde honk, waarna hij scoorde op de derde honkslag in het duel van Curtis Granderson. Hierna sloeg Mark Teixeira de bal diep het linksveld in, maar daar ving Delmon Young de bal net voor de omheining.

In de negende inning nam closer Mariano Rivera het werpen over bij de Yankees, kreeg een lead-off single tegen van Joe Mauer, maar zag volgende slagman Delmon Young toen in een dubbelspel slaan. De wedstrijd kwam toen ten einde toen volgende slagman Jim Thome werd uitgevangen.San Francisco Giants vs. Atlanta Braves, 1-0 (game one, NLDS)

In San Francisco namen de San Francisco Giants een 1-0 voorsprong in de vierde inning vs. de Atlanta Braves en dat was genoeg om de openingswedstrijd te winnen van hun National League Division Series. Giants-pitcher Tim Lincecum domineerde, kwam tot een record-aantal van 14 keer drie slag en stond slechts twee honkslagen tegen.

Omar Infante begon de wedstrijd voor de Braves met een tweehonkslag op San Francisco-starter Tim Lincecum, maar bleef achter op het tweede honk, omdat een vangbal en twee strikeouts volgden. Voor de Giants begon Andres Torres met een honkslag, maar daarna sloeg Freddy Sanchez in een dubbelspel. Aubrey Huff volgde met een vrije loop, maar ging gedwongen uit om de eerste inning af te sluiten.

In de eerste helft van de tweede inning zorgde Lincecum met drie strikeouts voor drie nullen, maar de Giants gingen ook op rij uit. Lincecum kreeg weer drie nullen op rij in de derde inning, terwijl de Giants lopers op het eerste en derde honk kregen met één uit. Cody Ross begon met vier wijd en schoof op na een OSS van Tim Lincecum. Hierna bereikte Andres Torres het honk na een fout en kwamen er lopers op 'de hoeken'. Even later werd Ross uitgeschakeld in een rundown tussen drie en thuis na een grounder van Freddy Sanchez. Terwijl de rundown werd gecompleteerd kregen de Giants lopers op het tweede en derde honk, maar de twee bleven achter, omdat een strikeout volgde.

In de vierde inning opende de Giants de score. Buster Posey opende met een honkslag. Hierna kreeg Pat Burrell drie slag, maar op de derde slagbal stal Posey het tweede honk en was safe in een 'close play'. Nadat ook volgende slagman Juan Uribe drie slag had gekregen ontving Pablo Sandoval een opzettelijke vrije loop om een gedwongen loop te creëren, maar toen bracht Cody Ross Posey binnen met een honkslag en zette de Giants op voorsprong.

In de vijfde gingen beide ploegen weer op rij uit, waarna Lincecum twee strikeouts toevoegde in de zesde. In de zesde Giants-beurt opende Buster Posey met een tweehonkslag en schoof op naar het derde honk na een fout in het outfield, maar bleef daar achter, omdat er een strikeout en dubbelspel volgden.

In de zevende begon Lincecum met zijn tiende strikeout, maar kreeg toen een tweehonkslag tegen van Brian McCann en dat was pas de tweede honkslag voor Atlanta. De Braves-catcher zou achterblijven, want hierna kwamen een groundout en vangbal.

In de volgende slagbeurt schakelde Lincecum opnieuw twee slagmensen uit met drie slag om zijn totaal op te voeren naar 12 en dat is een nieuw record voor de Giants in een 'postseason'. In de negende keerde Lincecum terug naar de heuvel om de wedstrijd uit te gooien. Lincecum, die debuteerde in een 'postseason', begon met een groundout van Omar Infante, waarna hij drie slag gooide op Jason Heyward en Derrek Lee om de wedstrijd af te sluiten.

(7 oktober)


Thank you for visiting this site.
Mail your suggestions and questions to stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.