Honkbal Verslag
Nederland vs. Panama
10 maart 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

ORANJE NO-HITS PANAMA!!!
English
SAN JUAN (Puerto Rico) - Het Nederlands Honkbalteam heeft de deelname aan de World Baseball Classic afgesloten met een No-Hit Shutout vs. Panama en won met 10-0 in zeven innings!
Shairon Martis gooide het gehele (!) duel en stond slechts twee slagmensen tot de honken toe. Hij had 65 pitches nodig, het maximale aantal voor een werper in een wedstrijd.

Rechtshander Shairon Martis (die op 30 maart pas 19 jaar wordt), een rookie in het Nederlands team, gooide zichzelf vrijdagmiddag in de recordboeken met het gooien van een No-Hitter in zijn eerste officiële interlandwedstrijd!
Hij is de eerste werper in de geschiedenis die dit presteert. De enige die in de buurt van een dergelijke prestatie komt is Han Urbanus, die een No-Hitter gooide in zijn tweede interlandwedstrijd voor de Nederlandse ploeg op 7 augustus 1949 tegen België.
De laatste keer dat een No-Hitter werd gegooid door een Nederlandse werper in een interlandwedstrijd was in 2003 toen zowel Eelco Jansen (vs. Zweden op het Europees Kampioenschap) en Patrick de Lange (vs. Frankrijk tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi) er één gooiden.
Slechts twee Panamese slagmensen bereikten het honk. In de eerste inning gooide Martis vier wijd op Olmedo Saenz met twee uit. Hierna schakelde hij de volgende 16 slagmensen op rij uit, voordat pinch-hitter Adolfo Rivera het honk bereikte op een fout van derde honkman Ivanon Coffie als openingsslagman in de zevende inning. Maar hierna volgde een vangbal en kwam de wedstrijd ten einde toen pinch-hitter Cesar Quintero in een dubbelspel sloeg.

NO-HITTERS ORANJE
DatumPitcher
1949Han Urbanus
1951Han Urbanus
1964Rob Hoffmann, Herman Beidschat (*)
1983Jan Hijzelendoorn, Haitze de Vries (*)
1983Eric de Vries, Ed Kruijs
Jim Sieval, Ed Tromp (*)
2003Eelco Jansen
2003Patrick de Lange
2006Shairon Martis
(*) - gooiden samen een No-Hitter
(Grand Slam * Stats & News / MS)

De Nederlandse startende line-up zag er vandaag heel anders uit.
Michael Duursma (2B), Hainley Statia (SS), Danny Rombley (LF) en Percy Isenia (DH) startten allen vandaag. Voor Duursma was dit zijn eerste optreden in het toernooi. Dirk van 't Klooster, die niet in actie kwam tegen Cuba, keerde terug in de startende line-up en speelde in het midveld, terwijl Sidney de Jong weer achter de plaat zat.
Dit betekende dat profspelers Chairon Isenia (C), Yurendell DeCaster (2B), Eugene Kingsale (LF), Andruw Jones (CF) en Sharnol Adriana (DH) allen in de dug-out zaten, samen met Raily Legito, die de eerste twee wedstrijden als korte stop speelde. Ivanon Coffie (3B) en Randall Simon (1B) begonnen wel tegen Panama.

Deze startende line-up, waaronder zeven niet-professionals, verraste met een 5-run, 6 hit rally in de eerste inning. Zes van de eerste slagmensen leverden een honkslag af. Michael Duursma opende met een honkslag in zijn eerste WBC-slagbeurt. Nadat Ivanon Coffie drie slag had gekregen, sloegen ook Sidney de Jong en Randall Simon ook een honkslag en bezorgden Oranje een 1-0 voorsprong. De honken kwamen vol toen ook Percy Isenia een honkslag sloeg, die leidde tot een werperswissel. Roger Deago nam het over van starter Miguel Gomez, maar kreeg gelijk een 2-run double tegen van Dirk van 't Klooster. Isenia probeerde ook te scoren op de klap, maar werd op de thuisplaat uitgegooid. Hierna scoorde Van 't Klooster toen een grounder van Danny Rombley werd gemist door de korte stop. Even later maakte de Panamese korte stop Orlando Miller een foute aangooi na een grounder van Harvey Monte, waardoor er lopers op het eerste en tweede honk kwamen. En de inning was nog steeds niet afgelopen, want Hainley Statia, de negende slagman in de inning, voegde een RBI-single toe en bracht de stand op 5-0. Het betekende ook het einde voor Deago, die werd opgevolgd door Bienvenido Cedeño, die uiteindelijk in staat was de inning af te sluiten met een strikeout op Michael Duursma.

In de derde inning voegde Oranje nog een punt toe op drie opeenvolgende honkslagen. Met twee uit sloegen Danny Rombley en Harvey Monte een honkslag, waarna Hainley Statia opnieuw een RBI-single sloeg en de stand op 6-0 bracht, maar drie lopers bleven op de honken achter.
Het Nederlands team bleef doorgaan met slaan en punten scoren en deed dat opnieuw in de vierde inning. Sidney de Jong opende met zijn derde honkslag in drie beurten en werd gevolgd door een honkslag van Sharnol Adriana, die het eerste honk de inning ervoor had overgenomen van Randall Simon. Nadat Percy Isenia in een dubbelspel had geslagen scoorde De Jong op een honkslag van Dirk van 't Klooster.

En het scoren was nog steeds niet afgelopen.
In de vijfde inning was er weer een 3-run rally. Met één uit bereikte Hainley Statia het honk na een fout en sloeg Michael Duursma een honkslag. Ivanon Coffie volgde met een RBI-single, bracht de stand op 8-0 en forceerde een nieuwe werperswissel. Nadat Sidney de Jong drie slag had gekregen van nieuwe werper Davis Romero droeg Sharnol Adriana zijn steentje bij met een RBI-double. Percy Isenia kreeg vervolgens vier wijd, maar de vierde wijdbal eindigde in een wilde worp en stelde Coffie in staat de stand op 10-0 te brengen. Uiteindelijk werd de Nederlandse aanval beperkt tot slechts één honkslag in de zesde en zevende inning.

Shairon Martis, die vorig jaar in het Rookie League team van de San Francisco Giants gooide in de Arizona League, had geen strikeouts in de wedstrijd, maar werd gesteund door een solide verdediging. Martis gooide vorig seizoen in 11 wedstrijden voor de Giants, had toen een 'record' van 2-1 en kwam tot 50 strikeouts in 34 innings. Zijn optreden was indrukwekkend, want hij schakelde 16 slagmensen op rij uit tussen de eerste en zesde inning. In de zevende inning sloeg pinch-hitter Adolfo Rivera de bal langs de handschoen van 3B Ivanon Coffie, die de Official Scorer als veldfout beoordeelde. Martis had hierna slechts één worp nodig om volgende slagman Yoni Lasso een vangbal te laten slaan en opnieuw slechts één pitch (zijn 65e en laatste) om pinch-hitter Cesar Quintero in een dubbelspel te laten slaan en de wedstrijd af te sluiten. Werpers mogen in de eerste ronde van de WBC maar 65 worpen per optreden afleveren.
Doordat Martis het gehele duel heeft gegooid zijn twee werpers op het toernooi niet in actie gekomen: Kenny Berkenbosch en Gregory Gustina. Die zouden waarschijnlijk vanmiddag hebben gegooid indien nodig.

Nu het toernooi er voor Oranje opzit vliegt de ploeg zaterdagochtend weer huiswaarts.
(10 maart)

Box Score
Complete Play-by-Play Game Three Nederland vs. Panama

Voorgaande artikelen World Baseball Classic


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot de volgende keer!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 10 maart 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.