Grand Slam
Honkbal Verslagen
12 augustus 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 12 augustus
HCAW klimt naar vierde plaats
Sparta/Feyenoord vs. Pirates afgelast
ADO vs. Neptunus afgelast
Homerun bezorgt Pioniers winst



HCAW klimt naar vierde plaats
English | Line Score | Box Score | Kinheim's vorige wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Mr. Cocker HCAW klom zaterdagmiddag naar de vierde plaats na een 5-0 shutout-zege tegen koploper Corendon Kinheim, dat slechts twee honkslagen had op twee werpers.
HCAW staat nu twee punten voor op ADO, dat vrijdag acht punten moest inleveren voor het inzetten van een ongerechtigde speler in hun laatste twee wedstrijden. Na het gelijkspel op donderdagavond was HCAW vrijwel uitgeschakeld voor de Play-Offs, maar de situatie is nu weer geheel anders geworden na de bepalingen van vrijdag.

In de eerste vier innings was HCAW al dichter bij een punt dan Kinheim. Het bereikte vier keer de honken en twee van hun lopers kwamen in scoringspositie. Kinheim bereikte driemaal de honken in deze slagbeurten, maar alle lopers werden uitgeschakeld, twee bij een steelpoging, de andere in een dubbelspel.
Vanaf de vijfde inning scoorden de onderste drie slagmensen de punten voor HCAW, terwijl de bovenste drie hen in staat stelden die te scoren. In de vijfde inning opende HCAW de score met twee runs op vier honkslagen. Nick Makkinje begon met een honkslag, schoof op na een grounder van Juriën Overman en bereikte het derde honk op een honkslag van Bart Gabriëls. Honkslagen van Ralph Milliard en Ronald Jaarsma resulteerden hierna in twee punten.
HCAW voegde een punt toe in de zevende slagbeurt. Kinheim-starter Patrick Beljaards gooide toen vier wijd op openingsslagman Juriën Overman, die het derde honk bereikte op een one-sout single van Milliard en scoorde toen Jaarsma volgde met een double. Milliard en Jaarsma strandden respectievelijk op het derde en tweede honk toen een strikeout en een groundout volgden.

De Bussumse ploeg verhoogde de voorsprong naar 5-0 in de negende inning als gevolg van gebrek aan controle bij reliever Jeffrey Verbij. In deze inning opende Juriën Overman met een double, waarna Verbij Patrick Beljaards opvolgde. Echter, Verbij kon de slagzone niet vinden op de eerste drie slagmensen die hij zag. Hij raakte eerst Bart Gabriëls met een worp, gooide hierna vier wijd op Ralph Milliard en raakt ook Ronald Jaarsma, waardoor HCAW een extra punt kreeg en de honken vol bleven staan. Hierna bracht Gino Henson de stand op 5-0 met een opofferingsslag. Nadat Milliard en Jaarsma opschoven na een grounder van Bas de Jong kwamen de honken opnieuw vol toen Verbij vier wijd gooide op Rodney Michel, maar de inning kwam hierna ten einde toen Martijn Meeuwis werd uitgevangen.

Kinheim was minder gelukkig op Kenny Berkenbosch, die zijn eerste start van het seizoen maakte. In de vijfde inning gooide de rechtshander vier wijd op openingsslagman Tjerk Smeets, maar HCAW draaide vervolgens hun tweede dubbelspel van de wedstrijd.
In de zevende kreeg Kinheim de eerste echte kans tot scoren te komen. Met één uit gooide Kenny Berkenbosch vier wijd op Quincy Bernardus en Tjerk Smeets, waarna beiden opschoven na een double-steal. Maar hierna kreeg Edward Illidge drie slag en sloeg Roel Koolen een grounder.
In de achtste nam rookie Joep de Wit het over van Berkenbosch en schakelde zijn eerste twee slagmensen met drie slag uit. In de negende bereikte Kinheim viermaal het honk, maar slechts één loper wist het tweede honk te bereiken. De Wit verdiende zijn eerste Hoofdklasse-save.
De twee HCAW-werpers gooiden op Juriën Overman, die zijn Hoofdklasse-debuut maakte als catcher. Overman, de reguliere catcher van HCAW-2 in de Eerste Klasse, speelde voornamelijk in het outfield wanneer hij in de hoofdmacht werd ingezet. Overman nam de taak over van reguliere catcher Sidney de Jong, die vier weken is uitgeschakeld met een spierblessure in zijn dijbeen. Afgelopen donderdag was De Jong nog catcher in het duel tegen Instant Holland Almere '90, maar bericht werd dat hij een klein scheurtje heeft in een spier en zeker een maand niet kan spelen. De Jong heeft zich mogelijk tijdens de Haarlemse Honkbal Week al geblesseerd. Aan de andere kant keerde Rodney Michel weer terug in de line-up na de afgelopen twee wedstrijden te hebben gemist. Afgelopen zaterdag raakte zijn schouder uit de kom (wat dit seizoen al eerder gebeurde), maar hij was vandaag weer in staat te spelen.
(12 augustus)



Sparta/Feyenoord vs. Pirates afgelast
English | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd | Pirates' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - De wedstrijd tussen Sparta/Feyenoord en Amsterdam Pirates, die voor zaterdagmiddag op het programma stond, is afgelast vanwege regen en een onbespeelbaar veld.
De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor aanstaande dinsdagavond.

Aanvankelijk leek het er op dat de wedstrijd gespeeld kon worden. Pirates reisde af naar Rotterdam en had onderweg geen last van regen op weg naar het Sparta/Feyenoord-complex.
Echter, iets meer dan een uur voor aanvang van de wedstrijd, vlak voordat Pirates aan de batting practice zou beginnen, begon het te regenen en werd het veld onbespeelbaar.

Pirates zou vandaag zijn begonnen met RHP Kevin Miner, die nu op zondag zal starten vs. Instant Holland Almere '90.
Sparta/Feyenoord had begonnen met RHP Satoru Fujii. Hoofd Coach Wim Martinus wijzigde zijn rotatie niet, want Fujii 'verhuisde' mee met de wedstrijd naar dinsdagavond.
(12 augustus)



ADO vs. Neptunus afgelast
English | ADO's vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
DEN HAAG - De wedstrijd tussen ADO en DOOR Neptunus, die op het programma stond voor zaterdagmiddag, is afgelast vanwege regen en een onbespeelbaar veld. De wedstrijd werd 's morgens al afgelast.
De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor aanstaande dinsdagavond.

ADO was van plan RHP Rob Cordemans te laten starten tegen zijn voormalige ploeg. Cordemans zal nu op zondag beginnen vs. Mr. Cocker HCAW. Een starter voor de inhaalwedstrijd van dinsdag is nog niet aangewezen.
De starter voor Neptunus was nog niet bekend gemaakt. Op zondag zal LHP Gregory Gustina beginnen, waardoor LHP Diegomar Markwell mogelijk zal starten op dinsdagavond.
(12 augustus)



Pioniers wint op homerun
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - Konica Minolta Pioniers stond zaterdagavond met 4-2 achter vs. Instant Holland Almere '90, maar kwam terug in de achtste inning op een 3-run homerun en zou met 7-4 gaan winnen. De wedstrijd eindigde met een protest, dat Almere in de 1e9 indiende. Voor aanvang van het duel was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan oud-international Judsel Baranco, die kortgeleden overleed op 42-jarige leeftijd.

Pioniers staat niet bekend om het slaan van homeruns. In 1999 sloeg de ploeg 38 homeruns. Sinds 2000 (het jaar waarin de aluminium knuppels weer waren vervangen door hout) sloeg Pioniers er slechts 19, waaronder twee in dit seizoen, geslagen door Dè Flanegin en Glenn Romney. Vanavond voegde Pioniers hun derde homerun van het seizoen toe en die was heel belangrijk, want die draaide een 4-2 achterstand om in een 5-4 voorsprong in de achtste inning. Met twee uit en twee lopers op de honken sloeg Norbert Lokhorst zijn eerste Hoofdklasse-homerun en die kwam in zijn 100e officiële slagbeurt van dit seizoen. Lokhorst debuteerde in 2000 in de Hoofdklasse, maar heeft nooit een homerun geslagen in zijn voorgaande 230 wedstrijden, waarin hij 762 officiële slagbeurten kreeg voor het duel van vanavond.

Pioniers nam een 1-0 voorsprong in de tweede inning. Mark Duursma opende toen met een double, schoof op na een grounder van Marcel Venema en scoorde op een OS van Glennsig Polonius.
De voorsprong werd verdubbeld in de vijfde slagbeurt. Met één uit sloeg Norbert Lokhorst een honkslag, schoof op na een grounder en scoorde op een honkslag van Michael Duursma.

Almere kwam terug met een punt in de 2e5 toen Shaldimar Daantji een honkslag sloeg met twee uit, waarna hij scoorde toen Eugene Kingsale volgde met een triple. De thuisploeg kwam langszij in de volgende slagbeurt. Pionier-starter Roger Kops gooide toen vier wijd op lead-off hitter Ivanon Coffie, die het tweede honk bereikte op een 2-out single van pinch-hitter Ferd van Stekelenburg. Coffie scoorde op een honkslag van Wesley Bernardus, die Van Stekelenburg naar het derde honk bracht, terwijl Bernardus opschoof na een foute aangooi. Tommy van Limburg werd ingebracht als reliever voor Kops, waarna de inning eindigde toen Ricky Daal uitging na een line drive.

In de zevende inning kreeg Pioniers de honken vol, maar verzuimde te scoren. Met één uit kreeg Norbert Lokhorst vier wijd, waarna Jerry Breek starter Erik Remmerswaal opvolgde. Lokhorst stal vervolgens het tweede honk en Jaïr Roseburg kreeg vier wijd. Nadat de twee waren opgeschoven na een wilde worp gooide Breek drie slag op Michael Duursma, maar zorgde hij voor volle honken met vier wijd op pinch-hitter Edwin de Graaf. Breek werd vervangen door veteraan René Rijst, die de inning afsloot toen Glenn Romney werd uitgevangen.
In de 2e7 nam Almere de leiding door tweemaal te scoren. Met één uit kreeg Eugene Kingsale vier wijd en schoof op na een OSS van Randy Daal, die resulteerde in weer een werperswissel. Rookie Maxim Kerkmeer werd ingebracht, maar had wat problemen met zijn controle. Eerst schoof Kingsale op na een wilde worp, waarna Ivanon Coffie en Bryan Engelhardt beiden vier wijd kregen. Alle lopers schoven op na een doorgeschoten bal en opnieuw nadat Kerkmeer schijn had gemaakt, resulterend in twee runs en een 4-2 voorsprong. Kerkmeer sloot de inning hierna af met drie slag voor Giovanni Samboe.

Pioniers hernam de leiding in de achtste inning. Met één uit bereikte Mark Duursma het honk met een stootslag-honsklag. Hierna kreeg Marcel Venema drie slag, was het niet eens met de call en werd weggestuurd door Home Plate Umpire Fred Groenewegen. René Rijst gooide toen vier wijd op Glennsig Polonius, waarbij de vierde bal een doorgeschoten bal, die Duursma in staat stelde het derde honk te bereiken. In een poging hem uit te gooien op drie schoof Polonius op naar het tweede honk. Norbert Lokhorst volgde hierna met zijn 3-run homerun en bezorgde Pioniers een 5-4 voorsprong. Lokhorst sloeg vanavond 3-uit-3 na slechts 3-uit-31 (.097) te hebben geslagen sinds de terugkeer van het toernooi om de CupWinners Cup in juni.

Twee punten werden toegevoegd in de negende inning, waarin ook een protest werd ingediend. René Rijst raakte openingsslagman Michael Duursma met een worp, waarna iedereen safe was op een velderskeus-grounder van Edwin de Graaf. Volgende slagman Glenn Romney ging hierna uit na een pop-fly gevangen door catcher Giovanni Samboe, die de bal naar tweede honkman Randy Daal gooide, die Duursma tikte. Rookie umpire Richard Grabijn, die kort voor de wedstrijd aan de crew was toegevoegd, callde Duursma uit, maar commentaar van Pioniers volgde. De umpire crew besloot de situatie te bespreken, waarna werd besloten dat Duursma toch safe was. Dit leidde er toe dat Almere een protest indiende tegen de beslissing de aanvankelijk gemaakte call terug te draaien. Met lopers op het eerste en tweede honk sloeg volgende slagman Dè Flanegin een honkslag en produceerde een punt. René Rijst werd vervangen door Martin Kuipers, die een opofferingsslag tegen kreeg van Mark Duursma, waardoor het 7-4 werd.
Dave Draijer, die het werpen van Maxim Kerkmeer in de vorige inning had overgenomen met één uit en een loper op het eerste honk, begon de negende inning met het raken van Eugene Kingsale, maar schakelde hierna de volgende drie slagmensen uit om de wedstrijd af te sluiten.
(12 augustus)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 12 augustus 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.