Grand Slam
Honkbal Verslagen
6 mei 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 6 mei
HCAW wint bizarre marathon
ADO verslaat Pirates
Kinheim 'walks' naar ruime zege
Neptunus komt terug tegen Almere



HCAW wint bizarre marathon
English | Line Score | Box Score | HCAW's vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
BUSSUM - In een bizarre, meer dan vier uur durende wedstrijd won Mr. Cocker HCAW zaterdag met 19-17 vs. Konica Minolta Pioniers en bleef ongeslagen koploper. De overwinning was de zevende op rij voor de Bussumers sinds de start van het seizoen en dat is de beste competitiestart ooit in de clubgeschiedenis. Het vorige record stond sinds 1996 op 6-0.
De wedstrijd duurde vier uur en vier minuten, waardoor het de tweede langste negen-inning wedstrijd in de geschiedenis werd. De langste wedstrijd duurde slechts één minuut langer en werd gespeeld op 13 juli 1997 tussen Sparta/F (dat toen onder die naam speelde) en Neptunus. De laatste vier uur, 9-inning wedstrijd werd meer dan zeven jaar geleden gespeeld en ook toen was HCAW daarbij betrokken toen het speelde tegen Sparta/Feyenoord op 19 april 1999 in een wedstrijd die vier uur en twee minuten duurde. De wedstrijd was het langste 9-inning duel in de geschiedenis voor zowel HCAW als Pioniers.
Vorig seizoen was er één wedstrijd die precies vier uur duurde en ook daarin speelde HCAW. Dat duel, tussen HCAW en Neptunus, werd gespeeld op 29 mei, maar duurde 12 innings en eindigde in een gelijkspel.
De snelste 9-inning wedstrijd werd gespeeld op 3 augustus 2003 toen Pioniers het opnam tegen Amsterdam Pirates. Dat duel werd na slechts één uur en 29 minuten afgesloten.
Het toeval wil dat umpires Gerard Siep en Henri van Heijningen de leiding hadden in zowel de langste als de snelste 9-inning wedstrijd. De derde umpire in de langste wedstrijd was Leo Spierenburg, de derde in de snelste was John Beltman, die toen achter de plaat stond.

9-inning wedstrijden, 4 uur of langer
TijdDatumWedstrijdUmpires
4:0513 juli 1997Sparta/F vs. NeptunusGerard Siep, Leo Spierenburg,
Henri van Heijningen
4:046 mei 2006HCAW vs. PioniersEdwin vd Berk, Henk Meerleveld,
Marlo Remilia
4:0219 april 1999Sparta/Feyenoord vs. HCAWTon Bodaan, Gijs Koppen,
Leo Spierenburg
4:0125 juni 1989New Giants vs. KinheimFred de Kramer, Bob Bergkamp
© 1997-2006 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News
Naast het spelen van de bijna langste 9-inning wedstrijd in de geschiedenis zijn er mogelijk nog meer records, zoals het totaal van 36 gescoorde punten en 38 honkslagen of the tien werpers, die de twee ploegen samen gebruikten. Een record-update zal later worden toegevoegd.

HCAW had nog slechts twee punten nodig om het duel met tien punten verschil te kunnen afsluiten, maar toen dat niet lukte, kwam Pioniers terug met een 6-run rally om de stand op 16-14 te brengen en misschien nog wel een verlenging af te dwingen. In de eerste vier innings werden slechts zes punten gescoord, in de laatste vijf voegden de twee teams 30 runs toe! Totaal kwamen er 106 slagmensen in dit duel aan slag.
De eerste zes slagmensen in de HCAW slagvolgorde scoorden allen minimaal één keer, hadden minimaal één honkslag en één RBI. Zeven van de negen HCAW-starters scoorden minimaal tweemaal! Sidney de Jong en Kenny Berkenbosch, de nummer vier en vijf in de line-up, kwamen samen tot negen RBI's, waaronder zes van Berkenbosch.
Pioniers 'outhit' HCAW, 21-17. Hier hadden de eerste vier slagmensen minimaal één run, één hit en één RBI. Voor Pioniers scoorden zes van de starters minimaal twee punten! Voor de Hoofddorpers kwamen Glenn Romney en Dè Flanegin, hun nummer drie en vier-slagman, samen tot acht RBI's, waaronder vijf van Flanegin, die een grand slam homerun sloeg in zijn 499e wedstrijd.

HCAW opende de score in de tweede inning en voegde drie runs toe in de derde inning toen Kenny Berkenbosch een 2-out, 3-run homerun sloeg, nadat Sidney de Jong opzettelijk vier wijd had gekregen.
Pioniers kwam terug met twee runs in de vierde inning op een double play-grounder en een honkslag van Mark-Jan Moorman. Hierna nam de ploeg een 5-4 voorsprong in de vijfde toen (ex-HCAWer) Glenn Romney een 3-run homerun sloeg met twee uit.
HCAW antwoordde met een 6-run rally in de 2e5. Martijn Meeuwis opende met een triple, waarna Bart Gabriëls vier wijd kreeg. Sidney de Jong volgde met een 2-run triple, die het einde betekende voor starter Roger Kops, die werd opgevolgd door de Venezolaan Erkly Hinojosa Viloria, maar ook zijn tweede optreden van het seizoen werd geen succes. De linkshander werd begroet met een OS van Kenny Berkenbosch en kreeg vervolgens honkslagen tegen van Bas de Jong en Nick Fridsma, voordat hij werd afgelost door Tommy van Limburg. Die zorgde voor volle honken met een vrije loop voor Rodney Michel, die in zijn eerste wedstrijd van het jaar speelde na het uitzitten van een schorsing. Na een strikeout bereikte Ronald Jaarsma het honk met een infield-hit, gevolgd door een foute aangooi, waardoor uiteindelijk drie punten werden gescoord en HCAW een 10-5 voorsprong bezorgde.
Pioniers verkleinde die achterstand tot 10-8 in de zesde. Jos de Jong begon de inning als vervanger van starter Patrick de Lange, maar bleef slechts vier slagmensen op de heuvel. Hij begon met het raken van Mark-Jan Moorman, kreeg vervolgens een honkslag tegen van Marcel Venema en zorgde voor volle honken met een vrije loop voor Lars Koehorst. Een punt werd hierna gescoord toen De Jong ook Jefferson Muzo met een worp raakte. Jurjen van Zijl werd ingebracht en er volgde twee snelle nullen, waaronder een RBI-grounder, maar toen gooide hij tweemaal vier wijd en bracht opnieuw een punt binnen.
HCAW antwoordde opnieuw met een rally, dit keer resulterend in vier punten. Een RBI-double van Kenny Berkenbosch dwong opnieuw een werperswissel af, maar nieuwe werper Daniël Overbeek kreeg een 2-run single tegen van Bas de Jong, die later zelf scoorde op een 'force play-grounder'.

In de zevende inning verhoogde HCAW de voorsprong naar 16-8. Ronald Jaarsma opende met vier wijd, waarna Martijn Meeuwis (die 4-uit-6 sloeg) een honkslag sloeg en de honken volkwamen toen ook Bart Gabriëls een vrije loop kreeg. Twee punten werden hierna gescoord op een OS en een grounder, maar een vangbal maakte een einde aan de inning. Omdat er geen verschil van 10 punten was ging het duel gewoon door.
Met een 16-8 achterstand had ook Pioniers een 6-run rally in de achtste inning en bracht de stand op 16-14. In deze inning kwamen 12 slagmensen aan slag en slechts één van de eerste negen werd uitgemaakt. Michael Duursma begon met een double op Kevin Roovers, die een inning eerde de vierde HCAW-werper was geworden. Nadat Mark Duursma vier wijd kreeg kwamen de honken vol toen Glenn Romney een honkslag sloeg. Volgende slagman Dè Flanegin keek toen vanaf de thuisplaat toe hoe de door hem geslagen bal over de omheining in het linksveld verdween voor een grand slam homerun. Nadat Flanegin had genoten van zijn homerun werd volgende slagman Glennsig Polonius geraakt door een worp, waarna spelers van beide ploegen het veld opkwamen, maar een 'brawl' werd voorkomen. Eerder in de wedstrijd waren er ook al wat spanningen tussen de twee ploegen. Polonius werd vervangen door pinch-runner Joris Djojokarso, die zou gaan scoren op een honkslag van Jefferson Muzo. Marcel Venema scoorde het zesde punt in deze slagbeurt op een infield-hit met volle honken van Mark Duursma.

Nu met een voorsprong van slechts 16-14 nam HCAW weer meer afstand in de 2e8 door driemaal te scoren. Met lopers op het tweede en derde honk na een wilde worp zette Daniël Overbeek de honken vol met opzettelijk vier wijd voor Ronald Jaarsma. Overbeek werd hierna vervangen. Niet door de ervaren closer Dave Draijer, zoals iedereen misschien had verwacht, maar door Theo Geerman, de Pitching Coach van Pioniers. Hij gooide zijn laatste wedstrijd bijna vier jaar geleden, op 30 mei 2002. En opnieuw was er weer een opvallend toeval. In dat duel beklom Geerman ook de heuvel terwijl hij coach was, want toen was hij Hoofd Coach bij RCH. In die wedstrijd was de tegenstander....HCAW. Geerman kreeg een RBI-single tegen van Martijn Meeuwis en een RBI-double van Bart Gabriëls, waarna hij zelf voor het volgende punt zorgde met een wilde worp.
Maar opnieuw was de wedstrijd nog niet over. In de negende inning opende Dè Flanegin met een double. Met één uit volgden drie honkslagen, waaronder RBI-singles van Marcel Venema en Jaïr Roseburg, waardoor het 19-16 werd. Cliff Foster, aangekondigd als starter voor de wedstrijd van morgen, nam het werpen hierna over en werd HCAW's vijfde werper. Hij kreeg een infield-hit tegen van Jefferson Muzo, die werd gevolgd door een foute aangooi, waardoor Venema de stand op 19-17 kon brengen. Maar na een vrije loop kwam er eindelijk een einde aan de wedstrijd toen Mark Duursma in een dubbelspel sloeg.
Ondanks de lengte van de wedstrijd moet iedereen die het duel heeft gezien ervan hebben genoten, want het was niet alleen heerlijk en warm weer, maar op het veld gebeurde er van alles.
(6 mei)



ADO verslaat Pirates
English | Line Score | Box Score | ADO's vorige wedstrijd | Pirates' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
DEN HAAG - ADO scoorde zeven punten in de tweede inning om een comfortabele voorsprong te nemen op weg naar een 11-5 overwinning vs. Amsterdam Pirates, dat nog altijd puntloos is.

Pirates had opnieuw problemen met hun pitching. In de tweede inning gooide starter Pim Walsma vier wijd op openingsslagman Percy Isenia en kreeg hierna een honkslag tegen van Maikel Benner. Walsma schakelde vervolgens Kalian Sams met drie slag uit, maar zorgde voor volle honken via een vrije loop voor Harvey Monte. De rally werd toen in beweging gezet toen Remco Seitzinger een honkslag sloeg, gevolgd door vier wijd met volle honken voor Shurty Tremus. Een puntscorende honkslag van Jermaine Esprit volgde en de honken bleven telkens vol staan. Een 'force play-grounder' van Berry van Driel leek toen mogelijk een dubbelspel op te leveren, maar in plaats daarvan werd een fout gemaakt en tweemaal gescoord. Walsma werd vervangen door Robbert van der Pol, die de honken opnieuw vol zag komen toen Marvin Bleij een honkslag sloeg. Een vrije loop en een opofferingsslag zorgden voor nog eens twee punten en bezorgden ADO een 7-0 voorsprong.

Pirates antwoordde met twee runs in de derde inning, maar was geen moment in staat terug te komen in de wedstrijd. In de derde inning kwamen de honken vol toen Boudewijn van Elswijk, Remco Draijer en Bas Nooij allen de slagbeurt begonnen met een honkslag. Een punt werd toen gescoord, nadat ADO-starter Rob Cordemans vier wijd gooide op Björn Henrichs, waarna het volgende punt werd gescoord op een dubbelspel-grounder.
ADO pakte beide punten terug in hun derde en vierde slagbeurt op een grounder en een fout. In de zevende inning werd nogmaals tweemaal gescoord op een honkslag en een OS om de stand op 11-2 te brengen.
Pirates scoorde drie punten in de achtste inning op een 2-out, 2-run double van Derick Francisca, die zelf scoorde op een honkslag van Kevin Gerard. Pirates' korte stop Björn Henrichs gooide de laatste 1 2/3 inning voor zijn ploeg.
(6 mei)



Kinheim 'walks' naar ruime zege
English | Line Score | Box Score | Kinheim's vorige wedstrijd | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Corendon Kinheim stond na zes innings slechts met 3-1 voor, maar scoorde daarna acht punten op zeven 'walks', oftewel vrije lopen en vier hits om de wedstrijd vs. Sparta/Feyenoord met een verschil van tien punten af te sluiten, 11-1. Met de nederlaag werd de losing streak van Sparta/Feyenoord verlengd naar acht wedstrijden.

Kinheim opende de score in de eerste inning. De ploeg kreeg de eerste drie slagmensen op de honken toen Sparta/Feyenoord-starter Satoru Fujii vier wijd gooide op lead-off hitter Danny Rombley, gevolgd door honkslagen van René Cremer en Dirk van 't Klooster. Een OS van Tjerk Smeets zorgde toen voor 1-0, maar de ploeg strandde drie lopers.
Sparta/Feyenoord kwam langszij in de tweede inning. Met één uit bereikte Jeffrey Sprott het honk na een infield-hit en schoof op na een honkslag van Jeroen Hermans, waarna hij scoorde op een hit van Orson Slaats. Een dubbelspel maakte een einde aan de inning en dit zou het enige punt zijn voor de Rotterdammers, die wederom niet in staat waren punten te fabriceren.
Kinheim, dat 15 lopers op de honken achterliet in dit duel, hernam de leiding in de zesde inning. Na de eerste inning liet Kinheim zeven lopers achter, waaronder drie in de vierde inning. In de zesde beurt bereikte openingsslagman Denny Beljaards het honk toen tweede honkman Dwayne Kemp zijn geslagen bal verkeerd beoordeelde. Beljaards schoof op na een OSS en een honkslag van René Cremer, die zelf twee stal. Met twee uit sloeg Tjerk Smeets een honkslag door het midden en bezorgde Kinheim een 3-1 voorsprong.

In de zevende inning, met slechts een 3-1 achterstand, werd Satoru Fujii vervangen door Rudy Seebus. De rookie rechtshander had grote problemen met zijn controle, had ruim 70 pitches nodig en gaf zeven vrije lopen weg in minder dan twee innings. Het droeg ertoe bij dat de wedstrijd buiten bereik kwam en dat Kinheim achtmaal kon scoren.
In de zevende gooide Seebus vier wijd op Roel Koolen en Robin Longhurst, die beiden scoorden op een one-out triple van Denny Beljaards. In de achtste gooide Seebus opnieuw vier wijd op de eerste twee slagmensen, waarna hij een pinch-hit, RBI-single tegen kreeg van Quincy Bernardus. De honken kwamen vol na een nieuwe vrije loop. Na een vangbal volgde een gedwongen nul op de thuisplaat, maar de problemen gingen door voor Seebus, die de honken opnieuw vol liet lopen door vier wijd te gooien op de volgende twee slagmensen. Een infield-hit van René Cremer, een geraakt werper voor Dirk van 't Klooster en een honkslag van Tjerk Smeets (die vier RBI's had) leverden nog eens drie runs op en brachten de stand op 11-1.
(6 mei)



Neptunus komt terug vs. Almere
English | Line Score | Box Score | Neptunus' vorige wedstrijd | Almere's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - DOOR Neptunus stond in de tweede inning met 4-0 achter vs. Instant Holland Almere '90, maar kwam terug van deze achterstand om met 9-4 te winnen, dankzij acht veldfouten. Slechts één Neptuniaans punt was verdiend.


...Johnny Balentina haalt uit voor Neptunus...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
De wedstrijd begon goed voor Almere, dat viermaal scoorde in de tweede inning. De ploeg had al de eerste twee slagmensen op het honk gekregen in de eerste inning, maar hierna volgden een grounder en twee strikeouts. Neptunus-starter Diegomar Markwell opende de tweede inning met het raken van Sidney Ensermo, waarna vier wijd volgde voor Ricky Daal. De twee schoven op na een OSS van Jeffrey de Vrieze, gevolgd door een vangbal. Hierna sloeg Eugene Kingsale een 2-run triple en scoorde zelf even later op een honkslag van Randy Daal. Een fout na een pick-off poging stelde Daal in staat het tweede honk te bereiken, waarna hij zou gaan scoren op een honkslag van Ivanon Coffie, die zelf op het eerste honk werd uitgegooid toen hij te laat terug was toen de aangooi terugkwam vanuit het midveld.
In de volgende zes innings bereikte geen enkele slagman van Almere het honk, want Markwell schakelde 18 slagmensen op rij uit. In de negende volgde Jan Naterop hem op, kreeg twee honkslagen tegen, maar kreeg steun van een dubbelspel.

In de 2e2 scoorde Neptunus het eerste punt toen de Almere-verdediging de eerste fout maakte. In de derde scoorden de Rotterdammers vier punten om een 5-4 voorsprong te nemen. Met één uit gooide Almere-starter Nick Veltkamp vier wijd op Yuji Nerei, gevolgd door vier fouten, een wilde worp, gestolen honk, een infield-hit en een 2-run double van Jeroen Sluijter, die Neptunus de leiding bezorgde.
In de vijfde inning scoorde Neptunus opnieuw vier punten, allen wederom onverdiend, net als in de tweede inning. Dit keer gooide Veltkamp vier wijd op de eerste twee slagmensen, waarna hij werd vervangen door Martin Kuipers. Een 2-base, puntscorende fout werd toen gemaakt op een grounder, voordat de honken vol kwamen na een nieuwe vrije loop. Met één uit werd een punt gescoord op een OS van Benjamin Dille en een ander op een honkslag van Raily Legito. Johnny Balentina, die vier wijd had gekregen, scoorde het vierde punt in deze slagbeurt in een double-steal situatie.
(6 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 9 mei 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.