Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 april 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Drie ploegen openen honkbalseizoen met thuiswinst
English
HAARLEM / AMSTERDAM / ROTTERDAM / BUSSUM - Vandaag, zaterdag 10 april, was het Opening Day in de Hoofdklasse en stonden er vier wedstrijden op het schema. Drie van deze ontmoetingen eindigden in een thuisoverwinning voor Corendon Kinheim, L&D Amsterdam Pirates en DOOR Neptunus, terwijl Mr. Cocker HCAW het thuisseizoen begon met verlies. Kinheim stond slechts met 3-2 voor in de achtste inning en stelde de winst veilig met een 6-run rally. Pirates pakte de winst op een honkslag in de negende inning, terwijl Neptunus een extra slagbeurt nodig had om het veld als overwinnaar te kunnen verlaten. Op Opening Day 2010 werd ook live play-by-play geïntroduceerd in zowel de honkbal- als de softbal Hoofdklasse.


Corendon Kinheim vs. Almere Magpies, 9-2
HAARLEM - Corendon Kinheim opende het seizoen 2010 zaterdag met een 9-2 overwinning vs. Almere Margpies, dat vorig jaar de titel pakte in de Eerste Klasse. Hierna won de ploeg een 5-game play-offs vs. MediaMonks RCH met 3-2 om terug te keren naar de Hoofdklasse.

De eindstand lijkt ruim te zijn, maar Kinheim stond na zeven innings slechts met 3-1 voor. Nadat Almere de achterstand in de achtste inning terugbracht tot 3-2 kwam Kinheim tot een rally van zes punten in de achtste inning om de stand op te voeren naar 9-2. Almere produceerde in dit duel slechts drie honkslagen, die allen werden geregistreerd in de eerste inning op startende werper David Bergman, die zeven keer drie slag gooide in de vijf innings die hij op de heuvel stond.

Almere nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning toen Daniël Zijderveld vier wijd kreeg met één uit, opschoof naar het derde honk na een 2-out single van Giovanni Samboe en scoorde toen Churandy la Cruz volgde met een nieuwe honkslag. Almere kreeg de honken nog vol toen Joey Berkenbosch het honk bereikte via een infield-hit, maar de drie lopers bleven achter, want een grounder sloot de slagbeurt af.

In de eigen eerste slagbeurt kwam Kinheim langszij toen René Cremer opende met een honkslag, het derde honk bereikte na een honkslag van volgende slagman Dirk van 't Klooster en scoorde op een opofferingsslag van Jason Halman. Kinheim voegde daarna twee runs toe in de derde inning. Met één uit kreeg Cremer vier wijd en sloeg Van 't Klooster wederom een honkslag. Een grounder van Halman stelde Cremer in staat te scoren, waarna Bryan Engelhardt een RBI-single afleverde om de stand op 3-1 te brengen.

In de achtste inning, op reliever Nick Veltkamp, scoorde Almere het tweede punt. De linkshander gooide vier wijd op Jaïr Roseburg, die later scoorde op een fout. In de 2e8 scoorde Kinheim zes punten. Tegenover de Amerikaanse reliever Justin Prinstein, die het werpen net had overgenomen, begon Bryan Engelhardt met een homerun, waarna Tjerk Smeets een tweehonkslag sloeg en scoorde op een honkslag van Rafael Jozefa. Hierna bereikte Rodney Michel het honk na een fout. Met twee uit werd rookie Andy Nieuwehuijse de nieuwe Almere-werper, maar die werd begroet met een 2-run triple van René Cremer (die 3-uit-4 sloeg, vier wijd kreeg en vijfmaal het honk bereikte) en een RBI-single van Dirk van 't Klooster (die 3-uit-5 sloeg). Een tweehonkslag van Jason Halman bracht de stand daarna op 9-2. Kinheim-closer Michiel van Kampen, die het werpen in de achtstte had overgenomen, sloot het duel af en zorgde voor drie nullen in de negende, waaronder twee strikeouts. Drie Kinheim-werpers schakelden samen 14 slagmensen met drie slag uit.

Line Score, Box Score & Play-by-Play


L&D Amsterdam Pirates vs. ADO, 2-1

...Sidney de Jong, Jos de Jong en...
...Zaïr Koeiman omhelsen Nick Urbanus...
...na zijn 'gamewinning single' in de 9e...
(© Foto: Henk Seppen)
AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates had op Opening Day de handen vol aan ADO, maar won uiteindelijk met 2-1 na het scoren van het beslissende punt in de negende inning.

Amsterdam opende de score in de tweede inning op Ludwin Obispo, die het gehele duel gooide voor ADO. Bas de Jong begon met een infield-hit en wist het derde honk te bereiken toen een pick-off naar het eerste honk van Obispo eindigde in een foute aangooi. Met één uit scoorde De Jong op een honkslag van rookie Nick Urbanus, die vorig jaar debuteerde in de Hoofdklasse en ook zijn eerste wedstrijden in Oranje speelde. ADO kwam langszij in de derde slagbeurt. Met één uit sloeg Michel Korzeniewski een tweehonkslag, schoof op na een grounder en scoorde op een honkslag van Berti Richardson, die zijn comeback maakte op het hoogste niveau na de laatste jaren lager te hebben gespeeld.

Amsterdam-starter Jos de Jong gooide zeven sterke innings, kwam tot acht strikeouts en kreeg slechts vier honkslagen tegen. Maar vijf ADO-slagmensen wisten het honk te bereiken op De Jong, die in de achtste inning werd afgelost door Rik Geestman. De linkshander begon met vier wijd op lead-off hitter Michel Korzeniewski in de achtste, maar schakelde daarna zijn pinch-runner Gregory Hassell via een pick-off uit. Intussen kreeg Ludwin Obispo twee hits tegen die in de tweede inning in het Amsterdamse punt resulteerden, maar gooide daarna vijf hitloze innings, waarin hij slechts vier slagmensen op het honk toestond in deze periode. In de achtste inning begonnen Wesley Connor en Zaïr Koeiman met honkslagen, maar daarna sloeg Kenny Berkenbosch, de beste slagman van vorig seizoen, in een dubbelspel en ging Sidney de Jong uit na een grounder. In de negende opende Bas de Jong met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Vince Rooi en scoorde op een honkslag langs het derde honk van Nick Urbanus, die daardoor verantwoordelijk was voor beide punten en werd uitgeroepen tot Man of the Match.

Line Score, Box Score & Play-by-Play


...Ron Berteling, recordinternational van het Nederlands IJshockeyteam...
...en coach van het hoofdstedelijke Amstel Tijgers Amsterdam...
...gooit de ceremoniële eerste bal...
...Rechts staat Amsterdam-voorzitter John Witte...
(© Foto: Henk Seppen)


DOOR Neptunus vs. Sparta-Feyenoord, 3-2 (10)
ROTTERDAM - Landskampioen DOOR Neptunus had een extra slagbeurt nodig om het seizoen met winst te beginnen. De Rotterdammerrs versloegen stadgenoot Sparta-Feyenoord met 3-2 in 10 innings, dankzij een 'walk-off single' van Danny Rombley, zijn eerste in een Neptuniaans uniform, nadat hij de laatste seizoenen uitkwam voor Corendon Kinheim.

Sparta-Feyenoord was de ploeg die als eerste tot scoren kwam. In de tweede slagbeurt opende debutant Ramiro Balentina met een honkslag in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt, waarna hij opschoof na een honkslag van Imco Rudolph en schijn van werper Diegor Markwell. Vervolgens scoorde Balentina op een opofferingsslag van Calvin Martinus. In de tweede helft van de tweede inning kwam Neptunus niet alleen op gelijke hoogte, het nam ook de leiding. Sparta-Feyenoord starter Gregory Gustina begon met vier op lead-off hitter Danny Rombley en kreeg daarna een honkslag te verwerken van Jeffrey Arends. Hierna scoorde Rombley de gelijkmaker na een honkslag van Eldrion Regina, die vorig seizoen uitkwam voor Sparta-Feyenoord. Even later nam Neptunus een 2-1 voorsprong toen Arends scoorde na een fout. Vanaf dat moment bleef het duel zes innings lang puntloos, totdat Sparta-Feyenoord langszij kwam in de negende.

Nadat hij in de tweede inning een honkslag had tegengekregen van Imco Rudolph schakelde Neptunus-starter Diegomar Markwell elf slagmensen op rij uit, waarna hij werd opgevolgd door Dushan Ruzic, die alle zes slagmensen die hij zag elimineerde. In de achtste inning werd Jorian van Acker de derde Neptuniaanse werper, kreeg een one-out double tegen van José Ventura (in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt), maar de inning eindigde daarna met twee groundouts. In de negende moest closer Berry van Driel het duel gaan afsluiten, maar kreeg een 'Blown Save' op zijn naam, omdat Sparta-Feyenoord op gelijke hoogte kwam. De rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Raynard Doran, die opschoof na stootslagen van Nick Eppinga en Roderick Simon en daarna scoorde op een honkslag van Ramiro Balentina, nadat eerst Percy Isenia opzettelijk vier wijd had gekregen en dat leidde tot extra inning, want Neptunus wist niet te scoren in de eigen negende beurt. Sparta-Feyenoord-starter Gregory Gustina, die slechts drie hits toestond, werd in de zevende inning afgelost door nieuwkomer José Ventura. In de tiende inning, met twee uit, kreeg Ventura een honkslag tegen van Benjamin Dille, waarna hij volgende slagman Raily Legito met een worp raakte. Hierna volgde Danny Rombley met zijn 'gamewinning single'. Steve Janssen, Hoofd Coach van Neptunus, stelde: ,,Ik neem mijn petje af voor Gustina en Ventura, want die gooiden een prima duel''.

In de derde inning verloor Sparta-Feyenoord hun midvelder Rubinet Koko, want de snelle midvelder verrekte zijn hamstring als loper richting eerste honk na een grounder en moest het duel verlaten. In de zevende inning moest ook nog rechtsvelder Calvin Martinus, die de zesde inning afsloot met het maken van een vangbal, worden vervangen vanwege een rugblessure. Naast deze twee outfielders begon Sparta-Feyenoord het seizoen al zonder infielder/outfielder Rutger Veugelers, die een week geleden twee vingers brak en outfielder Shurendell Borgschot (hamstring).

Line Score, Box Score & Play-by-Play


Mr. Cocker HCAW vs. Konica Minolta Pioniers, 4-10
BUSSUM - Vice-kampioen Konica Minolta Pioniers begon het nieuwe seizoen met een comfortabele 10-4 overwinning bij Mr. Cocker HCAW en stond in de vierde inning al met 8-1 voor. Pioniers had twee 4-run rallies in de eerste en vierde inning in de debuutwedstrijd van Bernie Beckman als nieuwe Hoofd Coach bij de Hoofddorpers. De ervaren coach had vorig seizoen de leiding bij MediaMonks RCH.


...Linoy Croes homert...
...in zijn eerste slagbeurt...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Pioniers scoorde vier onverdiende punten in de eerste slagbeurt met twee uit. Norbert Lokhorst bereikte toen het honk na een fout en schoof op na een honkslag van Mark Duursma. Een driehonkslag van Mervin Gario leverde daarna twee runs op, waarna hij zelf scoorde toen hier een fout achter aan kwam. Linoy Croes volgde met een homerun in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt om de stand op 4-0 te brengen. HCAW pakte een punt terug in de derde inning. Met één uit sloeg Laurens Dammers een honkslag en scoorde even later na een honkslag van Bart Sabel.


...Linoy Croes steelt het derde honk in de 4e inning...
...en scoort daarna na een foute aangooi...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Pioniers kwam weer tot een rally van vier punten in de vierde slagbeurt. Linoy Croes, die het honk had bereikt, nadat loper Mervin Gario was geraakt door zijn geslagen bal, stal het tweede en derde honk, waarna hij scoorde toen er een foute aangooi volgde. Met twee uit kregen Edwin de Graaf en Shurty Tremus beiden vier wijd. Een honkslag van Jefferson Muzo leverde daarna een punt op en Michael Duursma volgde met een 2-run double om de stand op te voeren naar 8-1. Pioniers verhoogde de stand naar 10-1 met twee runs in de negende inning toen de HCAW-verdediging driemaal in de fout ging.

Met de 10-1 achterstand scoorde HCAW drie punten met twee uit in de 2e9 na een honkslag van voormalig Pionier Bart Sabel en een 2-run double van rookie Mitchel Koot. HCAW 'outhit' Pioniers met 10-8, waaronder drie van Sabel.

Line Score, Box Score & Play-by-Play


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.