Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Halman's team mist Triple-A kampioenschap!
English
OKLAHOMA CITY, Oklahoma (USA) - Columbus Clippers, het Triple-A Team van de Cleveland Indians en kampioen van de International League, versloeg Pacific Coast League-kampioen Tacoma Rainiers van de Seattle Mariners dinsdagavond met 12-6 om het 'overall' Triple-A National Championship te veroveren. De Clippers kwamen tot 19 honkslagen en beslisten het duel door negen punten te scoren in de vierde en vijfde inning om een 3-3 stand te doorbreken. Of dit betekent dat het seizoen nu is afgelopen voor Tacoma's Greg Halman is aan de Seattle Mariners, maar de verwachting is dat de club de Nederlandse outfielder zal oproepen om het restant van het seizoen af te sluiten bij de Major League-ploeg. Met dit duel werd het Minor League-seizoen 2010 afgesloten, want het was de laatste wedstrijd die op het programma stond. Dit jaar was het totale bezoekersaantal in de Minor League wederom gestegen en hadden verschillende ploegen publiekrecords.

Het was de vijfde keer dat een 'overall' Triple-A kampioenswedstrijd werd gespeeld. Voor Tacoma en Columbus was het de eerste keer dat ze in deze finale speelden. De eerste Triple-A titel werd in 2005 gewonnen door Tucson, gevolgd door Sacramento (2007, 2008) en Durham (2009).

In de Play-Offs schakelden Tacoma en Columbus beide de regerende kampioen uit. Tacoma kwam in drie wedstrijden tot een 'sweep' tegen de Memphis Redbirds (die sinds 2009 negen Play-Off wedstrijden op rij hadden gewonnen), terwijl Columbus met 3-1 won vs. the Durham Bulls.

De wedstrijd werd gespeeld in het fraaie AT&T Bricktown Ballpark in Oklahoma City, het stadion van de Oklahoma City RedHawks, dat tot afgelopen maandag het Triple-A team team was van de Texas Rangers. Op die dag, 20 september, werd bekend gemaakt dat het de Triple-A ploeg was geworden van de Houston Astros, die ook al hun Triple-A team in Oklahoma City hadden gevestigd van 1962-1972. De Rangers maakten een paar dagen geleden bekend dat het tot een overeenkomst was gekomen met de Round Rock Express (in Texas) om het nieuwe Triple-A team te worden. De Express waren de Triple-A ploeg van de Astros sinds 2005 en zijn eigendom van voormalig Major League-werper Nolan Ryan, die in augustus van dit jaar mede-eigenaar werd van de Texas Rangers, waarvan hij al sinds 2008 President was. Ryan is de Major League-recordhouder met 5714 strikeouts, maar is ook de all-time leider met 27 seizoenen en zeven No-Hitters.


...AT&T Bricktown Ballpark, de locatie van de Triple-A Championship Game...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Rondom Bricktown Ballpark zijn verschillende beelden ter ere van bekende honkballers uit Oklahoma. Voor de hoofdingang van het stadion achter de thuisplaat staat een groot beeld van catcher Johnny Bench, die werd geboren in Oklahoma City en een hoofdrol speelde in de gloriedagen van de Cincinnati Reds in de jaren zeventig toen de ploeg bekend stond als 'Big Red Machine'. Een ander groot beeld staat bij de derde honk-ingang ter ere van outfielder Mickey Mantle, die werd geboren in Spavinaw in de staat Oklahoma. Mantle, die uitkwam voor de New York Yankees, wordt door velen beschouwd als de beste switch-hitter en één van de beste spelers ooit.

Tussen deze twee beelden aan de derde honk-kant staan zeven borstbeelden van spelers uit Oklahoma en dat zijn Allie Reynolds (geboren in Bethany, Oklahoma), Bobby Murcer (geboren in Oklahoma City), Pepper Martin (geboren in Temple, Oklahoma), Carl Hubbell (opgegroeid in Oklahoma), Paul Waner (geboren in Harrah, Oklahoma), Lloyd Waner (geboren in Harrah, Oklahoma) en Wilber Rogan (geboren in Oklahoma City). De laatste was een held in de Negro Leagues.

Het stadion is gelegen in het Bricktown District, een gezellige wijk in het oude pakhuisgebied in Oklahoma City met veel restaurantjes en winkeltjes. Het was in deze omgeving dat de laatste wedstrijd van het Minor League-seizoen werd gespeeld.


...Mickey Mantle's beeld bij de derde honk-ingang...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De Tacoma Rainiers moesten het in de finalewedstrijd doen zonder Justin Smoak, die afgelopen zaterdag werd opgeroepen door de Seattle Mariners, samen met reliever Dan Cortes, na afloop van de PCL-kampioensreeks, die vrijdag werd afgesloten.

Op dinsdagavond was het 28 graden en half bewolkt in Oklahoma City waar de Tacoma Rainiers (de kampioen van de Pacific Coast League) en de Columbus Clippers (kampioen van de International League) voor het eerst dit seizoen tegenover elkaar stonden. Columbus-starter David Huff, die het reguliere seizoen afsloot met een 8-2 'record', schakelde drie slagmensen uit in de eerste inning, waaronder Greg Halman, die een vangbal sloeg. Huff gooide de openingswedstrijd voor Columbus in de best-of-five International League finalereeks vs. de Durham Bulls, die door de Clippers met 18-5 werd gewonnen. Tacoma begon met Ryan Feierabend (die in het seizoen 4-7 was), de starter voor de Rainiers in Game 5 van de Play-Off vs. de Sacramento River Cats, die werd gewonnen met 4-1. In dat duel kreeg de linkshander slechts twee honkslagen tegen in acht innings. In zijn eerste inning vanavond begon Feierabond met vier wijd voor de snelle José Constanza, maar schakelde hem daarna met één uit via een pick-off. Hij kreeg vervolgens een honkslag tegen, maar die loper bleef achter.

In de tweede inning liet Tacoma twee lopers achter, waarna Columbus vervolgens de score opende in de tweede helft van de slagbeurt op Feierabend, die een aantal rake klappen moest verwerken. Jason Kipnis, die net was gepromoveerd naar Triple-A, begon met een homeruns, waarna volgende slagman Jared Goedert een tweehonkslag sloeg en scoorde na een tweehonkslag van Jerad Head. Na een groundout, bracht Josh Rodriguez het derde punt binnen met een honkslag, maar werd ook uitgeschakeld via een pickoff van Feierabend, die bekend staat om zijn goede pick-off beweging.

Tacoma kwam gelijk terug in de eerste helft van de derde inning en scoorde eveneens drie punten. Dustin Ackley kreeg vier wijd met één uit en werd in het slagperk opgevolgd door Greg Halman, die zijn ploeg dit seizoen aanvoerde met 33 homeruns, het tweede hoogste aantal in de hele afdeling. De Nederlandse midvelder sloeg een line drive honkslag in het midveld, waardoor Ackley het derde honk kon bereiken, terwijl hij zelf naar het tweede honk ging op de aangooi richting drie. Tacoma scoorde even later het eerste punt na een grounder van Matt Mangini. Hierna dreunde David Winfree de bal het links-midveld in voor een 2-run homerun, die de stand in evenwicht bracht.

In de tweede helft van de derde inning kreeg Columbus weer een loper op het honk, maar opnieuw was Ryan Feierabend succesvol met een pick-off, die dit keer de inning afsloot.


...Het beeld van Johnny Bench voor de hoofdingang...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Columbus brak de gelijke stand en hernam de leiding in de vierde inning toen Feierabend opnieuw een aantal honkslagen moest incasseren. Jason Kipnis, die in Game 4 van de IL-finale 'for-the-cycle' sloeg, opende met een tweehonkslag, schoof op na een grounder en scoorde op een honkslag van Jerad Head. Hierna sloeg ook Luke Carlin een tweehonkslag en even later scoorde Head na een wilde worp. Columbus bracht de stand hierna op 6-3 toen Carlin scoorde na een stootslag-honkslag met twee uit van José Constanza. Het betekende het einde voor Ryan Feierabend, die werd opgevolgd door Ian Snell. Constanza stal vervolgens het tweede honk en schoof op na een foute aangooi. Kort hierna bracht Constanza de stand op 7-3 toen hij scoorde na een honkslag van Ezequiel Carrera tegen zijn oude ploeg. De Venezolaan begon het seizoen als speler van Tacoma (waar hij .268 sloeg in 64 wedstrijden), maar op 18 juni werd hij geruild naar de Cleveland Indians, die hem indeelde in Columbus (waar hij .286 sloeg in 41 wedstrijden).

In de eerste helft van de vijfde inning kwam Greg Halman aan slag met één uit en een loper op het eerste honk. Hij sloeg een line drive richting tweede honk, maar die eindigde in een dubbelspel.

Columbus verhoogde de voorsprong naar 12-3 in de tweede helft van de vijfde inning door vijf runs toe te voegen. Jerad Head zorgde met een tweehonkslag voor twee punten, maar werd zelf uitgeschakeld in een run-down toen hij er een driehonkslag van probeerde te maken. Een wilde worp van nieuwe werper Andrew Baldwin zorgde voor het volgende punt, waarna een tweehonkslag van Ezequiel Carrera nog eens twee runs opleverde.


...De rij borstbeelden aan de derde honk-kant...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Tacoma, dat afgelopen zaterdag in Oklahoma City arriveerde, kwam terug met drie runs in de eerste helft van de zesde inning. Matt Mangini en David Winfree openden met honkslagen, waarna Mike Wilson met één uit ook een honkslag sloeg om een punt binnen te brengen. Met twee uit sloeg Tug Hulett een tweehonkslag, waardoor Tacoma tweemaal scoorde om de stand op 12-6 te brengen.

In de 1e7 dreigden de Tacoma Rainiers weer te gaan scoren, maar lieten in plaats daarvan twee lopers achter. Columbus-starter David Huff werd vervangen door Zach Putnam, die een one-out single tegen kreeg van Greg Halman. Met twee uit sloeg ook David Winfree een honkslag die Halman naar het derde honk bracht, maar hierna sloot een gedwongen nul de slagbeurt af.

In de 2e8 sloeg Jason Kipnis een driehonkslag met twee uit voor Columbus en dat betekende dat hij in dit duel een tweehonkslag, driehonkslag en homerun had geslagen na 'for-the-cycle' te hebben geslagen in zijn vorige wedstrijd. Kipnis bleef achter op het derde honk, omdat een pop-fly op fout gebied de inning afsloot.

In de negende inning kreeg Tacoma nog één laatste kans, maar ging op rij uit. Greg Halman was de laatste slagman in de wedstrijd en dus de laatste slagman in het Minor League-seizoen 2010. In zijn laatste slagbeurt sloeg Halman een line drive terug naar de werper, maar kwam net te kort voor zijn derde honkslag in het duel, omdat de korte stop hem uitgooide om het duel af te sluiten.

Jared Head, die 3-uit-4 sloeg, tweemaal scoorde en vier RBI's had, werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de wedstrijd. Head ontving de Bobby Murcer/Baseball American Most Valuable Player-trofee uit handen van Kay Murcer, de weduwe van Bobby Murcer, die op 12 juli 2008 overleed aan complicaties als gevolg van een hersentumor. Murcer, die in Oklahoma City woonde, speelde het grootste deel van zijn Major League-loopbaan voor de New York Yankees (1965-1966, 1969-1974, 1979-1983). In 1989 werd hij mede-eigenaar van de toenmalige Oklahoma City 89ers. Murcer was betrokken bij verschillende liefdadigheidsorganisaties en organiseerde sinds 1990 jaarlijks een golftoernooi om geld in te zamelen voor de American Cancer Society. Nadat hij in juni 1983 afscheid als speler werd Murcer een maand later één van de TV-verslaggevers voor de Yankees en hij bleef actief achter de microfoon tot mei 2008.

(21 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.