Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 mei 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Eerste zege ADO; Opnieuw tie-break
English
UTRECHT / ROTTERDAM / BUSSUM / AMSTERDAM - ADO won zondag met 5-3 vs. UVV om een einde te maken aan een 8-game losing streak en de eerste winst van het seizoen te boeken. Aan de andere kant maakte de overwinning een einde aan UVV's 6-game winning streak.

Na zaterdag de eerste nederlaag te hebben geleden na negen overwinningen won koploper L&D Amsterdam Pirates vandaag ruim vs. Corendon Kinheim met 9-1 en scoorde acht runs in de tweede inning.

DOOR Neptunus won met 10-3 vs. Mr. Cocker HCAW, dat nu de laatste plaats deelt met ADO.

Sparta-Feyenoord won met 5-4 vs. Vaessen Pioniers in wederom een wedstrijd die werd beslist via de tie-break, want de ploegen speelden elf innings. Sinds afgelopen maandag was dit de vijfde verlenging (en dus tie-break) in de 16 wedstrijden die sindsdien zijn gespeeld en de tweede voor Pioniers.UVV vs. ADO
In Utrecht scoorde ADO vroeg, had een 4-0 voorsprong in de zesde inning en wist die vast te houden, want de ploeg versloeg UVV zondag met 5-3 om hun eerste winst van het seizoen te boeken, een 8-game losing streak af te sluiten en tegelijkertijd een einde te maken aan de 6-game winning streak van UVV.

...Winnende werper Jurandy Girigori...
(© Foto: Frans van Elst)
ADO opende de score in de tweede inning en dat was voor het eerst dit seizoen dat de ploeg als eerste scoorde. Jaïr Roseburg begon met een tweehonkslag op starter Martijn Riphagen en scoorde toen volgende slagman Kevin Nieveld volgde met een honkslag. De laatste ging hierna gedwongen uit na een grounder van Bas Mol, die later achterbleef op het derde honk.

In de derde inning begon Calvin Martinus met een tweehonkslag en kreeg Irving Redan vier wijd met één uit, maar de twee strandden op het tweede en derde honk. Hierna, in de vierde inning, voegde ADO een punt toe. Kevin Nieveld opende met vier wijd en bereikte vervolgens veilig het tweede honk toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Bas Mol. Nieveld ging hierna uit bij stelen in een double-steal, waardoor Mol het tweede honk bereikte. Nadat een strikeout de tweede nul opleverde scoorde Mol na een honkslag van Jarreau Martina om de stand op 2-0 te brengen.

ADO verdubbelde de voorsprong in de zesde door tweemaal te scoren. Jaïr Roseburg begon met een honkslag en Kevin Nieveld's opofferingsstootslag werd hierna verkeerd verwerkt. Met één uit zorgde Gernald Nicolaas met een honkslag dat Roseburg kon scoren en dat leidde ook tot een werperswissel. Timo van Ancum werd ingebracht, maakte zijn Hoofdklasse-debuutcame en kreeg een RBI-grounder tegen van Jarreau Martina, die de stand op 4-0 bracht, voordat hij afsloot met een strikeout.

UVV, dat de afgelopen weken een aantal sterke wedstrijden speelde, werd tot zwijgen gebracht door linkshander Jurandy Girigori, die eerder op de dag werd aangekondigd als starter voor dit duel. Aanvankelijk had Hoofd Coach Aldric Dunlop Raynard Doran aangewezen als starter voor deze wedstrijd, omdat Girigori (die aanvankelijk de starter voor zaterdag was) al in relief had gegooid in Game 1 op donderdag. Maar zondagochtend bevestigde Dunlop dat hij de switch had gemaakt en vandaag begon met Girigori.

...UVV's Hoofd Coach Royce Holder kijkt toe...
(© Foto: Frans van Elst)
In de eerste vijf innings stond Girigori slechts twee honkslagen toe, een 1-out single van Quincy Cairo in de derde en een 2-out single van Juriën Overman in de vierde inning. In de zesde inning, met een 4-0 achterstand, scoorde UVV het eerste punt. Met één uit sloeg Danny Rombley een honkslag en stal het tweede honk, waarna hij scoorde op een 2-out double van Glenn Romney.

ADO pakte het punt terug in de zevende inning. Lead-off hitter Gino Hersilia kreeg vier wijd, schoof daarna op na een OSS van Irving Redan en een honkslag van Gyenuar Lopez en scoorde op een honkslag van Jaïr Roseburg, die 3-uit-5 sloeg.

In de 2e8 kwam UVV terug in de wedstrijd door tweemaal te scoren. Rutger Veugelers begon met een honkslag en schoof op na een wilde worp en doorgeschoten bal. De honken kwamen vol toen Girigori vier wijd gooide op Danny Rombley en Fausto Álvarez Rizo. Hierna gooide Girigori drie slag op Glenn Romney en werd vervangen door Raynard Doran, die begon met een puntscorende wilde worp en zag een volgend punt gescoord worden na een opofferingsslag van Norbert Jongerius, maar sloot de slagbeurt hierna af met een strikeout.

In de 2e9 dreigde UVV opnieuw. Lead-off hitter Quincy Cairo bereikte het tweede honk na een foute aangooi en schoof op na een grounder. Doran raakte daarna Rutger Veugelers met een worp en werd opgevolgd door Carlos Tabares Castro, die een infield-hit tegen kreeg van Danny Rombley, waardoor de honken vol kwamen. Het duel kwam daarna ten einde toen de Cubaanse powerhitter Fausto Álvarez Rizo in een dubbelspel sloeg en dat bezegelde ADO's eerste zege van het seizoen.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaSparta-Feyenoord vs. Vaessen Pioniers
In Rotterdam versloeg Sparta-Feyenoord Vaessen Pioniers met 5-4 in een duel van 11 innings om de derde zege op rij te boeken, nadat het de eerste zes wedstrijden van het seizoen had verloren. Voor Pioniers was dit de derde nederlaag op rij.

Sparta-Feyenoord leidde tweemaal voordat het duel moest worden verlengd. In de tweede inning namen de Rotterdammers een 1-0 voorsprong. Met één uit sloeg Rudney Balentien een honkslag en schoof op na een fout. De oud-prof bereikte daarna het derde honk na een honkslag van Emeron Lourens en scoorde op een OS van Quintin De Cuba.

Bobby Carrington, de starter voor Sparta-Feyenoord, gooide vier wijd op Mark Duursma met één uit in de eerste inning en kreeg een schijn op zijn naam, maar schakelde hierna zeven van de volgende negende slagmensen uit. Maar in de vierde inning kreeg hij het gelijkmakende punt tegen. Met één uit schoof Dè Flanegin (velderskeus) op na een honkslag van Norbert Lokhorst. Hierna ging Kevin Dirksen uit na een line drive, maar daarna volgde een fout op een grounder van Jefferson Muzo, die de gelijkmaker tot gevolg had, maar Pioniers liet ook twee lopers in scoringspositie achter, want een grounder sloot de slagbeurt af.

Sparta-Feyenoord pakte het punt onmiddellijk terug in de 2e4 op starter Lars Huijer. Rudney Balentien opende met een tweehonkslag, schoof op na een OSS van Emeron Lourens, waarna hij scoorde na een wilde worp van Huijer.

Na opnieuw twee lopers in scoringspositie te hebben achtergelaten in de zesde inning bracht Pioniers de stand voor de tweede keer in balans in de zevende slagbeurt. Zerzinho Croes begon met een honkslag, schoof op na een OSS van Michael Duursma en een grounder van Mark Duursma, waarna hij scoorde na een honkslag van Nik Gumeson.

Sparta-Feyenoord kreeg twee lopers op de honken in de achtste inning op reliever Shane Gnade, maar hierna maakte een dubbelspel een einde aan de slagbeurt. Pioniers was dicht bij een punt in de negende inning, de eerste die werd gegooid door reliever Maikel Berghmans. Linoy Croes begon met een honkslag en bereikte met één uit het derde honk, maar bleef daar achter.

In de tiende inning scoorde beide ploegen tweemaal. Pioniers' tie-break lopers Jefferson Muzo en Linoy Croes schoven op na een OSS van Zerzinho Croes, waarna Michael Duursma opzettelijk vier wijd kreeg, maar Mark Duursma volgde met een 2-run single, waarna twee nullen volgden. In de 2e10 schoven tie-break lopers Kevin van Nederpelt (pinch-runner) en Rubinet Koko op na een OSS van Arthur Bonevacia. Met het eerste honk open werd geen opzettelijk vier wijd gegeven aan Brian Biezen en die sloeg vervolgens een tweehonkslag, resulterend in een punt en een puntscorende fout, die de stand weer in balans bracht. Met Biezen op het derde honk volgden twee opzettelijke vrije lopen, waarna de voorste loper gedwongen uit ging op thuis en een grounder de inning afsloot, zodat een elfde inning volgde.

In de 1e11 maakte Sparta-Feyenoord's Hoofd Coach Luty Bernadina verschillende wijzigingen, waardoor zijn werper Maikel Berghmans deel ging uitmaken van de slagvolgorde. Pioniers kreeg de honken vol toen Norbert Lokhorst vier wijd kreeg en de tie-break lopers konden opschuiven. Maar hierna zorgden een gedwongen nul, strikeout en grounder ervoor dat de honken vol achterbleven. In Sparta-Feyenoord's elfde beurt werd werper Maikel Berghmans de tie-break loper op het tweede honk en Emeron Lourens op het eerste honk. De honken kwamen vol toen Quintin De Cuba een honkslag sloeg. Even later sloeg ook Kevin van Nederpelt een honkslag en die stelde Berghmans in de gelegenheid het winnende punt te scoren en winnende werper te worden.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaMr. Cocker HCAW vs. DOOR Neptunus
In Bussum won DOOR Neptunus met 10-3 vs. Mr. Cocker HCAW, dat nu vijfmaal op rij heeft verloren en de laatste plaats deelt met ADO. Maar zoals al gebeurde in eerdere wedstrijden besliste Neptunus het duel pas laat definitief door vijfmaal te scoren in de laatste twee innings om een 5-3 voorsprong op te voeren naar 10-3. HCAW miste vandaag de Venezolaan Juan Miguel Gonzalez als hun derde honkman, want hij was niet inzetbaar vanwege rugklachten.

...Dwayne Kemp homert in de vijfde inning...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Aanvankelijk stond Neptunus met 1-0 achter, want HCAW opende de score in de eerste inning op Australiër Craig Anderson, die zijn eerste start van het seizoen maakte. Met twee uit kreeg de linkshander een tweehonkslag tegen van Lennart Koster en gooide daarna vier wijd op Adrian Anthony. Randy Daal volgde met een RBI-single, maar daarna bleven twee lopers achter toen Rodney Daal werd uitgevangen.

Neptunus liet vier lopers achter in de eerste drie innings op starter Kevin Miner, maar kwam langszij in de vierde slagbeurt. Dwayne Kemp begon met een honkslag, stal het tweede honk en schoof op na een wilde worp. Hierna kreeg Rien Vernooij vier wijd, waarna Eldrion Regina in een dubbelspel sloeg, maar dat stelde wel Kemp in staat de gelijkmaker te scoren. Neptunus kreeg hierna de honken vol toen Shaldimar Daantji het honk bereikte na een fout en Eugène Kingsale vier wijd kreeg. Echter, de Rotterdammers lieten de honken vol achter toen Miner drie slag gooide op Benjamin Dille om de inning af te sluiten.

In de vierde inning voegde Neptunus een punt toe om een 2-1 voorsprong te nemen. Raily Legito begon met een tweehonkslag en scoorde toen Jeffrey Arends volgde met een honkslag, maar later in de slagbeurt draaide HCAW opnieuw een dubbelspel. Twee punten werden gescoord in de zesde inning. Eldrion Regina en Mourik Huijser begonnen met honkslagen en schoven op na een wilde worp. Een punt werd toen gescoord na een honkslag van Shaldimar Daantji, waarna de honken vol kwamen toen Eugène Kingsale vier wijd kreeg. Hierna scoorde Huijser toen Benjamin Dille in HCAW's derde dubbelspel sloeg.

In de vijfde inning opende Dwayne Kemp met een homerun op Kevin Miner, zijn tweede in de Hoofdklasse en eerste in een Neptunus-pak. Kemp sloeg zijn eerste homerun in de hoogste afdeling op 1 juli 2007, toen hij uitkwam voor Sparta-Feyenoord in een thuiswedstrijd vs. Amsterdam Pirates op Jos de Jong. In hetzelfde duel stond hij ook nog tegenover Miner, die toen gooide voor Amsterdam. Oh, vier jaar geleden waren de umpires van vanavond Fred Groenewegen en Henri van Heijningen overigens ook getuige van Kemp's eerste Hoofdklasse-homerun, net als Rien Vernooij, Sape Wagenaar en Shaldimar Daantji, die allen speelden voor Sparta-Feyenoord en dit seizoen deel uitmaken van de Neptunus-ploeg.

...Moises Melendez debuteert...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Nadat hij de homerun had tegen gekregen werd Miner vervangen door de Venezolaan Moises Levi Melendez Izaguirre, die vrijdag arriveerde en nu debuteerde in het Nederlandse honkbal. De linkshander begon met vier wijd voor Rien Vernooij, maar toen draaide HCAW hun vierde dubbelspel van de wedstrijd.

In de 2e7 verkleinde HCAW de achterstand tot 5-3 door tweemaal te scoren op nieuwe werper Kevin van Veen. Mitchel Koot begon met een honkslag, waarna Wesley Bernardus met één uit ook een honkslag sloeg. Het eerste punt werd toen gescoord na een opofferingsslag van Dirimo Enrique Chavez en Michael Pluijmers volgde met een honkslag, die het einde betekende voor Van Veen, want die werd vervangen door Tim Roodenburg. Hij werd begroet met een honkslag van Lennart Koster, waardoor de honken vol kwamen, waarna hij vier wijd gooide op Adrian Anthony en dat bracht Bernadus binnen. Maar hierna sloeg Randy Daal in een gedwongen nul en bleven de honken vol achter.

Neptunus nam daarna meer afstand in de achtste inning door vier punten te scoren met twee uit. Met één uit kreeg Eugène Kingsale opnieuw vier wijd en werd Raily Legito geraakt door een worp met twee uit. HCAW had hierna uit de inning kunnen komen, maar een foute aangooi op een grounder van Jeffrey Arends leidde tot een punt en lopers op het tweede en derde honk. Hierna bracht Dwayne Kemp met een tweehonkslag nog twee runs binnen en scoorde zelf toen zijn broer Urving Kemp volgde met een honkslag om de stand op 9-3 te brengen. Ook in de achtste inning werd Neptunus 1B Coach Adonis Kemp uit het veld gestuurd. Met Eldrion Regina aan slag voor Neptunus was er even een onduidelijke situatie over een geraakt werper of een foutbal. Home Plate Umpire Fred Groenewegen besprak de situatie met zijn collega's en informeerde de Hoofd Coaches hierna dat het een foutbal was. Maar toen Kemp in discussie ging over die beslissing en niet terugkeerde naar zijn coachvak werd hij weggestuurd.

In de negende inning voegde Neptunus nog een punt toe. Met één uit kreeg Eugène Kingsale voor de vijfde keer vier wijd, goed voor een record, en ging later scoren na een honkslag van Jeffrey Arends.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaL&D Amsterdam Pirates vs. Corendon Kinheim
In Amsterdam kwam L&D Amsterdam Pirates tot een rally van acht punten in de tweede inning, wist uiteindelijk geen verschil van 10 punten op te bouwen, maar won desondanks comfortabel met 9-1 vs. Corendon Kinheim.

In de tweede inning bereikten de eerste acht slagmensen veilig het honk, waarvan er zeven een honkslag sloegen op starter Nick Veltkamp en achtmaal gingen scoren. Bas de Jong opende met een honkslag, waarna Vince Rooi een tweehonkslag sloeg. De twee scoorden toen Bas Nooij volgde met een driehonkslag. Hierna sloeg Seb Visser Nooij binnen met een honkslag en werd Rashid Gerard geraakt met een worp. De honken kwamen vol toen Wesley Connor een honkslag sloeg. Hierna werden twee runs toegevoegd via RBI-singles van Roelie Henrique en Sidney de Jong, waardoor het 5-0 werd. Percy Isenia werd vervolgens uitgevangen en Bas de Jong volgde met een opofferingsslag, waarop Connor scoorde. Vince Rooi sloeg hierna weer een honkslag (zijn tweede hit in deze inning) om nog eens twee runs binnen te brengen en de stand te verhogen naar 8-0. Na 11 slagmensen tegenover zich te hebben gehad in deze inning en acht hits en acht punten te moeten toestaan werd Veltkamp vervangen door Steven van Groningen, die de slagbeurt afsloot met drie slag voor Bas Nooij.

Amsterdam scoorde het negende (en laatste) punt in de vierde inning op Van Groningen. Sidney de Jong begon met een honkslag en scoorde later na een fout, maar er bleven ook twee lopers achter. In het restant van het duel kreeg Amsterdam verschillende mogelijkheden een verschil van tien punten te bereiken. In de zesde inning, op reliever Patrick Beljaards, liet Amsterdam de honken vol achter. De thuisploeg liet daarna lopers op het eerste en derde honk achter in de zevende inning en het tweede en derde honk in de achtste op nieuwe werper Nick Stuifbergen. Na het punt te hebben gescoord in de vierde strandde Amsterdam 10 lopers in het restant van de wedstrijd.

Na een loper achter te laten op het tweede honk in de eerste inning kreeg Kinheim een loper op het derde honk in de vierde slagbeurt toen Dirk van 't Klooster een driehonkslag met één uit, maar hij bleef daar achter. De Haarlemmers scoorden daarna een punt in de zesde slagbeurt. Amsterdam-starter Ben Grover raakte lead-off hitter Björn Henrichs, die daarna opschoof na een honkslag van Remco Draijer en scoorde op een one-out single van Van 't Klooster. Hierna nam Frank van Heijst de pitching over en die sloot de inning af met een gedwongen nul en een groundout. In de volgende drie innings kreeg Van Heijst nog slechts één honkslag tegen, werd gesteund met twee dubbelspelen (Amsterdam draaide er totaal vier) en verdiende zijn eerste save van het seizoen.

Een opmerkelijk feit in dit duel was dat Percy Isenia, die in de voorgaande wedstrijden een productieve slagman was voor Amsterdam, vandaag 0-uit-5 sloeg en de enige Amsterdam-speler was die niet de honken bereikte.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & Programma

(1 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.