Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 april 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Neptunus & Amsterdam boeken tweede zege
English
ALMERE / THE HAGUE / ROTTERDAM / HOOFDDORP - Op Dag 2 van het honkbalseizoen 2010, en dat was een erg koude dag, wonnen DOOR Neptunus en L&D Amsterdam Pirates beide hun tweede wedstrijd, terwijl Corendon Kinheim en Konica Minolta Pioniers verrassend aan het kortste einde trokken. Neptunus won met 7-1 vs. Sparta-Feyenoord en Amsterdam versloeg ADO met 9-3, maar beide overwinningen lijken overtuigender dan dat ze in werkelijkheid waren. Zowel Neptunus als Amsterdam hadden een 5-run rally laat in de wedstrijd om de winst veilig te stellen. Kinheim stond met 3-0 achter vs. Almere Magpies en slaagde er in de negende inning langszij te komen, maar verloor uiteindelijk met 5-4. Pioniers verloor hun wedstrijd eveneens in de negende slagbeurt. Met een 1-0 voorsprong vs. Mr. Cocker HCAW resulteerden twee runs in de negende inning in een 2-1 nederlaag.


Almere Magpies vs. Corendon Kinheim, 5-4
ALMERE - Almere Magpies begon het thuisseizoen met een 5-4 overwinning vs. Corendon Kinheim, dankzij een negende inning 'walk-off RBI-single' van Mitch Graham, die 2-uit-5 sloeg, nadat hij een dag eerder nog driemaal met drie slag was uitgeschakeld. Almere stond met 3-0 voor na vijf innings, maar leek met lege handen te komen staan toen Kinheim tweemaal scoorde in de zevende en, nadat Almere een punt had toegevoegd in de achtste, langszij kwam in de eerste helft van de negende inning.

Kinheim kwam dicht bij een punt in de derde inning. Rodney Michel opende met een vrije loop en schoof op na een opofferingsstootslag. Hij bereikte even later het derde honk op een 2-out infield-hit van René Cremer, maar werd op de plaat uitgeschakeld toen hij probeerde te scoren. In de 2e3 opende Almere de score, zag de eerste vijf slagmensen het honk bereiken, maar scoorde slechts eenmaal. Ferd van Stekelenburg opende met een homerun op starter Duko Jansen, die daarna een honkslag tegen kreeg van Sytse Visbeen en Wesley Bernardus bereikte het honk na een fout. Maar toen resulteerden twee stootslagen in een gedwongen nul en sloot een strikeout de slagbeurt af.

In de vijfde inning voegde Almere twee runs toe om de stand op 3-0 te brengen. Sytse Visbeen en Wesley Bernardus begonnen met honkslagen en schoven op na een OSS van Daniël Zijderveld. Beiden scoorden toen Mitch Graham volgde met zijn eerste honkslag in de Nederlandse Hoofdklasse.

Almere-starter Dennis Burgersdijk, die debuteerde in een Almere-uniform, stond slechts twee honkslagen toe in de zes innings die hij gooide en kwam tot drie strikeouts. In de zevende nam rookie Scott Ronnenbergh het werpen over en hoewel hij een 'hold' op zijn naam kreeg kwam niet alleen de Almere-voorsprong in gevaar, die verdween uiteindelijk zelfs. Met twee uit gooide Ronnenbergh vier wijd op Rafael Jozefa in de zevende inning, waarna hij een honkslag moest verwerken van Rodney Michel. Een honkslag van Björn Henrichs stelde hierna Jozefa en Michel in staat te scoren en de stand op 3-2 te brengen, waarna een grounder de slagbeurt afsloot. In de tweede helft van de achtste inning, op reliever Onno Baur, scoorde Almere weer een punt. Mitch Graham bereikte het honk na een fout, schoof op na een OSS en scoorde op een honkslag van Juriën Overman.

Het verschil van twee punten was echter niet genoeg. Scott Ronnenbergh, die onlangs een profcontract tekende, raakte lead-off hitter Bryan Engelhardt met een worp in de negende en werd afgelost door Justin Prinstein, die daarna een RBI-single tegen kreeg van Tjerk Smeets. Met twee uit sloeg ook Remco Draijer een honkslag en zorgde voor een gelijke stand, 4-4. Maar uiteindelijk werd Almere toch de winnende ploeg. Met één uit raakte closer Michiel van Kampen Wesley Bernardus met een worp, die daarna opschoof na een grounder en het winnende punt scoorde op een honkslag van Mitch Graham.

Line Score, Box Score & Play-by-Play


ADO vs. L&D Amsterdam Pirates, 3-9
DEN HAAG - L&D Amsterdam Pirates stond na zes innings slechts met 2-1 voor en met 4-3 na acht innings, voordat het tot een rally van vijf punten kwam in de negende inning om met 9-3 te winnen vs. ADO. Pirates kwam tot 16 honkslagen, waaronder vier van Bas de Jong en drie doubles van rookie Rashid Gerard, die debuteerde in de Hoofdklasse.

Na vier puntloze innings scoorde Amsterdam het eerste punt in de vijfde inning toen Rashid Gerard opende met een tweehonkslag, het derde honk bereikte na een hiernavolgende double van Michael Kramer (ook een rookie in de Pirate-ploeg) en scoorde op een opofferingsslag van Kenny Berkenbosch. ADO reageerde met een eigen punt. Ludwin Obispo begon met vier wijd, schoof op na een OSS en scoorde de gelijkmaker toen een fout volgde op een honkslag van Berti Richardson.

Pirates hernam de leiding gelijk weer in de volgende slagbeurt. Bas de Jong opende met een honkslag en Vince Rooi volgde met een tweehonkslag, maar toen werd de eerste op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder van Nick Urbanus, die vervolgens gedwongen uitging na een grounder van een andere rookie, Roeland Henrique Jr.. Maar hierna scoorde Rooi het leidende punt toen Rashid Gerard zijn tweede double in het duel sloeg.

Amsterdam voegde nog twee runs toe in de achtste inning op nieuwe werper Bobby Carrington, die zeven punten moest incasseren, waarvan er drie verdiend waren. In de achtste bereikte Nick Urbanus het honk na een fout en sloeg Roeland Henrique Jr. een honkslag en gingen scoren op een grounder van Seb Visser (de zesde Amsterdam-rookie in het duel van vandaag en een doorgeschoten bal. ADO wist wederom terug te komen en scoorde tweemaal in de 2e8 op closer Pim Walsma. Met één uit sloeg Koen Meershoek een honkslag en met twee uit bereikte pinch-hitter en voormalig Piraat Jeroen Stentler het honk na een fout. Beiden scoorden op een tweehonkslag van pinch-hitter Matt Ryan, waardoor de achterstand werd teruggebracht naar 4-3.

Pirates brak het duel daarna open met een 5-run rally in de negende inning op vijf honkslagen, waarvan de eerste vier op rij. Zaïr Koeiman begon met een tweehonkslag, waarna Kenny Berkenbosch, Bas de Jong en Vince Rooi allen een honkslag sloegen, resulterend in twee runs. Met één uit werd een punt gescoord na een foute aangooi, waarna Rashid Gerard een RBI-double toevoegde, gevolgd door een fout die de stand op 9-3 bracht. Frank van Heijst, die de pitching overnam in de vijfde inning voor de Amerikaanse starter Ben Grover, kreeg slechts twee hits tegen in de drie innings die hij gooide en werd de winnende werper.

Line Score, Box Score & Play-by-Play


Sparta-Feyenoord vs. DOOR Neptunus, 1-7
ROTTERDAM - DOOR Neptunus stond na zeven innings slechts met 2-1 voor en kwam daarna tot een rally van vijf punten in de achtste inning om de stand wat comfortabeler te maken, 7-1, vs. Sparta-Feyenoord, dat slechts vier honkslagen produceerde.

Sparta-Feyenoord's starting pitcher Tim Roodenburg schakelde de eerste zes slagmensen op rij uit, kreeg honkslagen tegen in de derde en vierde inning, maar hield Neptunus vijf innings lang puntloos, terwijl zijn ploeg in de derde inning een 1-0 voorsprong had genomen. Neptunus-starter Kevin Heijstek schakelde de eerste zeven slagmensen op rij uit, voordat hij een one-out triple moest incasseren van Sape Wagenaar in de derde inning, die vervolgens scoorde op een grounder van Jan Baldee. De laatste werd afgelopen winter ontslagen door de Houston Astros na twee profjaren, nadat hij vorig seizoen in 18 wedstrijden had gespeeld in het Rookie League-team van de Astros. Met een 1-0 achterstand scoorde Neptunus twee runs in de zesde inning. Tim Roodenburg raakte openingsslagman en rookie Mourik Huijser met een worp, waarna die veilig het tweede honk bereikte toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Eugène Kingsale. Een tweehonkslag van Dwayne Kemp bracht de stand even later op 2-1. Net als Baldee werd ook Kemp onlangs 'released'. Kemp speelde twee seizoenen in het Rookie League-team van de Chicago Cubs (in 2009 speelde hij in 25 wedstrijden, sloeg .248 met één homerun en had 12 RBI's).

In de achtste inning scoorde Neptunus vijf punten op twee werpers. Berry van Donselaar startte de inning als opvolger van Roodenburg, maar moest na vier slagmensen weer worden vervangen, omdat die allen een honkslag sloegen. Eugène Kingsale en Dwayne Kemp begonnen met honkslagen, waarna ook Raily Legito een honkslag sloeg en voor 3-1 zorgde. Hierna sloeg Danny Rombley een driehonkslag en verhoogde de stand naar 5-1. Van Donselaar werd opgevolgd door Herman Gaarman, die nog een RBI-single moest verwerken van Jeffrey Arends. De laatste voegde nog een extra punt toe door te scoren na een fout.

De ervaren linkshander Richard Orman nam het werpen van Neptunus-starter Kevin Heijstek in de zesde inning over en kreeg de steun van een dubbelspel, terwijl hij drie keer drie slag gooide. Werper in de achtste en negende inning voor Neptunus was Leon Boyd, de derde speler in dit duel, die onlangs werd 'released' van een profcontract. Na succesvolle optredens in het Nederlands Honkbal Team tijdens de World Baseball Classic van vorig jaar, kreeg Boyd een contract van de Toronto Blue Jays. De in Canada geboren Boyd gooide in acht wedstrijden voor het single-A team en promoveerde daarna naar het double-A team van de Blue Jays, waar hij in 36 wedstrijden gooide. Hoewel hij 51 keer drie slag gooide in 64 1/3 inning werd Boyd ontslagen en keerde terug naar Neptunus. In zijn eerste duel terug in Nederland gooit Boyd driemaal drie slag en krijgt één honkslag tegen.

Line Score, Box Score & Play-by-Play


Konica Minolta Pioniers vs. Mr. Cocker HCAW, 1-2

...Het jongste clublid van Pioniers...
...gooit de ceremoniële eerste bal...
(© Foto: www.reni-foto.nl)
HOOFDDORP - Konica Minolta Pioniers stond met slechts 1-0 voor toen het aan de negende inning begon, maar dat bleek niet genoeg, want Mr. Cocker HCAW scoorde tweemaal in de negende om met 2-1 te winnen.

De wedstrijd in Hoofddorp bleef zes innings lang puntloos, waarbij beide ploegen geen echte scoringskansen kregen. HCAW bereikte het honk zeven keer, waarvan slechts één loper op het tweede honk kwam. Aan de andere kant bereikte Pioniers slechts vijfmaal het honk, waarvan twee lopers het tweede honk wisten te bereiken. Pionier-starter Eddie Aucoin schakelde de eerste zes slagmensen uit, waarna hij vier wijd gooide op Bart Gabriëls, die vervolgens in een rundown kwam na een pick-off. In de vierde inning opende Michael Pluijmers met een honkslag, maar strandde op het eerste honk. Aucoin, die slechts één honkslag toestond, werd na vijf innings opgevolgd door Nelson Miguel Santander Olajo, die terugkeerde in een Pionier-uniform, dat hij in 2008 voor het laatst droeg. De Venezolaan kreeg een lead-off single tegen van Adrian Anthony, die daarna de enige loper werd die het tweede honk bereikte. HCAW-starter Joey Eijpe kreeg twee hits tegen in de eerste inning, maar kreeg de steun van een dubbelspel, dat volgde op de hit van Jefferson Muzo. Norbert Lokhorst sloeg vervolgens een honkslag en stal het tweede honk, maar strandde op het tweede honk. Vanaf de tweede inning schakelde Eijpe 10 slagmensen op rij uit, waarna hij werd opgevolgd door Joran Klarenbeek, die een one-out single tegen kreeg van Jefferson Muzo, die het tweede honk stal, maar vervolgens uitging via een pick-off.

In de zevende inning opende Norbert Lokhorst met een vrije loop en stal het tweede honk. Hij schoof op na een grounder van Mark Duursma en scoorde op een wilde worp. HCAW werd in de zevende inning puntloos gehouden door Jean-Paul Gulinck en in de achtste inning door veteraan Dave Draijer, maar scoorde daarna tweemaal op Maarten Mulder in de negende. Met één uit homerde Randy Daal om de stand in evenwicht te brengen. Hierna sloeg Mitchel Koot een honkslag en stal het tweede honk. Met één uit scoorde Koot wat uiteindelijk het winnende punt zou zijn na een honkslag van Bart Gabriëls, waarbij hij sneller was dan de tik van catcher Mark Duursma, maar dat werd bestreden door Pioniers. In de laatste drie innings kregen drie Pioniers-slagmensen nog eens vier wijd van reliever Kyle Ward, maar allen bleven achter op de honken.

Line Score, Box Score & Play-by-Play


...Mitchel Koot scoort het winnende punt langs de tikbeweging...
...van catcher Mark Duursma. Of toch niet?...
(© Foto: www.reni-foto.nl)
...Mitchel Koot scoort het winnende punt, gezien vanuit een andere hoek...
(© Foto's: Alfred Cop Fotografie)
...Beslis zelf maar: safe of uit?...
(© Photo: Alfred Cop Fotografie)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.