Grand Slam
Honkbal Verslagen
15 april 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 15 april
Opening Day
Neptunus wint in negende inning vs. Pirates
Pioniers wint nipt van Sparta/Feyenoord
HCAW wint ruim van Almere
Kinheim shuts out ADONeptunus wint in negende inning vs. Pirates
English | Line Score | Box Score | Pirates' vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Amsterdam Pirates was op Opening Day op weg naar een 1-0 shutout-zege vs. regerend landskampioen DOOR Neptunus, maar kon de minimale voorsprong niet vasthouden. Neptunus kwam langszij en scoorde vervolgens tweemaal in de negende inning om met 3-1 te winnen.

...Hester Maij...
...opent seizoen...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Opening Day is altijd bijzonder in Amsterdam, waar Pirates één van de weinige ploegen is die de spelers voorstelt voor aanvang van de eerste wedstrijd van het seizoen. Dit jaar kregen de spelers van zowel Neptunus als Pirates op het veld gezelschap van jeugd-honkballers en -softbalsters van de Amsterdamse vereniging. Na de voorstelling gooide Hester Maij, de scheidende sportwethouder van Amsterdam, de ceremoniële eerste bal.

Neptunus had slechts twee honkslagen in zes innings op de 18-jarige starter Tom Stuifbergen. De rechtshander stond in die periode maar vier slagmensen tot de honken toe en schakelde acht van de eerste negen slagmensen uit. Verdedigend maakte Pirates een aantal fraaie nullen om hun jonge werper te steunen, maar het duurde tot de zesde inning om de score te openen.
In die slagbeurt was het rookie Derick Francisca (die vorig seizoen uitkwam voor Eerste Klasser RCH-Pinguïns), die een homerun sloeg met twee uit en Pirates een 1-0 voorsprong bezorgde. Voor Francisca was de homerun zijn eerste Hoofdklasse-honkslag. Hij komt daardoor bij een select groepje spelers, die hetzelfde presteerde. Eén daarvan is Ronald Stoovelaar, die het in 1982 deed als Pirates-speler en nu deel uitmaakt van de Pirates' coachingstaf.


...Tom Stuifbergen...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Neptunus kreeg een loper op het tweede honk met twee uit in de vierde inning. Johnny Balentina, die in zijn eerste duel voor Neptunus speelde sinds 1999, opende met het bereiken van het honk na een fout en stal het tweede honk, maar werd uitgetikt na een grounder richting, waarmee een einde aan de inning kwam.
In de tweede inning opende Raily Legito met een honkslag, maar werd het slachtoffer van een pick-off. De tweede Neptunus-hit kwam pas in de zesde inning toen Sape Wagenaar een single sloeg, maar hij zou op twee stranden.

In de 2e4 kreeg Pirates een grote kans de wedstrijd open te breken. Tyson Arishenkoff opende met een honkslag, waarna Derick Francisca het honk bereikte toen werper Diegomar Markwell een fout maakte na een OSS. De twee lopers schoven op toen Markwell schijn maakte, maar toen ging Fausto Álvarez uit na een grounder en kreeg Boudewijn van Elswijk drie slag. Vervolgens werd een harde line drive van Ralph Lagas gevangen door tweede honkman Benjamin Dille en kwam de inning ten einde.
Maar in de zesde inning opende Pirates de score toen Derick Francisca zijn homerun sloeg.

Neptunus kwam langszij in de achtste inning. Melfried Comenencia opende met een double, waarna starter Tom Stuifbergen werd vervangen door Robin Franken, die vrijwel onmiddellijk in de problemen kwam. Comenencia schoof eerst op na een grounder van Jeffrey Arends, waarna hij scoorde op een OS van rookie Sape Wagenaar. Franken kreeg daarna een double tegen van Jeroen Sluijter en gooide vier wijd op Johnny Balentina, waarna hij werd opgevolgd door Maarten Mulder, die de inning afsloot toen Benjamin Dille een grounder sloeg.
In de negende inning pakte Neptunus een 3-1 voorsprong op Mulder. De nieuwe aanwinst van de ploeg, Yuji Nerei, die 's morgens even na middernacht arriveerde, opende door de bal het linksveld in te slaan. Daar beoordeelde linksvelder Derick Francisca de bal verkeerd en stelde de Japanse Neptuniaan in staat het tweede honk te bereiken met een double. Nadat Raily Legito opzettelijk vier wijd had gekregen schoven de lopers een honk op na een OSS van pinch-hitter Lennart Koster. Een volgende opzettelijke loop volgde, dit keer voor Melfried Comenencia, om een gedwongen loop op te zetten, maar hierna ging het verdedigend mis voor Pirates. Jeffrey Arends sloeg een OS in het midveld waarop Nerei scoorde. Twee foute aangooien volgden, die ook Legito in staat stelden te scoren om Neptunus een 3-1 voorsprong te bezorgen.
Pirates was niet meer in staat terug te komen op closer Gregory Gustina, die zijn eerste save verdiende in een Neptunus-uniform.
(15 april)Pioniers wint nipt bij Sparta/Feyenoord
English | Line Score | Box Score | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Sparta/Feyenoord kwam zaterdag net te kort in de 'home opener', want tegenstander Konica Minolta Pioniers won met 3-2 en bezorgde debuterend Hoofd Coach Trevor Rooper een overwinning in zijn eerste Hoofdklasse-duel.

Pioniers scoorde het eerste punt van het seizoen gelijk in de eerste inning, die een unieke start kende. Lead-off hitter Michael Duursma werd de eerste speler van dit nieuwe Hoofdklasse-seizoen die een honkslag liet noteren, stal daarna twee en bereikte het derde honk op een one-out single van zijn broer Mark Duursma, die daarmee tekende voor de tweede honkslag van het seizoen. Even later opende Michael de score op een OS van Dè Flanegin. Dit is waarschijnlijk de eerste keer in de geschiedenis dat twee broers de eerste twee honkslagen slaan in een nieuw seizoen. DOOR Neptunus en ADO hadden geen honkslagen in hun eerste slagbeurt, terwijl Sidney de Jong een infield-hit had voor Mr. Cocker HCAW in hun eerste inning, maar die kwam net na de honkslag van Mark Duursma.
In de derde inning gooide Sparta/Feyenoord-starter Daan Baecke vier wijd op de twee Duursma-broers, maar dit keer leidde dat niet tot een punt.
Pioniers kreeg een nieuwe scoringskans in de vierde inning toen het de honken vol kreeg met nul uit. Glennsig Polonius opende met een double, Edwin de Graaf volgde met een single en Marcel Venema kreeg vier wijd. Maar toen maakten een vangbal en tweemaal drie slag een einde aan de inning.

Sparta/Feyenoord kon in de eerste vier innings weinig doen op starter Roger Kops, maar kwam langszij in de vijfde slagbeurt. Rutger Veugelers opende met een honkslag, schoof op na een OSS van Jeroen Hermans en bereikte het derde honk na een honkslag van Patrick Wabbijn, die werd gevolgd door een fout van midvelder Jefferson Muzo, waardoor Veugelers de gelijkmaker kon scoren.
Pioniers hernam de leiding in de zesde inning. Edwin de Graaf en pinch-hitter Mark-Jan Moorman openden met honkslagen en schoven op na een OSS. De Graaf scoorde vervolgens op een grounder van Jefferson Muzo.
Een ander punt werd toegevoegd in de zevende inning. Norbert Lokhorst kreeg vier wijd, stal twee en bereikte het derde honk na een grounder. Met twee uit scoorde hij toen rookie tweede honkman Dwayne Kemp een fout maakte op een grounder van Glennsig Polonius.

Sparta/Feyenoord liet een loper op het derde honk achter in de zesde, was het slachtoffer van een dubbelspel in de zevende en kreeg drie keer drie slag op rij in de achtste van closer Dave Draijer. In de negende kwamen de Rotterdammers terug met een punt. Met één uit kreeg Sjoerd Hermans vier wijd en scoorde op een double van Jeffrey Sprott, maar twee vangballen maakten een einde aan de wedstrijd.
(15 april)HCAW wint ruim bij Almere
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - Mr. Cocker HCAW, dat vier van de laatste wedstrijden had verloren om het oefenseizoen mee af te sluiten, opende de reguliere competitie zaterdag met een ruime 9-1 zege vs. Instant Holland Almere '90 en bezorgde Maurice DeConge een zege in zijn debuut als Hoofd Coach.
Het was een verrassend grote overwinning, want Almere heeft toch een aantal slagvaardige spelers in de ploeg, waaronder twee voormalige Major Leaguers, Ivanon Coffie en Gene Kingsale.
Voor aanvang van de wedstrijd gooide Floor Roosenboom, al vele jaren de Public Address Announcer, de ceremoniële eerste bal.

HCAW kwam tot 15 honkslagen en alle negen startende spelers hadden er minimaal één, waaronder drie door Bas de Jong. Daarnaast gaven drie Almere-werpers acht vrije lopen weg. De Bussumers begonnen sterk met het scoren van vier runs in de eerste inning op starter Forstin Coenraad. De rechtshander gooide vier wijd op openingsslagman Ronald Jaarsma, die in dit duel driemaal scoorde. Na een OSS volgde een foute aangooi, waardoor er lopers op het eerste en derde honk kwamen. Hierna stelde een infield-hit van Sidney de Jong Jaarsma in staat te scoren, waarna Coenraad een foute aangooi maakte waardoor de lopers konden opschuiven. De honken kwamen vol toen ook Kenny Berkenbosch een infield-hit sloeg. Coenraad gooide vervolgens vier wijd op Gino Henson, zodat gescoord werd, waarna hij een 2-run double tegen kreeg van Bas de Jong.
Drie punten werden toegevoegd in de tweede inning op een OS van Sidney de Jong en een 2-run single van Gino Henson, waarna Coenraad werd opgevolgd door Martin Kuipers.

Na twee lopers te hebben achtergelaten in zowel de derde als de vierde inning voegde HCAW een punt toe in de vijfde slagbeurt. Ronald Jaarsma opende met een single, schoof op na een honkslag van Martijn Meeuwis en bereikte het volgende honk na een 'force play-grounder' van Bart Gabriëls. Jaarsma scoorde daarna op een honkslag van Sidney de Jong.
In de zesde inning verhoogde HCAW de voorsprong naar 9-0. Met één uit kreeg Bas de Jong vier wijd, gevolgd door twee honkslagen. Met de honken vol nam Manuel Dame het werpen over van Martin Kuipers, maar die raakte volgende slagman Ronald Jaarsma met een worp zodat opnieuw werd gescoord.

Almere moest het opnemen tegen Patrick de Lange, die vorig jaar voor de Almeerse ploeg gooide, maar na slechts één seizoen terugkeerde naar HCAW. Almere bereikte de honken in de eerste vijf innings, maar slechts drie lopers waren in staat op het tweede honk te komen. In de zesde inning scoorde Almere hun enige punt in het duel. Jason Halman sloeg een infield-hit en schoof op na een honkslag van Ivanon Coffie. Met één uit kon Halman het volgende honk bereiken na een vangbal, waarna De Lange een fout maakte toen de bal werd teruggegooid naar het infield en Halman kon scoren.
Jos de Jong nam het werpen van De Lange over in de zevende, gooide drie innings en verdiende daarmee een save.
(15 april)Kinheim shuts out ADO
English | Line Score | Box Score | Kinheim's vorige wedstrijd | ADO's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Corendon Kinheim opende het nieuwe seizoen zaterdag met een grote 10-0 shutout vs. ADO, dat zich in het off-season behoorlijk had versterkt met een aantal vooraanstaande spelers.
Kinheim scoorde alle runs in de drie middelste innings (derde, vierde, vijfde) en kon de wedstrijd na 6,5 inning afsluiten met een verschil van tien punten. De winst was de eerste onder leiding van nieuwe Hoofd Coach Ben Thijssen.


...Tjerk Smeets...
...3 Runs, 2 Hits...
(Photo: Marco Stoovelaar)
Kinheim kwam tot 12 honkslagen, waarbij alle starters, behalve René Cremer, er minimaal één hadden. Alle startende spelers, behalve Robin Longhurst scoorden ook minimaal eenmaal. De enige speler die meer dan één punt scoorde was catcher Tjerk Smeets, die debuteerde in een Kinheim-uniform, 2-uit-3 sloeg, driemaal scoorde en een RBI had.

Aanvankelijk leek het er niet op dat het duel met een verschil van tien punten zou worden afgesloten. ADO-starter Jimmy Summers deed het prima in de eerste drie innings met vijf strikeouts en stond slechts twee honkslagen toe. Maar plotseling ging het vanaf de vierde inning Kinheim's kant op, want de Haarlemmers kwamen tot een rally van vier runs.
Dirk van 't Klooster opende met een double, Tjerk Smeets volgde met een RBI-single en scoorde zelf toen ook Edward Illidge een double sloeg en opschoof na een fout. Nadat Roel Koolen vier wijd had gekregen scoorde Illidge op een grounder van Robin Longhurst. Met twee uit voegde Denny Beljaards (3-uit-3) een RBI-single toe.
In de vijfde inning werd een punt gescoord met twee uit toen Tjerk Smeets een honkslag sloeg en scoorde op een double van Edward Illidge.
In de zesde kwam de ploeg tot een 5-run rally. Drie opeenvolgende honkslagen openden de slagbeurt en zorgden voor volle honken, waarna Jimmy Summers werd opgevolgd door Tjibbe van Dijk. Hierna werd gescoord toen René Cremer werd geraakt door een worp. Dirk van 't Klooster produceerde vervolgens een puntscorende grounder, gevolgd door vrije lopen voor Tjerk Smeets en Edward Illidge, waardoor een nieuw punt binnenkwam. Een OS van Roel Koolen en een double van Robin Longhurst verhoogden de stand hierna naar 10-0.

ADO had slechts twee honkslagen op Patrick Beljaards, die geen strikeouts had, maar wel het hele duel gooide en de shutout completeerde. De linkshander stond slechts vijf slagmensen tot de honken toe, maar slechts één daarvan wist het tweede honk te bereiken. Dat was Percy Isenia, die de vierde inning was begonnen met een honkslag en opschoof na een one-out grounder. In de tweede inning was James Rutherford met een honkslag begonnen.
(15 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 17 april 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.