Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Oranje zonder honkslagen vs. Japan in oefen-opener
English
TAIPEI - Het Nederlands Honkbal Team werd maandagmiddag zonder honkslagen gehouden door drie werpers en liep tegen een 6-0 shutout aan tegen Japan, dat geheel is samengesteld uit profspelers. Slechts twee Nederlandse spelers wisten het honk te bereiken, beiden na een fout, terwijl de Japanse werpers 12 keer drie slag gooiden. Voor het Nederlands Team was dit de eerste van drie oefenwedstrijden ter voorbereiding op de komende Intercontinental Cup, die aanstaande zaterdag in Taichung van start gaat. Maandagavond won Taiwan hun eerste oefenduel tegen Cuba met 3-2. Op dinsdagavond staat Oranje tegenover Taiwan, terwijl Cuba 's middags tegen Japa speelt.

De reis naar Taiwan had een onverwacht begin. De ploeg vertrok zaterdagavond naar het Aziatische eiland, maar arriveerde zondagochtend uren later dan verwacht in hun hotel in hoofdstad Taipei. Dit, in combinatie met de jet-lag en het feit dat veel spelers een paar weken niet hadden gespeeld, werkte natuurlijk allemaal niet mee wat de voorbereidingen betreft op het eerste oefenduel 24 uur later. Tom Stuifbergen en Orlando Yntema, de eerste twee werpers in dit duel, vertrokken vrijdag reeds en arriveerden probleemloos op tijd. De andere profspelers vlogen rechtstreeks naar Taiwan vanaf Curaçao, Aruba of the USA, maar alleen Shawn Zarraga arriveerde later dan gepland vanwege visumproblemen.

Op het moment is er veel regen in Taipei. De soms hevige regen is het gevolg van de uitlopers van Super Tyfoon Megi (ook bekend als Tyfoon Juan), die momenteeel de noordoostkust heeft bereikt van Manila, de hoofstad van de Filippijnen met windsnelheden die opliepe naar 269 kpu, waardoor het de meest krachtige storm is sinds 2005. De verwachting is dat de tyfoon (categorie 5), de sterkste in de regio in de afgelopen 20 jaar, in de komende 24 tot 36 uur met volle kracht over het Filippijnse eiland Luzon zal razen om daarna de Chinese Zee te bereiken. Maar de hevige regen, verooraakt door Megi, zal mogelijk de komende dagen van invloed blijven op het weerbeeld in Taiwan.

Ondanks de regen de gehele dag door en sterke wind in het stadion kon het duel tussen Nederland en Japan volgens schema worden gespeeld in Taipei Municipal Tianmi Baseball Stadium, dat ook de locatie was tijdens het Wereldkampioenschap in 2001 en 2007.


...Sharlon Schoop...
...als eerste op het honk...
(© Foto: Henk Seppen)
Het Nederlands Team was aanvallend niet in staat te produceren op drie Japanse werpers en bereikte slechts tweemaal het honk. De Japanse starter Iwao schakelde de eerste vijf slagmensen die hij zag op rij uit, waarvan twee met drie slag, maar daarna kwam Sharlon Schoop op het honk met twee uit in de tweede inning na een foute aangooi van de Japanse derde honkman Ota. Schoop strandde daar, want Iwao gooide drie slag op volgende slagman Danny Rombley om de inning af te sluiten. Vanaf dat moment schakelde Iwao negen slagmensen op rij uit, totdat hij Rombley opnieuw tegenkwam met twee in de vijfde inning. Dit keer bereikte Rombley het honk toen korte stop Shota een vangbal miste. Maar ook Rombley zou op het eerste honk achterblijven, want volgende slagman Raily Legito ging uit na een grounder. Rombley was de tweede en laatste Nederlandse speler die het honk wist te bereiken op Iwao, die vijfmaal drie slag gooide. Nieuwe werper Sunaga nam het over in de zesde inning en zorgde voor zes nullen op rij. Sunaga begon de zesde met een groundout, maar volgde toen met drie slag op pinch-hitters Bas de Jong en Dwayne Kemp. In de zevende gooide Sunaga ook drie slag op Curt Smith, Shawn Zarraga (die net verdedigend als catcher was ingebracht en debuteerde in Oranje) en pinch-hitter Jason Halman. Kaga werd de derde Japanse werper en zorgde voor drie nullen in de achtste en negende inning, waaronder twee strikeouts.


...Danny Rombley...
...tweede honkloper...
(© Foto: Henk Seppen)
Slechts driemaal wist een Nederlandse slagman de bal het outfield in te slaan. In de eerste inning werd Curt Smith uitgevangen in het rechtsveld, net als Sidney de Jong in de tweede inning. De derde slagman die de bal het outfield in sloeg was Bryan Engelhardt, die in de vijfde slagbeurt werd uitgevangen door de midvelder.

Japan kwam dicht bij het eerste punt in de eerste inning toen lead-off hitter Nakamura vier wijd kreeg van Oranje-starter Tom Stuifbergen. Nakamura stal daarna het tweede honk en schoof op naar het derde honk na een grounder, maar bleef daar achter.

Na de openings-vier wijd in de eerste inning schakelde Stuifbergen de volgende acht slagmensen op rij uit, maar kreeg toen vier onverdiende punten tegen in de derde inning. Met twee uit in de derde inning (beiden drie slag) bereikte Nakamura opnieuw het honk, dit keer via een honkslag en schoof op na een honkslag van Kokubo. Volgende slagman Ota leek toen de derde nul te worden, maar korte stop Mariekson Gregorius miste een vangbal, resulterend in het eerste Japanse punt. Met lopers op het tweede en derde honk resulteerde een tweehonkslag van Iwamoto in de volgende twee punten. Even later schoof Iwamoto op na een wilde worp en scoorde zelf na een honkslag van Nohara om de stand op 4-0 te brengen. Er volgde nog een geraakt werper, maar daarna kwam Stuifbergen uit de inning via een groundout.

Orlando Yntema nam de pitching voor Oranje over ind e vierde inning en maakte zo zijn debuut in het Nederlands team. De rechtshander deed het prima in zijn eerste interlandoptreden en stond slechts één honkslag toe in de drie innings die hij gooide. Hij zorgde voor drie nullen in de vierde en kreeg een one-out double tegen in de vijfde. In de zesde bereikte de Japanse openingsslagman Nakagawa het honk na een foute aangooi van derde honkman Raily Legito en stal het tweede honk, maar bleef daar achter.

Leon Boyd werd de derde Nederlandse werper en gooide de zevende inning, waarin hij driemaal drie slag gooide. In de achtste nam Dennis Neuman het werpen over en kreeg de twee resterende Japanse punten tegen. Hij werd begroet met een honkslag van Hawhimoto, die werd gevolgd door een 2-run homerun van Nohara, die twee van de zes Japanse honkslagen in dit duel sloeg. Hierna gooide Neuman nog vier wijd op de volgende slagman, maar schakelde daarna de volgende drie slagmensen uit.

(18 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.