Olympisch Kwalificatie Toernooi 2007

Nederland vs. Tsjechië & Italië
16 juni 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

ORANJE GEPLAATST VOOR PEKING!
English | Box Score & Play-by-Play

...Oranje stelt zich op voor het volkslied...
(Foto: Marco Stoovelaar)
RONCHI DEI LEGIONARI (Italië) - Het Nederlands Softbal Team had zaterdag twee overwinningen nodig om Peking te bereiken en die pakten ze ook. In de vroege middag was er even schrik tegen Tsjechië, dat van een 6-1 achterstand tot 6-6 terugkwam, maar hierna won Oranje met 9-6. In de Hitchcockiaanse finale stond Oranje tweemaal achter tegen Italië, kwam tweemaal terug en won met 3-2 in 8 innings om beslag te leggen op de ticket voor de Olympische Spelen 2008 in Peking. Het was de laatste mogelijkheid voor Nederland (en de andere landen) een plaats te veroveren in het Olympisch toernooi.

In de eerste wedstrijd kwam Oranje tot een rally van vijf runs in de eerste inning en leek op weg te zijn naar een ruime overwinning. Een 'mercy-rule'-einde van de wedstrijd zou betekenen dat de ploeg, en vooral de werpsters, wat extra rust konden krijgen. Maar de wedstrijd duurde de volle zeven innings en drie werpsters moesten worden ingezet.

In de eerste slagbeurt kreeg openingsslagvrouw Sandra Gouverneur vier wijd, waarna Kim Kluijskens het honk bereikte met een stootslag-honkslag en de honken volkwamen toen ook Saskia Kosterink een honkslag sloeg. Na een strikeout scoorde Gouverneur het eerste punt toen de Tsjechische korte stop Monika Janotková een fout maakte op een force play-grounder van Jolanda Kroesen. Hierna kwam er een vangbal, maar vervolgens veegde Nina van Huissteden de honken schoon met een 3-run double. Ze schoof op toen een doorgeschoten bal volgde op en strikeout en scoorde op een infield-hit van Marjan Smit.


...Net als de begeleiding...
(Foto: Marco Stoovelaar)

...Nina van Huissteden is weer gereed...
...na haar 1ste inning double...
(Foto: Marco Stoovelaar)
De Tsjechische ploeg kwam terug met een punt in de tweede inning toen Oranje-starter Kristi DeVries een 2-out double tegen kreeg van Lucie Marsíková, die opschoof na een honkslag van Magdaléna Loudová, voordat ze scoorde in een één-drie-situatie, waarion Loudova uitging in een rundown, maar Marsíková scoorde voordat de nul werd gemaakt. Van de tweede tot en met vijfde inning voegde Oranje nog slechts één punt toe, maar raakte de bal wel hard, want er werd viermaal een line drive geslagen, die allen werden gevangen. In de tweede inning maakte tweede honkvrouw Katerina Duráková twee fraaie vangballen op line drives van Saskia Kosterink en Jolanda Kroesen. In de derde en vierde inning werden line drives van Kim Kluijskens en Saskis Kosterink onschadelijk gemaakt door de derde honkvrouw. In de derde beurt opende Kristi DeVries, die vandaag zelf sloeg, met een honkslag, waarna startende werpster Eliska Cerná-Pojerová van plaats wisselde met eerste honkvrouw Lucie Marsíková. Nina van Huissteden werd hierna uitgevangen, maar Noémi Boekel volgde met een RBI-double, waardoor het 6-1 werd. Hierna kreeg Marjan Smit nog het eerste honk toegewezen na hinderen catcher, maar volgden een flyout en een lineout die een einde aan de slagbeurt maakten.


...Startende Werpster Kristi DeVries...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Na een loopster te hebben achtergelaten in de vierde en vijfde inning kwam de Tsjechische ploeg plotseling terug in hun zesde slagbeurt. Dit was niet de inning voor Oranje-korte stop Sandra Gouverneur, die twee fouten op haar naam kreeg. De eerste was een foute aangooi op een grounder van lead-off hitter Petra Provecková, waarna Katerina Duráková vier wijd kreeg. Kristi DeVries werd vervangen door Rebecca Soumeru, die haar eerste slagvrouw Eva Rendlová een force play-grounder sloeg naar tweede honkvrouw Petra van Heijst, die de bal naar Gouverneur toste, maar opnieuw volgde een fout en werd een punt gescoord. Een honkslag van Eliska Cerná-Pojerová en een 2-run double van Lucie Petrásková verkleinde de Tsjechische achterstand tot slechts 6-5. Judith van Kampen kwam Soumeru vervangen en gooide vier wijd op Lucie Marsíkova, waarna Petrásková opschoof na een vangbal en de gelijkmaker scoorde op een foute aangooi in een één-drie-situatie. Een groundout sloot de slagbeurt af, maar de stand was in evenwicht.

Oranje kwam onmiddellijk terug. Kim Kluijskens en Saskia Kosterink sloegen beiden een honkslag en brachten zo loopsters op het tweede en derde honk. Kosterink's single raakte ook werpster Jitka Zákorová, die de bal overgaf aan Jana Vaciková. Die gaf Debby Connor een opzettellijke vrije loop, maar daarna had Jolanda Kroesen goed contact en maakte de honken schoon met een triple, waardoor met 9-6 werd. De volgende vier slagmensen bereikten ook nog de honken, maar drie loopsters werden daar uitgemaakt, waaronder twee op thuis.

In de zevende, nu met een 9-6 achterstand kreeg de Tsjechische ploeg nog één loopster op de honken. Met twee uit sloeg Eva Rendlová de bal in het linksveld, waar Marjan Smit de bal miste, omdat ze kort daarvoor even weggleed en daardoor de bal niet kon vangen, voordat een pop-fly het duel afsloot.
Oranje stond in de finale voor hun derde ontmoeting met Italië op dit evenement en hun zesde in e laatste drie weken sinds de twee landen elkaar troffen op het Europees Kampioenschap in Amsterdam.

Waren er op bepaalde momenten twijfels? Bondscoach Liz Kelly: ,,Toen het 6-6 stond, dacht ik dat er nog geen problemen waren, omdat er nog veel tijd over was in het duel. En toen scoorde het zesde punt. Maar Jo had daarna een zeer belangrije honkslag en dat bewees dat we in staat zijn dit te doen, dat we dit ons niet laten gebeuren. En Judith stopte ze tegen het einde prima af.''

De Finale

...Italiaanse Bondsvoorzitter Riccardo Fraccari (midden)...
...ontvangt vertegenwoordigers van het Italiaans Olympisch Comité...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In een uitverkocht Giordano Gregoret Stadion in Ronchi Dei Legionari zagen ruim duizend toeschouwers een fantastische finale met veel spanning, goede verdedigende acties, solide pitchig, goed slagwerk en een Nederlands team dat opnieuw bewees dat het gewoon de beste ploeg van het toernooi was. Oranje won de wedstrijd en het toernooi niet alleen, men deed het ook nog eens in het hol van de leeuw en deed het allemaal op eigen kracht. Ploegen als Italië en Griekenland, beide favoriet voor de titel, voegden voor dit toernooi een aantal uit Amerika afkomstige speelsters (met Italiaans/Griekse achtergrond en paspoort) toe, maar Oranje deed het met de eigen speelsters. Oranje toonde opnieuw karakter en onderstreepte dat het terug kon komen van een achterstand.

De Italiaanse starter Leslie Malerich had een goede eerste inning. Lead-off hitter Sandra Gouverneur begin met ene line drive naar kort, maar hierna schakelde Malerich de volgende twee slagvrouwen met drie slag uit. Daarna, in de tweede helft van de eerste slagbeurt, nam Italië een 1-0 voorsprong. Oranje-starter Judith van Kampen gooide eerst drie slag op openingsslagvrouw Veronica Fontana, maar kreeg toen een honkslag tegen van Rebecca Iaccino, die opschoof na een foute aangooi op een grounder van Shanel Garofalo en vervolgens scoorde op een OS van veteraan Marta Gambella.

Oranje kwam onmiddellijk langszij in de tweede inning. Met één uit sloeg Jolanda Kroesen honkslag door het middenn en schoof op na een 2-out single van Lynn Geertman, waarna ze scoorde op een honkslag van Noémi Boekel. Een fout op thuis volgde en Geertman en Boekel schoven op. De Italiaanse Manager Marina Centrone greep gelijk in en ging naar de bull-pen. Ze bracht Breana De Santa in, de winnende werpster in de EK-finale. Maar op dit toernooi begon de Nederlandse slagploeg meer en meer contact te krijgen op De Santa, die een sterke change-up gooit. De honken kwamen vol toen Marjan Smit vier wijd kreeg, maar een een gedwongen nul eindigde de slagbeurt.


...De Umpire Crew voor de finale...
...HP Axel Vogel (Duitsland), 1B Traci Stoelting (USA)...
...3B Jens Jakobsen (Denemarken), 2B Tomislav Ozimec (Tsjechië)...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Judith van Kampen gooide prima in de tweede en derde inning, maar kreeg daarna een one-out homerun tegen van Cristina Rolla in de vierde, waardoor Italië een 2-1 voorsprong na. Hierna volgde een honkslag, waarna ook Oranje-Manager Liz Kelly naar de bull-pen ging en Rebecca Soumeru inbracht, die het prima deed in het restant van het duel. Ze sloot de vierde inning af met een grounder richting eerste honk.

Nederland kreeg scoringskansen in de derde inning, maar kwam niet tot scoren. Kim Kluijskens begon met een tweehonkslag, schoof op na een OSS, maar werd op thuis uitgegooid na een grounder richting drie van Jolanda Kroesen. Maar nadat Italië weer een voorsprong had genomen in de vierde, kwam Oranje opnieuw gelijk weer terug in de vijfde slagbeurt. Met twee uit stal Saskia Kosterink (velderskeus) het tweede honk en scoorde even later het gelijkmakende punt op een honkslag van Debby Connor.

In de zesde kwam Italië weer dicht bij een punt. Ilaria Pino begon met een honkslag, waarna, met een loopster op het eerste honk, werd besloten tot een opzettelijke vrije loop voor powerhitter Cristina Rolla. Een gewaagde beslissing, want het zette een extra loopster op de honken, maar het besluit wierp vruchten af. Eerst schoven de twee loopsters nog op na een grounder, maar hierna sloeg Kaitlyn Gentile een comeback-grounder naar Rebecca Soumeru en werd Candice Molinari na een foutbal uitgevangen door catcher Nina van Huissteden.

In de zevende bereikte Sandra Gouverneur het honk met een infield-hit met één uit, maar volgden twee nullen. In de 2e7 zorgde Rebecca Soumeru voor drie nullen op rij en moest het duel worden verlengd.


...Italiaanse Startende Werpster Leslie Malerich...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In de 8e Nederlandse beurt kreeg Debby Connor opzettelijk vier wijd, waarna tie-break loopster Saskia Kosterink en Connor's pinch-runner Dana Horeman opschoven toen Breana De Santa vier wijd gooide op Jolanda Kroesen. Hierna volgde een doorgeschoten bal van catcher Kaitlyn Gentile, waardoor Kosterink kon scoren en Oranje een 3-2 voorsprong bezorgde. Een groundout richting kort, een nul op thuis en een strikeout volgden, maar Oranje had voor het eerst in het duel de leiding genomen. En Oranje deed wat Italië verzuimde, de voorsprong vasthouden. In de 2e8 schoof tie-break loopster en pinch-runner Sabrina Del Mastio op na een OSS van Marta Gambella, waarna Rebecca Soumeru drie slag gooide op Ilaria Pino, eveneens een gevaarlijke slagvrouw in de Italiaanse slagvolgorde. Het volgende gevaar was Cristina Rolla, die opnieuw een opzettelijke vrije loop kreeg. En hierna sloeg Eva Trevisan een line drive in de handschoen van tweede honkvrouw Lynn Geertman voor de laatste nul. Het Nederlands team had de eerste plaats gepakt en zich geplaatst voor Peking 2008!!!

Uitzinnige speelsters en coaches spongen op elkaar, grepen en omhelsden elkaar en er vloeiden veel tranen. Het was een intensieve week geweest voor de Nederlandse ploeg in Italië en alle emoties kwamen er nu uit. Zoals gisteren gezegd is er maar één uitslag die telt en dat is die van de laatste, de allesbeslissende finale! En die was in het voordeel van Oranje.


...Een TV-camera bekijkt Saskia Kosterink...
...die later het winnende punt scoorde...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Liz Kelly: ,,We wilden tegen ze spelen, het was tijd om van ze te winnen. We waren helemaal op koers, we wilden ook de finale van het Europees Kampioenschap winnen, laat daar geen twijfel over zijn, maar we voelden ons toen goed dat we de top-2 hadden bereikt. Dat was ons doel en dat hebben we bereikt. Hier in Italië hebben we onze ups en downs gehad en dat speelde een belangrijke rol om het tegen Italië op te nemen. Alles gebeurt om een reden. We moesten leren wedstrijden af te kunnen maken en we hebben van elk duel dat we hebben gespeeld geleerd.''

Het Nederlands team groeide in het toernooi. De ommekeer kwam tijdens het duel tegen Zuid-Afrika, waarvan met 5-0 werd gewonnen. Liz Kelly: ,,Ja, daar begon het inderdaad. Daarna wonnen van Griekenland met zes punten verschil, dat gaf ons een enorme stoot vertrouwen. Ik was blij dat we de herkansing tegen Tsjechië moesten spelen. Dat is ook een vechtersploeg, maar ik speelde liever tegen hun dan tegen de Grieken.''

In Italië toonde het Nederlands team de laatste dagen aan ook terug te kunnen komen van een achterstand, het toonde karakter de wil om te winnen. Liz Kelly: ,,Ze kwamen zeker steeds terug. Ze waren de gelijke van de ploegen tegen wie werd gespeeld, pitch voor pitch. Ze toonden mentale weerstand, één actie kan een wedstrijd beslissen, dat wisten ze, maar ze zakten geen moment in of lieten de koppen hangen. Ze vochten, lieten zien dat ze dit konden, hadden een winnende instelling. Ja, Italië had veel druk om te winnen. Tijdens de barbeque eerder in de week met de ouders zei bondsvoorzitter Ruud van Zetten een paar goede dingen. Hij zei dat we er gewoon hard voor moesten vechten, maar ook dat je niet alleen wint, maar ook wel eens kan verliezen, dat zijn wijze woorden, waarbij geen druk wordt opgelegd. we gaven ons helemaal, we hebben het beste eruit gehaald.''

De 'Road to Beijing' is nu echt begonnen. Liz Kelly: ,,Dit is zonder twijfel het hoogtepunt in mijn coaching loopbaan. Ik kijk ernaar uit de ploeg richting Peking te leiden. Het is enorm opwindend.''

Het is een fantastisch evenement geweest. En wat de Grand Slam-webmaster betreft, ik vond het een eer hier deel van uit te kunnen maken. Ik heb van jullie genoten.
(16 juni)

Foto's Celebration Time


Bedankt voor het bezoeken van deze site!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 16 juni 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.