Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


KNBSB-icoon Rinus Paardekooper overleden
English

IN MEMORIAM


...Rinus Paardekooper...
(1948 - 2010)

IJSSELSTEIN - Rinus Paardekooper, die meer dan 45 jaar actief is geweest voor de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) en het gezicht werd van het bondsbureau, is op zondag 31 oktober op 62-jarige leeftijd overleden na een ziekbed van drie maanden.

Volgens de wens van Rinus vond de crematieplechtigheid in besloten kring plaats. Hij had ook duidelijk gemaakt dat de bekendmaking van zijn overlijden pas openbaar gemaakt zou worden, nadat de plechtigheid had plaatsgevonden en die werd woensdagochtend 3 november gehouden. Uiteraard is het verzoek van Rinus gerespecteerd.

De vele activiteiten van Marinus Eduard Paardekooper, die honkbalde bij Terrasvogels in Santpoort, begon ergens in de jaren zestig toen hij honkbal- en softbalscheidsrechter werd in het toenmalige Rayon Noord-Holland. In de jaren zeventig promoveerde hij en leidde honkbalwedstrijden op landelijk niveau.


...Rinus in 1992 op het bondsbureau...
...in Santpoort; links zit Gijs Selderijk...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Rinus stond altijd bekend om het regelen en organiseren van vele zaken, dus toen hij halverwege de jaren zeventig stopte als scheidsrechter werd hij competitieleider honkbal en softbal in Rayon Noord-Holland. Later leidde hij ook de competities van District West, waarna hij in 1978 algemeen competitieleider werd van het landelijke softbal. Bovendien maakte hij deel uit van het bestuur van Rayon Noord-Holland (1975-1978).

Eveneens in de jaren zeventig begon Rinus op vrijwillige basis administratieve ondersteuning te verlenen op het bondsbureau van de KNBSB, dat toen was gevestigd in Amsterdam. Omdat hij nauw betrokken was bij het leiden van competities werd hij in 1976 lid van de Wedstrijdcommissie van de KNBSB, een functie die hij tot en met 2008 zou uitoefenen. Aanvankelijk was hij alleen verantwoordelijk voor de honkbalcompetities, deed daarna vier jaar softbal, keerde terug naar honkbal en verzorgde beide sporten weer sinds 1994. Toen het bondsbureau in 1979 verhuisde naar Santpoort-Noord, verhuisde Rinus mee. Dat deed hij ook toen het kantoor in 2000 verhuisde naar Nieuwegein, waar het een paar jaar later terechtkwam op de huidige locatie aan de andere kant van de straat. Rinus verhuisde zelfs naar het in de buurt gelegen IJsselstein.

Als oud-scheidsrechter bleef hij nauw betrokken bij de wedstrijdofficials en werd hij in 1979 lid van de landelijke Scheidsrechterscommissie. Vanaf dat moment regelde Rinus de aanstellingen van umpires en official scorers voor alle landelijke honkbal- en softbalwedstrijden tot en met 1986. Hierna deed hij zes jaar lang alleen de honkbalaanstellingen, maar sinds 1994 verzorgde hij beide sporten weer.

Het was in deze functies in de Wedstrijd- en Scheidsrechterscommissie, die hij meer dan 30 jaar bekleedde, dat Rinus zeer bekend werd. Voor velen was hij in deze jaren simpelweg de 'stem' van het bondsbureau, omdat hij zeer regelmatig telefonisch contact had met verenigingsmedewerkers en wedstrijdofficials.


...Rinus bedankt de aanwezigen tijdens de receptie...
...voor zijn 25-jarig ambtstermijn op het bondsbureau in 2005...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Door de jaren heen maakte Rinus deel uit van verschillende commissies. Sinds 1978 was hij lid van de Protestcommissie van zowel honkbal als softbal en verzorgde daarvan het secretariaat en de administratie tot en met 2008. Rinus ontwikkelde een enorme kennis van regels, van zowel de competitiebepalingen als ook juridische aspecten, en dus werd hij in 1993 lid van de Reglementscommissie.

Rinus was een kei in het regelen van allerlei zaken en regelde dan ook van alles voor het bondsbureau, zoals ondermeer het meubilair. En zo was hij in de jaren tachtig ook lid van het Organisatie-Comité voor Internationaal Softbal, dat verantwoordelijk was voor de Haarlemse Softbal Week en de in Nederland gehouden Europese Kampioenschappen.

In 2005 werd Rinus gedecoreerd door de KNBSB als waardering voor zijn 25-jarig dienstverband als medewerker op het bondsbureau. Zoals gezegd werkte hij al in de jaren zeventig op het kantoor, maar hij kwam pas in 1980 officiëel in dienst.


...Rinus wordt gefeliciteerd met zijn...
...jubileum door oud KNBSB-secretaris...
...Theo Vleeshhouwer...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Door de jaren heen bouwde Rinus niet alleen een naam op voor zijn regelkennis en vele contacten, maar werd ook het 'gezicht van het bondsbureau'. Hij had een hechte band met vele umpires en scorers, hoewel hij ook afstand kon nemen als dat nodig was. Rinus, die beschikte over een flinke dosis droge humor, wilde zelf nooit op de voorgrond staan, hoewel hij een bijzonder belangrijke rol vervulde in het Nederlandse honkbal en softbal en dan vooral op het bondsbureau. Een karakteristieke uitspraak van hem was dan ook: ''Ik doe gewoon mijn werk''.

In de loop van 2008 stopte hij met het verzorgen van de aanstellingen van de wedstrijdofficials, maar bleef wel actief op het bondsbureau, want hij werd in januari 2009 programmamanager voor verenigingsondersteuning. In die positie had hij regelmatig gesprekken met of bracht hij bezoeken aan verenigingen en leverde ook een bijdrage aan de introductie en ontwikkeling van BeeBall. Daarnaast bleef hij wel lid van de Reglementscommissie en was ook lid van de Commissie Gehandicaptensport.


...Rinus met een...
...Trail Blazer shirt...
(© F: Marco Stoovelaar)
In de jaren tachtig en negentig maakte Rinus ook deel uit van het bestuur van Trail Blazers, het honkbal-promotieteam dat verschillende trips maakte naar voornamelijk Oost-Europese landen, zoals Polen, het toenmalige Tsjechoslowakije, Rusland en Bulgarije. Het Trail Blazers-honkbalteam, dat was samengesteld uit Nederlandse en buitenlandse spelers uit verschillende Nederlandse competities, speelde niet alleen wedstrijden, maar verzorgde ook clinics en doneerde materiaal voor de verdere ontwikkeling van het honkbal in die landen. Tijdens internationale evenementen in Nederland hadden de Trail Blazers materiaalstands, waarvan de opbrengst werd gebruikt voor nieuwe materiaalschenkingen. In de meeste gevallen stond Rinus zelf achter de stand.

De laatste jaren was Rinus ook een paar maal Technisch Commissioner bij verschillende internationale honkbalevenementen. Dat waren niet alleen een Haarlemse Honkbal Week of een World Port Tournament, maar ook evenementen zoals het Kwalificatietoernooi EK Junioren in Polen (2008), het Europees Kampioenschap Pupillen in Bulgarije (2009) en het Kwalificatietoernooi EK Cadetten afgelopen zomer in Nykoping (Zweden) van 19-24 juli. Rinus vertrok naar dit evenement een paar dagen nadat hij aanwezig was bij een bijeenkomst van wedstrijdofficials tijdens de Haarlemse Honkbal Week. Toen Rinus uit Zweden terugkeerde voelde hij zich ziek en kwam in een ziekenhuis terecht.

Half augustus verscheen er een bericht in de Home Plate, het mededelingenblad van de KNBSB, over de gezondheidstoestand van Rinus. In het bericht werd bekend gemaakt dat Rinus in de week van 26 juli was geconfronteerd met levensbedreigend ziek zijn en dat door zijn ziekte een aantal vitale lichaamsorganen was aangetast. Op verzoek van Rinus werd dit nieuws niet openbaar gemaakt, omdat hij aanvankelijk geen aandacht wilde. Met respect voor zijn verzoek is dit pas later, op 5 augustus, aan zijn collega's kenbaar gemaakt en op zijn verzoek ook aan enkele anderen. Na een week ziekenhuisopname keerde Rinus terug naar huis. Op 18 augustus werd het nieuws naar buiten gebracht met de publicatie in Home Plate.

Het bondsbestuur en zijn collega's waren natuurlijk enorm getroffen door het verbijsterende nieuws. Zijn overlijden levert dezelfde reacties op. Bij iedereen die bij de Nederlandse honkbal- en softbalsport betrokken is. Rinus, die de bijnaam 'Mister KNBSB' kreeg, zal zeker worden gemist door een ieder die hem heeft gekend en met hem heeft samengewerkt door de jaren heen. Hij laat een grote leegte achter. Met het overlijden van Rinus Paardekooper heeft de KNBSB één van haar iconen verloren.

Uiteraard wensen we zijn familie heel veel sterkte toe met dit grote verlies.

De KNBSB heeft een condoleance-register voor Rinus gemaakt. Dit is bereikbaar via rinuspaardekooper.condoleanceregister.com.

(3 november)


...Rinus assisteert toenmalig bondsvoorzitter Ruud van Zetten bij het...
...onderscheiden van veteraan-umpire Fred van Groningen Schinkel toen die op...
...9 juni 2006 zijn 1000e wedstrijd in de Hoofdklasse leidde...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.