Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Hoofdklasse-doek valt voor Almere Magpies!
English
ALMERE - Tijdens een speciale algemene ledenvergadering dinsdagavond hebben de leden van Almere '90 zich uitgesproken voor steun aan het clubbestuur om het eerste honkbalteam, Almere Magpies, terug te trekken uit Hoofdklasse. De visie en opstelling van het bestuur was dat het niet verantwoord is om aan de Hoofdklasse deel te nemen. Men stelde dat de daarmee gepaard gaande kosten ongetwijfeld zullen leiden tot de financiŽle ondergang van de club.

Ongeveer tachtig van de ruim 250 stemgerechtigde leden van Almere '90 woonden de vergadering bij. Slechts zes stemden uiteindelijk voor handhaving in de Hoofdklasse. Rond de dertig leden stemden voor de degradatie naar de Overgangsklasse. De overigen onthielden zich van stemming.

Tijdens de soms emotionele en heftige discussies tijdens de vergadering koos het Almere '90 bestuur uit te willen komen in de Overgangsklasse, ondanks de huidige financiŽle situatie. Gesteld werd dat ook spelen in de Overgangsklasse de nodige kosten met zich meebrengt, omdat tegenstanders verder weg zijn en er minder toeschouwers zullen komen en er dus minder inkomsten zijn.

Aanvankelijk was er een redelijk aantal voorstanders van het behoud van honkbal op het hoogste niveau, maar uiteindelijk onthielden de meesten zich toch van stemming, mogelijk uit vrees voor een bestuurscrisis.

Vorig seizoen veroverde Almere Magpies de titel in de Eerste Klasse en kreeg daardoor het recht deel te nemen aan de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Offs tegen MediaMonks RCH, dat op de laatste plaats eindigde in de Hoofdklasse. Een paar dagen na het behalen van de titel, op 1 september, werd bekend gemaakt dat Almere Magpies geen licensie van de KNBSB zou krijgen om uit te kunnen komen in de Hoofdklasse, vanwege de financiŽle situatie bij de club. Almere stelde vervolgens dat het de cijfers had ingediend over 2008 en die kwamen na een moeilijke financiŽle periode, waarin de vereniging een behoorlijke schuld opbouwde, die een jaar eerder was ontstaan. De cijfers van 2008 waren ook over een jaar dat volgde op degradatie uit de Hoofdklasse. Almere ging in beroep tegen de beslissing van de KNBSB en de Commissie van Beroep was het eens met de club dat het als kampioen recht had op deelname aan promotie-wedstrijden en dat betekende dat de best-of-five volgens schema van start ging. Om een licensie te verkrijgen moet een vereniging aan een aantal criteria voldoen, zoals de financiŽle situatie.

Almere won de Series vs. RCH met 3-2 en promoveerde naar de Hoofdklasse. Door deze prestatie werd de ploeg uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar in zowel de Gemeente Almere als de Provincie Flevoland.

Een paar weken later, op 4 november 2009 trad het complete Bondsbestuur van de KNBSB af vanwege een conflict tussen het Bondsbestuur en de Commissie van Beroep naar aanleiding van de uitspraak rondom de promotie van het honkbalteam van Almere Magpies naar de Hoofdklasse. De uitspraak van de Commissie van Beroep resulteerde in een vertrouwensbreuk tussen beide partijen en uiteindelijk in het aftreden van het Bondsbestuur.

Maar nu, een jaar later, heeft Almere nog altijd financiŽle problemen, gedeeltelijk als gevolg van de betrokkenheid bij het Wereldkampioenschap Honkbal 2005, waarvan het ťťn van de speelsteden was. In de afgelopen weken werd getracht en gehoopt nieuwe sponsors te vinden, maar slechts een minimaal aantal kleine sponsors was geÔnteresseerd.

Dit seizoen eindigde Almere Magpies op de laatste plaats en moest het opnemen tegen Overgangsklasse-kampioen UVV uit Utrecht in de Promotie/Degradatie Play-Off. Almere kwam tegen UVV in drie wedstrijden tot een 'sweep' en handhaafde zich in de Hoofdklasse.

Nu dat Almere Magpies zich heeft teruggetrokken uit de Hoofdklasse betekent dit dat UVV mogelijk hun plaats op het hoogste niveau zal innemen.

(later meer)

(12 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.