Grand Slam
Honkbal Verslagen
29 juni 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Donderdag 29 juni
Pioniers zet HCAW verder op achterstand
Eén punt genoeg voor ADO
Kinheim blijft op kop staan
Neptunus wint nipt van Almere



Pioniers zet HCAW verder op achterstand
English | Line Score | Box Score | Pioniers' vorige wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HOOFDDORP - Bij het ingaan van de tweede helft van de achtste inning stond Konica Minolta Pioniers met 2-1 achter vs. Mr. Cocker HCAW, maar kwam toen langszij. Een inning later kregen de Hoofddorpers de honken vol en zouden met 3-2 gaan winnen.

HCAW's Hoofd Coach Patrick Vielvoye wijzigde opnieuw zijn slagvolgorde, vooral in het onderste deel. De grootste wijzigingen waren dat Ralph Milliard, de laatste weken de vaste lead-off hitter, nu op de zesde plaats sloeg, terwijl Gino Henson de openingsslagman was. Bovendien had de ploeg een werper minder in de bullpen, omdat het eerder in de week tot een breuk kwam met de Amerikaanse rechtshander Cliff Foster.
Ondanks een voorsprong vanaf de derde inning stond HCAW andermaal met lege handen en verloor hun vijfde wedstrijd van de laatste zes en vierde op rij. De nederlaag kwam bovendien tegen een concurrent voor de vierde plaats. Door de winst vanavond van Pioniers, en ook van ADO, raakte HCAW verder achterop en staat nu negen punten achter op de vierde plaats. Na winst in de eerste zeven wedstrijden van het seizoen won HCAW daarna nog maar vier keer in de volgende 19 wedstrijden.

Het was Pioniers dat de score opende in de eerste inning. Michael Duursma opende met een stootslag-honkslag, schoof op na een OSS van Edwin de Graaf en scoorde op een honkslag van Glenn Romney. Maar dat zou Pioniers' enige punt zijn in zeven innings. Intussen liet de ploeg zes lopers op de honken achter.
HCAW scoorde tweemaal in de derde slagbeurt om een 2-1 voorsprong te nemen. Met één uit sloeg Gino Henson een double en kreeg Ronald Jaarsma vier wijd. Sidney de Jong volgde met een honkslag, waarop Henson het gelijkmakende punt scoorde. Jaarsma schoof op naar het derde honk op de aangooi richting thuis. Bas de Jong ging hierna uit na een vangbal op fout gebied, maar een fout op een grounder van Rodney Michel stelde Jaarsma in staat het leidende punt te scoren. Een 'force play' maakte een einde aan de inning.

Pioniers was dicht bij het gelijkmakende punt in de vijfde inning. Met één uit kreeg Michael Duursma vier wijd. Edwin de Graaf volgde met een dubbelspel-grounder, waarop Duursma op het tweede honk werd uitgeschakeld, maar een fout op het eerste honk voorkwam een dubbelspel en bracht een loper op het honk. De Graaf stal vervolgens het tweede honk en probeerde te scoren op een honkslag van Glenn Romney, maar werd op de thuisplaat uitgegooid oor linksvelder Rodney Michel.
In de zesde inning strandde Pioniers een loper op het tweede honk, waarna HCAW een dubbelspel draaide in de zevende inning.
HCAW verzuimde een 'insurance run' toe te voegen in de zevende inning toen het de honken vol kreeg met één uit op nieuwe werper Erik Jan Lind, die starter Raul Quiroz had vervangen. Bart Gabriëls opende met een honkslag en Dimitri Leon bereikte het honk toen Lind een fout maakte op zijn OSS. De twee lopers schoven op na een grounder van Gino Henson, maar hierna kwamen de honken vol toen Ronald Jaarsma vier wijd kreeg. Maar met één uit kreeg Sidney de Jong een gecallde drie slag (pas zijn vierde strikeout van het seizoen in 91 officiële slagbeurten) en volgde Bas de Jong met een 'force play-grounder', die een einde aan de inning maakte.
In de achtste inning begon Rodney Michel met vier wijd, maar ging na een pick-off uit bij een steelpoging. Hij was HCAW's laatste lopers van het duel.

In de 2e8 kwam Pioniers op gelijke hoogte, maar liet ook drie lopers achter. Met één uit kreeg Glenn Romney vier wijd en sloeg Dè Flanegin een honkslag. Rookie werper Joey Eijpe, die starter Jos de Jong was opgevolgd in de zesde inning, werd hierna vervangen door een andere rookie Joep de Wit. Hij schakelde Mark Duursma uit met een vangbal, maar gooide toen vier wijd op Norbert Lokhorst en pinch-hitter Marcel Venema, waardoor het gelijkmakende punt tot stand kwam. Een grounder maakte een einde aan de inning en liet drie lopers achter.
In de negende inning opende de snelle Jefferson Muzo met een stootslag-honkslag en schoof op na een OSS van Michael Duursma. Edwin de Graaf kreeg opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten, waarna Joep de Wit op de heuvel werd vervangen door Kenny Berkenbosch. Maar die zorgde voor volle honken door vier wijd te gooien op Glenn Romney. Hierna dreunde Dè Flanegin de bal het midveld in en werd uitgevangen, maar de klap was diep genoeg voor Muzo om het winnende punt te scoren en Lind zijn eerste Hoofdklasse-zege te bezorgen.
(29 juni)



Eén punt genoeg voor ADO
English | Line Score | Box Score | Pirates' vorige wedstrijd | ADO's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Eén punt was genoeg voor ADO om donderdagavond een 1-0 shutout te boeken tegen Amsterdam Pirates.
Het enige punt van de wedstrijd werd gescoord in de zesde inning, maar Pirates 'liep' zichzelf uit de wedstrijd en maakte daarmee een einde aan een aantal scoringsmogelijkheden.

Pirates-starter Pim Walsma deed het vijf innings lang goed. ADO wist een paar keer de honken te bereiken op de jonge rechtshander, maar een aantal prima verdedigende acties hielpen hem en voorkwamen tegenpunten. In de eerste vier innings kreeg Walsma vijf honkslagen tegen, waarvan twee van Berry van Driel en Marvin Bleij. Maar vier daarvan strandden op de honken, terwijl de vijfde werd uitgeschakeld in een dubbelspel. In de tweede inning sloeg Marvin Bleij een honkslag en zou het derde honk bereiken, maar bleef daar achter. In de vierde slagbeurt sloegen Kalian Sams en Marvin Bleij honkslagen met één uit, maar hierna sloeg Maikel Benner in een dubbelspel.
In de vijfde inning gooide Walsma vier wijd op lead-off hitter Remco Seitzinger, die opschoof na een OSS en een wilde worp, waarna Berry van Driel vier wijd kreeg met twee uit, maar ook deze twee lopers strandden.
Met één uit in de zesde inning kregen Kalian Sams en Marvin Bleij vier wijd, waarna Pim Walsma werd vervangen door Mark Kan. De rechtshander werd begroet met een tweehonkslag van Maikel Benner, die resulteerde in het enige punt van de avond. Volgende slagman Remco Seitzinger kreeg opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten en dat was succesvol, want Adrian Anthony sloeg hierna in een dubbelspel en maakte een einde aan de slagbeurt.
In de resterende drie innings zou ADO nog drie lopers achterlaten, allen in scoringspositie.

Pirates had vier beslissende honkloop-momenten, die mogelijk van invloed waren voor hun kant van het scoren. In de eerste inning opende Derick Francisca met een honkslag op starter Jurrian Koks. Francisca schoof op na een grounder en bleef op het tweede honk staan na een vangbal. Boudewijn van Elswijk volgde met een bad-hop infield-hit op de handschoen van derde honkman Marvin Bleij. Toen de bal net achter Bleij viel bleef Francisca doorrennen richting thuis. Bleij herstelde zich echter op tijd, pakte de bal op en gooide Francisca uit op de plaat.
In de vijfde en zesde inning kreeg Pirates de grootste kansen tot scoren te komen, maar liet vijf lopers achter. In de vijfde opende Ralph Lagas met een tweehonkslag. Lagas probeerde toen het derde honk te bereiken na een OSS-poging, terwijl de stootslag richting werper ging en werd uitgegooid. Bobbie van Duuren volgde met een honkslag en Bas Nooij kreeg vier wijd, waardoor de honken vol kwamen, maar opnieuw zou niet worden gescoord. Volgende slagman Derick Francisca maakte een einde aan de scoringskans door in een dubbelspel te slaan.
In de zesde inning bleven drie lopers achter. Met twee uit sloegen Boudewijn van Elswijk en Fausto Álvarez een honkslag en kreeg Ralph Lagas vier wijd, waardoor de honken opnieuw vol kwamen te staan, resulterend in een werperswissel. Dennis Burgersdijk volgde Jurriaan Koks op in een wijziging van rookie-werpers, die beiden vanavond goed werk afleverden. Maar dit keer kwam de inning ten einde toen Björn Henrichs een grounder sloeg.
In de zevende inning sloeg Derick Francisca een honkslag met twee uit, maar ging toen uit bij een steelpoging, omdat hij geen sliding nam, terwijl de aangooi hoog was. In de volgende slagbeurt kreeg Tyson Arishenkoff vier wijd met één uit, maar de ervaren speler brak te vroeg van het eerste honk en werd het slachtoffer van een pick-off van Dennis Burgersdijk.
Pirates kreeg nog een loper op het honk met twee uit in de negende inning toen Björn Henrichs een honkslag sloeg, maar een 'force play-grounder' maakte een einde aan de wedstrijd en bezorgde Burgersdijk zijn eerste Hoofdklasse-save in pas zijn derde optreden op het hoogste niveau.
(29 juni)



Kinheim blijft op kop staan
English | Line Score | Box Score | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Corendon Kinheim stond met 7-0 voor, maar zag Sparta/Feyenoord tot 7-5 terugkomen. De Haarlemmers voegde een punt toe in de achtste inning en wonnen met 8-5.
Kinheim speelde vanavond zonder hun vaste rechtsvelder Dirk van 't Klooster, die aanwezig moest zijn bij een hoorzitting, omdat een in april gehouden dopingcontrole positief was gebleken. Kinheim speelde het duel aanvankelijk onder protest, omdat de hoorzitting op dezelfde dag was gepland als een vastgestelde competitiewedstrijd.

Kinheim was in de eerste drie innings erg productief toen het zeven punten scoorde en op weg leek te zijn naar een 10-punten verschil overwinning.
In de eerste inning openden Danny Rombley en René Cremer de wedstrijd met honkslagen. Met lopers op het eerste en derde honk bezorgde schijn van starter Daan Baecke Kinheim het eerste punt. Na een vangbal kwamen de honken vol toen Tjerk Smeets en Edward Illidge vier wijd kregen. Even later bracht Cremer de stand op 2-0 toen hij scoorde op een OS van Roel Koolen.
Kinheim verhoogde de voorsprong naar 5-0 in de tweede slagbeurt. Floris Morang opende met vier wijd en bereikte veilig het tweede honk na een foute aangooi met één uit die volgde op een 'force play-grounder' van Danny Rombley. Opnieuw kwamen de honken vol toen René Cremer vier wijd kreeg. Hierna produceerde Quincy Bernardus, die vanavond als derde in de slagvolgorde stond, een RBI-single die werd gevolgd door een fout in het outfield en dat leverde Kinheim een 4-0 voorsprong op. Een grounder van Tjerk Smeets bracht de stand op 5-0.
Nog eens twee punten werden gescoord in de derde inning. Roel Koolen bereikte het honk na een fout en Robin Longhurst sloeg een honkslag, waarna Daan Baecke opnieuw twee keer vier wijd gooide. Dit resulteerde in een nieuw punt en een wijziging van werpers. Rudy Seebus nam het over, kreeg een OS tegen van Danny Rombley, maar gooide hierna zes prima innings. Seebus kreeg zes hits tegen en gooide viermaal vier wijd, maar Kinheim zou negen lopers op de honken achterlaten tijdens zijn pitching.

Sparta/Feyenoord liet de honken vol achter in de tweede inning op Kinheim-rookie Jean-Paul Gulinck, die vier goede innings gooide, voordat hij in de vijfde beurt in de problemen kwam. In de eerste vier innings had de linkshander drie strikeouts, kreeg vier hits tegen en had de steun van een dubbelspel in de vierde beurt. In de vijfde inning kreeg hij vier runs tegen op vier hits. Met één uit sloeg Dwayne Kemp een honkslag en schoof op na een wilde worp. Met twee uit scoorde Kemp na een honkslag van Ramphis Trinidad. Hierna kwamen de honken vol toen Nick Eppinga vier wijd kreeg en Jeffrey Sprott het honk bereikte met een infield-hit. De honken werd schoongeveegd met een 3-run double van Rutger Veugelers. Gulinck volgde met drie slag voor volgende slagman Sjoerd Hermans, maar werd in de zesde inning vervangen.
Jimmy van der Veldt nam het over, maar kreeg een lead-off single tegen van Jeroen Hermans, die zou gaan scoren op een fout met twee uit en de achterstand terugbracht tot slechts 7-5. Sparta/Feyenoord was niet meer in staat te scoren, maar Kinheim voegde een 'insurance run' tegen in de achtste inning. De ploeg kreeg toen de honken vol met twee uit, waarna een fout de stand op 8-5 bracht.
Duko Jansen werd opnieuw ingezet als closer, gooide de laatste twee innings voor Kinheim en verdiende zijn derde save op rij in de laatste drie innings.
(29 juni)



Neptunus wint nipt van Almere
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - DOOR Neptunus verzuimde een 3-1 voorsprong vast te houden vs. Instant Holland Almere '90, kwam met 4-3 achter te staan, maar kwam terug en won met 5-4.

Almere slaagde er niet in de score gelijk in de eerste inning te openen toen het lopers op het tweede en derde honk had met twee uit. De ploeg, die opnieuw speelde zonder Eugene Kingsale, liet nog eens twee lopers achter in de tweede inning. Maar in de vierde slagbeurt scoorde Almere wel het eerste punt. Jason Halman opende met een honkslag, schoof op na een OSS van Ferd van Stekelenburg en een grounder van Frank van Leeuwen, die op het eerste honk speelde in plaats van reguliere eerste honkman Ricky Daal. Halman scoorde hierna op een honkslag van Niels van Weert, die weer terugkeerde in de startende line-up en op het derde honk speelde in plaats van basisspeler Sidney Ensermo.
Neptunus kwam langszij in de vijfde inning. De ploeg had twee lopers achtergelaten in de eerste inning en een andere op het derde honk in de derde slagbeurt. In de vijfde inning opende Evert-Jan 't Hoen met een double, schoof op na een honkslag van Jeffrey Arends en scoorde op een honkslag van Jeroen Sluijter. Maar volgende slagman Johnny Balentina sloeg hierna met een line drive in een dubbelspel, waarna de inning eindigde met een vangbal.

In de zesde inning nam Neptunus een 3-1 voorsprong. Raily Legito begon met een honkslag en bezorgde Neptunus de leiding toen hij scoorde op een double van Lennart Koster. Na een grounder schoof Koster op naar het derde honk en scoorde op een honklsag van Evert-Jan 't Hoen.
Met een 3-1 voorsprong verving Wouter Lensselink Neptunus-starter Martijn Nijhoff in de zesde inning, maar zou een punt tegen krijgen. Nadat Jason Halman was begonnen met vier wijd kwamen de honken vol toen, met één uit, Frank van Leeuwen ook vier wijd kreeg en Niels van Weert een honkslag sloeg. Halman scoorde hierna op een honkslag van Randy Daal, waarna Lensselink werd opgevolgd door Gregory Gustina. De inning kwam ten einde toen Wesley Bernardus een dubbelspel veroorzaakte met een line drive.
In de zevende inning kreeg Neptunus drie lopers op de honken, maar kreeg Almere steun van een vreemd dubbelspel. Nieuwe werper Martin Kuipers, die starter Nick Veltkamp had opgevolgd, gooide vier wijd op lead-off hitter Jeroen Sluijter, waarna volgende slagman Johnny Balentina een pop-fly in het infield sloeg. Terwijl de derde honkman, werper en eerste honkman op de dalende bal wachtten viel het speeltuig op de grond. Derde honkman Niels van Weert pakte de bal op en omdat Sluijter op de pop-fly uiteraard niet van het eerste honk was vertrokken, werd uit gedwongen op het tweede honk uitgeschakeld, waarna het dubbelspel op het eerste honk werd gecompleteerd. Benjamin Dille volgde met een honkslag, waarna Jerry Breek Kuipers opvolgde. Een gedwongen loop eindigde de inning.

In de tweede helft van de zevende inning hernam Almere de leiding. Lead-off hitter Ivanon Coffie bereikte het honk na een fout, waarna Bryan Engelhardt volgde met zijn 'league-leading' vijfde homerun van het seizoen en Almere een 4-3 voorsprong bezorgde. Gregory Gustina kreeg hierna nog een double tegen van Giovanni Samboe en gooide een keer vier wijd met twee uit, maar sloot de inning af met drie slag voor Niels van Weert.
Neptunus draaide het duel weer in eigen voordeel om in de achtste inning. Jerry Breek gooide vier wijd op Yuji Nerei (die hierna uitging bij een steelpoging na een pick-off) en Lennart Koster en werd vervangen door Forstin Coenraad. De nieuwe werper kreeg een honkslag tegen van Jurriaan Korff, waarna de honken vol kwamen na vier wijd voor Evert-Jan 't Hoen, maar hierna kreeg Jeffrey Arends drie slag. Maar Jeroen Sluijter volgde met een 2-run single om de stand op 5-4 te brengen. Sluijter sloeg vanavond 3-uit-3 met drie RBI's en was wederom de korte stop in plaats van Raily Legito, die opnieuw de designated hitter was.
De 5-4 stand wijzigde ook de status voor Gregory Gustina. De grote linkshander werd de 'pitcher-of-record' toen hij twee punten moest toestaan in de 2e7, maar in plaats van verliezende werper te worden, had hij nu de kans winnende werper te worden, omdat Neptunus de leiding had genomen in de eerste helft van de achtste inning.
Met een 5-4 voorsprong nam closer Jan Naterop het werpen over voor Neptunus in de 2e8. De linkshander stond slechts twee slagmensen tot de honken toe en verdiende zijn vijfde save van het seizoen. En stelde zo de winst veilig voor Gustina.
(29 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 30 juni 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.