Grand Slam
Honkbal Verslagen
7 mei 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zondag 7 mei
Eerste verlies voor HCAW
ADO dient Pirates weer verlies toe
Sparta/Feyenoord blijft puntloos
Almere shuts out Neptunus



Eerste verlies voor HCAW
English | Line Score | Box Score | Pioniers' vorige wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HOOFDDORP - Met een 'come-from-behind' overwinning diende Konica Minolta Pioniers koploper Mr. Cocker HCAW zondag de eerste nederlaag van het seizoen toe. De ploeg uit Hoofddorp won met 4-3 en scoorde het winnende punt in de negende inning. Met de nederlaag kwam er een einde aan de winning streak van zeven wedstrijden, een clubrecord voor de start van een seizoen, maar de ploeg bleef desondanks lijstaanvoerder.

500-Club (t/m zondag 7 mei)
Wedstr.SpelerWedstr.Speler
859Marcel Joost566Mike Crouwel
755Marlon Fluonia562John v.d. Mark
700Marcel Kruyt561Clive Mendes
692Jeffrey Cranston551Adonis Kemp
684René Rijst549Gerlach Halderman
679Jurjan Koenen527Edsel Martis
654Eric de Bruin526Dirk van 't Klooster
635Marcel Buurman521Erwin v.d. Berg
617Bob van Aalen517Gino Henson
591Lars Koehorst510Bart Volkerijk
585Johnny Balentina508Paul Smit
584Frank Bos500Ronald Stoovelaar
575Wim Martinus500Dè Flanegin
vetgedrukte spelers zijn actief
Copyright © 2006 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News
Voor de wedstrijd was er een ceremonie, waarin twee spelers van Pioniers werden gehuldigd door beide ploegen en de KNBSB.
Vandaag werd Dè Flanegin de 26ste speler in de geschiedenis die zijn 500ste wedstrijd in de Hoofdklasse speelde. Bovendien werd Flanegin pas de zevende speler die al die wedstrijden voor één vereniging speelde. De anderen zijn John van der Mark (Sparta), Bart Volkerijk (ADO), Ronald Stoovelaar (Pirates), Bob van Aalen, Wim Martinus (beiden Neptunus) en Jurjan Koenen (HCAW).
Ook Lars Koehorst werd in het zonnetje gezet. Hij werd al eerder 'lid' van de exclusieve 500 Club, maar was nog niet gehuldigd.
De twee spelers kregen een aandenken en een cadeau van Pioniers' onlangs benoemd Voorzitter Cees Groot en van Ron Jaarsma, de Sponsor en General Manager van HCAW, waar Koehorst 13 van zijn 16 seizoenen heeft gespeeld. In 1991 debuteerde hij in de Hoofdklasse als speler van Pioniers, maar kwam een jaar later voor HCAW uit. Flanegin speelt sinds 1992 voor Pioniers, met wie hij in 1993 in de Hoofdklasse debuteerde.
De huldiging werd afgesloten door Jan Rijpstra, Voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond, die de twee spelers het Bondsonderscheidingsteken overhandigde voor het bereiken van deze mijlpaal in hun loopbaan.


...Cees Groot, Ron Jaarsma en Jan Rijpstra...
...spreken de jubilarissen toe voor de wedstrijd...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Nadat de wedstrijd vanwege de huldigingen 17 minuten later begon dan gepland leek het erop dat HCAW aanvankelijk op weg was naar de achtste opeenvolgende overwinning. In de eerste inning scoorden de Bussumers tweemaal, want Pionier-starter Richard Orman kreeg vroeg in het duel te maken met wat problemen. Ronald Jaarsma opende de wedstrijd met een infield-hit, waarna ook Martijn Meeuwis een honkslag sloeg. De honken kwamen vol toen Orman vier wijd gooide op Bart Gabriëls. Volgende slagman Sidney de Jong, die voor het weekeinde de beste slagman in de Hoofdklasse was, sloeg vervolgens in een dubbelspel, maar Jaarsma kon hierop wel het eerste punt scoren. Orman gooide hierna opnieuw vier wijd, dit keer voor Kenny Berkenbosch, die werd gevolgd door een RBI-single van Bas de Jong, waardoor het 2-0 werd. Orman sloot de inning hierna af met een strikeout en herstelde zich vanaf dat moment. In de volgende zes innings bereikten nog slechts vier slagmensen de honken, want de linkshander schakelde tussen de derde en de zevende inning 12 van de 13 slagmensen uit, waarvan de laatste negen op rij.

HCAW-starter Cliff Foster, die gisteren de laatste 2/3 inning had gegooid en een save verdiende in de ruim vier uur durende 19-17 winst in Bussum, deed het ook goed. De Amerikaanse rechtshander schakelde de eerste acht slagmensen die hij zag op rij uit, waaronder vier met een strikeout, voordat hij in de derde inning, met twee uit, vier wijd gooide op Jefferson Muzo, maar die ging vervolgens uit na een pick-off. In de vierde inning kreeg Foster een one-out single tegen van Edwin de Graaf. Mark Duursma volgde met een andere honkslag, maar hierna sloeg Dè Flanegin in een dubbelspel, waarin De Graaf op het derde honk werd uitgeschakeld. Die actie zorgde voor een wat verhit moment, omdat spelers het veld opkwamen nadat De Graaf een harde sliding had gemaakt richting derde honkman Bart Gabriëls. Er gebeurde niets, omdat de coaches hun spelers snel terugstuurden naar hun doug-outs.


...Lars Koehorst (links) en Dè Flanegin worden...
...onderscheiden door KNBSB-preses Jan Rijpstra...
(Foto: Marco Stoovelaar)

...Lars Koehorst en Dè Flanegin en hun...
...gezin luisteren naar de speeches...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Pioniers kwam langszij in de zesde inning. Cliff Foster begon met vier wijd voor openingsslagman Jefferson Muzo, die hierna het tweede honk stal. Na een strikeout scoorde Muzo op een double van Edwin de Graaf. Een andere strikeout volgde, maar hierna raakte Foster Dè Flanegin met een worp, voordat hij een RBI-single tegen kreeg van Glennsig Polonius, die de stand in evenwicht bracht.
In de volgende slagbeurt nam Pioniers een 3-2 voorsprong. Met één uit raakte Foster dit keer Lars Koehorst met een worp en werd vervangen door Jurjen van Zijl. Koehorst schoof op na een OSS en scoorde toen Van Zijl een RBI-single moest incasseren van Michael Duursma. Nadat volgende slagman Edwin de Graaf ook een honkslag sloeg werd Van Zijl opgevolgd door Kenny Berkenbosch, die zijn eerste heuveloptreden van het seizoen maakte en zijn eerste sinds het seizoen 2002. Tussendoor was hij professioneel actief in de USA in de Florida Marlins-organisatie, maar werd eerder dit jaar 'released'. De inning kwam ten einde met een 'force play-grounder'.

HCAW kwam op gelijke hoogte in de achtste inning. Met een 3-2 voorsprong nam closer Dave Draijer het werpen over in een save-situatie, maar kreeg in plaats daarvan een Blown Save op zijn naam, maar zou wel de winnende werper worden. Hij kreeg een lead-off single tegen van Ronald Jaarsma, die opschoof na een OSS en een infield-hit en daarna scoorde op een 'force play-grounder' van Sidney de Jong.
Na twee lopers te hebben achtergelaten in de achtste inning kwam Pioniers terug in de negende slagbeurt en besliste toen de wedstrijd. Jefferson Muzo opende met een honkslag en schoof op na een wilde worp. Michael Duursma kreeg vervolgens vier wijd en de twee lopers schoven op na een OSS van Edwin de Graaf. Kenny Berkenbosch zette de honken hierna vol en creëerde een gedwomngen loop door Mark Duursma een opzettelijke vrije loop te geven. Dat leek te werken, want volgende slagman Dè Flanegin sloeg een grounder richting tweede honk voor wat een dubbelspel leek te worden en een verlenging tot gevolg zou hebben. Tweede honkman Martijn Meeuwis fielde de bal en gooide die naar korte stop Dimitri Leon voor de nul op twee, maar Leon liet de bal vallen, waardoor Muzo het winnende punt kon scoren.
(7 mei)



ADO dient Pirates opnieuw verlies toe
English | Line Score | Box Score | Pirates' vorige wedstrijd | ADO's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Ondanks terug te komen tot een 4-4 stand verloor Amsterdam Pirates zondag de achtste wedstrijd op rij, want tegenstander ADO zou uiteindelijk met 8-4 gaan winnen.

ADO leek de wedstrijd al snel te beslissen met een 4-run rally in de derde inning op starter Kevin Miner. De rechtshander gooide vier wijd op Maikel Benner en Shurty Tremus, waarna een foute aangooi volgde op een OSS van Jermaine Esprit. Benner kon hierop scoren en bracht lopers op het tweede en derde honk. Berry van Driel volgde hierna met een RBI-single. Na twee vangballen voegde Percy Isenia een 2-run single toe en bracht de stand op 4-0.
Maar Pirates kwam terug in de vierde en vijfde inning. De ploeg had al een loper op het derde honk achtergelaten in de eerste inning, maar in deze twee slagbeurten kwam de score in evenwicht. In de vierde inning opende Derick Francisca met een honkslag, waarna ADO-starter Akira Okamoto vier wijd gooide op Fausto Álvarez. Met twee uit scoorden de twee op een double van rookie Kevin Gerard, maar hierna ging pinch-hitter Bas Nooij uit na een grounder en kwam de inning ten einde.
In de vijfde inning begonnen Roderick Simon en Tyson Arishenkoff met een honkslag en kwamen de honken vol toen Bobbie van Duuren geraakt werd door een worp. Derick Francisca volgde met een 'force play-grounder', waarop Simon scoorde. Hierna scoorde Arishenkoff het gelijkmakende punt op een OS van Fausto Álvarez, maar kwam de inning ten einde toen Francisca uitging bij een steelpoging.
Pirates was niet meer in staat meer punten te scoren, want nog slechts één slagman was in staat het honk te bereiken in de volgende vier innings.

In de zesde inning opende Percy Isenia voor ADO met een honkslag, waarna Kevin Miner werd vervangen door Pim Walsma, de startende en verliezende werper van gisteren. Die werd begroet met een double van James Rutherford, waarop ADO een 5-4 voorsprong nam.
In de zevende inning breidde ADO de voorsprong met drie punten uit naar 8-4. Walsma gooide vier wijd op lead-off hitter Jermaine Esprit en kreeg daarna een honkslag tegen van Berry van Driel. Met één uit verhoogden een OS van Harvey Monte en een double van Percy Isenia (die 3-uit-4 sloeg met drie RBI's) ADO's voorsprong naar 7-4. Walsma werd opgevolgd door Robin Franken, die op zijn beurt ook werd begroet met een RBI-double van James Rutherford. Franken schakelde hierna de volgende zeven slagmensen op rij uit, maar de schade was reeds aangebracht.
(7 mei)



Sparta/Feyenoord blijft puntloos
English | Line Score | Box Score | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Corendon Kinheim stond zondag met 1-0 achter, maar won met 6-2 van Sparta/Feyenoord, dat hierdoor puntloos bleef en de achtste wedstrijd op rij verloor.

Verdedigend speelde Sparta/Feyenoord een prima wedstrijd en draaide vier dubbelspelen, maar verzuimde een vroege voorsprong vast te houden en was opnieuw niet in staat punten te scoren.
In de eerste inning namen de Rotterdammers een 1-0 voorsprong toen openingsslagman Ramphis Trinidad het honk bereikte na een fout en scoorde op een 2-out single van Rutger Veugelers.
Kinheim antwoordde met vier runs in de volgende slagbeurt. Sparta/Feyenoord-starter Daan Baecke gooide vier wijd op de eerste drie slagmensen, waarna hij een 2-run double tegen kreeg van Wouter Heemskerk, die Kinheim een 2-1 voorsprong opleverde. Hierna werd Floris Morang uitgevangen, waarop Roel Koolen probeerde te scoren, maar op de thuisplaat werd uitgegooid in een dubbelspel. Nu met twee uit gooide Baecke opnieuw tweemaal vier wijd, voordat hij een 2-run single tegen kreeg van René Cremer, waardoor het 4-1 werd.
Sparta/Feyenoord slaagde er nog in een punt te scoren in de derde inning toen Ramphis Trinidad opnieuw een honkslag sloeg en wederom scoorde op een single van Rutger Veugelers, maar dat was alles voor de ploeg.

Kinheim pakte het punt terug in de vierde inning toen Denny Beljaards vier wijd kreeg met één uit, het tweede honk stal, opschoof na een grounder en scoode op een wilde worp.
Een volgend punt werd gescoord in de vijfde slagbeurt. Daan Baecke gaf zijn negende vrije loop weg, dit keer voor Tjerk Smeets, die daarna scoorde op een honkslag van Roel Koolen en de voorsprong verhoogde naar 6-2.
In de laatste vier innings gooide Elton Koeiman voor Sparta/Feyenoord en die kreeg geen extra punten meer tegen.
Sparta/Feyenoord had acht honkslagen, maar slechts één daarvan werd geslagen door de laatste vijf slagmensen in de slagvolgorde, die samen 1-uit-20 sloegen. Sparta/Feyenoord heeft nu slechts negen punten gescoord in de acht tot nu toe gespeelde wedstrijden.
(7 mei)



Almere shuts out Neptunus
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - Instant Holland Almere '90 won zondag de tweede wedstrijd van het seizoen, een 3-0 shutout tegen regerend landskampioen DOOR Neptunus.

Almere scoorde gelijk tweemaal in de eerste inning. Met één uit sloeg Randy Daal een honkslag en bereikte het derde honk op een honkslag van Ivanon Coffie, die zelf opschoof naar het tweede honk na een wilde worp. Daal en Coffie scoorden vervolgens op een 2-run single van Bryan Engelhardt, voordat een dubbelspel een einde aan de inning maakte.
In de derde inning verhoogde Almere de voorsprong naar 3-0. Neptunus-starter Kevin Heijstek gooide vier wijd op lead-off hitter Eugene Kingsale, die hierna scoorde op een double van Randy Daal, die 3-uit-4 sloeg en de beste slagman in de Hoofdklasse werd met een slaggemiddelde van .519.
In vier van de volgende vijf innings zou Almere het honk bereiken, maar verzuimde punten toe te voegen, want er strandden zeven lopers, waaronder drie in de zevende slagbeurt.

Maar uiteindelijk maakte dat niets uit, want ook Neptunus wist niet tot scoren te komen. In de eerste inning liet de ploeg een loper op het derde honk achter, net als in de derde inning. In de vijfde slagbeurt kreeg starter Forstin Coenraad steun van een dubbelspel.
Neptunus kwam het dichtst bij een punt in de zesde en zevende inning. In de zesde sloeg Yuji Nerei een honkslag met één uit, waarna een fout volgde op een grounder van Raily Legito. Met twee uit kwamen de honken vol toen Evert-Jan 't Hoen werd geraakt door een worp, maar hierna kwam er een einde aan de slagbeurt toen Lennart Koster werd uitgevangen.
In de zevende sloeg pinch-hitter Melfried Comenencia, die de 500ste honkslag in zijn loopbaan nadert, een single. Na een strikeout sloeg ook Johnny Balentina een honkslag. Balentina ging vervolgens gedwongen uit na een grounder van Benjamin Dille. Met lopers op het eerste en derde honk nam Derrick Isenia het werpen over van Forstin Coenraad. Isenia leek hierna schijn te maken door te draaien, maar niet te gooien, maar dit had tot gevolg dat Dille, die van het eerste honk was vertrokken en op weg was naar twee, werd uitgeschakeld en de inning ten einde kwam. Isenia, die in zijn eerste wedstrijd van het seizoen gooide, werd in de negende inning vervangen door veteraan René Rijst met lopers op het eerste en tweede honk en twee uit. Rijst zag Benjamin Dille uitgevangen worden, waardoor de wedstrijd ten einde kwam en hij een save verdiende.
(7 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 10 mei 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.