Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 maart 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Oranje verrassend onderuit tegen collegeploeg
English
ST. PETERSBURG, Florida (USA) - Het Nederlands Honkbal Team leed vrijdag een verrassende 5-2 nederlaag tegen de Titans, het team van St. Petersburg College in hun vijfde wedstrijd van St. Petersburg Baseball International. De collegeploeg kwam tot zeven honkslag, terwijl de Nederlandse aanval er slechts drie registreerde en verdedigend soms slordig speelde en twee fouten maakte.

Het Nederlands Team kreeg vandaag gezelschap van Hall of Fame-pitcher Bert Blyleven, die langskwam en tijdens de wedstrijd ook in de dug-out was bij de coachingstaf. In januari van dit jaar werd Blyleven gekozen in de Major League Hall of Fame. Blyleven, die 22 seizoenen in de Major League gooide, was de Pitching Coach van Oranje tijdens de World Baseball Classic in 2009.

Ook weer bij de ploeg vandaag was Randall Simon, die aan het roster werd toegevoegd voor het toernooi en vanavond op het eerste honk speelde. Simon speelde in de Major League voor de Atlanta Braves, Chicago Cubs, Philadelphia Phillies en maakte in 2009 deel uit van het Nederlands Team tijdens de World Baseball Classic. Vorig jaar, na released te zijn door een Independent League-team, werd Simon plotseling toegevoegd aan het Oranje-roster tijdens de Haarlemse Honkbal Week, nam toen deel aan twee wedstrijden, maar viel vervolgens weer af voor het hiernavolgende Europees Kampioenschap in Duitsland.


...Manager Brian Farley & Hall of Famer Bert Blyleven...
(© Foto: Henk Seppen)
Het Nederlands Team opende de score in de eerste inning, maar daar bleef het lang bij. Eugène Kingsale begon met vier wijd, bereikte daarna het derde honk na een one-out double van Randall Simon en scoorde op een hiernavolgende grounder van Sidney de Jong. Maar met Simon op het derde honk kwam de inning ten einde toen Rien Vernooij drie slag kreeg.

De Titans antwoordden onmiddelijk met een eigen punt. Starter Jurjen van Zijl begon met drie slag, maar kreeg toen een honkslag tegen van Spencer Dickinson. Na een nieuwe strikeout zag Van Zijl Dickinson helemaal vanaf het eerste honk scoorde op een tweehonkslag van Anthony Galli voorbij de duikende eerste honkman Randall Simon langs de eerste honk-lijn. De bal leek fout te zijn, maar de umpire bepaalde het omgekeerde. Simon ging hierop in discussie, maar ondertussen rondde Dickinson de honken en scoorde de gelijkmaker.

In de tweede inning namen de Titans de leiding over. Met één uit bereikte Todd Haskel het honk op een fout van rookie korte stop Michael Pluijmers, waarna hij scoorde op een 2-out double van Leo Rojas. In de volgende slagbeurt voegde St. Petersburg het derde punt toe op Jurjen van Zijl. Cyle Figaroa en Anthony Galli begonnen met een honkslag, waarna de honken vol kwamen toen Michael Sylvestri vier wijd kreeg met één uit. Een opofferingsslag van Todd Haskel bracht de stand op 3-1 en leidde ook tot een werperswissel, want Berry van Driel werd ingebracht als reliever voor Van Zijl. Van Driel begon met een vrije loop, waardoor de honken weer volkwamen, maar daarna maakte een vangbal een einde aan de slagbeurt.

In de vierde inning kregen de Titans weer een loper op het honk toen Van Driel vier wijd gooide op de openingsslagman, maar daarna werd een dubbelspel gemaakt door rechtsvelder Bas de Jong, die de bal eerst ving en vervolgens de loper uitschakelde.


...Sidney de Jong, Diegomar Markwell,...
...Orlando Yntema en Berry van Driel...
...in de bullpen...
(© Foto: Henk Seppen)
De Titans verhoogden de voorsprong naar 5-1 in de vifjde inning op nieuwe werper Kevin Heijstek. Met één uit kreeg Heijstek een tweehonkslag tegen van Jon Matthews, waarna rookie derde honkman Rien Vernooij een fout maakte op een grounder van volgende slagman Michael Sylvestri, die de loper naar het derde honk bracht. Matthews probeerde vervolgens te scoren op een grounder van Todd Haskel, maar werd op de plaat uitgegooid door eerste honkman Randall Simon voor de tweede nul in de inning. Maar hierna kreeg Heijstek problemen met zijn controle, want hij gooide driemaal op rij vier wijd en dat leidde tot twee punten. Met de honken vol sloot een vangbal de inning af.

In de zesde en zevende inning keerde Heijstek terug naar de heuvel en zorgden voor drie nullen aan Titans-zijde, waaronder drie strikeouts. Kevin Miner gooide daarna de achtste inning voor Oranje, gooide vier wijd met één uit, maar stond geen extra honkslagen of punten meer toe.

En hoe zat het met Oranje? Na het punt te hebben gescoord in de eerste inning werd de Nederlandse aanval het zwijgen opgelegd, want nog slechts twee slagmensen wisten het honk te bereiken van de tweede tot en met zesde inning. In de derde inning opende rookie Roelie Henrique met een honkslag, maar die ging (ondanks zijn snelheid) uit bij een steelpoging in een dubbelspel toen slagman Eugène Kingsale drie slag kreeg. In de vijfde inning sloeg Jason Halman een honkslag met één uit, maar bleef achter.

Na de '6th inning switch' (Manager Brian Farley wisselt tijdens dit evenement zijn hele ploeg tijdens of na de zesde inning) kreeg Oranje de honken vol in de zevende inning. Met één uit kreeg Raily Legito vier wijd, waarna de honken vol kwamen toen, met twee uit, Bas Nooij en Dwayne Kemp (de enige speler dit keer die de hele wedstrijd speelde) eveneens vier wijd kregen. Maar de scoringskans kwam ten einde toen volgende slagman Shaldimar Daantji drie slag kreeg.

Met een 5-1 achterstand pakte Oranje een punt terug in de achtste inning. Michael Duursma bereikte toen het tweede honk na een fout, schoof op na een grounder en scoorde na een doorgeschoten bal. Maar daar bleef het bij voor Oranje, dat in de negende inning twee lopers achterliet.

Voor Oranje kwamen in actie:
C - Jason Halman (Bas Nooij)
1B - Randall Simon (Jeffrey Arends)
2B - Dwayne Kemp
3B - Rien Vernooij (Raily Legito)
SS - Michael Pluijmers (Michael Duursma)
LF - Eugène Kingsale (Danny Rombley)
CF - Roelie Henrique (Shaldimar Daantji)
RF - Bas de Jong (Dirk van 't Klooster)
DH - Sidney de Jong (Bryan Engelhardt)
P - Jurjen van Zijl (2 2/3 inn.), Berry van Driel (1 1/3), Kevin Heijstek (3), Kevin Miner (1)

(11 maart)


...De ceremoniële eerste bal op deze 'Military Night' werd gegooid door een veteraan...
(© Foto's: Henk Seppen)


...Links: Manager Brian Farley tijdens de introducties - Rechts: Randall Simon toont een brede lach...
(© Foto's: Henk Seppen)


...Links: Starter Jurjen van Zijl - Rechts: Reliever Kevin Heijstek...
(© Foto's: Henk Seppen)


...Links: Reliever Kevin Miner - Rechts: Korte stop Michael Pluijmers en 2B Dwayne Kemp...
(© Foto's: Henk Seppen)


...Een kijkje in de Nederlandse dug-out...
...Manager Brian Farley, Bullpen Coach Tjerk Smeets, Bert Blyleven...
...en Pitching Coach Steve Janssen...
(© Foto: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.