Grand Slam
Honkbal Verslagen
1 juli 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 1 juli
Comfortabele zege HCAW vs. Pirates
ADO shuts out Sparta/Feyenoord
Neptunus wint vs. Pioniers
Shutout voor Kinheim vs. Almere



Comfortabele zege HCAW vs. Pirates
English | Line Score | Box Score | HCAW's vorige wedstrijd | Pirates' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
BUSSUM - Mr. Cocker HCAW boekte eindelijk weer eens een comfortabele overwinning, want het won zaterdag ruim met 15-2 vs. Amsterdam Pirates. HCAW kwam tot een rally van negen punten in de vierde inning met als hoogtepunt een grand slam homerun.
Voor HCAW was dit slechts de vijfde zege in de laatste 20 wedstrijden. De Bussumers kwamen tot 16 honkslagen, waaronder twee homeruns door spelers die niet bekend staan als homerun-hitters.

HCAW besliste de wedstrijd met een 5-run rally in de tweede inning. Rodney Michel opende met een honkslag en Ralph Milliard kreeg vier wijd. Martijn Meeuwis volgde met een OSS om de lopers op te laten schuiven, maar een foute aangooi resulteerde in twee runs en een loper op het tweede honk. Na een groundout schoof Meeuwis op naar het derde honk na een doorgeschoten bal, waarna Pirates-starter Robert van der Pol vier wijd gooide op Dimitri Leon. Gino Henson volgde met een grounder, waarop Meeuwis het derde punt in de inning scoorde. Hierna sloeg Ronald Jaarsma een 2-run homerun, die de stand verhoogde naar 5-0. Voor Jaarsma was dit pas zijn vierde Hoofdklasse-homerun en eerste sinds hij er één sloeg op 25 mei 2002 vs. Kinheim.

HCAW voegde een punt toe in de derde inning op nieuwe werper Bobbie van Duuren. Bas de Jong begon met een honkslag. Nadat ook Rodney Michel een honkslag sloeg kon De Jong het derde honk bereiken toen er een fout volgde in het rechtsveld. Even later scoorde De Jong op een OS van Martijn Meeuwis.
Pirates scoorde hun eerste punt in de vierde inning toen Tyson Arishenkoff opende met zijn tweede homerun van het seizoen.

HCAW bracht de wedstrijd hierna buiten bereik van de Amsterdammers door negen punten te scoren in de 2e4. De eerste acht slagmensen wisten allen veilig de honken te bereiken, voordat de eerste nul in de slagbeurt kon worden geregistreerd. Met Dimitri Leon (honkslag) en Gino Henson (vier wijd) op de honken sloeg Ronald Jaarsma een RBI-single, waarna een foute aangooi op een grounder van Sidney de Jong in nog een punt resulteerde. Een honkslag van Bas de Jong bracht Jaarsma over de plaat. Hierna kwamen de honken vol toen ook Rodney Michel een honkslag sloeg. Ralph Milliard voegde hierna een RBI-single toe. Met de honken nog steeds vol zorgde Martijn Meeuwis voor het hoogtepunt in de inning door een grand slam homerun te slaan. Voor Meeuwis was dit zijn eerste homerun als HCAW-speler en pas zijn tweede in de Hoofdklasse. Hij sloeg zijn eerste eveneens tegen Pirates en dat gebeurde op 30 april 2003 als speler van Twins. Werper Bobbie van Duuren, die bleef gooien, kreeg hierna eindelijk twee nullen na een vangbal en een grounder. Maar toen Gino Henson en Ronald Jaarsma volgden met een honkslag werd Van Duuren vervangen door Kevin Gerard, die een RBI-single tegen kreeg van Sidney de Jong, voordat de inning ten einde kwam met een 'force play-grounder'.
Met een 15-1 achterstand slaagde Pirates er nog in een punt te scoren in de zesde inning op Nick Stuifbergen, die het gehele duel gooide voor HCAW. Met één uit bereikte pinch-hitter Mark Kan het honk na een foute aangooi, schoof op naar het derde honk na een double van Fausto Álvarez Rizo en scoorde op een wilde worp.
(1 juli)



ADO shuts out Sparta/Feyenoord
English | Line Score | Box Score | ADO's wedstrijd | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
DEN HAAG - ADO boekte zaterdag een 6-0 shutout tegen Sparta/Feyenoord op sterke pitching van Rob Cordemans.

ADO opende de score met twee runs in de derde inning op drie back-to-back doubles met twee uit. Berry van Driel sloeg de eerste tweehonkslag, die werd gevolgd door RBI-doubles van Harvey Monte en Kalian Sams. Volgende slagman Percy Isenia bereikte hierna nog het honk op een fout, maar ging uit bij een steelpoging, waardoor de inning ten einde kwam.
Vanaf de vijfde inning voegde ADO een punt toe in vier opeenvolgende innings.
In de vijfde slagbeurt werd de stand verhoogd naar 3-0. James Rutherford opende met een honkslag, die werd gevolgd door een fout in het rechtsveld. Rutherford werd echter op het derde honk uitgeschakeld na een grounder terug naar de werper van Shurty Tremus. Berry van Driel en Harvey Monte leverden hierna opnieuw belangrijke honkslagen af, want hun singles stelden Tremus in staat te scoren.
In de zesde werd een punt gescoord met twee uit. Sparta/Feyenoord-starter Elton Koeiman gooide vier wijd op openingsslagman Maikel Benner, die even later scoorde op een 2-out triple van Shurty Tremus.
In de zevende inning opende Harvey Monte, die 4-uit-5 sloeg, met zijn tweede double van de wedstrijd en scoorde toen Kalian Sams volgde met een single.
De 6-0 stand werd bereikt in de achtste slagbeurt op rookie Tim Roodenburg, die het werpen overnam van Elton Koeiman. Quensley Bazoer begon met een single, schoof op na een grounder en scoorde op een foute aangooi.

Sparta/Feyenoord had slechts vier honkslagen op Rob Cordemans, die acht innings gooide en negen slagmensen met drie slag uitschakelde. De ploeg liet een loper in scoringspositie achter in de eerste en de tweede inning, maar was dicht bij een punt in de derde beurt. Ramphis Trinidad opende met een single, schoof op na een OSS van Dwayne Kemp en bereikte het derde honk na een honkslag van Sjoerd Hermans. Hierna werd Rutger Veugelers uitgevangen door tweede honkman Berry van Driel, waarop Trinidad richting thuis ging, maar daar werd uitgegooid in een dubbelspel. Even later scoorde ADO tweemaal in de 2e3 om de leiding te nemen.
Robin van Doornspeek gooide de negende inning voor ADO in zijn eerste optreden sinds 5 juni. Sindsdien zat hij aan de kant met een blessure. De rechtshander zorgde voor drie nullen op rij, waaronder een strikeout.
(1 juli)



Neptunus wint vs. Pioniers
English | Line Score | Box Score | Neptunus' vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - DOOR Neptunus versloeg zaterdagavond Konica Minolta Pioniers met 6-1, maar de beslissing de ontmoeting pas laat in de wedstrijd.


...Catcher Mark Duursma ontvangt de bal net op...
...tijd om Johnny Balentina uit te schakelen...
...Umpire Edwin van den Berk staat klaar...
...om de close call te maken...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
Neptunus nam een 1-0 voorsprong in de eerste slagbeurt op twee fouten. Eerst was Johnny Balentina in staat het tweede honk te bereiken toen zijn grounder eindigde in een fout van tweede honkman Norbert Lokhorst. Hij schoof op naar het derde honk toen volgende slagman Benjamin Dille een honkslag sloeg en was in staat te scoren toen een fout in het outfield volgde. Maar dat zou alles zijn voor Neptunus in de eerste vijf innings. Dille ging uit bij een steelpoging en in de derde inning strandde Neptunus drie lopers. In die slagbeurt sloegen Johnny Balentina en Benjamin Dille een honkslag met één uit en brachten zo lopers op het tweede en derde honk. De honken kwamen vol na een opzettelijke vrije loop voor Raily Legito. De opzet voor een gedwongen loop was succesvol, want Balentina ging gedwongen uit in een hele close call op thuis na een grounder van Yuji Nerei. De Japanse outfielder sloeg een grounder naar eerste honkman Dè Flanegin. Hij gooide de bal naar catcher Mark Duursma, die het speeltuig nauwelijks op tijd ontving, vlak voordat Balentina de thuisplaat aanraakte, resulterend in een out-call van Home Plate Umpire Edwin van den Berk. Een vangbal geslagen door Lennart Koster maakte een einde aan de inning.


...Yuji Nerei homert in zevende inning...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
Neptunus was het slachtoffer van een dubbelspel in de vierde inning, waarna Johnny Balentina opnieuw betrokken was bij een cruciale nul in de vijfde inning. Met één uit sloeg Balentina een honkslag en stal het tweede honk. Hierna werd Benjamin Dille geraakt door een worp en werd Raily Legito uitgevangen in het linksveld. Balentina bereikte het derde honk na de vangbal, maar werd uitgegeven door Field Umpire Winfried Berkvens na een appèl, omdat hij te vroeg van het tweede honk was vertrokken.

Maar in de zesde inning begon Neptunus de wedstrijd open te breken door tweemaal te scoren. Yuji Nerei sloeg een honkslag en schoof op na een OSS van Lennart Koster, waarna hij het derde honk bereikte op een infield-hit van Evert-Jan 't Hoen. De honken kwamen vol toen Melfried Comenencia vier wijd kreeg. Jeffrey Arends volgde met een 2-run single die Neptunus een 3-0 voorsprong opleverde. Pionier-starter Richard Orman herstelde zich toen en gooide drie slag op Jeroen Sluijter en Johnny Balentina. De strikeout op Sluijter was de 1000ste in de lange loopbaan van Orman.

In de volgende inning werden drie runs toegevoegd. Met één uit sloeg Raily Legito een honkslag. Yuji Nerei volgde hierna met een 2-run homerun, zijn tweede vierhonker van het seizoen. Het betekende het einde voor Richard Orman, die werd vervangen door Tommy van Limburg. Maar de nieuwe werper zorgde voor volle honken via vier wijd voor Lennart Koster, een honkslag van Evert-Jan 't Hoen en eveneens een vrije loop voor Melfried Comenencia. De drie lopers bleven echter allen op de honken achter, omdat twee groundouts volgden.

Met een 6-0 achterstand scoorde Pioniers hun enige punt in de negende inning. Norbert Lokhorst opende met een double, schoof op na een doorgeschoten bal en scoorde op een one-out single van Jefferson Muzo.
In de eerste inning liet Pioniers een loper op het derde honk achter. Michael Duursma opende de wedstrijd met een double op starter Diegomar Markwell en schoof op na een OSS van Edwin de Graaf, maar een vangbal en een grounder lieten hem op het derde honk achter. Duursma was de enige loper die in staat was het derde honk te bereiken in de acht innings die Markwell gooide. De linkshander stond zeven honkslagen toe en gooide tweemaal vier wijd, maar slechts twee van deze negen lopers wisten in scoringspositie te komen. Markwell werd de eerste werper van het seizoen met negen overwinningen op zijn naam. Jan Naterop gooide de negende inning voor Neptunus en kreeg het punt van Pioniers tegen.
(1 juli)



Shutout voor Kinheim vs. Almere
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - Corendon Kinheim registreerde zaterdagavond een 4-0 shutout vs. Instant Holland Almere '90 en bleef daardoor koploper in de Hoofdklasse.
Na donderdagavond niet te hebben gespeeld keerde rechtsvelder Dirk van 't Klooster weer terug in de line-up van Kinheim, omdat eerder op de dag was besloten tot opschorting van zijn schorsing. Van 't Klooster is speelgerechtigd voor zowel Kinheim als de nationale ploeg, zolang de Commissie van Beroep van de KNBSB de zaak in behandeling heeft. Deze commissie bekijkt de zaak, nadat Van 't Klooster donderdagavond tegen de schorsing van een jaar in beroep was gegaan. De schorsing was hem opgelegd, omdat de uitslag van een dopingcontrole op 29 april positief bleek.

Kinheim zette de toon voor de avond met twee runs in de eerste inning. Danny Rombley opende de wedstrijd met een honkslag en bereikte het derde honk toen René Cremer volgde met een andere honkslag. Cremer ging hierna gedwongen uit op het tweede honk na een grounder van Dirk van 't Klooster, maar intussen scoorde Rombley het openingspunt. Van 't Klooster stal vervolgens het tweede honk en scoorde op een 2-out double van Edward Illidge. Hierna sloeg Roel Koolen een honkslag, waarop Illidge probeerde te scoren, maar die werd op de thuisplaat uitgegooid na een prima aangooi van rookie-linksvelder Ferd van Stekelenburg, die op die positie speelde voor de nog altijd geblesseerde Eugene Kingsale.
Kinheim voegde een punt toe in de tweede inning. Wouter Heemskerk stond op het eerste honk (velderskeus) toen Denny Beljaards een grounder sloeg naar tweede honkman Randy Daal. Die gooide de bal naar korte stop Ivanon Coffie voor de gedwongen nul op het tweede honk, waarna Beljaards op het eerste honk werd uitgegooid in een ogenschijnlijk dubbelspel. Echter, Heemskerk werd safe gegeven op het tweede honk door rookie umpire Efraim Silvania en was zelfs in staat het derde honk te bereiken. Even later scoorde Heemskerk op een honkslag van Danny Rombley. René Cremer sloeg hierna ook een honkslag, maar Kinheim liet twee lopers achter, omdat een vangbal volgde.

In de vierde inning bracht Kinheim de stand op 4-0 toen Wouter Heemskerk opnieuw scoorde. De derde honkman opende met een honkslag en schoof op toen Denny Beljaards vier wijd kreeg. Hierna werd Danny Rombley uitgevangen in het linksveld. Heemskerk en Beljaards schoven beiden op na de vangbal, maar de laatste werd hierna uitgegeven, omdat hij te ver was uitgeweken, nadat hij over het tweede honk was doorgelopen. Intussen scoorde Heemskerk.
In de volgende vijf innings was Kinheim niet meer in staat te scoren, ondermeer omdat Almere twee dubbelspelen draaide. Daartussenin liet Kinheim twee lopers achter in de achtste inning.

De eerste twee runs bleken al gelijk genoeg te zijn voor Kinheim, want startende werper David Bergman gooide opnieuw een prima wedstrijd. De rechtshander stond zeven innings op de heuvel, kreeg slechts vijf honkslagen tegen en kwam tot zeven strikeouts. De enige keer dat Almere dicht bij een punt kwam was in de derde inning toen de ploeg lopers op alle honken kreeg. Met één uit sloegen Frank van Leeuwen en Niels van Weert een honkslag en kreeg Randy Daal vier wijd. Maar volgende slagman Wesley Bernardus sloeg in een 6-4-3 dubbelspel en maakte een einde aan de slagbeurt.
Jimmy van der Veldt gooide de laatste twee innings voor Kinheim, maar kwam niet meer in de problemen tijdens het completeren van de wedstrijd.
(1 juli)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 3 juli 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.