Grand Slam
Honkbal Verslagen
9 juni 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Vrijdag 9 juni
Kinheim wint op vroege rally
Mijlpaal voor umpire Van Groningen Schinkel
Late shutout-zege voor Pioniers



Kinheim wint op vroege rally
Mijlpaal voor umpire Van Groningen Schinkel
English | Line Score | Box Score | Neptunus' vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Corendon Kinheim brak vrijdagavond een 1-1 stand met een 5-run rally in de tweede inning en zou met 7-5 gaan winnen vs. DOOR Neptunus, waardoor de ploeg nu slechts één punt achterstaat op de koploper. Voor Neptunus was dit de eerste thuisnederlaag van het seizoen, nadat de eerste tien wedstrijden in het Familiestadion werden gewonnen. Maandag vertrekt Neptunus richting Italië waar het zal deelnemen aan het toernooi om de Champions' Cup in Grosseto.
Voor aanvang van de wedstrijd werd 'senior umpire' Fred van Groningen Schinkel in het zonnetje gezet vanwege zijn 1000e wedstrijd in de Hoofdklasse. Maar er was ook een moment van stilte, omdat Kinheim kort voor aanvang hoorde dat John Dekker, één van de meest loyale fans van de ploeg, was overleden.


...Neptunus' originele cadeau voor Fred's prestatie...
...een gegraveerde knuppel ter herinnering aan de mijlpaal...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Aanvankelijk begon het duel niet goed voor Kinheim. Lead-off hitter Danny Rombley sloeg een double in het rechtsveld in de openingsslagbeurt, maar wilde daar een driehonkslag van maken. Daar slaagde hij niet in, want hij werd op het derde honk uitgegooid. Maar met twee uit bereikte Dirk van 't Klooster het honk met een infield-hit, schoof op na een vrije loop en scoorde op een honkslag van Edward Illidge.
In de 2e1 kwam Neptunus onmiddellijk langszij. Johnny Balentina opende met een honkslag, schoof op na een grounder en een vangbal, waarna hij scoorde op een honkslag van Yuji Nerei.

Maar hierna nam Kinheim de controle over de wedstrijd met een 5-run rallt in de tweede inning. De Haarlemmers scoorden hun vijf punten voordat er zelfs een nul was gemaakt. Quincy Bernardus begon met een honkslag, waarna de honken vol kwamen toen Wouter Heemskerk vier wijd kreeg en Denny Beljaards veilig het eerste honk bereikte toen startende werper Gregory Gustina een foute aangooi maakte op zijn opofferingsstootslag. Gustina gooide vervolgens vier wijd op volgende slagman Danny Rombley, waardoor Kinheim een 2-1 voorsprong nam. Hierna dreunde René Cremer de bal diep het rechtsveld in voor een 'baseclearing' triple, waardoor de voorsprong werd opgevoerd naar 5-1. Cremer scoorde vervolgens zelf op een infield-hit van Dirk van 't Klooster, voordat er drie nullen volgden, waaronder twee strikeouts.
Neptunus kwam terug met een punt in de derde inning. Kinheim-starter David Bergman gooide vier wijd op lead-off hitter Jeroen Sluijter, die daarna opschoof na een honkslag van Johnny Balentina. Sluijter stal vervolgens het derde honk (zijn eerste gestolen honk van het seizoen), voordat hij scoorde op een honkslag van Raily Legito.


...Johnny Balentina...
...4-uit-5, beste slagman...
Foto: Marco Stoovelaar)
Kinheim pakte het punt terug in de vierde inning op Leoš Kubát, die in de derde inning op de heuvel was gekomen. Met één uit kreeg Edward Illidge vier wijd en sloeg Roel Koolen een honkslag sloeg. De honken kwamen vol toen ook Quincy Bernardus vier wijd kreeg. Na een strikeout scoorde Illidge toen Denny Beljaards opnieuw vier wijd kreeg, maar hierna strandde Kinheim drie lopers. Kubát verving Kevin Heijstek, die de inning afsloot met een strikeout voor Danny Rombley. Heijstek stond geen punten meer toe, want Heijstek kwam tot vijf strikeouts en stond slechts twee hits toe in de volgende twee-plus innings. Leon de Bijl sloot de wedstrijd voor Neptunus af en schakelde alle vijf slagmensen die hij zag op rij uit.

Neptunus begon vanaf de zesde inning terug te komen, maar stond uiteindelijk met lege handen. In de zesde bereikte Evert-Jan 't Hoen het honk na een fout met twee uit en werd Melfried Comenencia geraakt door een worp. De twee lopers scoorden hierna toen Jeffrey Arends en Jeroen Sluijter volgden met RBI-singles. Kinheim-starter David Bergman werd toen vervangen door Jimmy van der Veldt, die de inning afsloot met een 'force play-grounder'.
Een ander punt werd gescoord in de zevende inning. Met één uit kregen Raily Legito en Yuji Nerei vier wijd, gevolgd door een RBI-double van Jurriaan Korff, die het einde betekende voor Van der Veldt. Duko Jansen nam het over en gooide vier wijd op pinch-hitter Lennart Koster, waardoor de honken vol kwamen. De inning kreeg toen een plotseling einde toen Melfried Comenencia met een line drive terug naar Jansen in een dubbelspel sloeg.
Michiel van Kampen gooide de achtste inning voor Kinheim en kreeg ook steun van een dubbelspel om een save te verdienen. Met één uit en een loper op het eerste honk leverde Johnny Balentina zijn vierde honkslag van de wedstrijd af en werd de beste slagman in de Hoofdklasse met een slaggemiddelde van .414. De achtste inning was de laatste, omdat het duel moest worden gestaakt vanwege de 22:50 uur curfew-regel. Het was de tweede avond op rij, waarin de wedstrijd tussen Neptunus en Kinheim voortijdig moest worden gestaakt vanwege deze regel. Donderdag moest er na tien innings worden gestopt met een 2-2 stand. Wanneer wordt deze regel afgeschaft, zodat we volledige wedstrijden kunnen spelen?


...Fred van Groningen Schinkel toont de...
...1000e wedstrijd cadeaus die hij...
...kreeg uit handen van Ruud van Zetten...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Voor aanvang van de wedstrijd werd umpire Fred van Groningen Schinkel in het zonnetje gezet, want hij bereikte vanavond een unieke mijlpaal, omdat hij de eerste Nederlandse scheidsrechter werd met 1000 wedstrijden in de Hoofdklasse op zijn naam. In zijn jubileumwedstrijd stond Van Groningen Schinkel op het eerste honk (net als in zijn debuutwedstrijd in 1972).
Ruud van Zetten, vice-voorzitter van de KNBSB, memoreerde niet alleen Fred's imposante loopbaan, maar noemde ook een aantal opmerkelijke (en grappige) feiten. De bondsbestuurder berekende dat Fred zo'n 250.000 pitches moet hebben gezien vanachter de plaat of in het veld, dat hij minimaal 80.000 slagmensen in het slagperk heeft zien staan, minimaal 120.000 kilometers moet hebben gereden om bij de Hoofdklasse-verenigingen te komen en zeker zo'n 6000 liter water moet hebben gebruikt tijdens de douches na afloop van de wedstrijd en daarna zo'n 4000 stukjes kaas of andere versnaperingen moet hebben gegeten in de bestuurskamer, onder het genot van zo'n 600 liter aan drankjes. Zeker 250.000 mensen moeten Fred aan het werk hebben gezien in de 34 jaar (ook een record) dat hij in de Hoofdklasse staat sinds hij in 1972 debuteerde en Fred moet in die wedstrijden meer dan 400.000 minuten actief zijn geweest, inclusief de reistijd.
Nooit eerder bereikte een scheidsrechter een dergelijke mijlpaal en Fred is vrijwel zeker ook de eerste Europeaanse umpire die de 1000 wedstrijden bereikt in de hoogste nationale competitie. Van Zetten onderstreepte dat de KNBSB trots is op de prestatie van Fred, die eerder al werd gedecoreerd voor zijn vele verdiensten (bondsonderscheidingsteken, Lid van Verdienste).
Van Groningen Schinkel ontving 'memorabilia' en geschenken uit handen van Ruud van Zetten, namens de KNBSB, Frans Bergman namens Kinheim en Jeroen Sluijter (team captain) en Jan van der Sande, namens Neptunus.

Fred van Groningen Schinkel begon zijn umpire-loopbaan in 1967 en staat sinds 1977 op de internationale lijst. Hij nam deel aan meer dan 70 internationale evenementen, waaronder 9 Europese Kampioenschappen, 3 Wereldkampioenschappen, 2 Olympische Spelen, 3 Intercontinental Cups, 14 Haarlemse Honkbal Weken, 10 World Port Tournament, meer dan 20 Europa Cup-toernooien en de onlangs in maart gehouden World Baseball Classic.
Neptunus en Kinheim, de ploegen in Fred's 1000e wedstrijd, waren ook betrokken bij twee andere mijlpalen in zijn lange loopbaan. Op 6 mei 1972 debuteerde hij op het eerste honk in de wedstrijd tussen het Haarlemse HCK en OVVO uit Amsterdam. Sinds 1973 is HCK beter bekend als Kinheim. Op 28 mei 1991 bereikte Fred de grens van 500 wedstrijden in het duel tussen Haarlem Nicols en Neptunus.
(9 juni)


...Arnold Verbrugge, Fred van Groningen Schinkel, Jacques Vrij en...
...Rinus Paardekooper (Bondsbureau KNBSB) luisteren naar de speech...
...van Ruud van Zetten (Vice-Voorzitter KNBSB) voor de wedstrijd...
(Foto: Marco Stoovelaar)



Late shutout-zege voor Pioniers
English | Line Score | Box Score | Pioniers' vorige wedstrijd | Pirates' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HOOFDDORP - Konica Minolta Pioniers boekte vrijdagavond een 3-0 shutout tegen Amsterdam Pirates op een late 3-run rally in de achtste inning, die een einde maakte aan een puntloze stand. Dinsdag zal Pioniers afreizen naar Praag (Tsjechië) voor deelname aan het Europese CupWinners Cup-toernooi.
Donderdagavond kwam Pioniers niet verder dan twee honkslagen tegen Pirates, vanavond waren dat er slechts vier, maar één daarvan besliste de wedstrijd. Hoewel Pioniers met 7-4 minder hits had won de ploeg vanavond met 3-0. Donderdag verloor Pioniers met 3-1.

De tweede wedstrijd tussen Pioniers en Pirates was zeven innings lang een werpersduel, waarin Pirates de meeste kansen kreeg tot scoren te komen. De Amsterdammers kregen zes lopers in scoringspositie, waarvan drie op het derde honk. Pioniers kreeg slechts drie lopers in scoringspositie, allen op het tweede honk.
In de tweede inning opende Fausto Álvarez voor Pirates met het bereiken van het honk op een fout, waarna hij opschoof na een OSS en een grounder, maar hierna sloot Pionier-starter Roger Kops de inning af met een strikeout.
In de derde Pirates-inning begon Remco Draijer met vier wijd. Met twee uit schoof hij op toen ook Tyson Arishenkoff een vrije loop kreeg. Draijer probeerde hierna te scoren op een honkslag van Boudewijn van Elswijk, maar werd op thuis uitgegooid na een perfecte aangooi van midvelder Jefferson Muzo.
In de vierde inning opende Fausto Álvarez met een honkslag en bereikte het tweede honk na een mislukte pick-off van Roger Kops. Maar hierna kregen de volgende drie slagmensen, Kevin Gerard, Björn Henrichs en Bobbie van Duuren allen drie slag met een gecallde derde slagbal.
Pirates kreeg nog een andere scoringskans in de zevende inning. Bobbie van Duuren begon toen met een honkslag, schoof op na een OSS en bereikte het derde honk na een honkslag van Derick Francisca. Hierna werd het squeeze-teken gegeven, maar terwijl Van Duuren op thuis afrende miste slagman Roderick Simon de bal en werd Van Duuren uitgetikt. Dat was tevens de laatste scoringskans voor Pirates, dat voor de tweede avond op rij speelde zonder Ralph Lagas, met een gemiddelde van .352 hun beste slagman.
Hoewel de Amsterdammers vanavond verloren had de ploeg wel de beste defensieve play van de avond. Met twee uit in de tweede inning sloeg Glennsig Polonius een line drive richting links-midveld, maar Pirates' korte stop Tyson Arishenkoff maakt hoog opspringend een schitterende vangbal om een einde aan de inning te maken.


...Lars Koehorst...
...600 wedstrijden...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Pioniers liet een loper op het tweede honk achter in de eerste inning. Met Norbert Lokhorst op het tweede honk sloot Pirate-starter Kevin Miner de inning af met een groundout en schakelde 12 van de volgende 14 slagmensen uit, voordat hij twee honklopers toestond in de vijfde inning. In die slagbeurt sloeg Jefferson Muzo een honkslag met twee uit en stal het tweede honk. Michael Duursma kreeg hierna vier wijd, maar de inning kwam ten einde na een vangbal.
In de zesde inning nam Mark Kan het werpen over van Miner en kwam in de achtste beurt in de problemen. In de eerste zeven innings registreerde Pioniers slechts twee honkslagen, maar voegde er twee aan toe in deze slagbeurt. Kan gooide vier wijd op Michael Duursma, die het tweede honk kon bereiken na een vangbal op fout gebied. Duursma schoof op na het derde honk na een wilde worp, waarna Edwin de Graaf opzettelijk vier wijd kreeg en Kan werd opgevolgd door Maarten Mulder. Zijn eerste worp op Mark Duursma werd het linksveld ingedreund voor een 2-run triple en een voorsprong voor Pioniers. Duursma scoorde vervolgens zelf toen Glenn Romney volgde met een honkslag. Romney zou even later stranden op het derde honk, maar de drie punten waren genoeg voor een Pionier-zege en een overwinning voor Richard Orman, die in de zesde inning op de heuvel was gekomen in een zeldzaam relief-optreden, want hij is één van de reguliere starters. Orman's laatste optreden als reliever was op 11 september 2004 vs. Almere '90 en dit was slechts zijn achtste in zijn 14 seizoenen bij Pioniers en derde in de laatste zes jaar. In de achtste inning kwam Lars Koehorst in de wedstrijd als derde honkman voor Pioniers en nam daardoor deel aan de 600e Hoofdklasse-wedstrijd in zijn loopbaan. Koehorst is slechts de tiende speler in de geschiedenis die deze grens bereikt.
(9 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 9 juni 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.