Grand Slam
Honkbal Verslagen
19 maart 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zondag 19 maart
Almere wint eerste oefenwedstrijd
Neptunus onderuit tegen Brasschaat



Almere wint eerste oefenwedstrijd
English | Line Score | Pirates' vorige wedstrijd
Stand Oefenseizoen | Oefenprogramma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Instant Holland Almere '90 speelde zondag de eerste wedstrijd onder leiding van nieuwe coach Carlos Arrindell en opende het oefenseizoen met een 7-4 overwinning vs. Amsterdam Pirates. De ploeg stond na twee innings met 3-2 achter, kwam langszij en scoorde viermaal in de vierde inning om te winnen.

Almere scoorde de eerste punt gelijk in de eerste inning en het was een voormalige Piraat die daar verantwoordelijk voor was. Pirates' rookie rechtshander Jan-Willem Geerts begon goed met een strikeout op Shaldimar Daantji, die vorig jaar in het outfield bij Pirates speelde. Maar toen kreeg hij een honkslag tegen van Niels van Weert (die daarna twee stal) en raakte Ferd van Stekelenburg met een worp. Nadat Bryan Engelhardt was uitgevangen was het Sidney Ensermo die een 2-run double sloeg en Almere een 2-0 voorsprong bezorgde. Vorig seizoen debuteerde Ensermo in de Hoofdklasse bij Pirates.

Pirates antwoordde met drie onverdiende punten in de 2e2. Linkshander Nick Veltkamp had geen problemen in de eerste inning, maar kreeg nu een lead-off single tegen van Boudewijn van Elswijk en gooide vier wijd op Fausto Alvarez. Een grounder van Mark Kan werd toen verkeerd verwerkt door tweede honkman Niels van Weert en zorgde voor volle honken. Nadat Derrick Francisca een vangbal had geslagen maakt het Almere-infield opnieuw een fout. De grounder van Ralph Lagas eindigde in een gedwongen loop-fout van korte stop Randy Daal en bezorgde Pirates twee punten. Voor Daal was dit een omschakeling naar een nieuwe positie, want vorig seizoen was hij de vaste tweede honkman van Kinheim. Met Kan op drie en Lagas op één stelde een double-steal situatie Kan in staat het derde punt in de inning te scoren en gaf Pirates een 3-2 voorsprong. Maar met Lagas op het tweede honk kwam de inning ten einde toen Remco Draijer drie slag kreeg.

Almere kwam langszij in de derde inning. Robbert van der Pol, ook een rookie, nam de pitching over, maar had problemen met zijn controle. Van der Pol, die vorig jaar gooide voor Eerste Klasser Sparks Haarlem, gooide in deze inning driemaal vier wijd. Met lopers op het eerste en derde honk en twee uit bracht Jeffrey de Vrieze de stand met een honkslag in evenwicht. Vorig seizoen kwam de professionele loopban van De Vrieze in de Florida Marlins-organisatie ten einde toen hij werd released.

Almere brak de wedstrijd open met een 4-run rally in de vierde inning. Jason Halman, ook hij speelde vorig seizoen voor Pirates, opende met een honkslag en stal het tweede honk. Met één uit raakte Van der Pol Niels van Weert en Ferd Stekelenburg met een worp en kwamen de honken vol. Bryan Engelhardt volgde toen met een 2-run double en dat resulteerde in een werperswissel. Raban Schalm nam het werpen over en erfde een loper op het tweede en derde honk. Die zouden even later scoren op een dubbelspel-grounder die eindigde in een velderskeus, gevolgd door een foute aangooi van tweede honkman Derrick Francisca bij een poging het dubbelspel te completeren. In de laatste drie innings van deze 7-innings wedstrijd kregen Schalm, Mark Kan en Maarten Mulder geen punten meer tegen en schakelden acht van de laatste negen slagmensen uit.

Pirates voegde een punt toe in de vijfde inning op twee fouten. Nadat Forstin Coenraad en Manuel Dame een 'perfect' inning (derde en vierde) hadden gegooid nam Derrick Isenia het werpen over in de vijfde inning. Isenia, die vorig seizoen gooide voor Eerste Klasser Storks, gooide vier wijd op openingsslagman Ralph Lagas, die het tweede honk bereikte toen Randy Daal een fout maakte op een force play-grounder van Remco Draijer. Een nieuwe (force play) fout zorgde voor volle honken, waarna Lagas scoorde toen er wederom een force play-grounder werd geslagen, dit keer door Roderick Simon. De inning eindigde met een dubbelspel.

Pirates speelt komend weekeinde tweemaal tegen Konica Minolta Pioniers. Zaterdag in Amsterdam, zondag in Hoofddorp.
Almere neemt zaterdag deel aan een driekamp in Apeldoorn met Eerste Klassers Robbers Robur '58 en Gryphons. Almere heeft voor zondag geen wedstrijd op het schema staan.
(19 maart)



Neptunus onderuit tegen Brasschaat
Nederlands | Line Score | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand Oefenseizoen | Oefenprogramma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - DOOR Neptunus had aanvallend geen geluk tegen Brasschaat Braves, stond met 4-0 achter na vijf innings en verloor met 4-1 van de Belgische ploeg.

De wedstrijd betekende het debuut voor de Tsjechische international Leoš Kubát, die de eerste twee innings gooide voor Neptunus. De rechtshander kreeg één honkslag tegen en één verdiend punt, maar kwam ook tot twee strikeouts. Kubát is bij Neptunus voor een proefperiode, die op 29 maart ten einde komt als hij weer terugkeert naar de Tsjechische hoofdstad Praag. Maar rond die datum zal ook worden besloten of de werper van de nationale ploeg zal terugkeren naar Rotterdam om met Neptunus aan de reguliere competitie deel te nemen.
In de eerste inning gooide Kubát vier wijd op de Nederlandse speler Sänder Messemaker, die opschoof naar het tweede honk na een OSS van Randy Giogiadis. Messemaker, die in het verleden in de Hoofdklasse uitkwam voor Twins, scoorde het openingspunt op een honkslag van Denny Williams.

Na twee puntloze innings voegde Brasschaat twee runs toe in de vierde inning op Jan Naterop, die het werpen van Kubát in de derde inning had overgenomen. Naterop gooide vier wijd op Denny Williams, die vervolgens scoorde op een double van Johnny Peerens. Hierna ging Christian Ruggenberg (ook een Nederlander die in het verleden voor Twins uitkwam) uit na een vangbal of fout gebied en kreeg oud-Neptuniaan Kevin Knollenburg drie slag. Maar toen volgde Ken Hoirelbeke een honkslag in het rechtsveld, waarop Peerens richting thuisplaat rende. Rechtsvelder Jurriaan Korff maakte een perfect aangooi richting thuis, maar daar kreeg rookie catcher Lennart Koster, die kort ervoor het catchen had overgenomen, de bal niet onder controle en kon Peerens scoren.
In de vijfde inning verhoogde Brasschaat de voorsprong naar 4-0. Met één uit dreunde Sänder Messemaker een driehonkslag in de diepste hoek van het rechtsveld bij de foutpaal en scoorde op een grounder van Randy Giorgiadis.

Neptunus werd vijf innings lang puntloos gehouden door starter Koen De Clerck, die (ondanks de lage temperaturen) alle vijf innings gooide in zijn eerste buitenoptreden van het seizoen en 70 pitches had. De Rotterdammers hadden in deze periode vijf honkslagen, maar waren niet in staat lopers op te laten schuiven, omdat de slagmensen telkens 'op de poppetjes' sloegen.
Maar in de zesde inning was Neptunus eindelijk in staat tot scoren te komen. Met één uit sloeg Raily Legito een honkslag en stal het tweede honk. In de eerste inning had Legito de bal al diep het midveld in geslagen, maar werd toen uitgevangen. In de derde inning sloeg hij een double. Legito schoof op naar het derde honk na een grounder van Evert-Jan 't Hoen en scoorde vervolgens op een honkslag van Jurriaan Korff, die een goede indruk achterliet in zijn eerste tweede wedstrijden voor Neptunus.

Rookie Rogier Vleugels, die vorig seizoen voor Eerste Klasser Sparta/Feyenoord-2 uitkwam, gooide de laatste twee innings voor Neptunus. De rechtshander had twee strikeouts en kreeg één honkslag tegen, maar hield Brasschaat puntloos. Vleugels zal dit seizoen gooien voor Neptunus' tweede team in de Eerste Klasse DOOR Tridents, maar heeft de potentie door te breken in de hoofdmacht.

Komend weekeinde speelt Neptunus tweemaal tegen Corendon Kinheim. Zaterdag in Rotterdam, zondag in Haarlem.
(19 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 19 maart 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.