Grand Slam
Honkbal Verslagen
16 april 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zondag 16 april
Opening Day
Neptunus komt terug en wint ruim vs. Pirates
Record voor Richard Orman
Opnieuw ruime zege voor HCAW
ADO wint thuis-opener



Neptunus komt terug en wint ruim vs. Pirates
English | Line Score | Box Score | Neptunus' vorige wedstrijd | Pirates' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - DOOR Neptunus stond tweemaal vroeg in het duel achter vs. Amsterdam Pirates, dat in de vierde inning langszij kwam, maar brak een 5-5 stand in de vijfde en zou hierna tien runs toevoegen in de volgende drie innings om ruim met 16-6 te winnen.


...Yuji Nerei...
...double, homerun...
(Photo: Marco Stoovelaar)
Pirates nam een 2-0 voorsprong in de eerste inning. Björn Henrichs opende met een honkslag en scoorde toen Tyson Arishenkoff homerde met één uit.
Neptunus antwoordde met drie punten, want Pirates-starter Pim Walsma kwam onmiddellijk in de problemen. Met één uit gooide hij vier wijd op Benjamin Dille, kreeg daarna een double tegen van Yuji Nerei, gevolgd door een wilde worp waardoor Dille kon scoren. Nerei scoorde vervolgens het gelijkmakende punt toen ook Raily Legito een honkslag produceerde. Even later ging Legito 'uit' bij een steelpoging, maar bereikte het tweede honk omdat er een fout werd gemaakt, waarna hij het derde honk stal. Walsma gooide daarna vier wijd op Jurriaan Korff en kwam op een 2 wijd-0 slag stand op volgende slagman Melfried Comenencia. Op dat moment kon de rechtshander niet meer verder gooien, vanwege een gebroken vingernagel aan zijn gooihand. Pirates' Hoofd Coach Louis Hofer bracht rookie Robert van der Pol in, die uiteraard nog niet had ingegooid, maar nu de kans kreeg zich op te warmen. Toen het duel werd voortgezet gooide Van der Pol nog twee wijdballen op Comenencia, waarna die het eerste honk bereikte op vier wijd, die op naam kwam van Walsma. Met de honk vol scoorde Legito het leidende punt toen ook Jeffrey Arends vier wijd kreeg, maar de inning kwam ten einde toen Sape Wagenaar in een dubbelspel sloeg.
Pirates kwam gelijk terug met twee runs en hernam de leiding (4-3). Boudewijn van Elswijk opende met een honkslag en scoorde op een triple van Ralph Lagas, die zelf scoorde op een OS van Bas Nooij. Met twee uit kreeg Pirates nog alle honken bezet toen Björn Henrichs en Roderick Simon een honkslag sloegen en Tyson Arishenkoff vier wijd kreeg. Hierdoor werd ook Neptunus gedwongen een werperswissel te maken. De jonge starter Kevin Heijstek werd vervangen door de Tsjech Leoš Kubát. De grote rechtshander maakte een einde aan de inning toen Derick Francisca in een 'force play' sloeg.

Neptunus antwoordde opnieuw onmiddelijk en nam een 5-4 voorsprong. Eerste sloegen Jeroen Sluijter en Johnny Balentina (stootslag) een honkslag. Sluijter scoorde daarna het gelijkmakende punt na een OS van Benjamin Dille. Even later scoorde Balentina het 499e punt in zijn loopbaan op een honkslag van Jurriaan Korff en bezorgde Neptunus een 5-4 voorsprong.
Pirates kwam langszij in de vierde inning. Met één uit sloeg Bas Nooij een double en schoof op na een fout, waarna hij scoorde op een grounder van Björn Henrichs. Maar na deze inning draaide het duel in het voordeel van Neptunus, want de Pirates-pitching kon de Neptuniaanse aanval niet langer tegenhouden.

In de zesde inning nam Neptunus een 6-5 voorsprong. Eerste opende Jeffrey Arends met een honkslag. Met de honken vol werd Jan-Willem Geerts, ook een rookie, de derde Pirates-werper en zag Arends scoren op een 'force play-grounder' van Benjamin Dille, die eindigde in een fout.
Neptunus voegde hierna tien punten toe in de volgdende drie slagbeurten op zeven honkslagen, terwijl Pirates vier fouten maakte en drie werpers nog eens vier vrije lopen weggaven. Na 4-run rallies in zowel de zesde als de zevende inning sloot Neptunus het duel met een verschil van tien punten af in de achtste inning. Mark Kan werd de zesde Pirates-werper en gooide vier wijd op Benjamin Dille. Volgende slagman Yuji Nerei maakte toen een einde aan de wedstrijd met een 2-run homerun die de stand op 16-6 bracht.
(16 april)



Record voor Richard Orman
English | Line Score | Box Score | Pioniers' vorige wedstrijd | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HOOFDDORP - Richard Orman werd zondag de 'winnendste' linkshandige werper in de Nederlandse honkbalgeschiedenis, omdat Konica Minolta Pioniers een 4-0 shutout boekte tegen Sparta/Feyenoord in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen.
Na het voorstellen van de startende spelers voor aanvang van de wedstrijd gooide Michel Bezuyen, Sportwethouder van de Gemeente Haarlemmermeer, de ceremoniële eerste bal om het nieuwe seizoen te openen.


...Richard Orman in zijn...
...recordwedstrijd...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Op zondag 14 augustus vorig jaar behaalde Richard Orman de 113e overwinning in zijn loopbaan en evenaarde het All-Time record voor meeste overwinningen door een linkshandige werper, dat hij toen deelde met de Amerikaan Craig McGinnis. Orman moest hierna acht maanden en twee dagen wachten op zijn volgende start en eerste kans het record te breken met het realiseren van zijn 114e overwinning. Maar dat deed hij succesvol, want hij gooide acht solide innings en kreeg slechts vijf honkslagen tegen vs. Sparta/Feyenoord. Het toeval wil dat Orman het record in augustus ook evenaarde tegen Sparta/Feyenoord. Ook toen gooide hij acht innings en won Pioniers met 3-1. Met de overwinning nam Orman het 16 jaar oude record over van McGinnis, die aan het einde van het seizoen 1989 afscheid nam. Het volgende doel voor de 37-jarige Arubaan, die aan zijn 14e seizoen bij Pioniers is begonnen, is het All-Time Win Record, dat op 150 staat en in handen is van Bart Volkerijk.


...Michel Bezuyen...
...opent seizoen...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Na de eerste zeven slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg Orman een honkslag tegen van Patrick Wabbijn, maar die werd even later gedwongen uitgeschakeld. Orman kreeg ook honkslagen tegen in de vierde, vijfde en zesde inning, maar allen lopers werden uitgeschakeld. Dwayne Kemp en Rutger Veugelers sloegen een honkslag in de vierde en vijfde beurt, maar gingen uit bij een steelpoging. In de zesde bereikte Kemp het honk met een infield-hit, maar werd het slachtoffer van een pick-off van Orman. In de zevende sloeg Jeroen Hermans een honkslag op Orman en werd de enige Sparta/Feyenoord-speler die in dit duel het tweede honk bereikte, nadat hij opschoof na een grounder. Orman kreeg ook steun van een aantal fraaie verdedigende acties, waaronder een schitterende play van korte stop Michael Duursma, die een einde aan de vijfde inning maakte.

Pioniers opende de score in de derde inning op de Japanse starter Satoru Fujii. Met twee uit en Norbert Lokhorst op het tweede honk werd een fout gemaakt op een grounder van Mark Duursma, waardoor Lokhorst kon scoren. Duursma scoorde hierna op een honkslag van Dè Flanegin. Fujii herstelde zich en stond maar één honkslag toe in de volgende vier innings.

In de achtste inning voegde Pioniers twee 'insurance runs' toe op reliever Rudy Seebus, die zijn Hoofdklasse-debuut maakte. De rechtshander gooide vier wijd op Dè Flanegin, die het tweede honk bereikte toen een 'force play-grounder' van Glennsig Polonius eindigde in een fout. Nadat de twee waren opgeschoven na een OSS van Edwin de Graaf kreeg Mark-Jan Moorman opzettelijk vier wijd. Maar hierna scoorde Flanegin toen Lars Koehorst een gewone vier wijd kreeg. Vervolgens scoorde Polonius op een honkslag van pinch-hitter Marcel Venema, waarbij de bal 3B Umpire Leo Spierenburg op zijn been raakte. De klap zou waarschijnlijk in een 'inning-ending double play' zijn geëindigd, maar nu veranderde de bal van richting. Volgens de spelregels (5.09 f) werd het spel gestopt, was de bal dood en kregen alle lopers rechts op één honk. Hierna kwam de inning alsnog ten einde met een dubbelspel op een klap van Michael Duursma.
In de negende nam Dave Draijer het werpen over van Richard Orman en zorgde voor drie nullen op rij, waarmee hij de winst en de shutout veiligstelde.
(April 16)



Opnieuw ruime zege voor HCAW
English | Line Score | Box Score | HCAW's vorige wedstrijd | Almere's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
BUSSUM - Mr. Cocker HCAW stond zondag slechts met 5-4 voor in de vijfde inning, maar kwam toen tot een rally van zes punten op weg naar een ruime 17-7 zege vs. Instant Holland Almere '90 in hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen.

Het was Almere dat de score opende en de leiding nam, maar dat was van korte duur. In de eerste inning opende Eugene Kingsale met een honkslag op starter Jurjen van Zijl, stal twee en zou gaan scoren op een 2-out double van Bryan Engelhardt.
HCAW kwam langszij in de tweede inning. Almere-starter Nick Veltkamp gooide vier wijd op Sidney de Jong en Kenny Berkenbosch en kreeg vervolgens een one-out RBI-double tegen van Bas de Jong, die net als gisteren drie honkslagen had.
In de vierde inning kwam HCAW tot een rally van vier runs. Met de honken vol betekende een OS van Bas de Jong het einde voor starter Nick Veltkamp, maar reliever Erik Remmerswaal kreeg een RBI-single tegen van Nick Fridsma een 2-run single met volle honken van Martijn Meeuwis, die voor een 5-1 voorsprong zorgde.

Almere kwam terug met drie runs in de vijfde inning, verkleinde HCAW's voorsprong tot 5-4, maar dichterbij kon de ploeg niet meer komen in de wedstrijd. Jurjen van Zijl kreeg de honken vol met nul uit, waarna een 'force play-grounder' van Bryan Engelhardt tot een punt leidde. Na een puntscorende grounder van Jason Halman volgde Sidney Ensermo met een RBI-double. Kevin Roovers nam het werpen over en kwam uit de inning na een groundout.
HCAW kwam gelijk terug met een rally van zes (onverdiende) punten in de 2e5 toen Erik Remmerswaal in de problemen kwam. Sidney de Jong opende de slagbeurt met een grounder naar kort, maar bereikte veilig het eerste honk toen een fout werd gemaakt. Met één uit kwamen de honken vol toen Gino Henson vier wijd kreeg en Bas de Jong een honkslag sloeg. Hierna volgden puntscorende honkslagen van Nick Fridsma, Ronald Jaarsma en Martijn Meeuwis (2-run), waarna de honken weer vol kwamen na vier wijd. Jerry Breek werd ingebracht als nieuwe werper, maar gaf twee puntscorende vrije lopen weg, waardoor het 11-4 werd in HCAW's voordeel.

Almere scoorde nog drie punten in de zesde inning, waarvan twee op een honkslag van Jason Halman, maar dat was alles voor de ploeg. HCAW voegde twee runs toe in de zevende op een 2-run homerun van Kenny Berkenbosch, die vijf RBI's had en ook een 2-run double had in een 4-run achtste inning, waardoor HCAW een verschil van tien punten verkreeg en de wedstrijd ten einde kwam. Bart Gabriëls had in deze slagbeurt ook een 2-run double.
(16 april)



ADO wint thuis-opener
English | Line Score | Box Score | ADO's vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
DEN HAAG - ADO stond in hun thuis-opener met 2-0 achter tegen Corendon Kinheim, maar kwam terug in de zesde inning en won met 3-2.
Voor aanvang van het duel was er een pre-game show met ondermeer de cheerleaders van de Amsterdam Admirals, de Nederlandse deelnemer aan de NFL Europe.

Kinheim, dat gisteren met 10-0 won, stond opnieuw voor in dit duel, maar verzuimde die voorsprong vast te houden. In de eerste inning nam de Haarlemse ploeg een 1-0 voorsprong. Met één uit sloeg René Cremer een honkslag, schoof op na een grounder en scoorde op een honkslag van Tjerk Smeets.
In de tweede inning kreeg Kinheim lopers op het eerste en tweede honk met één uit toen Robin Longhurst en Wouter Heemskerk een honkslag sloegen. Maar toen herstelde ADO-starter Rob Cordemans zich en schakelde de volgende elf slagmensen op rij uit, voordat hij een lead-off single tegenkreeg van René Cremer in de zesde inning. Cremer bereikte het derde honk op een honkslag van Dirk van 't Klooster, waarna Kinheim een 2-0 voorsprong nam na een velderskeus-grounder van Edward Illidge. Na twaalf seizoenen te hebben gegooid voor Neptunus was dit Cordemans' eerste Hoofdklasse-optreden in een ander uniform.

ADO kwam terug en bracht de stand in evenwicht met twee onverdiende punten in de zesde inning. In de eerste vijf innings bereikte de ploeg regelmatig het honk op Kinheim-starter David Bergman, maar strandde zes lopers, waarvan vijf in scoringspositie. In de zesde opende Percy Isenia met een honkslag en was safe op het tweede honk toen korte stop René Cremer een fout maakte op een one-out 'force play-grounder' van Kalian Sams. De twee lopers schoven op na een wilde worp. Maikel Benner leverde vervolgens een RBI-single af, maar midvelder Danny Rombley maakte ook een fout, waardoor Sams het gelijkmakende punt kon scoren. Bergman werd vervangen door Duko Jansen, maar de schade was reeds aangebracht.

In de achtste inning nam ADO een 3-2 voorsprong. Percy Isenia opende met een double, waarna Duko Jansen voor volle honken zorgde toen hij vier wijd gooide op James Rutherford en Kalian Sams. Hierna kwam Michiel van Kampen op de plaat als vervanger voor Jansen. Isenia ging gedwongen uit op thuis na een grounder richting kort van Maikel Benner, maar hierna volgde Berry van Driel met een RBI-single en gaf ADO een 3-2 voorsprong.
In de negende inning nam Robin van Doornspeek het werpen over van Jurrian Koks, die Cordemans in de zevende inning was opgevolgd. Van Doornspeek kreeg een one-out single tegen, maar sloot de wedstrijd succesvol af en verdiende een save.
(16 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 17 april 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.