Grand Slam
Honkbal Verslagen Europa Cup
14 juni 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar


Neptunus uitgeschakeld voor Finaleronde!
English | Box Score | Play-by-Play | Standen, Uitslagen & Programma
GROSSETO (ItaliŽ) - Op de tweede speeldag van het Europa Champions' Cup-toernooi stond DOOR Neptunus opnieuw met lege handen. Na de openingswedstrijd dinsdag met 3-2 in tien innings te hebben verloren van Italeri Fortitudo Bologna, verloren de ROtterdammers woensdag met 8-6 van T&A San Marino. Vorig seizoen stond San Marino in de finale om het Italiaanse kampioenschap, maar verloor toen van Bologna.
Door deze tweede nederlaag was Neptunus vrijwel zeker uitgeschakeld voor de Finaleronde. Er was slechts een kleine theoretische kans om de top-vier te bereiken, maar daarvoor moest niet alleen Bologna hun laatste twee wedstrijden verliezen, Neptunus moest zelf donderdag winnen vs. Marlins Puerto Cruz (Spanje), waardoor er drie teams gelijk zouden eindigen. De uitslagen zouden dan ook nog in het voordeel van Neptunus moeten zijn, want het aantal tegenpunten is de tie-breaker bij een gelijke stand van drie ploegen.
Bij uitschakeling voor de finale moet Neptunus spelen in een poule om de vijfde tot en met achtste plaats. Aan de andere kant werd San Marino door de overwinning vrijwel zeker van een plaats in de Finaleronde.
Neptunus keek al in de tweede inning tegen een 5-0 achterstand aan en was gedwongen snel naar de bullpen te gaan. De ploeg kwam terug tot 5-4, stond op 5-5 in de vijfde inning, maar kreeg toen nog twee (beslissende) punten tegen in de zevende inning.

's Avonds won Italeri Fortitudo Bologna met 4-2 van Marlins Puerto Cruz, waardoor de beslissing viel in Poule B. Door de overwinning plaatsten Bologna en San Marino zich voor de kruisfinales. Donderdag staan deze ploegen tegenover elkaar om uit te maken wie poulewinnaar wordt. De winst betekende ook dat Neptunus werd uitgeschakeld voor de Finaleronde en nu moet spelen om de vijfde tot en met achtste plaats.
In Poule A won Bekerhouder Le Colonnie della Maremma Grosseto Orioles (ItaliŽ) met 12-2 van Paderborn Untouchables (Duitsland) om zich als eerste te plaatsen voor de Finaleronde. Donderdag spelen Paderborn en Balashikha Tornados (Rusland) tegen elkaar om te beslissen wie de tweede kruisfinalist wordt.

Dit was een 'must-win' wedstrijd voor Neptunus om de kruisfinale te kunnen bereiken. De ploeg koos voor rookie Kevin Heijstek als startende werper, maar de rechtshander kreeg drie hits en drie runs tegen in de eerste inning. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Ettore Finetti en kreeg hierna een honkslag tegen van Marco Benvenutti, die werd gevolgd door een RBI-double van Oscar Salazar, waardoor San Marino een snelle 1-0 voorsprong kreeg. Heijstek schakelde hierna volgende slagman Dean Rovinelli met drie slag uit. Met lopers op het tweede en derde honk kreeg Maximiliano De Biase opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creŽren. Echter, de ervaren powerhitter David Sheldon volgde met een 2-run double en verhoogde de voorsprong naar 3-0. Een strikeout en een groundout sloten de inning hierna af, maar de schade was aangebracht.

In de tweede inning opende Pierluigi Bissa met een honkslag en schoof op na een OSS. Heijstek gooide hierna vier wijd op Marco Benvenutti en werd vervangen door de meer ervaren Gregory Gustina. De linkshander erfde de lopers van Heijstek en zag beiden scoren, want hij kreeg eerste een RBI-single tegen van Oscar Salazar (zijn tweede in twee innings), gevolgd door een OS van Dean Rovinelli. Een groundout maakte een einde aan de inning, maar de stand was nu 5-0.

In de 2e2 leek Neptunus zich te herstellen en slaagde er in prima terug te komen door viermaal te scoren op vijf honkslagen, waardoor de achterstand werd teruggebracht tot 5-4. Lennart Koster opende met een honkslag, waarna een fout werd gemaakt op een grounder van Evert-Jan 't Hoen. De twee lopers schoven op na een OSS van Melfried Comenencia en scoorden vervolgens op een honkslag van Jeffrey Arends. Hierna sloegen ook Jeroen Sluijter en Johnny Balentina een honkslag om nog een punt binnen te brengen. Nadat Benjamin Dille was uitgevangen voegde Raily Legito een RBI-single toe die de stand op 5-4 bracht, waarna Yuji Nerei de inning afsloot met een groundout.

In de derde inning pakte San Marino onmiddellijk een punt terug. David Sheldon opende met een honkslag, schoof op naar het derde honk na twee fouten en scoorde op een honkslag van Pierluigi Bissa, waarna een dubbelspel een einde aan de slagbeurt maakte.

Met een 6-4 achterstand kwam Neptunus langszij in de vijfde slagbeurt. San Marino-starter Luca Martignoni had acht slagmensen op rij uitgeschakeld sinds de tweede inning toen hij een one-out single tegen kreeg van Raily Legito in de vijfde inning. Nadat Legito het tweede honk had gestolen kreeg Yuji Nerei vier wijd. Rookie Lennart Koster volgde hierna met een 2-run double, waardoor de stand in evenwicht kwam. Koster had vandaag goed contact, want hij had ook nog een line drive in de achtste inning, maar werd toen uitgevangen door de tweede honkman. Martignono werd vervangen door veteraan Daniel Newman, die een lange loopbaan heeft in het Italiaanse honkbal en hun nationale ploeg. De linkshander sloot de inning af met twee strikeouts en zou nog slechts drie slagmensen tot de honken toestaan in de volgende vier innings. Twee daarvan kregen vier wijd, maar werden uitgeschakeld in een dubbelspel. In de negende kreeg hij een honkslag tegen van Johnny Balentina met twee uit, maar sloot de wedstrijd hierna af met een strikeout.

Twee innings eerder had San Marino de leiding hernomen door tweemaal te scoren. Marco Benvenutti opende met een honkslag en schoof op na een one-out single van Dean Rovinelli. Benvenutti werd hierna vervangen door pinch-runner Pietro Lonfernini, die vervolgens scoorde op een 2-out single van David Sheldon, die 3-uit-5 sloeg en drie RBI's had. Vervolgens verhoogde Rovinelli de stand naar 8-6 door te scoren op een honkslag van Simone Albanese.
(14 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 14 juni 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.