Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 september 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Amsterdam tweede finalist na thriller-zege; Euro Stars kampioen, ontmoet ADO voor promotie
English
AMSTERDAM / VLEUTEN / ROTTERDAM - Woensdagavond 31 augustus stond L&D Amsterdam Pirates in de achtste inning met 3-0 achter vs. DOOR Neptunus, maar kwam terug en won met 5-4 in 10 innings om de tweede finalist te worden voor de Holland Series van dit jaar. Als gevolg hiervan onttroonde Amsterdam Neptunus als regerend landskampioen in een thriller, waarin Neptunus de kalmte (en uiteindelijk het duel) verloor op het verkeerde moment.

In Rotterdam, op het veld van Sparta-Feyenoord, stond Euro Stars met 2-0 achter in de vijfde inning, maar won met 7-3 vs. PSV in een beslissingswedstrijd om de titel te pakken in de Overgangsklasse. Hierdoor zal Euro Stars het nu opnemen tegen ADO, dat op de laatste plaats eindigde in de Play-Downs, in een Promotie/Degradatie Play-Off. De opener van deze best-of-five staat al gelijk op de agenda voor donderdagavond en wordt gespeeld op het veld van ADO in Den Haag.

De Play-Downs eindigden met een 5-4 zege van UVV vs. Sparta-Feyenoord in 10 innings.



L&D Amsterdam Pirates vs. DOOR Neptunus

...De starters van vanavond...
...Craig Anderson, Ben Grover...
(© Foto's: www.reni-foto.nl)
In Amsterdam stond L&D Amsterdam Pirates met 3-0 achter in de achtste inning, maar scoorde daarna tweemaal en kwam langszij in de negende om een verlenging af te dwingen in een aantrekkelijk, spannend en spectaulair duel dat de Play-Offs afsloot. In de tiende hernam Neptunus de leiding, maar hierna scoorde Amsterdam tweemaal in de tweede helft om de wedstrijd te winnen en zich te plaatsen voor de Holland Series. Het was in de tweede helft van de tiende dat Neptunus hun kalmte verloor en dat leidde uiteindelijk tot het verlies en hun onttroning als landskampioen. Spelers van Neptunus reageerden furieus na een slechts arbitrale beslissing, maar verloren op dat moment ook de wedstrijd. Want terwijl ze de call bekritiseerden lieten de ervaren spelers een loper de gelijkmaker scoren en verloren de wedstrijd even later na een wilde worp.

Nadat Amsterdam-starter Ben Grover voor drie nullen had gezorgd in de eerste inning leek de thuisploeg een goede start te hebben. Wesley Connor begon met een honkslag, maar werd even later op het eerste uitgegeven na een pick-off van catcher Sape Wagenaar in wat een discutabele call was van rookie umpire Martijn Bosschaart, die bezig is aan zijn eerste seizoen in de Hoofdklasse. Met twee uit sloeg ook Sidney de Jong nog een honkslag, maar Neptunus-starter Craig Anderson kwam niet in de problemen. Overigens hadden velen linkshander Diegomar Markwell verwacht in dit cruciale duel, maar Hoofd Coach Jan Collins koos voor de Australiër.

Neptunus kreeg de eerste scoringskans in de tweede slagbeurt. Tom Brice begon met vier wijd en Rien Vernooij kreeg een vrije loop met één uit. De laatste ging daarna gedwongen uit op het tweede honk na een grounder van Benjamin Dille, maar Brice schoof op naar het derde honk. De Australiër strandde daar, want de derde nul volgde.

Neptunus liet nog een loper op het derde honk achter in de vierde inning. Raily Legito begon met een honkslag en stal het tweede honk, waarna hij opschoof na een grounder van Brice, maar hierna schakelde Grover Jeffrey Arends uit met drire slag en sloot Vernooij de slagbeurt af met een grounder.


...Amsterdam's Hoofd Coach in discussie met...
...3B Umpire Peter Gulickx nadat Connor uitging...
(© Foto: www.reni-foto.nl)
Amsterdam kreeg hierna een grote scoringskans in de vijfde slagbeurt toen het de honken vol kreeg met slechts één uit. Percy Isenia opende met een honkslag, maar hierna kreeg Bas Nooij een gecallde strikeout. Vervolgens sloeg ook Rashid Gerard een honkslag en was iedereen safe toen Isenia sneller was dan de aangooi naar het derde honk van korte stop Dwayne Kemp op een grounder van Wesley Connor. Met de honken vol ging Isenia gedwongen uit op de plaat na een grounder van Roelie Henrique voor de tweede nul. Hierna sloeg Sidney de Jong de bal naar derde honkman Raily Legito die achter de slidende Connor aanging, maar die leek veilig het derde honk te bereiken, waarna hij alsnog werd uitgetikt nadat hij over het honk gleed en werd uitgegeven door 3B Umpire Peter Gulickx. Aanvankelijk gaf Home Plate Umpire Roy van de Wateringen aan dat Gerard had gescoord voordat de derde nul was gemaakt. Maar na overleg van de 3-man umpire crew werd het punt teruggedraaid, omdat werd gesteld dat Connor over het honk heen was gegleden in dezelfde handeling en dus een gedwongen nul was, waardoor de inning ten einde kwam en er niet was gescoord.

En zo was er dus al behoorlijk wat actie geweest in de eerste vijf innings. En er zou nog heel wat gaan gebeuren in de volgende vijf innings.

In de zesde inning sloeg Neptunus toe met twee runs. Tot dat moment had de Rotterdamse ploeg slechts één honkslag geslagen op Grover, die de zesde begon met drie slag voor Dwayne Kemp, maar daarna vier wijd gooide op Eugène Kingsale. Grover volgde hierna met drie slag voor Raily Legito. De rechtshander kreeg vervolgens een tweehonkslag tegen van Tom Brice en die werd gevolgd door een 2-run single van Jeffrey Arends zodat Neptunus op 2-0 kwam, waarna een grounder de slagbeurt afsloot.


...Bas de Jong vangt de bal in de 8e inning...
...maar Umpire Martijn Bosschaart vond van niet...
(© Foto: Henk Seppen)
Neptunus voegde een punt toe in de achtste inning. Grover kreeg twee snelle nullen, maar kreeg toen een honkslag tegen van Legito en werd opgevolgd door Al Morales Gomes. Die zag Tom Brice de bal het rechtsveld in slaan waar Bas de Jong de bal duidelijk ving vlak boven de grond. Echter, 1B Umpire Martijn Bosschaart stelde dat de bal niet was gevangen en dat betekende dat Legito opschoof naar het derde honk. Nadat Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus zijn discussie met de umpire had afgesloten scoorde Legito toen derde honkman Rashid Gerard een foute aangooi maakte op een grounder van Jeffrey Arends, wat de derde nul had kunnen zijn. Een vangbal sloot de inning hierna af, maar Neptunus had de stand op 3-0 gebracht en had nog slechts zes nullen nodig om terug te keren naar de Holland Series.

Amsterdam begon zichzelf hierna te roeren vanaf de achtste inning. Met één uit bereikte de snelle Roelie Henrique het honk via een fraaie stootslag-honkslag en scoorde toen Sidney de Jong volgde met een diepe homerun. Het betekende het einde voor Craig Anderson en Berry van Driel werd ingebracht als opvolger voor de Australische linkshander. Van Driel kreeg twee nullen, maar Amsterdam had de achterstand tot één punt teruggebracht.

In de negende inning werd Jurrian Koks de nieuwe werper voor Amsterdam en zorgde voor drie nullen. In de 2e9 begon Van Driel met drie slag voor Kenny Berkenbosch, maar kreeg toen een honkslag tegen van Percy Isenia, die vlak voor midvelder Shaldimar Daantji landde. Isenia werd vervangen door pinch-runner Raoull Kortstam en die scoorde even later helemaal vanaf het eerste honk toen volgende slagman Bas Nooij (die in zijn voorgaande drie slagbeurten telkens drie slag had gekregen) de bal het linksveld insloeg voor een tweehonkslag. Van Driel volgde met drie slag voor Rashid Gerard en zag Wesley Connor een vangbal slaan, maar Amsterdam was langszij gekomen en had een verlenging afgedwongen.

In de tiende inning, waarin de tie-break regel weer werd gebruikt, hernam Neptunus de leiding. Eerst schoven tie-break lopers Shaldimar Daantji en Dwayne Kemp op na een opofferingsstootslag van Eugène Kingsale. Hierna scoorde Daantji op een opofferingsslag van Raily Legito, die hard het rechtsveld in werd geslagen naar Bas de Jong en ogenschijnlijk niet de diepte had, waardoor kon worden gescoord, maar dat gebeurde dus wel. Tom Brice kreeg hierna opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren, waarna de inning ten einde kwam toen Jeffrey Arends een gecallde drie slag kreeg (en dat was zijn derde strikeout van de avond).

Wat hierna volgde was een spectaculaire en tumultueuze tweede helft van de tiende inning. Eerst kwamen de honken vol toen tie-break lopers Rashid Gerard en Wesley Connor opschoven na een nieuwe stootslag-honkslag van Roelie Henrique. Hierna ging Gerard gedwongen uit op thuis na een grounder richting derde honk van Sidney de Jong, die daarna zelf op het eerste honk uitgeschakeld leek te worden in een dubbelspel na een aangooi van catcher Sape Wagenaar. Echter, 1B Umpire Martijn Bosschaart gaf De Jong safe en dat leidde tot woedende reacties van spelers en coaches van Neptunus. Maar terwijl men in discussie ging over de call en ondanks hun ervaring liet Neptunus de thuisplaat open en op dat moment profiteerde Connor, gleed langs de thuisplaat en scoorde de gelijkmaker. Dit resulteerde in een nieuwe discussie, want men stelde dat Connor de plaat niet had geraakt. Maar wanneer dat het geval zou zijn geweest had niemand van de umpires dat gezien, want die waren druk bezig de spelers rondom het eerste honk tot bedaren te brengen. Intussen, tijdens de discussie en de hiernavolgende aangooi richting thuis schoven ook Henrique en De Jong op.

En zo was de stand weer in evenwicht. De honken werden volgezet via opzettelijk vier wijd voor Bas de Jong, maar even later gooide werper Berry van Driel de bal in de grond voor een wilde worp, waardoor Henrique het winnende punt kon scoren.

En terwijl de Amsterdamse dug-out feestvierde, richtte de Neptunuszijde zich furieus op het arbitrale trio. Goed, de beslissing bij het eerste honk was discutabel en opmerkingen konden dus worden verwacht, maar de beschamende reacties die Neptunus na afloop toonde waren onkarakteristiek voor de Rotterdammers en waren de club eigenlijk onwaardig. Neptunus moet zich diep schamen.

Na kritiek te hebben geleverd over de call op het eerste honk had Neptunus de beslissing kunnen accepteren en verder gaan met de wedstrijd. In dat geval was er nog steeds een 4-3 voorsprong geweest, alleen nu met de honken vol en één uit. Het duel had dan alsnog de richting van de Rotterdammers op kunnen gaan als er twee nullen waren gevolgd. Maar in plaats daarvan ging de ploeg heftig in discussie en vergat onvoldoende de thuisplaat te beschermen wat leidde tot de gelijkmaker en uiteindelijk de beslissende wilde worp.

Toen de rust was teruggekeerd toonde het scorebord het resultaat: Amsterdam had met 5-4 gewonnen en Neptunus was onttroond. En dus keert Amsterdam terug naar de Holland Series. Vorig jaar verloor Amsterdam de Series met 4-2 van Neptunus. In de finale, die dit seizoen een best-of-seven is, ontmoet Amsterdam Vaessen Pioniers en worden de eerste wedstrijden zaterdag en zondag in Hoofddorp gespeeld. Het is de eerste keer dat Pirates en Pioniers tegenover elkaar zullen staan in de Holland Series, die in 1987 voor het eerst werd gespeeld.


...HP Umpire Roy van de Wateringen legt de situatie in de 5e inning...
...uit aan Hoofd Coaches Jan Collins en Charles Urbanus...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...HP Umpire Roy van de Wateringen informeert hierna Official Scorer Dieks Bannink...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Bas de Jong heeft duidelijk de bal in zijn handschoen na de vangbal...
...in de 8e inning, maar zo werd het niet gezien...
(© Foto: Henk Seppen)

...Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus vraagt Umpire Martijn Bosschaart...
...waarom het geen vangbal is...
(© Foto: Henk Seppen)

...Roelie Henrique en Sidney de Jong worden in de achtste inning begroet...
...nadat De Jong een 2-run homerun heeft geslagen...
(© Foto: Henk Seppen)

...Pinch-runner Raoull Kortstam scoort de gelijkmaker in de negende inning...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Raoull Kortstam wordt begroet door teamgenoten nadat Amsterdam langszij komt in de 9e...
(© Foto: Henk Seppen)

...Coach Jan Collins en spelers gaan in discussie over de double play-call in de 10e inning...
...maar vergeten de thuisplaat en dat leidt tot de gelijkmaker...
(© Foto: Henk Seppen)

...Roelie Henrique scoort het winnende punt in de 10e inning na een wilde worp...
...van Berry van Driel (3), terwijl catcher Sape Wagenaar op de achtergrond de bal pakt...
(© Foto: Henk Seppen)

...Amsterdam viert de overwinning en de terugkeer naar de Holland Series...
(© Foto: Henk Seppen)

...Terwijl Amsterdam feestviert richt Neptunus zich furieus op de umpires...
(© Foto: Henk Seppen)



UVV vs. Sparta-Feyenoord
In Vleuten, in een wedstrijd die eigenlijk niet eens nodig was om te spelen, won UVV met 5-4 in 10 innings vs. Sparta-Feyenoord in de laatste wedstrijd dit seizoen voor beide ploegen. Dat het echt een wedstrijd was die onnodig was toonden beide ploegen. UVV begon met werper Derek Tarapacki als rechtsvelder, terwijl Sparta-Feyenoord een aantal nieuwe spelers in dit duel inzette, maar ook werper Gregory Gustina als designated hitter gebruikte.

UVV opende de score in de eerste inning na een opofferingsslag van Danny Rombley, maar Sparta-Feyenoord scoorde tweemaal in de tweede slagbeurt. Eerst sloeg Quintin De Cuba een honkslag, waarna een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Gustina. Een grounder en een fout leidden hierna tot twee runs.

Sparta-Feyenoord voegde even later twee runs toe in de derde inning toen Gustina een 2-run double sloeg!

Maar hierna wist Sparta-Feyenoord nog slechts één honkslag te slaan in de volgende zeven innings.

UVV kwam terug in de wedstrijd in de zesde toen het tweemaal scoorde, dankzij een honkslag van Jeff Delfina en een fout. De thuisploeg kwam daarna langszij in de negende inning. Met één uit werd Laurens Valdez de nieuwe werper voor Sparta-Feyenoord, maar die gooide vier wijd op Jeff Delfina en Rutger Veugelers (die overigens in dit duel als catcher en als werper werd ingezet!). Hierna maakte Sparta-Feyenoord vier verdedigende wissels, waaronder het naar de heuvel halen als nieuwe werper van korte stop Anthony Vrolijk! Een opofferingsslag van Austin Weymouth zorgde daarna voor een gelijke stand en dus een verlenging.

Nadat Sparta-Feyenoord niet scoorde in de tiende inning deed UVV dat wel om het duel te winnen, dankzij een honkslag van Weymouth.

(31 augustus)

Standen & Programma's


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.