Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 augustus 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Nederlands Vrouwen Honkbal Team opent WK met verlies
English
CARACAS (Venezuela) - Het Nederlands Vrouwen Honkbal Team speelde donderdagavond de eerste wedstrijd op het 4e Wereldkampioenschap Vrouwen Honkbal in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, dat in juni/juli ook het Wereldkampioenschap Softbal organiseerde. Het Nederlands Team begon het evenement met een grote 20-4 nederlaag in 5 innings tegen het organiserende Venezuela. Voor het Nederlands Team was dit de eerste interlandwedstrijd ooit, want het neemt voor het eerst aan een WK deel. De nationale vrouwenhonkbalploeg werd twee jaar geleden opgericht.

Elf landen nemen deel aan het 4e WK Vrouwen Honkbal, dat wordt gehouden van 12-22 augustus in Caracas en Maracay. Nederland speelt in Poule A en treft Australië, Canada, Chinese Taipei, Hong Kong en Venezuela. In Poule B heeft regerend wereldkampioen Japan gezelschap van Cuba, Puerto Rico, Zuid-Korea en USA. De drie beste ploegen van elke poule plaatsen zich voor de Play-Offs, die in Caracas worden gespeeld, de overige ploegen zullen afreizen naar Maracay voor de overige plaatsen. Voor aanvang van de Openingsceremonie op donderdagavond waren reeds vier wedstrijden gespeeld. Japan versloeg de USA met 5-1 en Canada won met 6-1 vs. Australië. Cuba won ruim van Zuid-Korea met 21-0 en Taipei boekte een comfortabele 17-1 zege tegen Hong Kong.

Het Nederlands Vrouwen Honkbal Team heeft twee speelsters, die momenteel uitkomen in de Softbal Hoofdklasse, namelijk Mickey Ras en Kirsten Vierdag. De laatste maakte dit jaar ook deel uit van de voorselectie van het Jong Oranje Softbal Team. Beiden spelen voor Euro Stars. Een andere speelster, Letticia Horstman speelde kortgeleden eveneens op het hoogste niveau en deed dat ook voor Euro Stars.

Het duel tussen Nederland en Venezuela werd gespeeld na afloop van de Openingsceremonie, dat, net als tijdens het WK Softbal, een groots evenement was met dans, muziek en vuurwerk. Tijdens de ceremonie zong Raúl Martínez het Venezolaanse volkslied, waarna Edwin Zerpa, de voorzitter van de Venezolaanse Honkbal Bond, de ploegen verwelkomde. Elias Jaua, de vice-president van Venezuela, verklaarde het WK hierna, namens President Hugo Chavez, voor geopend.

Vanwege de Openingsceremonie begon het duel ruim anderhalf uur later dan gepland in het Estadio José Antonio Casanova. Het Nederlands Team beleefde een desastreuze eerste slagbeurt, waarin Venezuela liefst 12 punten scoorde op slechts vier honkslagen. De Nederlandse verdediging maakte vier fouten, die resulteerden in 10 onverdiende punten. Startende werpster Thari Diefenbach gooide driemaal vier wijd en raakte één slagvrouw in deze inning. Na de 35 minuten durende eerste Venezolaanse slagbeurt vielen er aan Nederlandse zijde drie snelle nullen, maar wel sloeg Kirsten Vierdag in deze beurt een line drive, die echter werd gevangen. In de tweede inning begon Venezuela met een honkslag, maar hierna vielen drie nullen. In de tweede helft van de tweede inning wist Oranje iets terug te doen. Met één uit sloeg Minke Blok de eerste Nederlandse honkslag, waarna Letticia Lokken-Horstman het honk bereikte na een fout. Een nieuwe fout op een grounder van Marlina Becker zorgde voor volle honken. Na een strikeout werd het eerste Nederlandse punt gescoord toen Loes Ausmus werd geraakt door een worp. Hierna bracht Tessa Heeres met een tweehonkslag nog eens twee runs binnen.

Venezuela antwoordde met vier runs in de derde inning, waarvan twee op een homerun van Nidia Pineda, maar Oranje scoorde weer een punt in de eigen derde beurt. Met één uit schoof Hilde Bosker (die een honkslag had geslagen) op toen Minke Blok werd geraakt door een worp en Letticia Horstman een honkslag sloeg, waarna ze scoorde op een grounder van Marlina Becker, maar toen volgden twee nullen.

Venezuela scoorde daarna nog tweemaal in zowel de vierde als de vijfde inning om de stand op te voeren naar 20-4.

Het roster van het Nederlands Vrouwen Honkbal Team ziet er als volgt uit:

Pitchers:
Loes Ausmus (+ IF), Michelle Bruijn, Thari Diefenbach, Linde Gerritsen, Jessica Kroeskop (+ IF), Mickey Ras (+ IF), José van Veen.
Catchers:
Minke Blok, Zonairis Thielman.
Infielders:
Marlina Becker (+ OF), Hilde Bosker, Letticia Lokken-Horstman.
Outfielders:
Kyra van Genderen, Sanne van Gool, Tessa Heeres, Esther Maliepaard, Miranda Noordenbos, Kirsten Vierdag.
Staff:
Percy Isenia (manager), Ronald Jaarsma (coach), Elton Koeiman (pitching coach), Jan van Genderen (delegatieleider), Ivette van Putten (team manager).

(12 augustus)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.