Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 juli 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Bert Blyleven opgenomen in Hall of Fame
English
COOPERSTOWN, New York (USA) - De voormalige in Nederland geboren Major League-werper Bert Blyleven maakt sinds zondag officiŽel deel uit het selecte gezelschap dat is opgenomen in de Amerikaanse Baseball Hall of Fame.

De introductie-ceremonie van Blyleven, samen met Portoricaan Roberto Alomar, gebeurde vlak bij de Hall of Fame in het kleine stadje Cooperstown. In de buurt van Doubleday Field, het veld waar honkbal voor het eerst werd gespeeld in Amerika in de 19e eeuw.

Blyleven, die in 1951 in Zeist werd geboren en zondag een oranje stropdas droeg bij de introductie, werd in januari gekozen toen hij voor de veertiende keer verkiesbaar was voor de Hall of Fame. De voormalige werper van de Minnesota Twins, Texas Rangers, Pittsburgh Pirates, Cleveland Indians en California Angels verhuisde al op tweejarige leeftijd met zijn ouders naar Amerika, maar is de eerste in Nederland geboren honkballer die in de Hall of Fame wordt opgenomen. Twee jaar geleden maakte Blyleven als Pitching Coach deel uit van de beleiding van het Nederlands Honkbal Team tijdens de succesvolle World Baseball Classic waar Oranje de tweede ronde bereikte door tweemaal te winnen van de Dominicaanse Republiek.

Blyleven speelde 22 seizoenen (1970-1992) in de Major League, waarin hij 287 wedstrijden won, 3701 keer drie slag gooide (vijfde op de all-time lijst) en tweemaal de World Series won.

,,Ik ben enorm trots dat ik de eerste Nederlander in de Hall of Fame ben'', stelde Blyleven in de openingswoorden van zijn speech. Blyleven herinnerde de inmiddels overleden Harmon Killebrew, Willie Stargell, Bob Feller, Chuck Tanner en Kirby Puckett, die een belangrijke rol speelden in zijn loopbaan.

Blyleven vertelde ook dat hij in 1953 met zijn ouders naar Canada vertrok, voordat ze immigreerden naar Amerika. Zijn vader werd een grote honkbalfan door het luisteren naar radioverslagen. ,,Ik hield de scorekaart bij en genoot ervan de K van drie slag op te schrijven'', keek Blyleven terug. Toen hij negen was begon hij Little League te spelen als catcher, maar werd gevraagd werper te worden, omdat hij zo hard gooide. Blyleven leerde zijn befaamde curveball te gooien dankzij de legendarische werper Sandy Koufax, die in een radio-interview vertelde niet voor je dertiende een curveball te gooien. Blyleven bedankte ook zijn ouders (zijn vader overleed in 2004) en stelde ''Ik heb de Nederlandse koppigheid van mijn ouders geleerd, geef nooit op''.

Blyleven vertelde verschillende amusante anecdotes, zoals over het begin van zijn Major League-loopbaan op 5 juni 1970. Blyleven vertelde over de bespreking die hij had met zijn catcher George Mitterwald, die vroeg voor een bal door het midden met Lee May in het slagperk met drie wijd-twee slag. May, de eerste slagman die Blyleven tegenover zich kreeg, sloeg de bal de tribune in voor een homerun. Maar de TWins wonnen met 2-1 en Blyleven was de winnende werper. Toen hij na afloop zijn ouders belde om te vertellen over zijn Major League-debuut en de winst vertelde Blyleven dat zijn vader hem vroeg hoe Frank Howard op hem had geslagen, want hij was een grote fan van de befaamde slagman. Toen Blyleven zijn vader trots vertelde dat Howard 0-uit-3 was en drie slag had gekregen, hing hij de telefoon op.

Zondag werd ook General Manager Pat Gillick opgenomen in de Hall of Fame, nadat hij in december 2010 was gekozen door de Veterans Committee. Gillick is de 32ste clubofficial die in de Hall of Fame is gekozen.

Zaterdag ontving Dave Van Horne, die 43 jaar actief is als TV/radio-verslaggever (eerst bij de Montreal Expos en het laatste decennium voor de Florida Marlins) van de Hall of Fame de de hoogste 'broadcasting' onderscheiding, de Ford C. Frick Award, vernoemd naar voormalig Baseball Commissioner Ford C. Frick. Ook op zaterdag kreeg Bill Conlin de J.G. Taylor Spink Award, die jaarlijks wordt uitgereikt voor een lange staat van dienst in de gedrukte media. Colin verslaat de Philadelphia Phillies sinds 1966 voor de Philadelphia Daily News. De 81-jarige pionier Roland Hemond kreeg de Buck O'Neill Lifetime Achievement Award, die pas voor de tweede keer werd uitgereikt. Hemond, die al 60 jaar actief is in het honkbal, is momenteel een speciale assistent bij de Arizona Diamondbacks en is de oprichter van de Arizona Fall League, maar ook de bond voor scouts. Hij was ook 23 jaar lang General Manager bij de Chicago White Sox en Baltimore Orioles.

(24 juli)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.