Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Oranje verslaat Thailand en bereikt Kampioenspoule
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team heeft zich opnieuw geplaatst voor de Kampioenspoule van de Intercontinental Cup. Op woensdag, Dag 5 van het evenement, sloot de nationale ploeg de voorronde van het toernooi af met een 7-2 overwinning op Thailand. Toen de zevende inning begon leidde Oranje slechte met 3-0 en kwam Thailand plotseling met twee runs terug, maar daar bleef het bij voor de Aziatische ploeg. De dag eindigde met een verrassende 3-0 zege van Italië vs. Japan, waardoor er drie teams op de eerste plaats eindigden. Omdat ook het onderling resultaat een nieuwe gelijke stand opleverde werd het aantal tegenpunten doorslaggevend en dat had tot gevolg dat Oranje op de eerste plaats eindigde, gevolgd door Japan en Italië. De ploeg ontmoet nu donderdagmiddag Cuba, gevolgd door Zuid-Korea op vrijdagmiddag en Taiwan op zaterdagmiddag.

Oranjep-starter Kevin Heijstek gooide vijf sterke innings, waarin hij acht strikeouts had en slechts één honkslag toestond. De rechtshander van landskampioen Neptunus gooide drie strikeouts op rij in de eerste slagbeurt en had daar slechts 12 pitches voor nodig.

Dat een aantal Thaise slagmensen wel degelijk de knuppel kunnen hanteren werd duidelijk in de tweede inning toen lead-off hitter Kongsabai Teerasak een line drive terugsloeg naar Heijstek, die de bal kon vangen. De volgende slagman bereikte daarna het honk na een fout en stal het tweede honk, maar strandde daar. Heijstek sloot af met drie slag en voegde er daar twee aan toe in de derde inning, waarin hij weer voor drie nullen zorgde.

Heijstek kreeg weer een 1-2-3 inning in de vierde, waaronder nog eens twee strikeouts. Met één uit in de vijfde slagbeurt kreeg Heijstek zijn eerste en enige honkslag tegen toen Sampahar Nattapong een single in links-midveld sloeg. Na vijf innings werd Heijstek opgevolgd door Orlando Yntema.


...Winnende werper Kevin Heijstek - 8 strikeouts...
(© Foto: Henk Seppen)
Intussen had de Nederlandse aanval Heijstek ondersteund met drie punten en die kwamen na drie puntloze innings. Thai starter Meeboonrod Nattapong (de broer van derde honkman Sampahar) begon goed, want hij zorgde voor drie nullen in de eerste inning en had daar slechts zeven worpen voor nodig. Hij had er daarna maar 10 nodig in de volgende slagbeurt toen hij wederom drie snelle nullen kreeg. In de derde inning kwam Nederland voor het eerst op het honk. Shawn Zarraga (die vandaag de catcher was) opende met een honkslag, maar daarna volgden twee nullen. Hierna bereikte Zarraga het derde honk toen Mariekson Gregorius een tweehonkslag sloeg, maar de twee bleven achter, want volgende slagman Dwayne Kemp sloeg een grounder.

Nu alle slagmensen Nattapong een keer hadden gezien waren ze meer productief in hun tweede beurt tegenover de Thaise rechtshander. In de vierde openden Danny Rombley en Sharlon Schoop met honkslagen. Bryan Engelhardt volgde ook met een honkslag en die zette Oranje op 1-0. Maar dit was het enige punt in deze slagbeurt, want volgende slagman Bas de Jong sloeg met een line drive in een dubbelspel en Shawn Zarraga werd uitgevangen.

Twee runs werden toegevoegd in de vijfde inning. Jason Halman, die in zijn eerste duel van het toernooi speelde en vandaag de DH was, opende met een honksklag en schoof op naar het derde honk toen Shaldimar Daantji volgde met een tweehonkslag. Een honkslag van Mariekson Gregorius leidde vervolgens tot een punt. Hierna scoorde Daantji na een 'force play-grounder'van Dwayne Kemp.

In zijn eerste inning zorgde Orlando Yntema voor drie nullen in de zesde inning, maar Oranje liet twee lopers achter in hun zesde beurt. Met twee uit kreeg Shawn Zarraga vier wijd en sloeg Jason Halman een tweehonkslag, maar beiden strandden, want Shaldimar Daantji werd daarna uitgevangen.


...Jason Halman...
...3 hits, 2 doubles...
(© Foto: Henk Seppen)
Hierna kwam er ineens een kleine ommekeer in de zevende inning, want Thailand kwam plotseling met twee runs terug en verkleinde de achterstand tot slechts 3-2. Sudsawad Anukul en Chidsanu begonnen met honkslagen, waarna beiden opschoven na een wilde worp van Orlando Yntema. Grounders van Kongsabai Teerasak en Sitthikaew Sek resulteerden vervolgens in twee runs. Hierna sloeg Sampahar Nattapong ook een honkslag en dat betekende het einde voor Yntema. Berry van Driel nam het over en gooide drie slag op de eerste slagman die hij tegenover zich kreeg om een einde aan de Thaise comeback te maken. En daar bleef het ook bij.

Oranje nam gelijk meer afstand in de tweede helft van de zevende inning door drie punten te scoren met als hoogtepunt twee back-to-back triples. Mariekson Gregorius begon met een honkslag, waarna Dwayne Kemp het honk bereikte na een fout, waardoor er lopers op het tweede en derde honk kwamen. Beide scoorden even later na een driehonkslag van Danny Rombley (zijn tweede in het toernooi). Hierna werd werper Meeboonrod Nattapong afgelost door Kanjanavis Kamolphan, maar die werd begroet met een driehonkslag van Sharlon Schoop die voor het derde punt in deze inning zorgde en een meer comfortabele 6-2 voorsprong opleverde. Maar na de driehonkslag volgden drie snelle nullen.

Berry van Driel had een 1-2-3 inning in de achtste, waarna Oranje een punt toevoegde in de 2e8. Jason Halman (die 3-uit-4 sloeg) begon met zijn tweede double in het duel, waarna Shaldimar Daantji het honk bereikte via een infield-hit, waarop Halman niet kon opschuiven. De honken kwamen vol toen ook Mariekson Gregorius (die 4-uit-5 sloeg) opnieuw een honkslag sloeg. Maar hoewel men de honken vol had met nul uit werd er slechts eenmaal gescoord. Dat punt kwam tot stand toen volgende slagman Dwayne Kemp in een 4-6-3 dubbelspel sloeg. Danny Rombley zorgde er daarna via geraakt werper voor dat de honken opnieuw vol kwamen te staan, maar de inning werd afgesloten toen hij even later gedwongen uit ging na een klap van Sharlon Schoop.

Met een 7-2 voorsprong werd Nick Stuifbergen de nieuwe Nederlandse werper in de negende inning. Hij kreeg een lead-off single tegen, maar schakelde toen de volgende drie slagmensen uit om het duel af te sluiten.

Dag 5 begon met een grote 20-0 winst van Cuba vs. Hong Kong in Taichung. De Cubanen kwamen tot 21 honkslagen, waaronder vier van Hector Olivera en drie van Giorvis Duvergel, die ook homerde. Beiden scoorden ook vier punten. Met een 7-0 voorsprong na twee innings sloeg Cuba in de derde inning ongenadig toe met 11 punten op 11 honkslagen. Winnende werper Dalier Hinojosa gooide een 5-inning Perfect Game en had zeven strikeouts. De tweede Cubaanse inning eindigde met een zeldzame situatie. Met één uit en de honken vol werd Yulexis La Rosa uitgevangen door de korte stop, waarna de bal in de handschoen terecht kwam van de tweede honkman (hee, was dit geen binnenhoog?) voor de eerste nul, waarna de loper op het eerste honk, Alexander Malleta de derde nul werd, want hij werd in deze situatie uitgegeven voor het passeren van voorgaande loper Yoennis Cespedes en dat betekende dus het einde van de inning.

In Douliu City, kwam Zuid-Korea tot een 9-0 shutout tegen Czech Republic en scoorde vijf punten in de vierde inning. De Koreanen sloegen 14 honkslagen, waaronder vier van Ji-Young Lee. De Tsjechen sloegen slechts twee hits in dit duel, waarin Henri van Heijningen de eerste honk-umpire was en Feiko Drost één van de scorers.

Feiko was ook één van de scorers in het avondduel in Douliu City, waarin Italië verrassend met 3-0 won van het ongeslagen Japan. De Italianen scoorden tweemaal in de tweede inning. Een fout leidde tot het eerste punt, waarna een honkslag van Juan Carlos Infante (die 3-uit-5 sloeg) de stand op 2-0 bracht. In de vierde inning voegde Italië een 'insurance run' toe na een honkslag van Jairo Ramos Gizzi. Japan produceerde slechts twee honkslagen, beide op starter Cody Cillo, die acht innings gooide en zesmaal drie slag had. Closer Yovany D'Amico gooide de negende inning, had twee strikeouts en verdiende een save.

(26 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.