Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Selectie Oranje bekend voor Intercontinental Cup
English
NIEUWEGEIN - Het 24-man roster van het Nederlands Honkbal Team voor de komende Intercontinental Cup is eindelijk bekend, slechts ťťn dag voor vertrek van het team naar Taiwan. De reden voor de vertraging van de bekendmaking is dat er wat vraagtekens waren vanwege blessures of beschikbaarheid van spelers, die kandidaat waren voor de nationale ploeg.

Het 17e toernooi om de Intercontinental Cup zal plaatsvinden van 23 t/m 31 oktober in Taichung en Yuliun County in Taiwan. Het Nederlands Team begint het evenement op zaterdag 23 oktober vs. ItaliŽ, dat afgelopen zomer Europees kampioen werd in Duitsland.

Negen spelers op het 24-man roster kwamen dit seizoen uit voor landskampioen DOOR Neptunus.

Twee spelers maken hun debuut in de nationale ploeg: RHP Orlando Yntema en C Shawn Zarraga. Yntema (24) speelde vier seizoenen professioneel in de Minor League, maar kwam dit seizoen uit voor Catania Warriors in de Italiaanse competitie. Yntema is de zoon van een Nederlandse vader (afkomstig uit Friesland) en een Dominicaanse moeder. Zarraga (21) is een catcher van Antilliaanse afkomst, die speelt in de organisatie van de Milwaukee Brewers. Dit seizoen speelde de catcher voor de Brevard County Manatees (Single-A).

Acht spelers die deel uitmaakten van de selecties voor zowel de Haarlemse Honkbal Week als het daaropvolgende Europees Kampioenschap in Duitsland maken nu geen deel uit van de Intercontinental-ploeg: RHP Dave Draijer, LHP Gregory Gustina, RHP Michiel van Kampen, C Bas Nooij, IF Michael Duursma, IF Jeroen Sluijter, OF, Bas de Jong en OF Dirk van 't Klooster. Van Kampen en Sluijter zetten na het seizoen een punt achter hun loopbaan en zijn dus ook niet langer beschikbaar voor de nationale ploeg.

Drie andere spelers, die wel deelnamen aan de Haarlemse Honkbal Week, maar niet bij waren op het EK, keren ook niet terug: LHP Nick Veltkamp, IF Renť Cremer en 1B Randall Simon. De laatste werd pas in het laatste weekeinde aan de ploeg toegevoegd tijdens het evenement in Haarlem.

16 spelers, die met Oranje deelnamen aan zowel de Honkbal Week als het EK staan ook op het IC-roster: RHP Asjes, RHP Bergman, RHP Boyd, RHP Cordemans, RHP Van Driel, RHP Heijstek, LHP Markwell, C Halman, C De Jong, IF Kemp, IF Legito, IF Rooi, OF Daantji, OF Engelhardt, OF Kingsale en OF Rombley. RHP Nick Stuifbergen was er alleen in Haarlem bij.

Onder de zeven overige spelers die op het IC-roster staan bevinden zich zes actieve profs: RHP Dennis Neuman, RHP Tom Stuifbergen, C Shawn Zarraga, IF Mariekson Gregorius, IF Sharlon Schoop en IF Curt Smith. De zevende speler is RHP Orlando Yntema, die in ItaliŽ speelde. Neuman, Stuifbergen, Gregorius, Schoop en Smith speelden allen eerder in Oranje en namen deel aan de European Baseball Series en het Wereldkampioenschap, beide in 2009. Neuman, Schoop en Smith namen ook deel aan de World Baseball Classic 2009.


...Mariekson Gregorius...
(© Foto: Henk Seppen)
Mariekson Gregorius werd geboren in Amsterdam en is de zoon van voormalig Hoofdklasse-werper Didi Gregorius (Amsterdam Pirates). De infielder speelt sinds 2008 professioneel in de organisatie van de Cincinnati Reds. Dit seizoen speelde hij voor de Dayton Dragons (single-A), waar hij .273 sloeg (137-uit-501) in 120 wedstrijden, scoorde 65 punten en had 51 RB's. Hij speelde ook in zeven wedstrijden voor de Lynchburg Hillcats (single-A advanced), waar hij .240 (6-uit-25) sloeg.


...Sharlon Schoop...
(© Foto: Henk Seppen)

...Curt Smith...
(© Foto: Henk Seppen)
Sharlon Schoop speelt in de San Francisco Giants-organisatie sinds 2005 en kwam uit in de Rookie League, Single-A en Double-A. Dit jaar speelde hij in 26 wedstrijden voor de Augusta Greenjackets (single-A), sloeg .281 (25-uit-89), scoorde 10 runs en had 9 RBI's. Hij speelde vervolgens in 52 wedstrijden voor de Richmond Flying Squirrels (double-A), scoorde 19 runs, had 25 RBI's en sloeg .273 (50-uit-183).

Curt Smith speelt sinds 2008 in de organisatie van de St. Louis Cardinals. Dit seizoen speelde hij voor de Springfield Cardinals (double-A), sloeg .279 (89-uit-319), scoorde 39 runs, had 46 RBI's en sloeg negen homeruns.


...Dennis Neuman...
(© Foto: Henk Seppen)

...Tom Stuifbergen...
(© Foto: Henk Seppen)
Dennis Neuman speelt in de minors van de Boston Red Sox sinds 2007. Dit seizoen gooide hij voor de Greenville Drive (single-A), waar hij de closer was en 39 van de 43 wedstrijden die hij gooide afsloot. Neuman verdiende 14 saves, was 0-3 en had 65 strikeouts in 64 innings, terwijl hij slechts 20 keer vier wijd gooide en 54 hits tegen kreeg.

Tom Stuifbergen speelde in de Nederlandse Hoofdklasse voor Amsterdam Pirates in 2005-2006, voordat hij zijn profdebuut maakte in 2007 in de organisatie van de Minnesota Twins. Dit seizoen gooide hij voor de Beloit Snappers (single-A), waar hij 6-4 was en 17 van zijn 19 wedstrijden startte. Stuifbergen had 88 strikeouts in 93 2/3 inning, gooide slechts 23 keer vier wijd en kreeg 99 hits tegen voor een ERA van 2.98.


...Orlando Yntema...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Shawn Zarraga, die werd geboren in Lake Forth (Florida), speelt in de organisatie van de Milwaukee Brewers sinds 2008. Dit jaar speelde hij voor de Brevard County Manatees (single-A), speelde in 74 wedstrijden en sloeg .281 (70-uit-249), scoorde 31 runs, had 28 RBI's en sloeg drie homeruns.

Orlando Yntema, die werd geboren in de Dominicaanse Republiek, speelde professioneel in vier Minor League-seizoenen (2004, 2006, 2008 and 2009) (en miste twee andere vanwege een blessure) in de organisatie van de San Francisco Giants, van Rookie League tot Single-A. In 2006 was hij teamgenoot van Sharlon Schoop in het Rookie League-team van de Giants.

Het Nederlands Team speelt in Poule B van het evenement samen met ItaliŽ, Japan, Nicaragua en Thailand. Poule A bestaat uit Cuba, Hong Kong, TsjechiŽ, Zuid-Korea en gastheer Taiwan.

Oranje opent het evenement op zaterdag 23 oktober vs. ItaliŽ in Douliu. De volgende dag speelt Oranje tegen Nicaragua, waarna het een vrije dag heeft op de 25ste. Op 26 oktober treft Nederland Japan, waarna de voorronde een dag later wordt afgesloten tegen Thailand. De laatste twee wedstrijden worden in Taichung gespeeld. De top-3 van beide poules plaatst zich voor de finaleronde, de overige ploegen spelen in de troostronde. Deze twee poules beginnen om 28 oktober.

Manager Jim Stoeckel, Bullpen Coach Tjerk Smeets en Pitchers Tom Stuifbergen en Orlando Yntema vertrekken vandaag (vrijdag 15 oktober) naar Taiwan, terwijl de rest van de ploeg op zaterdag zal reizen. Een aantal profspelers vliegt rechtstreeks vanuit Amerika, CuraÁao of Aruba naar Taiwan, net als coach Ben Thijssen.

Het is de zesde keer dat een Nederlandse ploeg deelneemt aan een Intercontinental Cup-toernooi. Oranje nam voor het eerst deel toen het evenement in Antwerpen (BelgiŽ) werd gehouden in 1983. Hierna was Nederland van de partij in 1995 (Cuba), 1999 (AustraliŽ), 2002 (Cuba) en 2006 (Taiwan). De eerste Intercontinental Cup vond plaats in 1973 in ItaliŽ.

Voor aanvang van het toernooi speelt Oranje nog drie oefenwedstrijden in Taipei. Op 18, 19 en 20 oktober wordt gespeeld tegen respectievelijk Japan, Taiwan en Cuba.

Tijdens de laatste Intercontinental Cup, die in 2006 eveneens in Taiwan plaatsvond, bereikte het Nederlands Team, toen onder leiding van Manager Robert Eenhoorn, de finale en verloor die met 6-3 van Cuba in elf innings.

ROSTER

Pitchers (11):
Arshwin Asjes (Konica Minolta Pioniers), David Bergman, Nick Stuifbergen (beiden Corendon Kinheim), Leon Boyd, Berry van Driel, Kevin Heijstek, Diegomar Markwell (allen DOOR Neptunus), Rob Cordemans (L&D Amsterdam Pirates), Dennis Neuman (Boston Red Sox-org., USA), Tom Stuifbergen (Minnesota Twins-org., USA) en Orlando Yntema (Catania Warriors, ItaliŽ).

Catchers (3):
Jason Halman (Corendon Kinheim), Sidney de Jong (L&D Amsterdam Pirates) en Shawn Zarraga (Milwaukee Brewers-org., USA).

Infielders (6):
Mariekson Gregorius (Cincinnati Reds-org., USA), Dwayne Kemp, Raily Legito (beiden DOOR Neptunus), Vince Rooi (L&D Amsterdam Pirates), Sharlon Schoop (San Francisco Giants-org., USA) en Curt Smith (St. Louis Cardinals-org., USA).

Outfielders (4):
Shaldimar Daantji, EugŤne Kingsale, Danny Rombley (allen DOOR Neptunus) en Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim).

Staff:
Jim Stoeckel (manager / 3B coach), Ben Thijssen (bench coach), Wim Martinus (1B coach / hitting coach), Steve Janssen (pitching coach), Tjerk Smeets (bullpen coach), Martijn van Berkel (fysiotherapeut) en Ton Meiresonne (equipment manager).

(15 oktober)


...Manager Jim Stoeckel overziet de activiteiten tijdens ťťn van de laatste trainingen in Amsterdam...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.