Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Oranje in Intercontinental-finale na 10e inning walk-off homerun!
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team versloeg zaterdagmiddag Taiwan met 5-3 in 10 innings op een walk-off, 2-run homerun van Mariekson Gregorius om zich opnieuw te plaatsen voor de finale van de Intercontinental Cup. De finale wordt een herhaling van vier jaar geleden, want toen stond Oranje ook tegenover Cuba. Toen won Cuba de finale pas in elf innings.

De homerun van Gregorius bepaalde ook de rest van het programma voor zondag. Door de Nederlandse overwinning werd Japan uitgeschakeld. Met de zege eindigde Oranje op gelijke hoogte met Taiwan en de twee hadden nog gezelschap kunnen krijgen van Italië (dat voorstond na vier innings, maar achter na zes) als de laatste van Cuba had gewonnen. Maar Oranje staat hoe dan ook in de finale, want er werd van beide landen gewonnen hoe de eindstand ook is. Het betekent ook dat Italië en Taiwan elkaar treffen in de bronzen wedstrijd, terwijl Japan Zuid-Korea ontmoet in de wedstrijd om de vijfde plaats.

In het Intercontinental Baseball Stadium in Taichung, kreeg Oranje gelijk de eerste speler op het honk in de eerste inning toen Eugène Kingsale opende met vier wijd. Echter, hij bleef achter, want er volgden drie nullen.

Oranje opende daarna de score wel in de tweede inning, maar scoorde slechts eenmaal hoewel met de honken vol kreeg met nul uit! Opnieuw bereikte de eerste slagman het honk. En niet alleen de eerste, maar de de eerste drie slagmensen bereikten veilig het honk. Sharlon Schoop en Raily Legito begonnen met honkslagen, waarna Danny Rombley vier wijd kreeg en voor volle honken zorgde. Hierna sloeg Bas de Jong in een 4-6-3 dubbelspel, maar dat stelde wel Schoop in de gelegenheid te scoren. De inning kwam ten einde toen Shaldimar Daantji een grounder sloeg.


...Starter Diegomar Markwell...
(© Foto: Henk Seppen)
In de volgende drie innings hield de Taiwanese starter Kuan-Yu Chen Oranje puntloos. Hij kreeg een 2-out single tegen van Sidney de Jong in de derde, maar zorgde voor drie nullen in de vierde. In de vijfde sloeg Shaldimar Daantji een honkslag met één uit, maar die ging gedwongen uit na een grounder van Eugène Kingsale, die daarna uitging na een pick-off, zodat de slagbeurt was afgelopen.

In de zesde inning verdubbelde Oranje de voorsprong, want toen sloeg Curt Smith met twee uit een homerun en bracht de stand op 2-0. Toen volgende slagman Sharlon Schoop vier wijd kreeg werd Chih-Lung Huang de nieuwe werper voor de Aziaten. Raily Legito bereikte vervolgens het honk na een fout, maar ging toen gedwongen uit na een grounder van Danny Rombley.

Oranje-starter Diegomar Markwell gooide zes puntloze innings. De linkshander, die zijn eerste start van het toernooi maakte, kreeg twee snelle nullen in de eerste slagbeurt, maar zal de volgende slagman het honk bereiken toen linksvelder Eugène Kingsale de bal liet vallen. Markwell volgde met drie slag om de inning af te sluiten.

Markwell zorgde voor drie nullen in de tweede en vierde inning en kwam ook niet in de problemen in de overige innings, waarin hij honklopers kreeg. In de derde begon hij met vier wijd voor lead-off hitter Chih-Kang Kao, maar schakelde hem uit via een pick-off, waarna twee nullen volgden. In de vijfde kreeg Markwell een lead-off double tegen van Chun-Hsiu Chen, maar die bleef achter, omdat er drie nullen volgden. In de zesde kreeg hij one-out single tegen, waarna een dubbelspel een einde aan de inning maakte.

Maar in de zevende inning kwam Taiwan langszij met twee uit. Chun-Hsiu Chen sloeg toen een honkslag en bereikte het derde honk toen Kuo-Hui Lo volgde met een tweehonkslag. Hierna sloeg ook Kuo-Ching Kao een tweehonkslag en bracht beide lopers binnen. Markwell werd afgelost door Arshwin Asjes, die toen een einde aan de inning maakte. In de zevende Oranje-beurt sloeg Shaldimar Daantji een honkslag met één uit, maar ging gedwongen uit op het tweede honk.


...Mariekson Gregorius...
...walk-off homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
In de achtste inning werd Orlando Yntema de derde werper voor Oranje. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Chen-Yu Chung, maar die bleef achter, want er volgden twee grounders en een foul-out. In de 2e8 begon Sidney de Jong met een honkslag en werd vervangen door pinch-runner Dwayne Kemp, maar toen werd Curt Smith uitgevangen en sloeg Sharlon Schoop in een dubbelspel.

Oranje kreeg weer een scoringskans in de negende inning. Raily Legito opende met een honkslag en schoof op na een grounder van Danny Rombley. Hierna kreeg Bryan Engelhardt vier wijd, waarna Ching-Lung Lo de nieuwe werper werd, maar die werd gesteund met een nieuw dubbelspel.

Dat betekende dat er een verlenging volgde en de tie-break regel moest worden gebruikt, waarbij er lopers op het eerste en tweede honk worden geplaatst.

In de tiende inning nam Taiwan een 3-2 voorsprong. Met de twee lopers op de honken schakelde Orlando Yntema de eerste twee slagmensen met drie slag uit, maar gooide toen vier wijd op volgende slagman Yung-Chi Chen. Chih-Sheng Lin volgde met een honkslag die Taiwan op 3-2 zette, maar de inning kwam ten einde toen Chen-Yu Chung, de tie-break loper van het eerste honk die was opgeschoven na de vrije loop, op thuis werd uitgeschakeld via een 7-6-2 aangooi toen hij ook trachtte te scoren.

Met een 3-2 achterstand sloot Oranje de wedstrijd spectaculair af. De snelle Shaldimar Daantji werd de loper op het tweede honk en Eugène Kingsale de loper op het eerste honk, terwijl Mariekson Gregorius de slagman werd. Eerst schoven beide lopers op na een wilde worp, waarna de twee verder kwamen na een doorgeschoten bal, zodat de stand weer in evenwicht kwam. Vervolgens dreunde Gregorius, die drie foutballen sloeg, de zevende worp van Ching-Lung Lo het rectsveld in voor een 2-run, walk-off homerun die Oranje een 5-3 overwinning opleverde en een plek in de finalel!

Verder op zaterdag:

In Taichung Baseball Stadium in Taichung won Thailand met 6-5 van Hong Kong en eindigde op de negende plaats in een aantrekkelijk duel. Hong Kong stond na vier innings met 3-0 voor, maar Thailand scoorde tweemaal in de vijfde. Nadat Hong Kong een punt had toegevoegd in de zesde antwoordde Thailand met drie runs (waaronder twee op een foute aangooi) in hun zesde om een 5-4 voorsprong te nemen. Hong Kong kwam langszij in de achtste na een driehonkslag van Kam Tao Ip, maar daarna scoorde Thailand wat het winnende punt zou zijn in de 2e8 zonder het slaan van een honkslag. Lead-off slagman Kongsabai Teerasak werd geraakt door een worp, waarna zijn pinch-runner Sudsawad Anukul het tweede honk stal, opschoof na een vangbal en scoorde op een opofferingsslag van Srisaipet Jirapod.

Ook in Taichung Baseball Stadium won Nicaragua met 11-5 vs. Tsjechië om op de zevende plaats te eindigen. Nicaragua had 14 honkslagen, slechts één meer dan de Tsjechen, die drie fouten maakten. Na een voorsprong van slechts 3-2 na de eerste inning begon Nicaragua vanaf de tweede inning meer afstand te nemen. Met een 11-2 achterstand scoorden de Tsjechen nog drie punten in de negende.

In Douliu City nam Italië een 2-0 voorsprong in de vierde inning en voegde een punt toe in de vijfde vs. Cuba, dat toen tot een rally van vijf punten kwam in de 2e5 en dat was alles wat ze nodig hadden. Hector Olivera sloeg drie van Cuba's 11 honkslagen, waaronder twee doubles. In de vijfde sloeg Cuba vijf honkslagen, waaronder een 2-run double van Alexander Malleta. Henri van Heijningen was de derde honk-umpire en Feiko Drost was één van de Official Scorers in deze wedstrijd.

In Intercontinental Stadium in Taichung verraste Zuid-Korea met een ruime 8-1 zege vs. Japan op elf honkslagen, waaron de derde homerun in het toernooi van Jae-Hwan Kim. Na tweemaal te hebben gescoord in de eerste inning scoorden de Koreanen vijf onverdiende punten in de derde inning, waaronder drie op een driehonkslag van Soo-Bin Jung. Japan scoorde het enige punt in de achtste inning.

(30 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.