Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 maart 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Oranje sluit af met fors verlies vs. Phillies
English
ST. PETERSBURG, Florida (USA) - Het Nederlands Honkbal Team sloot de inaugurele editie van St. Petersburg International Baseball zondag af met een 8-3 nederlaag tegen de Philadelphia Phillies. Woensdag stond het Nederlands Team tegenover de Tampa Bay Rays, die een ploeg bestaande uit non-roster speler naar St. Petersburg stuurde. Vandaag stuurden de Phillies een ploeg samengesteld uit Minor League-spelers (voornamelijk Single-A en Double-A) om het tegen Oranje op te nemen. Met deze nederlaag sloot Nederland het toernooi af met een 1-5 'record' en won alleen van het juniorenteam van Canada. Oranje won ook nog een benefietwedstrijd, maar die maakte geen deel uit van het toernooi. Naast het spelen van de zeven wedstrijden trainde het Nederlands team tweemaal op niet-wedstrijd-dagen. De doelstelling voor dit evenement was niet het winnen, maar de spelers onder goede omstandigheden voor te bereiden op het komende seizoen. Aan de andere kant zal de nederlaag vs. St. Petersburg College zeker niet verwacht zijn en was de verdediging niet altijd op zijn best.

Later dit jaar zal er nog een toernooi plaatsvinden in St. Petersburg dat deel uitmaakt van de promotie van burgemeester Bill Foster om zijn stad te presenteren als internationale honkbalstad. Het is te hopen dat het informatieve deel van het evenement dan zal verbeteren, want op de website van het toernooi waren geen play-by-plays, geen box scores en geen statistieken beschikbaar en dat is toch op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen voor een honkballand als de USA. De wedstrijden konden enigszins worden gevolgd via twee webcams, maar de verslaggeving daarvan was ook rommelig. Volgend jaar is het de bedoeling dat er weer een St. Petersburg Baseball International-toernooi zal plaatsvinden. Nederland heeft al interesse getoond terug te willen komen naar Florida, maar er is ook bericht dat Italië reeds is uitgenodigd en al zou hebben ingestemd te komen. Meer ontwikkelingen over dit evenement in Florida zullen de komende maanden ongetwijfeld kunnen worden verwacht.

De Phillie-minor leaguers namen onmiddellijk in het begin bezit van de wedstrijd, want Oranje-starter Diegomar Markwell kreeg twee punten tegen in de eerste inning toen John Suomi (Double-A catcher) homerde. De Phils voegden een punt toe in de tweede slagbeurt op de linkshander, die daarna voor drie nullen zorgde in de derde inning met als hoogtepunt een fraaie actie van tweede honkman Dwayne Kemp.

De Nederlandse aanval stond tegenover Mike Bolsenbroek, de 24-jarige werper uit Apeldoorn. Vorig seizoen, zijn derde als prof, gooide Bolsenbroek in het Single-A team van de Phils en nam deel aan 18 wedstrijden. Hij sloot af met een 2-1 'record' en een 3.38 ERA en had 23 strikeouts in 32 innings. In de eerste inning werd Bolsenbroek begroet met een solo-homerun van Danny Rombley, maar daar bleef het bij voor Oranje, dat in de volgende zes innings puntloos werd gehouden.

Met een 3-1 achterstand namen de Phils een beslissende voorsprong in de vierde inning toen ze vijf punten scoorden, die allen op naam kwamen van Leon Boyd, die het werpen net had overgenomen van starter Diegomar Markwell. Boyd kreeg twee honkslagen tegen, waarna de honken vol kwamen toen hij een slagman met één uit raakte met een worp. Honkslagen van Cody Overbeck (AA) en Chris Frey (AAA) bezorgden de Phils een 5-1 voorsprong en dat betekende het einde voor Boyd. Linkshander Nick Veltkamp werd ingebracht, maar die begon met een wilde worp en dat resulteerde in het volgende punt. Nadat de volgende slagman via een pop-fly was uitgegaan leidde een fout van korte stop Michael Duursma op een grounder van Darin Ruf (A) tot nog eens twee punten en die 'sloten het boek' van Boyd, die drie verdiende en twee onverdiende punten op zijn naam kreeg. Een vangbal sloot de slagbeurt af, maar de score was bijna buiten bereik gekomen, 8-1.


...De Amerikaanse en Nederlandse vlaggen...
...tijdens de volksliederen...
(© Foto: Henk Seppen)
Vanaf de vijfde inning deed de Nederlandse pitching het prima en stond geen punten meer toe en nog maar drie honkslagen. In de vijfde zorgde Nick Stuifbergen voor drie nullen op rij. In de zesde kreeg Orlando Yntema twee honkslagen tegen en zag een slagman via een fout het honk bereiken in de zevende, maar zag maar één loper het tweede honk bereiken. In de achtste nam David Bergman het over, zorgde voor drie nullen en kreeg daarna een one-out single tegen in de negende, voordat hij de volgende twee slagmensen uitschakelde.

Met een 8-1 achterstand opende Raily Legito de vierde inning met een honkslag, maar werd (na een strikeout) de derde nul in de slagbeurt toen Jeffrey Arends werd uitgevangen in het rechtsveld. Legito had inmiddels het tweede honk al gepasseerd op de uithaal van Arends en werd daardoor makkelijk uitgeschakeld op het eerste honk.

In de vijfde inning sloeg Danny Rombley (3-uit-3) een honkslag met twee uit, maar daarna ging Randall Simon uit na een line drive. Na de '6th inning switches' bereikte nog een slagman het honk in de zesde inning toen Rien Vernooij een honkslag sloeg met twee uit, maar ook hij bleef achter. In de zevende kregen Michael Pluijmers en Shaldimar Daantji vier wijd met twee uit, maar dit keer sloot een grounder de inning af.

Oranje kon uiteindelijk iets terugdoen in de achtste inning en scoorde toen twee punten. Triple-A pitcher Derrick Loop begon de inning als vijfde Phillie-pitcher, maar gaf vier wijd aan de eerste drie slagmensen die hij tegenover zich kreeg. Met Jason Halman, Eugène Kingsale en Rien Vernooij op het honk schakelde Loop Dirk van 't Klooster met drie slag uit, maar kreeg toen een RBI-single tegen van Bas Nooij en een volgende van Roelie Henrique. Met de honken nog altijd voor, slechts één uit en het gelijkmakende punt 'on-deck', werd Loop vervangen door talent Phillippe Aumont. De Canadees voorkwam meer punten door drie te gooien op Michael Pluijmers en Shaldimar Daantji om de inning af te sluiten. In de negende inning keerde Aumont terug naar de heuvel en schakelde dit keer Randall Simon, Jason Halman en Eugène Kingsale met drie slag uit om de wedstrijd af te sluiten, alle vijf slagmensen die hij zag drie slag te geven en een save te verdienen.

Voor Oranje kwamen in actie:
C - Sidney de Jong (Jason Halman)
1B - Jeffrey Arends (Bas Nooij, werd de nieuwe DH)
2B - Dwayne Kemp (Roelie Henrique)
3B - Raily Legito (Rien Vernooij)
SS - Michael Duursma (Michael Pluijmers)
LF - Bryan Engelhardt (Eugène Kingsale)
CF - Danny Rombley (Shaldimar Daantji)
RF - Dirk van 't Klooster
DH - Randall Simon (speelde vanaf de 6e op het eerste honk)
P - Diegomar Markwell, Leon Boyd, Nick Veltkamp, Nick Stuifbergen, Orlando Yntema, David Bergman

(13 maart)


...een overzicht van Al Lang Stadium in St. Petersburg tijdens batting practice...
(© Foto: Henk Seppen)


...Links: Oranje-starter Diegomar Markwell - Rechts: Phillie-starter Mike Bolsenbroek...
(© Foto's: Henk Seppen)


...Links: Rechtsvelder Dirk van 't Klooster springt, maar de John Suomi's homerun in de eerste inning niet vangen...
...Rechts: Danny Rombley maakt zijn swing af na zijn homerun in de eerste inning...
(© Foto's: Henk Seppen)


...Links: Troy Hanzawa wordt op het 2e honk uitgeschakeld door korte stop Michael Duursma...
...Rechts: Tweede honkman Dwayne Kemp, die verdedigend een prima duel speelde...
(© Foto's: Henk Seppen)


...Links: Pitching Coach Steve Janssen praat met werper Leon Boyd in de 4e inning; Catcher Sidney de Jong kijkt toe...
...Rechts: Nick Veltkamp, die het werpen in de vierde inning van Boyd overnam...
(© Foto's: Henk Seppen)


...Links: Reliever Nick Stuifbergen - Rechts: Randall Simon maakt contact...
(© Foto's: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.