Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


SK Wyverns pakt derde titel in vier jaar!
English
INCHEON / DAEGU (Korea) - Voordat de professionele seizoenen in de USA en Canada (Major League) en Japan (Nippon Professional Baseball) werden afgesloten met hun kampioens-series kwam het professionele seizoen in Zuid-Korea op 19 oktober ten einde. Op dit dag veroverden de SK Wyverns de titel met het completeren van een 4-game 'sweep' in de Korean Series.

Voor de Wyverns, die werden opgericht in 2000 en hun thuishaven in Incheon hebben, was dit de derde titel in vier jaar. Na het kampioenschap te hebben gepakt in 2007 en 2008 bereikten ze ook vorig jaar weer de finale, maar verloren toen met 4-3 in de best-of-seven van Kia Tigers.

De Wyverns domineerden dit jaar, waren sinds 18 april koploper en eindigden op de eerste plaats in de reguliere competitie, waardoor men zich automatisch plaatste voor de Korean Series. In de eerste ronde van de Play-Offs wonnen de op derde plaats geëindigde Doosan Bears de best-of-five vs. nummer 4 Lotte Giants met 3-2. In de volgende ronde werden de Bears met 3-2 verslagen door de Samsung Lions, die twee werden, waarbij alle wedstrijden eindigden met één punt verschil. En zo werden de Lions de tweede finalist. Er werd een close series verwacht, want in het seizoen hadden de Wyverns 10 van de 19 wedstrijden tegen de Lions gewonnen. Maar uiteindelijk domineerden de Wyverns ook in de finale en wonnen vier wedstrijden op rij.

In Zuid-Korea ging het eerste professionele seizoen van start in 1982, hetzelfde jaar waarin het land het Wereldkampioenschap organiseerde in hoofdstad Seoel. Dat honkbal één van de meest populaire sporten in Zuid-Korea is werd onderstreept door een nieuw bezoekersrecord, want bijna 6 miljoen fans bezochten de wedstrijden in de reguliere competitie.

Game 1 - Vrijdag 15 oktober - Munhak Baseball Stadium - Incheon
In de opener versloegen de SK Wyverns de Samsung Lions met 9-5 na een korte achterstand in de vijfde inning. De Lions kwamen tot slechts vijf honkslagen, terwijl de Wyverns er elf hadden.

In de eerste en derde inning scoorden de Wyverns twee punten na twee fouten. In de eerste inning bereikte lead-off hitter Keun-woo Jung het honk na een fout en scoorde na twee honkslagen, waarna Joo-hwan Na een honkslag sloeg in de tweede en opschoof na een mislukte pick-off, voordat hij scoorde op een opofferingsslag.


...Kwang-hyun Kim...
Nadat de Wyverns de honken vol hadden achtergelaten in de vierde inning kwamen de Lions terug met drie runs in de eerste helft van de vijfde inning. Wyverns-starter Kwang-hyun Kim had een sterke start, want hij schakelde acht van de eerste negen slagmensen die hij zag met drie slag uit, waaronder zes op rij en dat was goed voor een nieuw Korean Series-record. Maar in de vijfde inning verloor hij wat concentratie. Hij gooide vier wijd op Kab-yong Jib, kreeg een tweehonkslag tegen van Myung-chul Shin en zorgde met vier wijd voor volle honken. Jib scoorde vervolgens na een opofferingsslag en Shin scoorde de gelijkmaker na een wilde worp. Hierna sloeg Han-yi Park een honkslage en zette de Lions op een 3-2 voorsprong en dat betekende het einde voor Kim.

Maar in de 2e5 kwamen ook de Lions in de problemen. Manager Dong-ryul Sun, zelf ooit de beste werper in Zuid-Korea, haalde in deze slagbeurt vier relievers naar de heuvel, maar de Wyverns scoorden drie punten en hernamen de leiding. De Amerikaanse starter Tim Redding gooide vier wijd op lead-off hitter Keun-woo Jung en werd afgelost door Hyuk Kwon, die ook vier wijd gooide op de volgende slagman en eveneens weer werd vervangen. Maar de volgende twee relievers, Oh-joon Kwon en Seung-hwan Oh, kregen drie punten tegen, waarbij de laatste een 2-run single tegen kreeg van Jae-hyun Kim, die de stand op 5-3 bracht. Hyun-wook Jung, de vijfde werper in deze slagbeurt, sloot de inning uiteindelijk af.

De Lions pakten een punt terug in de zesde toen Bong-kyu Kang homerde, maar in de 2e6 kwamen de Wyverns tot een rally van vier punten om de voorsprong op te voeren naar 9-4, met als hoogtepunt een 2-run homerun van Jung-kwon Park en een RBI-double van Jae-hyun Kim. De Lions scoorden nog slechts één punt en dat werd in de achtste inning gescoord toen Suk-min Park homerde.

Game 2 - Zaterdag 16 oktober - Munhak Baseball Stadium - Incheon
De volgende dag wonnen de Wyverns met 4-1 en scoorde alle punte op homeruns, maar stonden ook nu heel kort even achter.


...Jeong Choi...

...Kyung-oan Park...
In de tweede inning scoorden de Lions eenmaal, terwijl de Wyverns drie innings puntloos werden gehouden voor startende werper Woo-chan Cha. Maar in de vierde inning sloeg Jeong Choi een 2-run homerun op Cha om de Wyverns op een 2-1 voorsprong te zetten.

In de zesde inning homerde Choi opnieuw op Cha en bracht de stand op 3-1. Hiermee werd Choi de jongste speler ooit (23 jaar, 230 dagen) die twee homeruns sloeg in een Korean Series-wedstrijd en brak het record van 27 jaar en 68 dagen.

In de achtste inning voegde catcher Kyung-oan Park een solo-homerun toe op reliever Wyuk Kwon en zorgde ook voor een record. Met zijn 38 jaar en 97 dagen werd Park de oudste speler die een homerun sloeg in een Korean Series en brak het record van 36 jaar en 43 dagen.

De Wyverns gebruikten vijf werpers in dit duel, die samen slechts vijf honkslagen toestonden.

Game 3 - Maandag 18 oktober - Daegu Baseball Stadium - Daegu
In Game 3 stonden de Wyverns vanaf het begon gelijk voor en wonnen uiteindelijk met 4-2 om een 3-0 voorsprong te nemen in de Series.

In de eerste inning scoorden de Wyverns twee punten. Met lopers op het eerste en derde honk en één uit leverde een grounder van Ho-jun Lee het eerste punt op voor de Wyverns. Een geraakt werper en honkslag zorgden daarna voor volle honken. Hierna gooide Lions-starter Young-soo Bae vier wijd op Jae-hyun Kim en bracht zo een ander punt binnen.


...Sung-keun Kim...
...Manager...
In de tweede helft van de eerste inning scoorden de Lions eenmaal op de Japanse starter Ken Kadokura, die 14 wedstrijden had gewonnen en 143 keer drie slag had gegooid in het reguliere seizoen, maar vanavond niet in zijn beste vorm stak. Hij gooide vijfmaal vier wijd en werd al in de derde inning vervangen na een lead-off double van Hyung-woo Choi. Wyverns-Manager Sung-keun Kim veranderde regelmatig van werper in dit duel en gebruikte er totaal zes. Kim staat bekend om het snel inzetten van relievers, zo gauw een tegenstander lopers in scoringspositie krijgt of wanneer zijn werper in de problemen lijkt te komen. En opnieuw wierp zijn tactiek van het snel wisselen van werpers vruchten af, want de Lions werd zeven innings puntloos gehouden, nadat ze eenmaal scoorden in de eerste inning.

Maar na tweemaal te hebben gescoord in de eerste slagbeurt werden ook de Wyverns zes innings lang puntloos gehouden, maar voegden toen twee belangrijke 'insurance runs' toe in de achtste inning na een tweehonkslag van Jung-kwon Park en een opofferingsslag van Jeong Choi. De Lions scoorden het tweede punt in de negende inning na een wilde worp van reliever Eun-beom Song.

Game 4 - Dinsdag 19 oktober - Daegu Baseball Stadium - Daegu
In Game 4 wonnen de Wyverns opnieuw met 4-2 om de kampioenstitel te pakken en een drukzocht 'postseason' af te sluiten.


...Jung-kwon Park...
...MVP...
Aanvankelijk gooiden startende werpers Gary Glover (Wyverns) en Won-sam Jang (Lions) drie sterke innings en stonden geen punten toe. Maar in de eerste helft van de vierde inning sloegen de Wyverns met drie punten toe. Met de honken vol gooide Jang vier wijd op Kyung-wan Park, resulterend in het eerste punt, en kreeg daarna een 2-run double tegen van Jung-kwon Park die de stand op 3-0 bracht. In de zesde voegde Kyung-wan Park een RBI-double toe die de stand opvoerde naar 4-0.

De Lions scoorden het eerste punt in de achtste inning. Met een 4-0 voorsprong haalde Wyverns-Manager Sung-keun Kim zijn heuveltroef Kwang-hyun Kim (17 overwinningen in het seizoen) naar de heuvel. Hij kreeg een punt tegen, maar sloot de inning daarna af met twee strikeouts. De Lions voegden nog een punt toe in de negende, maar stonden uiteindelijk met lege handen.

Jung-kwon Park werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Korean Series met een .455 slaggemiddelde en zes RBI's.

(9 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.