Grand Slam
Honkbal Verslagen
30 april 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zondag 30 april
Neptunus wint in negende inning
Opnieuw ruime zege voor HCAW
ADO wint Japans onderonsje
Kinheim shuts out Almere



Neptunus wint in negende inning
English | Line Score | Box Score | Neptunus' vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - DOOR Neptunus verzuimde zondag tweemaal een voorsprong vast te houden vs. Konica Minolta Pioniers, maar won uiteindelijk in de negende inning met 9-8.


...Marcel Venema wordt uitgetikt op drie...
...3B Evert-Jan 't Hoen wacht hem op...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
Na twee innings leek Neptunus op weg te zijn naar een comfortabele zege, want men stond toen al met 4-0 voor.
De ploeg opende de score (en het slagwerk) gelijk in de eerste inning. Johnny Balentina opende met een triple en scoorde op een grounder van volgende slagman Benjamin Dille, maar later in de slagbeurt strandde een loper op het derde honk.
Drie punten werden toegevoegd in de tweede inning toen Pionier-starter Richard Orman vier hits moest toestaan. Evert-Jan 't Hoen, die 3-uit-4 sloeg, begon met een single en stal het tweede honk. Nadat Melfried Comenencia drie slag had gekregen sloeg ook Jeffrey Arends een honkslag. 't Hoen en Arends scoorden vervolgens op een double van Sape Wagenaar, die later zelf scoorde op een 2-out double van Benjamin Dille.

Tot dan toe ging het goed voor Neptunus, dat dit jaar minder dominant is dan in vorige seizoenen. Maar in de derde inning begon Pioniers terug te komen op de Tsjechische starter Leoš Kubát, die regelmatig achter in de stand kwam, net zoals vorige week. In de derde inning gooide hij vier wijd op openingsslagman Edwin de Graaf, kreeg een honkslag tegen van Mark Duursma en zorgde voor volle honken via vier wijd voor Dè Flanegin. De Graaf scoorde hierna op een grounder van Glennsig Polonius en Duursma op een OS van Glenn Romney. Kubát gooide vervolgens ook vier wijd op Marcel Venema en Lars Koehorst om de honken opnieuw vol te zetten, maar de inning eindigde toen hij drie slag gooide op Jefferson Muzo.
In de 2e3 pakte Neptunus een punt terug op een vrije loop met volle honken voor Jeffrey Arends, maar in de vierde slagbeurt kwam Pioniers langszij toen Kubát opnieuw in de problemen kwam. Hij raakte eerste lead-off hitter Mark Duursma met een worp en kreeg daarna een honkslag tegen van Edwin de Graaf. De twee lopers scoorden toen Mark Duursma volgde met een 2-run triple. Even later scoorde die het gelijkmakende punt op een single van Dè Flanegin en dat betekende het einde voor de Tsjechische rechtshander, die werd opgevolgd door Jan Naterop.


...Evert-Jan 't Hoen duikt op tijd terug naar het tweede honk...
...2B Jaïr Roseburg is klaar om hem te tikken na de pick-off...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
Neptunus brak de 5-5 stand met een 3-run rally in de zesde inning toen ook Pionier-starter Richard Orman wat problemen kreeg. Eerst werd Sape Wagenaar geraakt door een worp. Met één uit sloeg Benjamin Dille een honkslag. Nadat de twee opschoven op een grounder zette Orman de honken vol met een opzettelijke vrije loop voor Raily Legito. De opzet voor een gedwongen loop mislukte echter, want Jurriaan Korff volgde met een 2-run single. Tommy van Limburg kwam Orman vervangen, gooide vier wijd op Evert-Jan 't Hoen en kreeg een 'basesloaded', RBI-single tegen van Melfried Comenencia, die de stand op 8-5 bracht.
Maar opnieuw was Neptunus niet in staat de voorsprong vast te houden, want Pionies kwam voor de tweede keer op gelijke hoogte. Jan Naterop deed het aanvankelijk prima in drie innings, maar zorgde toen voor volle honken in de zevende. Marcel Venema opende met een honkslag en hoewel Naterop hierna tweemaal drie slag gooide, kwamen de honken vol toen Michael Duursma een honkslag sloeg en Edwin de Graaf vier wijd kreeg. Naterop werd vervangen door Gregory Gustina, die de voorste loper zag scoren toen korte stop Raily Legito een fout maakte op een grounder van Mark Duursma. Pioniers strandde echter opnieuw drie lopers.
In de achtste inning scoorde Pioniers toen Glenn Romney een honkslag sloeg met één uit en scoorde op een triple van Marcel Venema, die 3-uit-4 sloeg.
In de negende kwam Pioniers langszij. In deze slagbeurt kreeg Mark Duursma vier wijd met één uit en scoorde op een OS van Glennsig Polonius.

In de 2e9 werd closer Dave Draijer de vierde Pionier-werpers en begon met een strikeout. Melfried Comenencia sloeg hierna een honkslag en Jeffrey Arends een double. Draijer gaf vervolgens pinch-hitter Lennart Koster een opzettelijke vrije loop om de honken vol te zetten. Routinier Johnny Balentina maakte hierna een einde aan de wedstrijd met een opofferingsslag die Neptunus de winst bezorgde.
(30 april)



Opnieuw ruime zege voor HCAW
English | Line Score | Box Score | HCAW's vorige wedstrijd | Pirates' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
BUSSUM - Na zaterdag met 14-2 te hebben gewonnen won Mr. Cocker HCAW zondag opnieuw ruim vs. Amsterdam Pirates, dit keer met 12-1 en had daarvoor slechts aan zes-en-halve inning genoeg.

Aanvankelijk gooide Pirates' rookie starter Kevin Miner drie hitloze innings, maar toen de HCAW-slagmensen voor de tweede keer langskwamen volgde een 6-run rally in de vierde inning die de wedstrijd besliste.
De slagbeurt begon toen korte stop Björn Henrichs een fout maakte op een harde grounder van Martijn Meeuwis. Maar hierna sloeg Bart Gabriëls een honkslag, Sidney de Jong een RBI-double en volgde Kenny Berkenbosch, die vandaag op het eerste honk speelde, met een RBI-single. Het volgende punt werd gescoord op een OS van Bas de Jong. De inning was nog niet afgelopen, want rookie derde honkman Kevin Gerard maakte een fout op een grounder van Nick Fridsma. Na een groundout en een vrije loop voor Dimitri Leon voegde Ronald Jaarsma een 2-run single toe die de stand op 6-0 bracht, maar slechts twee runs waren verdiend. Robin Franken nam het werpen over en sloot de inning af toen Martijn Meeuwis werd uitgevangen.
HCAW scoorde nog eens twee punten in de vijfde slagbeurt. Bart Gabriëls opende met een bad-hop (backhand gefielde) infield-hit, waarna Sidney de Jong vier wijd kreeg. Vervolgens sloeg Kenny Berkenbosch een bad-hop single die net over het hoofd van korte stop Björn Henrichs sprong, waardoor de honken vol kwamen. Pirates' Hoofd Coach Louis Hofer kwam hierna uit de dug-out, omdat HCAW's Hoofd Coach Maurice DeConge, die op het derde honk coached, loper Gabriëls (na het ronden van het derde honk) zou hebben aangeraakt en dat is niet toegestaan. Er volgde een kort overleg tussen Home Plate Umpire Henri van Heijningen en 3B Umpire Fred Groenewegen, maar de honken bleven bezet, want beiden stonden niet in een positie om een eventuele onreglementaire handeling waar te kunnen nemen. Gabriëls scoorde hierna op een 'force play-grounder' van Bas de Jong en later in de slagbeurt voegde Nick Makkinje een RBI-single toe.

Pirates scoorde het enige punt in de zesde inning. Met één uit kreeg Roderick Simon vier wijd en scoorde op een double van Tyson Arishenkoff, die even later op het derde honk werd uitgeschakeld, nadat de bal in een relay was teruggekomen vanauit het outfield richting thuisplaat.
In de eerste inning was Ralph Lagas dicht bij een tweehonkslag. Met één uit en lopers op het eerste en tweede honk sloeg Lagas een line drive naar het rechtsveld, maar daar wist rookie Nick Makkinje een fraaie vangbal te maken en voorkwam dat Pirates een vroege voorsprong nam.

HCAW bracht de wedstrijd definitief buiten bereik met een 4-run rally in de 2e6, waardoor het 12-1 werd. Pirates-reliever Robin Franken werd hard geraakt in deze slagbeurt, want hij kreeg een lead-off single tegen van Ronald Jaarsma, RBI-doubles van Martijn Meeuwis en Bart Gabriëls (3-uit-4) en een RBI-single van Sidney de Jong. Rechtsvelder Mark Kan werd hierna als reliever ingebracht en die kreeg nog een RBI-single tegen van Bas de Jong, die de stand verhoogde naar 12-1.
HCAW-starter Jurjen van Zijl gooide zes innings, waarin hij slechts vier honkslagen tegen kreeg. Cliff Foster gooide de zevende inning voor HCAW.
(30 april)



ADO wint Japans onderonsje
English | Line Score | Box Score | ADO's vorige wedstrijd | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
DEN HAAG - In wederom een 'lowscoring' duel brak Sparta/Feyenoord een puntloze gelijke stand in de negende, maar zag ADO in de 2e9 terugkomen met twee runs en daardoor met 2-1 winnen. Op zaterdag won ADO met 1-0.

Voor de eerste keer in bijna vier jaar stonden twee Japanse werpers tegenover elkaar in een Nederlandse Hoofdklasse-wedstrijd, want RHP Satoru Fujii startte voor Sparta/Feyenoord en RHP Akira Okamoto debuteerde voor ADO. De enige andere keer dat twee Japanse werpers tegen elkaar startten in dezelfde wedstrijd was op 23 mei 2002 toen ADO en Sparta/Feyenoord ook tegen elkaar speelden, toen in Rotterdam. Op die dag begon Tetsuhiro Monna voor ADO en Hiroaki Fujiwara voor Sparta/Feyenoord. Net als vandaag won ADO de wedstrijd, 7-2. Het toeval wil dat twee wedstrijdofficials ook aanwezig waren bij het duel in 2002. Arnold Verbrugge, de 1B Umpire van vandaag, stond toen achter de plaat, terwijl Roger Huys in beide wedstrijden Official Scorer was. Oh, 'for the record', het duel van vandaag duurde slechts vijf minuten langer dan die in 2002.
In 2004 waren er ook twee ploegen met een Japanse werper, want toen speelde Masanori Yajima voor Sparta/Feyenoord en Keisuke Kohno voor Amsterdam Pirates, maar die twee gooiden nooit tegen elkaar in dezelfde wedstrijd.

Vandaag lieten beide ploegen tien lopers op de honken achter en kregen regelmatig scoringskansen, maar er werd alleen in de negende inning gescoord.
Akira Okamoto debuteerde voor ADO met een vrije loop op de eerste slagman die hij tegenover zich kreeg in de eerste inning, waarna hij een honkslag moest toestaan. Maar nadat een 'force play-grounder' resulteerde in de eerste nul, schakelde de rechtshander tien van de volgende elf slagmensen uit. In de vijfde inning zag Sparta/Feyenoord vijf slagmensen de honken bereiken, maar kwam niet tot scoren.
In de negende inning nam rookie Jurrian Koks het werpen over van Okamoto, die 107 pitches had gemaakt. Met één uit gooide Koks vier wijd op Patrick Wabbijn. Met twee uit stal Wabbijn het tweede honk, waarna Koks ook vier wijd gooide op Earmy Isabella en werd vervangen door Robin van Doornspeek. De rechsthander kreeg een honkslag tegen van Ramphis Trinidad, waarop Wabbijn scoorde in een close play op thuis. Isabella bereikte het derde honk en Trinidad schoof op naar twee op de aangooi naar thuis. Volgende slagman Dwayne Kemp bekritiseerde hierna de balbeoordeling van Home Plate Umpire Edwin van den Berk, die de rookie uit het veld stuurde met een 1 wijd-2 slag count. Orson Slaats werd ingezet als pinch-hitter en maakte de slagbeurt af die eindigde in een strikeout, die op naam kwam van Kemp.

ADO was het slachtoffer van een dubbelspel in de derde en vierde inning en liet de honken vol achter in de vijfde slagbeurt.
Met een 1-0 achterstand slaagde ADO er in terug te komen in de 2e9 met twee uit. Satoru Fujii opende de inning met vier wijd op pinch-hitter Jermaine Esprit, maar kwam hierna tot drie slag op Michel Korzeniewski en Shurty Tremus. Vervolgens sloeg Berry van Driel de bal richting derde honkman Sil Wagenaar, die net in de wedstrijd was gekomen als vervanger voor Dwayne Kemp en het derde honk had overgenomen, terwijl derde honkman Sjoerd Hermans was opgeschoven naar het tweede honk. Wagenaar fielde de diep geslagen grounder, maar gooide hoog aan op het eerste honk. Van Driel kreeg een infield-hit op zijn naam en omdat de snelle Esprit op de klap al was vertrokken kon hij het gelijkmakende punt scoren. Voormalig Sparta/Feyenoord-speler Marvin Bleij volgde hierna met een RBI-double in het midveld die ADO een 2-1 zege bezorgde.
(30 april)



Kinheim shuts out Almere
English | Line Score | Box Score | Kinheim's vorige wedstrijd | Almere's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Corendon Kinheim boekte zondag een 7-0 shutout tegen Instant Holland Almere '90 op een gecombineerde 4-hitter van drie werpers.

Patrick Beljaards startte voor Kinheim en kwam tot vijf strikeouts in zeven innings, terwijl hij slechts vier honkslagen toestond. Twee van deze hits kwamen in de vijfde inning toen Sidney Ensermo opende met een single en Bryan Engelhardt volgde met een stootslag-honkslag. De honken kwamen vol toen Beljaards volgende slagman Jeffrey de Vrieze raakte met een worp. Ondanks het bezit van alle honken met nul uit kwam Almere niet tot scoren, want een strikeout, een foul-out en een vangbal volgden.
In de zesde inning opende voormalig Kinheim-infielder Randy Daal en werd geraakt door een worp, maar zou op het derde honk achterblijven.
Patrick Beljaards werd vervangen door Duko Jansen, die de achtste inning gooide. Michiel van Kampen gooide de negende inning voor Kinheim.

Kinheim opende de score in de eerste inning. Met één uit werd René Cremer, die viermaal het honk bereikte, geraakt door een worp van starter Forstin Coenraad, die vorig jaar voor Kinheim gooide. Cremer schoof op na een wilde worp en scoorde toen Dirk van 't Klooster een honkslag sloeg. Tjerk Smeets sloeg hierna ook een honkslag, maar een dubbelspel sloot de inning af.
Kinheim voegde twee runs toe in de derde inning. Denny Beljaards opende met vier wijd en Danny Rombley sloeg een honkslag. Nadat een OSS van René Cremer Beljaards en Rombley in staat stelden op te schuiven, scoorden de twee toen een fout werd gemaakt op een grounder van Dirk van 't Klooster.
Kinheim liet hierna lopers op het derde honk achter in de vierde en vijfde inning, maar kwam tot een rally van drie runs in de zevende slagbeurt. Nick Veltkamp, die deze inning begon als vervanger van Coenraad, begon met vier wijd voor Denny Beljaards. Na een groundout volgde René Cremer met een RBI-single. Hierna bereikte Cremer het derde honk na een mislukte pick-off en scoorde op een honkslag van Dirk van 't Klooster. Nadat Van 't Klooster kon opschuiven na een honkslag van Tjerk Smeets kon hij even later scoren op een grounder van Edward Illidge om de stand op 6-0 te brengen.
Kinheim scoorde het laatste punt in de achtste inning op een RBI-single van René Cremer, die 3-uit-3 sloeg.
(30 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 30 april 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.