Grand Slam
Honkbal Verslagen
6 augustus 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zondag 6 augustus
Pioniers wint in Amsterdam
HCAW puntloos tegen Sparta/Feyenoord
Kinheim komt terug en wint vs. Neptunus
ADO wint nipt van Almere



Pioniers wint in Amsterdam
English | Line Score | Box Score | Pirates' vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Konica Minolta Pioniers won zondag met 5-3 vs. Amsterdam Pirates, dat wederom defensief zwak speelde en vijf fouten maakte (net als gisteren). Met de zege won Pioniers de series vs. Pirates dit seizoen met 5-1.
Hoewel Pirates vijfmaal in de fout ging draaide het ook vier dubbelspelen. Pioniers scoorde twee onverdiende punten en Pirates verzuimde meer uit deze wedstrijd te halen.

Pirates had ook een aantal calls tegen zich. In de 2e1 opende Derick Francisca met een infield-hit en schoof op na een OSS van Roderick Simon. Hierna was Francisca van zijn honk af en werd uitgeschakeld na een aangooi van Pionier-starter Erik Jan Lind, die echter schijn maakte, maar dat werd niet gegeven, waardoor Francisca de tweede nul werd.
In de zevende inning, met een 4-1 achterstand, scoorde Pirates een punt en had lopers op het eerste en derde honk met één uit toen Derick Francisca werd uitgegeven, omdat hij de bal met zijn lichaam raakte na een stootslag. De beslissing was correct, maar werd niet gelijk genomen, dat gebeurde pas nadat Pioniers reageerde. Francisca ging in discussie, net als Hoofd Coach Louis Hofer, die werd weggestuurd door Home Plate Umpire John Beltman. Eerder in de wedstrijd leek ook Michael Duursma een geslagen bal in zijn loop mee te nemen, maar dit keer werd een foutbal gegeven.

In de eerste vier innings liet Pioniers vijf lopers achter en verzuimde te scoren. In de tweede inning opende Mark Duursma met vier wijd en sloeg Norbert Lokhorst een honkslag. Duursma ging even later gedwongen uit op het derde honk na een grounder van Marcel Venema, waarna Lokhorst het derde honk kon bereiken na een foute aangooi in een poging hem op twee uit te schakelen in een dubbelspel. Maar een strikeout en een andere 'force play' volgden. In de vierde inning sloeg Marcel Venema een triple met twee uit, maar strandde op het derde honk.

Pioniers opende hierna de score met twee runs in de vijfde inning toen de eerste drie slagmensen een stootslag produceerden. Jefferson Muzo en Michael Duursma bereikten het honk met een stootslag-honkslag en schoven op na een OSS van Edwin de Graaf. Honkslagen van Glenn Romney en Dè Flanegin bezorgden Pioniers vervolgens de leiding.
Pirates reageerde met een punt in de 2e5. Erik Jan Lind raakte Ralph Lagas met een worp, maar schakelde de volgende twee slagmensen uit met een vangbal. Remco Draijer en Derick Francisca volgden met honkslagen, waardoor Lagas kon scoren. De twee schoven op na een foute aangooi van midvelder Jefferson Muzo, maar bleven in scoringspositie achter toen Roderick Simon een grounder sloeg.

Tijdens deze inning ontstond er een discussie rondom de dug-out van Pioniers, die werd voortgezet na afloop van de slagbeurt toen coach Peter Barentsen een line-up formulier toonde aan Home Plate Umpire John Beltman, die reageerde met het maken van een 'nee'-beweging. Vreemd genoeg kreeg de discussie even later een vervolg, terwijl de eerste helft van de zesde inning inmiddels was begonnen en zelfs moest worden onderbroken, waardoor Pirates-werper Kevin Miner moest wachten met gooien. Later in de inning moest hij worden vervangen. Na een paar minuten ging de wedstrijd weer door en later werd duidelijk dat de discussie ging over Richard Orman, die richting bullpen was gegaan om in te gooien en een ander rugnummer droeg dan stond aangegeven op het line-up formulier. Aanvankelijk kreeg Orman geen toestemming te spelen, maar nadat Barentsen even later terugkeerde en er op wees dat Pirates-outfielder Remco Draijer ook met een ander rugnummer speelde, kreeg de linkshander alsnog toestemming deel te nemen.
In deze inning voegde Pioniers twee runs toe en verhoogde de voorsprong naar 4-1. Marcel Venema opende met een geraakt werper en stal het tweede honk. Met één uit scoorde hij op een fout, die Jefferson Muzo in staat stelde twee te bereiken. Muzo stal vervolgens het derde honk en scoorde na een foute aangooi van catcher Bas Nooij. Michael Duursma volgde met een stootslag-honkslag, waarna Robin Franken Kevin Miner kwam vervangen. De inning eindigde toen Edwin de Graaf in een dubbelspel sloeg.

In de 2e6 nam Richard Orman de pitching voor Pioniers over en kreeg drie snelle nullen. Maar in de zevende inning begon Pirates terug te komen. Ralph Lagas kreeg vier wijd en Björn Henrichs sloeg een honkslag. De twee schoven op na een OSS van Bas Nooij, gevolgd door een honkslag van Remco Draijer. Lagas scoorde daarop, maar Henrichs werd op het derde honk tegengehouden, hoewel ook hij een scoringskans leek te hebben. Met lopers op het eerste en derde honk werd Derick Francisca uitgegeven, omdat hij de bal met zijn lichaam raakte, waarna Roderick Simon drie slag kreeg.

In de achtste inning scoorde Pirates opnieuw een punt. Boudewijn van Elswijk kreeg vier wijd met één uit en bereikte het tweede honk na een foute aangooi van eerste honkman Dè Flanegin, die probeerde hem uit te schakelen na een grounder van Fausto Álvarez. van Elswijk stal hierna het derde honk en scoorde op een 'force play-grounder' van Ralph Lagas. Orman werd vervolgens vervangen door closer Dave Draijer, die de inning afsloot met een strikeout.

Pioniers scoorde hierna een 'insurance run' in de negende inning op Raban Schalm, die het werpen een inning eerder had overgenomen. Met één uit werd Michael Duursma geraakt door een worp. Edwin de Graaf sloeg de bal hierna terug naar Schalm voor een 'inning-ending double play', maar Schalm maakte een foute aangooi. Een honkslag van Glenn Romney stelde Duursma hierna in staat te scoren en de stand te verhogen naar 5-3. In de 2e9 zorgde Draijer voor drie nullen op rij en verdiende zijn zevende save van het seizoen.
(6 augustus)



HCAW puntloos tegen Sparta/Feyenoord
English | Line Score | Box Score | Sparta/Feyenoord's wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Sparta/Feyenoord-werper Satoru Fujii shutout Mr. Cocker HCAW met 4-0 in de laatste wedstrijd tussen beide ploegen dit seizoen. HCAW won de series met 4-2.

RHP Satoru Fujii schakelde zeven slagmensen met drie slag uit, gooide vijfmaal vier wijd en kreeg negen honkslagen tegen, vijf meer dan zijn eigen teamgenoten lieten noteren. HCAW kreeg veel scoringskansen, vooral in de laatste vier innings. De ploeg 14 lopers achter, waarvan 10 in deze vier slagbeurten. Sparta/Feyenoord opende de score in de derde inning en wist de 1-0 voorspong zeven innings lang vast te houden, voordat er drie punten werden toegevoegd in de achtste.

In de derde inning opende Sil Wagenaar met een honkslag en schoof op na een OSS van Earmy Isabella. Met twee uit bereikte Wagenaar het derde honk en scoorde na twee opeenvolgende fouten van derde honkman Gino Henson. De inning kwam hierna ten einde toen Rutger Veugelers werd uitgevangen. Hierna stond HCAW-starter Jos de Jong slechts drie slagmensen tot de honken toe in de volgende vier innings, twee met vier wijd, één na een fout, maar geen daarvan wist voorbij het eerst honk te komen.

In de achtste inning scoorde Sparta/Feyenoord niet alleen een 'insurance run', maar verhoogde de voorsprong van 1-0 naar 4-0 door drie punten te scoren, waarvan er slechts één verdiend was. Earmy Isabella opende met vier wijd, waarna Ramphis Trinidad een stootslag-honkslag sloeg. De twee lopers schoven op na een OSS van Nick Eppinga, die zelf het eerste honk bereikte na een fout. Met de honken vol nam Jeroen Hubert het werpen over van Jos de Jong en zag drie punten gescoord worden, die allen op naam kwamen van De Jong. Eerst scoorde Isabella op een grounder van Sjoerd Hermans, waarop Eppinga gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk. Hierdoor werd Hermans een verantwoordelijke loper voor De Jong. De honken kwamen wederom vol toen Rutger Veugelers werd geraakt door een worp, waarna een nieuwe 'force play-grounder' van Jeffrey Sprott volgde, resulterend in een punt. Sjoerd Hermans scoorde even later het derde punt in de inning op een honkslag van zijn broer Jeroen Hermans.

Met een 1-0 achterstand was HCAW dicht bij het gelijkmakende punt in de zesde inning. Ronald Jaarsma en Sidney de Jong begonnen met een honkslag en schoven op na een 'double-steal'. Na een vangbal probeerde Jaarsma te scoren op een grounder richting kort van Kenny Berkenbosch, maar werd op thuis uitgeschakeld. Berkenbosch wist het tweede honk te bereiken, waarna de honken vol kwamen toen Bas de Jong opzettelijk vier wijd kreeg. Satoru Fujii sloot de inning hierna af met drie slag voor Martijn Meeuwis.
Een andere scoringskans kwam in de zevende inning. Juriën Overman begon met een tweehonkslag. Hierna sloeg pinch-hitter Nick Makkinje een honkslag, maar toen Overman hierop trachtte te scoren werd hij op de plaat uitgegooid door de tweede honkman. Een foute aangooi op een grounder van Gino Henson resulteerde hierna in lopers op het eerste en derde honk, gevolgd door een strikeout. De honken kwamen opnieuw vol te staan toen Sidney de Jong een vrije loop kreeg, maar dit keer kwam de inning ten einde na een grounder van Ralph Milliard.
In de achtste had HCAW lopers op het eerste en tweede honk met twee uit toen Fujii drie slag gooide op Makkinje.
In de negende inning, nu met een 4-0 achterstand, bereikten de eerste twee slagmensen de honken. Gino Henson sloeg een honkslag en Ronald Jaarsma kreeg vier wijd, waarna een binnenhoog volgde, maar de honken kwamen opnieuw vol te staan toen ook Ralph Milliard vier wijd kreeg. De inning, en de wedstrijd, eindigde toen Kenny Berkenbosch in een dubbelspel sloeg.
(6 augustus)



Kinheim komt terug en wint vs. Neptunus
English | Line Score | Box Score | Kinheim's vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Corendon Kinheim stond in de vierde inning met 2-0 achter, maar kwam terug en won met 4-2 vs. DOOR Neptunus. Met de overwinning van vandaag won Kinheim de seizoen-series vs. Neptunus met 4-1, terwijl één duel in een gelijkspel eindigde. Neptunus won alleen de eerste ontmoeting tussen beide ploegen op 22 april.
Neptunus-starter Diegomar Markwell had de kans om de eerste 10-game winnaar van dit seizoen te worden, maar werd in plaats daarvan verliezende werper en staat nu op 9-2. Aan de andere kant verhoogde Patrick Beljaards zijn 'record' naar 9-1. In dit duel tussen twee 'southpaws' draaiden beide ploegen drie dubbelspelen.

Neptunus begon goed, want Johnny Balentina opende de wedstrijd met een infield-hit, maar ging even later uit bij een steelpoging na een pick-off. Met twee uit kreeg men lopers op één en drie, maar een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.
Neptunus opende de score in de derde inning. Jeroen Sluijter begon eerst met een honkslag. Met twee uit kreeg Raily Legito vier wijd en werd Yuji Nerei geraakt door een worp en kwamen de honken vol. Hierna scoorden Sluijter en Legito op een honkslag van Lennart Koster, die vandaag 3-uit-4 sloeg. Dit zouden de enige punten zijn voor Neptunus, want Patrick Beljaards domineerde in de volgende vijf innings. Hij stond slechts drie slagmensen tot de honken toe, waarvan er twee werden uitgeschakeld in een dubbelspel.
In de negende inning nam closer Michiel van Kampen het over, kreeg een lead-off single tegen van Lennart Koster, maar schakelde hierna de volgende drie slagmensen uit en verdiende zijn zevende save van he seizoen.

Diegomar Markwell kreeg in de eerste drie innings steun van twee dubbelspelen, maar kwam toen in de problemen in de vierde slagbeurt. Met één uit en Quincy Bernardus (velderskeus) op het eerste honk sloeg Tjerk Smeets een RBI-double en schoof zelf op naar het derde honk na een fout. De honken kwamen vol toen Edward Illidge vier wijd kreeg en Roel Koolen werd geraakt door een worp, maar Markwell herstelde zich toen en schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit.
Kinheim kwam langszij in de zesde inning toen Edward Illidge homerde met één uit.

Nadat een andere scoringskans eindigde met een dubbelspel in de zevende inning nam Kinheim de leiding in de achtste. Met één uit gooide Markwell vier wijd op Edward Illidge en Roel Koolen en werd opgevolgd door Jan Naterop. De linkshander zorgde voor volle honken toen hij pinch-hitter Jeffrey Verbij raakte met een worp. Dit was Verbij's eerste slagbeurt sinds 27 mei. In dat duel kreeg hij ook geraakt werper en was hierna niet in staat te spelen, vanwege een botbreuk in zijn hand. Vervolgens gooide Naterop vier wijd op Wouter Heemskerk en nam Kinheim een 3-2 voorsprong. Denny Beljaards volgde met een opofferingsslag die de stand op 4-2 bracht.
(6 augustus)



ADO wint nipt van Almere
English | Line Score | Box Score | ADO's vorige wedstrijd | Almere's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
DEN HAAG - ADO herstelde zich van de 1-0 nederlaag van gisteravond en won vandaag met 2-1 van Instant Holland Almere '90. Als gevolg hiervan eindigde de seizoen-series tussen de twee teams in 3-3.

Werd het enige punt gisteravond in de negende inning gescoord, het eerste punt van vandaag kwam tot stand in de eerste slagbeurt. In de tweede helft van de eerste inning opende Shurty Tremus voor ADO met een honkslag, schoof op naar het tweede honk na een grounder van Berry van Driel en bereikte het derde honk na een wilde worp Forstin Coenraad. Hij scoorde vervolgens op een grounder van Harvey Monte, die vandaag weer in het midveld speelde. Gisteravond speelde hij op het eerste honk als vervanger van de geschorste Percy Isenia, die vandaag zelf weer op één stond.
ADO verdubbelde hun voorsprong in de vijfde inning. Quensley Bazoer begon toen met een stootslag-honkslag en schoof op na een OSS van Shurty Tremus. Nadat Berry van Driel het honk bereikte op een fout scoorde Bazoer kort erna op een honkslag van Harvey Monte. De honken kwamen hierna vol toen ook Percy Isenia een honkslag sloeg, maar een dubbelspel maakte een einde aan de slagbeurt.
In de zesde inning opende Adrian Anthony met een double, waarna Forstin Coenraad werd opgevolgd door Jerry Breek, die nog slechts één loper op het tweede honk zou toestaan in het restant van de wedstrijd.

Almere bereikte regelmatig de hnonken, maar liet elf lopers achter, waarvan zeven in scoringspositie. Aanvallend had Almere slechts zes honkslagen, want de ADO-pitching domineerde. Twee werpers gooiden samen 16 keer drie slag, waaronder zeven voor internationals Eugene Kingsale (2), Ivanon Coffie (2) en Bryan Engelhardt (3), respectievelijk de eerste, derde en vierde man in de slagvolgorde. De vier onderste slagmensen kregen samen acht keer drie slag.
De Japanse starter Akira Okomato had elf strikeouts in de zes innings die hij gooide en stond slechts vier hits toe. In de tweede inning kreeg hij een one-out double tegen van Ferd van Stekelenburg, maar schakelde hierna de volgende twee slagmensen met drie slag uit. In de derde inning waren er lopers op het eerste en tweede honk met één uit toen een strikeout en een vangbal een einde maakten aan de slagbeurt. In de vierde inning opende Giovanni Samboe met een honkslag en schoof op an een wilde worp, maar Okamoto volgde hierna met drie strikeouts. In de vijfde sloot Okamoto de inning ook af met een strikeout, dit keer met lopers op het eerste en derde honk.

In de zevende inning nam Alex Smith het werpen over van Okamoto in zijn eerste optreden van het seizoen. Vorig jaar leidde de rechtshander de ADO-staff met een 2.52 ERA, 117 2/3 inning en 75 strikeouts. Hij gooide in 15 wedstrijden en had een 7-6 'record'. Na het seizoen bleef hij op het ADO-roster staan, maar besloot professioneel te gaan spelen. Dit seizoen gooide hij voor de Sussex Skyhawks in de Can-Am League (independent), maar werd 'released' op 8 juli. Smith, die een Brits paspoort heeft, arriveerde afgelopen vrijdag in Den Haag en gooide vandaag drie innings, had vijf strikeouts en verdiende een save. Maar hij kreeg ook Almere's enige punt tegen.
In de achtste inning raakte Smith openingsslagman Randy Daal met een worp, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Ivanon Coffie, maar drie slag gooide op Bryan Engelhardt. De honken kwamen vol toen korte stop Shurty Tremus een foute aangooi maakte op een 'force play-grounder' van Giovanni Samboe. Smith gooide vervolgens vier wijd op Ferd van Stekelenburg, waardoor gescoord werd. Maar met de honken nog steeds vol gooide Smith drie slag op Niels van Weert, waarna Frank van Leeuwen met een vangbal in het midveld een einde aan de inning maakte.
(6 augustus)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 9 augustus 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.