Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 augustus 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


PO Game 4 Amsterdam vs. Kinheim afgelast
English
AMSTERDAM - Het leek zaterdag een prima dag om een wedstrijd te spelen, maar uiteindelijk vertrok iedereen (en er waren veel toeschouwers in Amsterdam) huiswaarts met een onbevredigend gevoel. Game 4 van de best-of-five Play-Off tussen L&D Amsterdam Pirates en Corendon Kinheim werd zaterdagmiddag afgelast, vanwege de condities van het speelveld. De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor maandagavond en de reeks wordt zondagmiddag voortgezet in Haarlem. Vorig weekeinde plaatste DOOR Neptunus zich als eerste voor de Holland Series na een sweep in hun serie tegen Konica Minolta Pioniers.

De hevige regen van de afgelopen dagen heeft in het hele land voor veel wateroverlast gezorgd en natuurlijk ook op het veld op Sportpark Ookmeer, de thuishaven van Amsterdam Pirates. De field crew werkte enorm hard aan het veld om het speelklaar te krijgen en het leek er op dat dat ook inderdaad ging lukken, want het veld ging er steeds beter uitzien. Om 13:45 uur, een kwartier voor de vastgestelde aanvangstijd, inspecteerde de 4-man umpire crew het veld en stelde de aanvangstijd uit. Een uur later keerde het kwartet terug op het veld, maar er was nog steeds een aantal natte plekken op het gras in het gebied bij het eerste honk en de derde honk/korte stop-plaats van het infield. Na het veld te hebben bekeken en een korte onderlinge bespreking tussen de umpires riep Home Plate Umpire en Crew Chief Jan Maarten Kuipers Hoofd Coaches Charles Urbanus (Amsterdam) en Eelco Jansen (Kinheim) bij zich om de situatie te bespreken en dat resulteerde uiteindelijk in de afgelasting van de wedstrijd.

De afgelasting leidde weer tot een aantal discussies, die nu al enige jaren aan de gang zijn. Omdat nu de Play-Offs zijn aangebroken zou je mogen verwachten dat er toch verschillende omstandigheden zijn ten opzichte van de reguliere competitie. Bijvoorbeeld: waarom niet langer wachten, voordat een wedstrijd wordt afgelast? Nadat het duel vandaag werd afgelast bleef het een fraaie en vooral droge dag. OK, de webmaster is geen groundskeeper, maar het veld zou zeker een stuk zijn opgedroogd en de aanvangstijd had kunnen worden vastgesteld op, bijvoorbeeld, 17:00 uur of misschien zelfs wel wat later.

En dan die andere discussie die nu al jaren bezig is over de vaststelling van afgelaste wedstrijden tijdens Play-Offs en Holland Series. Wanneer een wedstrijd word afgelast wordt eerst het vastgestelde schema afgewerkt. Dus in plaats van een afgelaste wedstrijd op te schuiven naar de volgende dag op dezelfde locatie, wordt eerst een vastgestelde wedstrijd gespeeld. Voorbeeld: wanneer een donderdagwedstrijd wordt afgelast wordt die vastgesteld voor maandag en worden eerst de zaterdag- en zondagwedstrijd gespeeld. Wordt een zaterdagwedstrijd geschrapt (zoals vandaag), dan wordt eerst de zondagwedstrijd gespeeld. Dit betekent dat Game 4 van vandaag, een thuiswedstrijd voor Pirates, nu is vastgesteld voor maandagavond en dat de reeks zondagmiddag wordt voortgezet met de oorspronkelijke Game 5, die in Haarlem zal worden gespeeld. Als gevolg hiervan zal Kinheim zondag de derde thuiswedstrijd spelen in deze reeks, terwijl Amsterdam er slechts één heeft gespeeld.

Door de jaren heen leidde dit tot verschillende (soms zelfs heftige) discussies tussen clubs en bond met betrekking tot het thuisvoordeel. Nu dat de opzet voor de Holland Series voor dit jaar eindelijk is gewijzigd van een best-of-five naar een best-of-seven (zoals dat in veel andere kampioenschappen het geval is), is het dan nu niet eens tijd voor de bond en de clubs om rond de tafel te gaan zitten en deze voortgaande discussies bespreekbaar te maken en op te lossen wat betreft vroege afgelastingen en het opnieuw vaststellen van de wedstrijden? Wanneer een wedstrijd wordt doorgeschoven naar de volgende dag op dezelfde locatie (zoals het geval is in verschillende kampioensreeksen) zullen er ook geen discussies zijn over afgelastingen, want de bezoekende ploeg heeft dan de volgende dag immers geen voordeel van een thuiswedstrijd.

(28 augustus)


...De bespreking na de eerste veldinspectie door de umpires...
...Links naar rechts: Umpires Roy van de Wateringen en Stenar van Groningen Schinkel,...
...Kinheim's Team Manager Frans Bergman, Umpires Johan Brandsma en...
...Jan Maarten Kuipers, Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus, Amsterdam's...
...Team Manager Peter Meijers, Kinheim's Hoofd Coach Eelco Jansen, Amsterdam's...
...Voorzitter John Witte en groundskeepers Ben en Joeri...
(© Foto: Henk Seppen)

...Groundskeepers David Meenhorst (links) en Ben Meenhorst...
...werken aan het veld tussen de twee inspecties...
(© Foto: Henk Seppen)

...Umpires Stenar van Groningen Schinkel, Roy van de Wateringen,...
...Johan Brandsma en Jan Maarten Kuipers komen op het veld voor de tweede keuring...
(© Foto: Henk Seppen)

...De vier umpires bespreken de situatie...
...Kinheim's Hoofd Coach Eelco Jansen kijkt toe...
(© Foto: Henk Seppen)

...Crew Chief Jan Maarten Kuipers neemt de situatie door met...
...Hoofd Coaches Charles Urbanus en Eelco Jansen...
(© Foto: Henk Seppen)

...Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus bedankt een zichtbaar teleurgestelde...
...David Meenhorst, één van de groudskeepers, voor hun uitstekende werk...
(© Foto: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.