Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 juni 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Legendarische sportjournalist Bob Spaak overleden
English

IN MEMORIAM


...Bob Spaak...
(1917 - 2011)

NIEUW-LOOSDRECHT - De legendariche sportjournalist en commentator Bob Spaak is op zaterdag 11 juni op 93-jarige leeftijd overleden.

Bob Spaak, die in zijn jeugdjaren tweemaal Nederlands kampioen was op de 4x100 m estafette, begon zijn journalistieke loopbaan in 1945 toen hij verslaggever werd voor Het Vrije Volk, waar hij werkte tot 1955. Hierna ging hij naar de VARA-radio, waar hij verschillende sportprogramma's presenteerde. Bob Spaak werkte ook voor het sportblad Sport en Sportwereld, waar hij samenwerkte met ondermeer Martin Bremer, de latere secretaris van de Koninklijke Nederlandse Honkbal Bond.

In 1965 maakte Bob Spaak deel uit van de eerste redactie van het nieuwe magazine Voetbal International. Een jaar later ging hij werken voor de NTS-televisie (de voorloper van de huidige NOS). Daar werd hij chef van de redactie van Sport in Beeld en daar maakte hij het meestbekeken en leidende sportprogramma van op de Nederlandse televisie. Toen hij bij Sport in Beeld begon leidde Spaak een kleine redactie die ondermeer bestond uit de bekende verslaggevers en journalisten Herman Kuiphof, Koen Verhoeff en Ad van Emmenes. De naam van het programma veranderde in 1966 in NTS Sport en dat bleef zo tot in 1969. In dat jaar was het honkbalverslaggever Ed van Opzeeland die de nieuwe naam Studio Sport bedacht en zo heet het programma nog altijd. In zijn jaren bij het programma werd Spaak de mentor en leermeester van verschillende nieuwe commentatoren en journalisten als Mart Smeets (die in 1974 bij het programma in dienst kwam), Theo Reitsma (sinds 1969) en Hugo Walker (sinds 1968), die hij de 'geheimen van het vak' leerde. Van dit trio is Smeets nog altijd werkzaam voor het programma als de 'anchorman' en één van de commentatoren. In 2009 vierde NOS Studio Sport het 50-jarig jubileum op televisie.

Toen hij voor het programma werkte leidde Bob Spaak (die in 1982 met pensioen ging) niet alleen de redactie, hij was zelf ook actief als commentator/interviewer bij verschillende sporten, waaronder de Olympische Spelen, Wereld/Europese Kampioenschappen Voetbal/Schaatsen en de Tour de France. Hij had een groot gevoel voor humor en gebruikte dat ook regelmatig in zijn verslagen. Bob Spaak was ook de commentator voor de NTS-televisie tijdens de (rechtstreekse) uitzendingen van het Europees Kampioenschap Honkbal in Amsterdam in 1958 en 1962.

Tijdens de eerste en tweede Haarlemse Honkbal Week in 1961 en 1963 was Bob Spaak de Stadion-announcer, samen met Dick van Rijn (eveneens een legendarische sportjournalist). Op hun eigen unieke wijze informeerde het tweetal de toeschouwers over de gebeurtenissen op het speelveld.

(12 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.