Grand Slam
Honkbal Verslagen
European Baseball Series
11 juli 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Derde shutout-zege voor Oranje
English | Box Score | Play-by-Play
NETTUNO (Italië) - Het Nederlands Honkbal Team heeft dinsdagavond een 3-2 voorsprong genomen in de European Baseball Series met hun derde shutout-zege, want er werd dit keer met 3-0 gewonnen van Italië. Het duel werd bekeken door flink wat toeschouwers in het Steno Borghese Stadion, de thuishaven van Caffè Danesi Nettuno, één van de voornaamste honkbalploegen van Italië, die momenteel onder leiding staat van Ruggero Bagialemani, lange tijd speler van de ploeg. Het stadion en de stad heeft ook een speciale betekenis voor Italië-Manager Giampiero Faraone, die vele jaren speler en manager is geweest van Nettuno.
Op een zonnige avond (het was zo'n 29 graden) gooide Oranje-rookie Tom Stuifbergen zes innings en opende Bryan Engelhardt de score met een homerun.
De Series wordt woensdagavond afgesloten in Messina op Sicilië. Game Six zal om 19:00 uur beginnen. Het Nederlands team heeft een korte nachtrust en een drukke dag voor de boeg. Na afloop van het duel van dinsdag, die één minuut voor middernacht was afgelopen, reisde de ploeg per bus terug naar het hotel, waar iedereen slechts zo'n vier uur slaaptijd zou krijgen, want de ploeg moet om kwart voor zes woensdagochtend weer op de been zijn voor de busreis naar het vliegveld van Rome. Vandaar volgt een vlucht van ongeveer een uur naar Catania op Sicilië, gevolgd door een busreis van een klein uurtje naar Messina waar de zesde wedstrijd wordt gespeeld.

Oranje-Manager Robert Eenhoorn kreeg een goed optreden van de pas 17-jarige rookie Tom Stuifbergen, die zijn Oranje-debuut maakte en de winnende werper werd. De rechtshander, die uitkomt voor Amsterdam Pirates, gooide zijn laatste wedstrijd op 23 april, waarna hij op een training een schouderblessure opliep. Zijn optreden van vanavond was dus zijn eerste in bijna drie maanden!

Stuifbergen gooide zes prima innings en kreeg zijn grootste problemen pas in de zesde slagbeurt. In de eerste inning werd hij onthaald met een lead-off double van James Buccheri, maar hij herstelde onmiddellijk en kreeg hierna nog maar twee hits tegen in de volgende vier innings. Met Buccheri op het tweede honk volgden een grounder, vier wijd, vangbal en een 'force play-grounder'.
In de derde inning kreeg hij een single van Buccheri tegen met één uit en die zou opnieuw op het tweede honk stranden, omdat een groundout en een strikeout volgden. Met de groundout schakelde Stuifbergen zeven slagmensen op rij uit, voordat hij een 2-out single tegen kreeg van Igor Schiavetti in de vijfde inning.
Met een 2-0 voorsprong keerde Stuifbergen in de zesde inning terug op de heuvel en kreeg een snelle nul na een comeback-grounder. Maar hierna kreeg hij een honkslag tegen van Max De Biase en een tweehonkslag van Gino Lollio. Stuifbergen slaagde er hierna in alsnog ongeschonden uit de inning te komen, want hij gooide drie slag op volgende slagman Dean Rovinelli en sloot de slagbeurt af toen Mario Chiarini een grounder naar drie sloeg.

Italy 'outhit' Nederland met 10-6. Drie van de Nederlandse hits kwamen in de tweede inning op starter Bartolomeo Morreale en bezorgde Oranje een 2-0 voorsprong. Maar voor de tweede beurt had Nederland al een grote scoringskans gekregen in de eerste inning toen het de honken vol achterliet. Met twee uit werd Ivanon Coffie geraakt door een worp, waarna Sidney de Jong en Dirk van 't Klooster beiden vier wijd kregen. Maar met de honken vol kreeg Percy Isenia drie slag.

In de tweede inning opende Bryan Engelhardt met een homerun, maar blesseerde zich tijdens zijn rondje langs de honken. Engelhardt, die de DH was, werd bij zijn volgende slagbeurt vervangen door een pinch-hitter. Met twee uit sloeg Eugene Kingsale een triple en scoorde het tweede punt in de slagbeurt toen Raily Legito volgde met een honkslag. Hierna werd Ivanon Coffie voor de tweede keer geraakt door een worp van Bartolomeo Morreale, maar hierna kreeg Sidney de Jong drie slag en kwam de inning ten einde.

Tom Stuifbergen, die driemaal drie slag gooide in zijn debuut, werd opgevolgd door Gregory Gustina in de zevende inning. De grote linkshander kreeg echter een one-out double tegen van rookie Juan Pablo Angrisano, die zijn debuut beleefde in de Italiaanse nationale ploeg. Gustina werd vervangen door Robin van Doornspeek, die de inning afsloot met een vangbal en een strikeout.

In de 2e7 voegde Oranje een 'insurance run' toe en bracht de stand op 3-0. Eugene Kingsale opende met vier wijd en stal het tweede honk. Hij schoof op naar het derde honk na een grounder van Raily Legito, die leidde tot een werperswissel. Linkshander Mattia Salsi werd de vierde Italiaanse werper van de avond en begon met een geraakt werper voor Ivanon Coffie. Dit was de derde keer vanavond dat de Coffie werd geraakt door een worp. In de eerste drie wedstrijden van de Series sloeg de powerhitter twee diepe homeruns. Met Kingsale op het derde en Coffie op het eerste honk vertrok de laatste voor een gestolen honk, waarna Kingsale thuis stal toen de aangooi richting twee kwam en bracht de stand op 3-0. De inning kwam ten einde met een vangbal en een strikeout.

Met een 3-0 voorsprong werd Dave Draijer de vierde Nederlandse werper en startte de achtste inning. Maar de ervaren rechtshander kreeg wat problemen, hoewel hij in deze slagbeurt driemaal drie slag gooide. Draijer begon met een strikout voor pinch-hitter Andrea Sgnaolin, maar kreeg vervolgens een honkslag tegen van Max De Biase. Volgende slagman Gino Lollio kreeg ook drie slag, maar de honken kwamen vol toen Dean Rovinelli en Mario Chiarini eveneens een honkslag sloegen. De inning werd hierna in stijl afgesloten, want Draijer schakelde Giuseppe Mazzanti met drie slag uit.
In de negende inning sloeg Igor Schiavetti nog een honkslag voor Italië met één uit, maar volgende slagman James Buccheri sloeg daarna in een dubbelspel, waardoor de wedstrijd ten einde kwam.
(11 juli)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 11-12 juli 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.