Softbal Verslagen
14 oktober 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 14 oktober
Sparks opnieuw landskampioen




Sparks opnieuw landskampioen
English | Line Score | Box Score | Play-by-Play
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Sparks Haarlem is opnieuw de beste softbalploeg van Nederland. Zaterdagmiddag, op een volgepakt Noordersportpark in Haarlem, boekte de ploeg een 1-0 shutout-zege tegen A4 Terrasvogels om de Holland Series met 3-1 te winnen en voor het derde jaar op rij en vijfde keer in de laatste zes jaar de kampioenstitel te veroveren.
Dit is de zesde landstitel voor de ploeg sinds het speelt onder de naam Sparks, maar de 17e 'overall', omdat de vereniging al elf kampioenschappen binnenhaalde toen het bekend was als HHC. Met de derde titel op rij evenaarde Sparks een Holland Series-record. Terrasvogels won de titel twee keer driemaal op rij, 1982-1984 en 1998-2000. Tussen 1990-1993 werd HCAW> viermaal landskampioen op rij, maar in 1991 was er geen Holland Series, zodat ook dit drie titels op rij waren.

Dit was de derde keer dat een wedstrijd eindigde met een 1-0 uitslag, goed voor een Series-record. Tweemaal eerder was er een Series waarin tweemaal en 1-0 uitslag in de boeken kwam. In 1984 won Terrasvogels tweemaal met 1-0 vs. HHC, terwijl HCAW en Twins elk een 1-0 shutout hadden in 1994. Driemaal eindigde een wedstrijd dit jaar in een shutout, goed voor een evenaring van het record dat in 1994 werd gezet toen Twins er twee had en HCAW één.

Een ander interessant feit is dat Sparks de titel driemaal op rij won, terwijl het in de reguliere competitie elke keer op de tweede plaats eindigde. Al die keren eindigde Terrasvogels op de eerste plaats, maar stond telkens met lege handen. Van hun zes titels sinds 1996 eindigde Sparks viermaal op de tweede plaats. In 2001 en 2002 pakte de ploeg de titel na ook in de competitie op de eerste plaats te eindigen. De laatste keer dat een team zowel de competitie als de titel won was in 2002 toen Sparks Terrasvogels in de Holland Series met 3-1 versloeg. In 2003 veroverde DSC '74 de titel na in het reguliere seizoen op de vierde plaats te zijn geëindigd, iets wat Terrasvogels in 1999 eerder had gedaan.

De tien gescoorde punten in deze Series evenaarden het record voor minste punten in een 5-game Series, gerealiseerd in 1997 toen HCAW achtmaal scoorde en Terrasvogels tweemaal. Er waren minder punten aan daaraan voorafgaande Series, maar dat waren 3-game series.

Sparks-werpster Crissy Autry gooide alle 30 innings in deze Series. De Amerikaanse rechtshander had 31 strikeouts en kreeg slechts één verdiend punt tegen voor een ERA van 0.23 en werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van deze Series.

Slaan met Loopsters in Scoring Positie
Sparks HaarlemTerrasvogels
2-uit-6.333Game One0-uit-6.000
0-uit-8.000Game Two0-uit-5.000
4-uit-18.222Game Three2-uit-12.167
1-uit-7.143Game Four0-uit-6.000
7-uit-39.179Totaal2-uit-29.069
Op zaterdag bleek het produceren van een honkslag met loopsters in scoring positie andermaal een probleem voor beide ploegen, maar dat onderstreepte ook de kracht van de pitching in deze Series. Terrasvogels sloeg 0-uit-6, terwijl Sparks 1-uit-7 sloeg, maar die enige honkslag produceerde wel het enige punt. 'Overall' in deze Series had Sparks zeven hits met lopers in scoring positie, terwijl Terrasvogels er slechts twee had. Met uitzondering van de tie-break innings sloeg Terrasvogels 0-uit-23 met lopers in scoringspositie in de reguliere zeven innings in de vier gespeelde wedstrijden!

,,We produceerden niet met loopsters in scoringspositie. Dat was het verschil. Zij sloegen wel wanneer het moest, wij niet en dan win je niet'', stelde Terrasvogels Hoofd Coach Darwin Tolzin na afloop. ,,Hun pitching was goed, maar niet overheersend, we sloegen gewoon niet.''
Zijn Assistent Coach Marco Molleman bevestigde Tolzin's woorden. ,,We hadden afgelopen dinsdag moeten winnen. Toen hadden we verschillende scoringskansen, maar scoorden niet. En dan zal je altijd zien dat de tegenstander daarna wel scoort en dat gebeurde ook. Ja, dit is een teleurstelling. Dit had ons jaar moeten zijn, want Sparks was niet zo sterk als in voorgaande jaren.''

...Veel toeschouwers kwamen naar Game Four in Haarlem...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Winnende Hoofd Coach Johan Kluijskens noemde de sterkte van deze Series. ,,Dit waren twee gelijkwaardige ploegen met uitstekende pitching voor beide kanten. Ja, Crissy is enorm belangrijk voor ons geweest, maar dit is een gedreven ploeg, die al lang met elkaar samenspeelt. Je weet wat je aan ze hebt. Ja, ik denk dat wij de terechte kampioen zijn. We stonden vrijwel het gehele seizoen aan de top, totdat aan het einde in een dipje kwamen'', aldus Kluijskens, die op 22 september de taak van Hoofd Coach overnam. Kluijskens leidde Sparks naar zowel de titel als het winnen van de Europa Cup in 2004, waarna hij afscheid nam. Dit seizoen keerde hij terug als Assistent Coach van Bas Langezaal, die de ploeg vorig jaar naar de titel loodste. Echter, in september kwam het tot een breuk met Langezaal na een teleurstellend Europa Cup-toernooi en een gebrek aan vertrouwen vanuit de speelstersgroep. Kluijskens nam het over en deed het opnieuw uitstekend en leidde de ploeg naar de titel.
Terrasvogels stond opnieuw met lege handen na in het reguliere seizoen op de eerste plaats te zijn geëindigd. ,,Ja, dat was teleurstellend'', bevestigde Darwin Tolzin. ,,We speelden dit seizoen erg goed.'' Tolzin stelde dat de competitie-onderbreking van ruim een maand niet in hun voordeel is geweest. Na een stop van drie weken in juni-juli vanwege de deelnam van het Nederlands Team aan de Canada Cup volgde een lange onderbreking van 2 augustus tot en met 6 september toen Oranje zich voorbereidde op en deelnam aan het Wereldkampioenschap in Peking (China). ,,Wij hadden niet zoveel internationals, dus zo lang niet spelen heeft de ploeg geen goed gedaan. Je moet daarna toch weer je ritme oppakken en weer terug in actie komen. Dat kan best moeilijk zijn. Ja, ik denk dat het ons geen goed heeft gedaan'', aldus Tolzin, die volgend seizoen graag terug wil komen. De ervaren Amerikaanse coach arriveerde dit jaar al in maart in Santpoort. ,,Dit is een hele lange periode geweest, zeker met zoveel vrije tijd tussendoor. Ja, ik denk dat ik volgend jaar terugkom, maar dan niet voor zo'n lange periode. Ik heb familie in de States en andere zaken, dat is ook belangrijk. We zullen binnenkort om de tafel gaan zitten om te kijken hoe we één en ander kunnen invullen. Ik zou het fijn vinden weer een rol bij Terrasvogels te kunnen spelen.''

Misschien was het een voorteken van dingen die gingen komen toen Terrasvogels' ervaren lead-off hitter Sandra Gouverneur de wedstrijd opende met een strikeout. Het bezorgde werpster Crissy Autry onmiddellijk een goede uitgangspositie in dit duel, maar ze moest tot de zesde inning wachten om met een voorsprong te gooien.

Sparks kreeg gelijk in de 2e1 een loopster in scoringspositie. Kim Kluijskens opende met een infield-hit, die prima werd gestopt door tweede honkvrouw Nicole Wessels, maar die had echter geen kans een nul te maken. Terrasvogels-werpster Kirsten Scheele herstelde zich onmiddellijk en schakelde acht slagvrouwen op rij uit. Kluijskens zou nog het tweede honk bereiken na een foute aangooi, maar strandde daar.

Sparks hielp Terrasvogels bijna aan een punt in de tweede inning met twee uit en Nathalie Gosewehr op het eerste honk en Linda Hoenderdos aan slag. Met een 2 slag-stand dacht Sparks dat het drie slag was en verliet een aantal speelsters het veld. Gosewehr liep naar het tweede honk en catcher Kinge Bouma kreeg een fout op haar naam. In plaats van de fout af te straffen na deze opvallende actie liet Terrasvogels Gosewehr achter, omdat Hoenderdos de inning afsloot met een grounder.


...Sparks-speelsters vieren de titel met de Beker...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In de vierde inning kreeg Terrasvogels de volgende kans toen Nina van Huissteden een double in diep midveld sloeg met één uit, maar twee nullen volgden. In de 2e4 liet ook Sparks een loopster op het tweede honk achter. Lynn Geertman opende met een prima stootslag-honkslag en schoof op na een one-out OSS, maar een groundout sloot de inning af.

In de vijfde beurt was Sparks opnieuw dicht bij een punt. Mariska Greve opende met een double in de hoek van het linksveld en schoof op naar het derde honk na een doorgeschoten bal, maar twee vangballen en een grounder lieten haar op drie achter.

In de zesde inning kreeg Sparks voor de vierde keer de openingsslagvrouw op het honk en aanvankelijk leek het erop dat er wederom niets zou gebeuren. Kim Kluijskens begon met vier wijd (ze bereikte driemaal het honk), maar ging gedwongen uit op het tweede honk na een grounder van Lynn Geertman. Nadat Jolanda Kroesen uitging na een pop-fly schoof Geertman op naar het tweede honk na een honkslag van Noémi Boekel. Ze scoorde vervolgens na een honkslag langs de linksveld-lijn van Marloes Fellinger, de enige honkslag vandaag met een loopster in scoringspositie. Boekel en Fellinger schoven hierna nog op na een fout in het linksveld. Met loopsters op twee en drie nam Judith van Kampen het werpen over van Kirsten Scheele en sloot de inning af met een groundout.


...'Retiring' King Bouma...
...bedankt teamgenoten...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Terrasvogels leek terug te komen in de zevende inning. Dana Horeman opende met een honkslag en bereikte het tweede honk op een OSS van Annemiek van Riessen. Hierna kwam Nathalie Gosewehr op het honk na een fout, maar vervolgens onderstreepte Crissy Autry haar dominerende rol als werpster door drie slag te gooien op Linda Hoenderdos en pinch-hitter Olga Kleinlooh om het duel en het seizoen 2006 af te sluiten.

Het was tijd om feest te vieren. Eerst reikte Ruud van Zetten, vice-voorzitter van de KNBSB, de Kampioensbeker en bijbehorende medailles uit aan Sparks. Hierna nam de ploeg afscheid van hun Amerikaanse werpster Crissy Autry en coaches Johan Kluijskens en Jacqueliene de Heer, die beiden stoppen. De laatste voegde zij bij Kluijskens toen die Hoofd Coach werd. Volgend seizoen staat de ploeg onder leiding van Peter van der Aart en Frank van de Sanden.
Sparks nam ook afscheid van catcher Kinge Bouma die na elf seizoenen op het hoogste niveau is gestopt, waaronder de laatste drie voor Sparks Haarlem, met wie ze driemaal op rij landskampioen werd. In de eerste acht seizoenen kwam ze uit voor Terrasvogels met wie ze ook driemaal kampioen werd.
Met het veroveren van de titel plaatste Sparks zich ook voor deelname aan het toernooi om de Europa Cup. Sparks zal zich mogelijk kandidaat gaan stellen voor de organisatie van dit evenement volgend jaar.
(14 oktober)


...Sparks Haarlem voor de derde maal op rij landskampioen...
(Foto: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 14 oktober 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.