Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 april 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Primeur tie-break; Forse zege Amsterdam
English
DEN HAAG / ROTTERDAM / BUSSUM / UTRECHT - De nieuwe tie-break regel werd maandag voor het eerst gebruikt in de Hoofdklasse toen het duel tussen Mr. Cocker HCAW en Vaessen Pioniers moest worden verlengd. Pioniers stond met 8-6 voor toen HCAW de stand in evenwicht bracht in de 2e9 en een verlenging afdwong. In de eerste helft van tiende inning, waarin twee lopers op de honken werden geplaatst, scoorde Pioniers viermaal en won uiteindelijk met 12-5.

Koploper L&D Amsterdam Pirates won zeer ruim vs. ADO met 19-1 op 22 honkslagen, waaronder de vijfde homerun van Percy Isenia.
DOOR Neptunus voorkwam een 3-game sweep vs. Corendon Kinheim door een 2-1 achterstand om te draaien in een 5-2 overwinning en Kinheim de eerste nederlaag van het seizoen toe te dienen.
UVV completeerde een 3-game sweep vs. Sparta-Feyenoord door met 10-5 te winnen.ADO vs. L&D Amsterdam Pirates
In Den Haag boekte L&D Amsterdam Pirates een ruime 19-1 overwinning op 22 honkslagen vs. ADO om een 3-game sweep te completeren en de achtste wedstrijd op rij in winst om te zetten sinds het nieuwe seizoen werd begonnen met een nederlaag. De 22 honkslagen waren de meeste in één wedstrijd voor Pirates sinds het er 23 sloeg op 1 juni vorig jaar toen met 14-5 werd gewonnen van ADO. In de laatste paar jaar heeft Pirates een geschiedenis van grote overwinningen tegen de Haagse ploeg. Naast de 14-5 winst van vorig jaar won Amsterdam met 15-2 van Ado op 11 juni 2009 en 16-2 op 29 mei 2007.


...Rashid Gerard toont een speciale sliding als hij...
...scoort in de tweede inning...
(© Foto: Henk Seppen)
Alle startende spelers sloegen minimaal één honkslag in de eerste vier innings! Alle starters, met uitzondering van Bas Nooij, scoorden ook minimaal één punt in het duel. En alle starter, behalve Roelie Henrique, hadden ook minimaal één RBI. Dat betekent dat zeven van de negen starters dus minimaal één honkslag sloegen, minimaal eenmaal scoorden en minimaal één RBI hadden. Bas de Jong sloeg vier honkslagen (waaronder twee doubles), terwijl Sidney de Jong, Vince Rooi en Seb Visser allen drie honkslagen lieten noteren.

Aanvankelijk liet Amsterdam een loper achter op het derde honk in de eerste inning, maar daarna werden de eerste runs gescoord in de tweede slagbeurt. Bas de Jong en Vince Rooi (die beiden een honkslag sloegen) stonden op het honk met één uit toen Seb Visser een honkslag sloeg, maar toen werd De Jong op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren. Hierna volgden Rashid Gerard en Wesley Connor met RBI-singles om de stand op 2-0 te brengen, gevolgd door een fout in een 'double-steal'-situatie, waardoor Gerard het derde punt kon scoren.

Nadat Sidney de Jong scoorde via een doorgeschoten bal in de derde kwam Amsterdam tot een rally van zes runs op zes hits met twee uit in de vierde slagbeurt. Met één uit sloeg Gerard een honkslag en kreeg Connor vier wijd, waarna een 'force play-grounder' volgde van Henrique. Hierna zorgde Sidney de Jong met een tweehonkslag voor twee runs en volgde Percy Isenia met zijn vijfde homerun van het seizoen (en vijfde in negen wedstrijden). Dit leidde tot een werperswissel, want Quincy Lambertina nam het over van starter Raynard Doran. Bas de Jong sloeg toen een honkslag en scoorde na een driehonkslag van Vince Rooi, die daarna zelf scoorde op een honkslag van Bas Nooij. En zo stond Amsterdam al met 10-0 voor in de vierde inning.


...3B Coach Randell Hannah feliciteert Vince Rooi...
...na het slaan van een RBI-triple in de 4e inning...
(© Foto: Henk Seppen)
Vanaf dat moment bleef Amsterdam de voorsprong uitbreiden, want de ploeg scoorde 15 punten in de drie middelste slagbeurten. In de vijfde werden vijf punten gescoord, dit keer op slechts drie hits. Een fout op een 'force play-grounder' leidde tot het eerste punt, waarna een doorgeschoten bal het volgende opleverde. Later sloeg Bas de Jong een 2-run double en scoorde zelf op een grounder om er 15-0 van te maken.

In de zesde volgden nog eens vier punten op Carlos Tabares Castro, die de voorgaande inning had afgesloten met een strikeout na te zijn ingebracht als nieuwe werper. Met één uit sloeg Koen Nooij een tweehonkslag en Sidney de Jong een honkslag, waarna beiden scoorden op een double van Bas de Jong. Een fout en een honkslag van Seb Visser verhoogden de stand daarna naar 19-0.

Amsterdam-starter Ben Grover stond slechts één slagman tot de honken toe in de vierde innings die hij gooide. Met één uit in de tweede inning sloeg Enrique Tromp een tweehonkslag, maar bleef achter op het tweede honk. Hierna schakelde Grover de volgende acht slagmensen uit. Omdat Grover (die vorige week na zes innings werd vervangen terwijl hij een No-Hitter aan het gooien was) slechts vier innings gooide kwam de winst van vandaag op naam van zijn opvolger Jurrian Koks. De voormalige ADO-werper kwam in de vijfde op de heuvel en schakelde alle zes slagmensen die hij zag uit. In de zevende werd Al Morales Gomes de derde Amsterdam-werper en gooide vier wijd op lead-off hitter Kevin Nieveld, die daarna opschoof na een honkslag van Harvey Gumbs en ADO's enige punt scoorde na een one-out double van Enrique Tromp (zijn tweede in het duel). Maar hierna volgden twee vangballen die een einde maakten aan de wedstrijd.

Na het duel van vandaag voert een aantal Amsterdam-spelers aanvallende categoriën aan. Percy Isenia leidt niet alleen met vijf homeruns, meer is ook koploper met 18 binnengeslagen punten. Sidney de Jong leidt de Hoofdklasse in punten (13), gevolgd door Roelie Henrique en Bas de Jong, die er beiden 12 scoorden. De laatste is koploper met 18 honkslagen en zeven tweehonkslagen.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaDOOR Neptunus vs. Corendon Kinheim
In Rotterdam was Corendon Kinheim op weg naar het completeren van een 3-game sweep vs. regerend landskampioen DOOR Neptunus, want de ploeg stond met 2-1 voor in de achtste inning. Maar hierna scoorde de thuisploeg vier punten, won met 5-2 en diende Kinheim de eerste nederlaag van het seizoen toe, nadat de eerste vijf in winst waren omgezet.

Kinheim opende de score gelijk in de eerste slagbeurt op starter Tim Roodenburg. Remco Draijer begon met vier wijd, schoof op naar het derde honk na een one-out single van Dirk van 't Klooster en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Bryan Engelhardt.

Kinheim liet een loper achter in de tweede inning, waarna Neptunus langszij kwam in de tweede helft van deze beurt. Dwayne Kemp opende met een honkslag op starter Nick Veltkamp. Kemp kreeg vervolgens het tweede honk na schijn en stal het derde honk. Nadat Veltkamp vier wijd had gegooid op Eldrion ReginaUrving Kemp.

Met de stand in evenwicht op 1-1 werd de Australische linkshander Craig Anderson de nieuwe werper voor Neptunus in de derde inning. Hij kreeg twee hits tegen in de eerste drie innings die hij gooide, maar beide lopers werden uitgeschakeld bij een steelpoging na een pick-off van Anderson.

In de zesde hernam Kinheim de leiding. Met één uit sloeg René Cremer een tweehonkslag en scoorde op een honkslag van Dirk van 't Klooster, die 4-uit-4 sloeg.

In de zevende strandde Kinheim een loper op het tweede honk en de ploeg kreeg de honken vol met slechts één uit in de achtste op Arshwin Asjes, die het werpen de inning ervoor had overgenomen met twee uit. In de achtste gooide Asjes vier wijd op lead-off hitter Remco Draijer, kreeg toen een one-out single tegen van Dirk van 't Klooster en zorgde voor volle honken met vier wijd voor Bryan Engelhardt. Maar de inning kwam daarna ten einde toen volgende slagman Jason Halman in een dubbelspel sloeg.

Met een 2-1 achterstand nam Neptunus bezit van de wedstrijd in de tweede helft van de achtste inning. Reliever Pim Walsma, die in de voorgaande inning was ingebracht en toen afsloot met twee strikeouts, gooide vier wijd op lead-off hitter Benjamin Dille en werd opgevolgd door Nick Stuifbergen. De laatste werd begroet met een honkslag van Raily Legito en kreeg toen een tweehonkslag tegen van Jeffrey Arends die voor een nieuwe gelijke stand zorgde. Een gedwongen loop werd toen gecreëerd via opzettelijk vier wijd voor Dwayne Kemp, maar toen volgde een RBI-single van Eldrion Regina. Nadat Stuifbergen de volgende slagman uitschakelde met drie slag leidde een fout op thuis na een 'force play-grounder' tot nog eens twee runs en een 5-2 voorsprong.

In de negende inning dreigde Kinheim terug te komen, want het kreeg de honken vol, maar wist niet meer tot scoren te komen.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaMr. Cocker HCAW vs. Vaessen Pioniers
In Bussum leidde Vaessen Pioniers comfortabel met 6-1 in de tweede inning en stond met 8-6 voor in de negende toen Mr. Cocker HCAW langszij kwam en een verlenging afdwong. Dit betekende niet alleen het debuut van de internationale tie-break in de Hoofdklasse, maar ook in twee opmerkelijke verhalen.

Pioniers scoorde het eerste punt in de eerste inning. Met twee uit stal Nik Gumeson (velderskeus) het tweede honk en scoorde daarna na een honkslag van Dè Flanegin, maar Pioniers liet toen ook twee lopers achter. In de tweede helft van de eerste inning opende de Venezolaan Dirimo Enrique Chavez met een homerun, waarna zijn landgenoot Julio Miguel Gonzalez een honkslag sloeg met één uit en Lennart Koster voegde een tweehonkslag toe, maar dit duo bleef achter.

In de tweede inning kwam Pioniers tot een rally van vijf runs om een 6-1 voorsprong te nemen. Zerzinho Croes begon met een double en Jason Orman kreeg vier wijd. Croes scoorde daarna na een squeeze van Jefferson Muzo om Pioniers een hernieuwde voorsprong te geven. Hierna werd Michael Duursma geraakt door een worp, gevolgd door een 2-run double van Mark Duursma en een 2-run homerun van Nik Gumeson.

HCAW pakte twee runs terug in de derde inning. Dirimo Enrique Chavez (vier wijd) en Michael Pluijmers (double) scoorden toen beiden toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Julio Miguel Gonzalez.

In de vierde inning verhoogde Pioniers de voorsprong naar 8-3. Met één uit sloeg Nik Gumeson een honkslag en scoorde op een 2-out single van Norbert Lokhorst, die later scoorde na een foute aangooi.

HCAW verkleinde de achterstand naar slechts 8-6 door driemaal te scoren in de vijfde slagbeurt. Met één uit kreeg Lennart Koster vier wijd en sloeg Adrian Anthony een honkslag en dat betekende het einde voor starter Lars Huijer, die werd vervangen door Jean-Paul Gulinck. De linkshander kreeg een RBI-single tegen van Bart Sabel en een RBI-double van Randy Daal. Gulinck gooide daarna drie slag op volgende slagman Rodney Daal, maar zorgde voor volle honken met vier wijd voor Mitchel Koot en kreeg een punt tegen toen hij ook vier wijd gooide op Dirimo Enrique Chavez. Gulinck werd vervangen door Shane Gnade, die de inning toen afsloot met een pop-fly.

In de achtste inning liet Pioniers lopers achter op het tweede en derde honk, waarna HCAW de honken vol kreeg in de 2e8. Nadat HCAW de honken vol kreeg weer Gnade vervangen door veteraan Dave Draijer, die uit de inning kwam toen Rodney Daal een vangbal sloeg.

Was Draijer succesvol met het afsluiten van de achtste inning, in de negende kreeg hij twee runs tegen die voor een gelijke stand zorgden. Mitchel Koot en Dirimo Enrique Chavez sloegen beiden een honkslag en schoven op na een OSS van Michael Pluijmers. Hierna werd een punt gescoord na een grounder van Julio Miguel Gonzalez en de gelijkmaker werd gescoord toen Lennart Koster volgde met een honkslag. Een gedwongen nul sloot de inning af en dat betekende dat er een verlenging volgde.

En zo werd voor het eerst de internationale tie-break gebruikt in de Nederlandse Hoofdklasse. In 2008 werd de tie-break regel geïntroduceerd op internationale evenementen door de International BAseball Federation (IBAF). In deze regel begint de tiende inning (en alle volgende innings) met een loper op het eerste en het tweede honk. Bovendien mogen de Hoofd Coaches van de twee ploegen zelf bepalen waar zij in de de slagvolgorde beginnen met slaan, waarbij de twee voorgaande spelers van de slagman die de inning opent de twee lopers worden. Deze nieuwe slagvolgorde blijft daarna intact voor de volgende innings.

In de tiende inning begon Pioniers met Jason Orman (tweede) en Jefferson Muzo (eerste) op het honk. Een foute aangooi volgde toen op een 'force play-grounder' van Michael Duursma en dat leidde tot een punt. Een gedwongen loop werd vervolgens opgezet via opzettelijk vier wijd voor Mark Duursma. Dat werkte, want (na een foul-fly) ging de laatste gedwongen uit na een grounder van Dè Flanegin, maar het stelde ook Muzo in staat te scoren. Een tweehonkslag van Norbert Lokhorst (die zesmaal het honk bereikte; twee hits, viermaal vier wijd) leverde Pioniers nog eens twee runs op en een 12-8 voorsprong.

Tie-break family

...Links: Olav Steijger tijdens een wedstrijd van het...
...Nederlands Honkbal Team in Eindhoven...
...Rechts: Linda Steijger tijdens de...
...Olympische Spelen in Peking...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)
In HCAW's tiende beurt koos de thuisploeg aan slag te beginnen met de Venezolaan Julio Miguel Gonzalez, die een punt binnensloeg, maar hierna sloten een dubbelspel en een 'game-ending grounder' de wedstrijd af.

En hierdoor kunnen twee opmerkelijke verhalen wordent toevoegd aan deze primeur. Op 9 en 10 april, het laatste weekeinde van het oefenseizoen, stonden Pioniers en HCAW tweemaal tegenover elkaar. In deze twee wedstrijden 'oefenden' de twee teams de tie-break en zij waren de enigen die dat tijdens een oefenduel deden. En nu, twee weken later, werden ze de eerste twee teams in de geschiedenis die gebruik maakten van de nieuwe tie-break regel tijdens een competitiewedstrijd.

All in the family
Het volgende verhaal is nog een stuk opmerkelijker en is ook een familie-aangelegenheid. De tie-break regel werd voor het eerst als experiment gebruikt tijdens het Wereldkampioenschap Honkbal voor Junioren in 2008 in Canada. Toen de tie-break voor de allereerste keer tijdens dit evenement werd gebruikt was Olav Steijger één van de umpires. Later in 2008 was zijn echtgenote Linda Steijger de Official Scorer toen de tie-break voor het eerst werd gebruikt tijdens de Olympische Spelen in Peking (China). Vorig jaar was Olav Umpire en Linda de Official Scorer toen de tie-break voor het eerst werd toegepast in een wedstrijd tijdens de Haarlemse Honkbal Week. En vandaag was Olav 3B Umpire en Linda Official Scorer toen de tie-break debuteerde in een competitiewedstrijd in de Hoofdklasse.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & ProgrammaUVV vs. Sparta-Feyenoord
In Utrecht stond UVV met 5-0 voor na vier innings, maar verzuimde deze vroege voorsprong vast te houden, want Sparta-Feyenoord scoorde vijf runs in de zesde en zevende slagbeurt om de stand in evenwicht te brengen. UVV hernam de leiding in de eigen zevende beurt en won uiteindelijk met 10-5 om een 3-game sweep te completeren, hun eerste van het seizoen.


...Jeff Delfina sloeg 4-uit-5, scoorde 4x en had 2 RBI's...
(© Foto: Frans van Elst)
Sparta-Feyenoord liet lopers in scoringspositie achter in de eerste en derde inning, maar hierna kwam UVV tot een rally van drie punten in de 2e3. Sparta-Feyenoord-starter Rudy Seebus gooide vier wijd op lead-off hitter Jirka Bliek en kreeg een honkslag tegen van Quincy Cairo. Hierna sloeg ook Jeff Delfina een honkslag om de stand op 1-0 te brengen. Nadat Cairo en Delfina waren opgeschoven na een OSS van Rutger Veugelers scoorden de twee toen Danny Rombley volgde met een tweehonkslag. Hierna werd getoond dat er nog altijd veel respect is voor de slagkracht van de 50-jarige Fausto Álvarez Rizo, die opzettelijk vier wijd kreeg, maar dat creëerde uiteraard ook een gedwongen loop. Nadat Rombley en Álvarez opschoven na een wilde worp bleven de twee achter, want er volgden twee achter.

In de vierde inning kreeg Sparta-Feyenoord de honken vol met slechts één uit. UVV-starter Martijn Riphagen kreeg honkslagen tegen van Ramiro Balentina en Rudney Balentien, die opschoven na een OSS van pinch-hitter Arthur Bonevacia. Riphagen zorgde voor volle honken door het raken van Quintin De Cuba met een worp, maar daarna volgden twee nullen.

UVV voegde daarna twee runs toe in de tweede helft van de vierde inning. Met twee uit sloeg Cairo een double en volgde Delfina met een RBI-triple. De laatste scoorde even later toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Veugelers, die de eerste slagman was op nieuwe werper Maikel Berghmans.

In de zesde inning scoorde Sparta-Feyenoord vier punten om de achterstand te verkleinen. Martijn Riphagen gooide vier wijd op lead-off hitter Rudney Balentien en Quintin De Cuba (met één uit) en werd afgelost door Hylke van Viersen. De rookie kreeg RBI-singles tegen van Anthony Vrolijk en Rubinet Koko en werd snel vervangen door Sedley Karel. Na een vangbal scoorde Sparta-Feyenoord nog eens twee punten toen er een fout werd gemaakt op een vangbal van Brian Biezen, maar die ging daarna uit bij een steelpoging en werd de inning afgesloten.


...Fausto Álvarez kreeg vandaag tweemaal opzettelijk vier wijd...
(© Foto: Frans van Elst)
In de zevende kwam Sparta-Feyenoord langszij toen Balentien vier wijd kreeg en scoorde na een foute aangooi met twee uit.

UVV reageerde onmiddellijk met twee runs in de 2e7. Jeff Delfina begon met een honkslag en dat bracht nieuwe werper Glenn Fasting in. Maar na een vangbal sloeg Danny Rombley een tweehonkslag, waardoor er lopers op het tweede en derde honk kwamen. Hierna kreeg Fausto Álvarez Rizo opnieuw opzettelijk vier wijd, maar toen raakte Fasting volgende slagman Jeroen Hermans met een worp en zag een volgend punt worden gescoord op een 'force play-grounder' van Giovanni Samboe.

In de achtste inning voegde UVV nog eens drie (onverdiende) punten toe op drie fouten in de verdediging van Sparta-Feyenoord, waardoor de stand op 10-5 kwam. Met een 7-5 voorsprong nam closer Derek Tarapacki de pitching over voor UVV in de achtste inning en schakelde zes van de zeven slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit en verdiende zijn tweede save.

Met het completeren van deze sweep en de vierde winst op rij lijken oude tijden te gaan herleven in Utrecht. Toen de ploeg in de jaren tachtig in de Hoofdklasse speelde was het één van de meest succesvolle ploegen, maar in 1988 volgde degradatie en moest men tot dit jaar wachten op de rentree in de hoogste afdeling. In de eerste zes wedstrijden speelde UVV aantrekkelijk honkbal en trok genoeg toeschouwers om in de bezoekers top-4 te komen die bestaat uit Neptunus, HCAW, UVV en Amsterdam Pirates. UVV meldde zelfs dat er wekelijks een familie uit het noordelijke Delfzijl naar Utrecht komt voor de thuiswedstrijden en dan verblijft op een camping. De Utrechtse ploeg introduceerde ook een fan-lotterijwedstrijd. Na de zesde inning wordt het duel kort onderbroken en worden rode ballen, die zijn 'gekocht' door toeschouwers, op het veld gegooid. De eigenaar van de bal die het dichtst bij het tweede honk komt (ter beoordeling van de Home Plate Umpire) wint een prijs.

Op het veld slaan Jirka Bliek en Jeff Delfina beiden momenteel .474, goed voor een plek in de top-5.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand & Programma

(25 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.