Grand Slam
Honkbal Verslagen
20 mei 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 20 mei
ADO wint nipt van HCAW
Kinheim veegt Pioniers weg
Neptunus wint ruim van Sparta/Feyenoord
Eerste overwinning voor Pirates



ADO wint nipt van HCAW
English | Line Score | Box Score | ADO's vorige wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
DEN HAAG - ADO won zaterdag nipt met 2-1 van Mr. Cocker HCAW en scoorde wat uiteindelijk het winnende punt zou worden op een wilde worp, waarmee een 1-1 stand werd doorbroken in de vijfde inning.

HCAW was dicht bij het eerste punt in de eerste inning, maar liet toen de honken vol achter. Ronald Jaarsma begon met een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen Bart Gabriëls een honkslag sloeg met één uit en Sidney de Jong vier wijd kreeg. Maar hierna werd Kenny Berkenbosch uitgevangen door de tweede honkman en eindigde een korte grounder voor de catcher van Bas de Jong in een gedwongen nul op thuis en kwam de inning ten einde.
ADO strandde hierna ook drie lopers in hun eerste slagbeurt, maar had meer geluk, want de Hagenaars slaagden er wel in de score te openen. Jermaine Esprit opende met een honkslag, kreeg het tweede honk na schijn en schoof op na een honkslag van Maikel Benner. Harvey Monte sloeg hierna in een dubbelspel, maar Esprit kon hierop wel het eerste punt laten aantekenen. Vervolgens kwamen de honken vol na twee vrije lopen en een honkslag, maar kwam de inning ten einde toen Marvin Bleij werd uitgevangen.

ADO-starter Rob Cordemans herstelde zich na de drukke eerste slagbeurt en schakelde negen slagmensen op rij uit tussen de tweede en vierde inning. Maar in de vijfde kreeg hij vier hits tegen, maar dat resulteerde in slechts één punt. Nick Fridsma en Nick Makkinje openden met honkslagen. Fridsma ging hierna gedwongen uit op het derde honk na een grounder van Dimitri Leon, maar de honken kwamen (opnieuw) vol toen Ronald Jaarsma een honkslag sloeg. Martijn Meeuwis volgde met een honkslag, die de stand in evenwicht bracht. Dat zou het enige punt zijn, want een dubbelspel maakte een einde aan de inning.

ADO was in staat om gelijk de leiding te hernemen in de 2e5 toen HCAW-starter Cliff Foster problemen met zijn controle had. Harvey Monte begon met een honkslag en Percy Isenia kreeg vier wijd. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen ook Kalian Sams een vrije loop kreeg. Met een 1 wijd-2 slag stand op volgende slagman Marvin Bleij gooide Foster een wilde worp die Monte in staat stelde het leidende punt te scoren. Besloten werd Foster op dat moment te vervangen. Hij werd opgevolgd door Nick Stuifbergen, die de slagbeurt afmaakte en Bleij uitschakelde met drie slag. In het restant van de wedstrijd zou Stuifbergen nog één slagman tot de honken toelaten (vier wijd) en had zes strikeouts. Cliff Foster had vandaag niet zijn beste optreden, want hij gooide vijfmaal vier wijd, kreeg acht hits en twee verdiende punten tegen, terwijl hij twee wilde worp had en een keer schijn maakte.
In de negende inning was HCAW dicht bij het gelijkmakende punt toen Robin van Doornspeek het werpen overnam van Rob Cordemans. Van Doornspeek gooide vier wijd op Kenny Berkenbosch, daarna op Nick Fridsma met één uit en vervolgens op pinch-hitter Rodney Michel met twee uit. De verschijning van Michel was een verrassing, omdat verwacht was hij minimaal een maand zou zijn uitschakelen, nadat vorig weekeinde zijn schouder uit de kom was geraakt. Met de honken vol en twee uit kwam de wedstrijd ten einde toen Van Doornspeek drie slag gooide op Ronald Jaarsma met een gecallde derde slag.
(20 mei)



Kinheim veegt Pioniers weg
English | Line Score | Box Score | Kinheim's vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Niemand had verwacht dat een wedstrijd tussen twee ploegen uit de top-vijf zou eindigen in een enorme 17-0 monsterscore, maar dat is wat Corendon Kinheim toediende aan Konica Minolta Pioniers.

De toon werd gezet en de wedstrijd werd gelijk beslist in de eerste inning. Pionier-starter Roger Kops overleefde de eerste slagbeurt niet en kreeg zeven verdiende punten op zijn naam. Overigens waren alle 17 punten verdiend. De inning begon met een vangbal, maar hierna zouden de volgende negen slagmensen het honk bereiken, resulterend in een 7-run rally. Met één uit kwamen de honken vol na twee honkslagen en een vrije loop, waarna Roger Kops vier wijd gooide op Edward Illidge en het eerste punt tot stand kwam. Roel Koolen volgde met een RBI-single en doordat midvelder Glenn Romney nog een fout maakte, kon er een extra punt worden aangetekend. De honken kwamen opnieuw vol te staan toen ook Robin Longhurst vier wijd kreeg. De stand werd verhoogd naar 4-0 toen Wouter Heemskerk een honkslag sloeg. Dat betekende het einde voor Kops, die werd opgevolgd door Erik Jan Lind. De rechtshandige rookie werd begroet met een 2-run single van Denny Beljaards en een RBI-single van Danny Rombley, die de resultaten voor Kops afsloten en Kinheim een 7-0 voorsprong opleverde. De inning kwam ten einde toen René Cremer in een dubbelspel sloeg.
Twee punten werden toegevoegd in de tweede inning op een 2-run single van Robin Longhurst met volle honken. Kinheim stond nu met 9-0 voor, maar het scoren was nog lang niet afgelopen.

Nadat Lind's opvolger Tommy van Limburg twee puntloze innings had gegooid voegde Kinheim een punt toe in de vijfde. Met één uit sloeg René Cremer een double, waarna Van Limburg werd vervangen door Mark-Jan Moorman. Na een grounder kreeg Moorman een RBI-double tegen van Tjerk Smeets, die de stand op 10-0 bracht.
Kinheim kwam vervolgens in de zesde inning opnieuw tot een 7-run rally op zes honkslagen. Roel Koolen opende met een double en scoorde, nadat Robin Longhurst vier wijd had gekregen, op een honkslag van Wouter Heemskerk. Nadat pinch-hitter Quincy Bernardus ook vier had gekregen en de honken vol zette, volgde Danny Rombley met een 'baseclearing' 3-run double. Met één uit scoorde Rombley op een honkslag van Dirk van 't Klooster, die zelf even later scoorde op een 2-out double van Jeffrey Verbij. Mark-Jan Moorman, die mocht blijven gooien in deze inning, kreeg daarna nog en RBI-single tegen van Roel Koolen, die de stand verhoogde naar 17-0.

En hoe zat het met Pioniers? De ploeg kwam tot slechts vijf honkslagen op Patrick Beljaards (zes innings) en Duko Jansen (één inning), die samen geen strikeouts gooiden. Pioniers bereikte elf keer het honk en liet negen lopers achter, waaronder vijf in scoringspositie. Slechts één speler bereikte het derde honk en dat gebeurde in de vijfde inning toen Jaïr Roseburg opende met een honkslag en opschoof na een vrije loop en een grounder, maar toen op drie achterbleef.
(20 mei)



Neptunus wint ruim van Sparta/Feyenoord
English | Line Score | Box Score | Neptunus' vorige wedstrijd | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - DOOR Neptunus won zaterdag ruim vs. Sparta/Feyenoord met 15-5. Deze wedstrijd zou oorspronkelijk worden gespeeld op het terrein van Sparta/Feyenoord, maar werd omgedraaid naar het Neptunus Familiestadion. Er werd besloten de wedstrijden om te draaien, omdat er op zondag een belangrijke wedstrijd op de agende staat van de Neptunus-voetbalploeg op het Neptunus-complex. Neptunus speelt dan tegen het Amsterdamse JOS/W een play-off wedstrijd voor promotie naar een hogere afdeling. Hierdoor wordt de wedstrijd van zondag bij Sparta/Feyenoord gespeeld.


...Melfried Comenencia...
...500e honkslag...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Neptunus opende de score in de tweede inning. Eerst begon Yuji Nerei met een tweehonkslag. Met één uit kwamen de honken vol toen SParta/Feyenoord-starter en voormalig Neptuniaan Daan Baecke vier wijd gooide op Melfried Comenencia en Jeffrey Arends. Baecke gooide hierna een wilde worp, waardoor Nerei scoorde, maar nadat catcher Earmy Isabella de bal had opgehaald maakte hij een foute aangooi richting Baecke bij de thuisplaat, waardoor ook Comenencia kon scoren.
In de derde inning werden vijf runs toegevoegd toen Baecke opnieuw controleproblemen had. Hij gooide vier wijd op de eerste drie slagmensen in deze inning, waarna hij een opofferingsslag tegen kreeg van Yuji Nerei en de honken opnieuw vol zette door vier wijd te gooien op volgende slagman Jurriaan Korff. Routinier Melfried Comenencia volgde hierna met de 500e honkslag in zijn loopbaan, een 2-run single, waarmee de stand werd verhoogd naar 5-0. Jeffrey Arends zorgde voor 6-0 toen ook hij een honkslag sloeg en dat betekende het einde voor Baecke, die werd opgevolgd door Rudy Seebus. De rookie gooide vier wijd op Sape Wagenaar, waardoor de honken opnieuw vol stonden, en kreeg een punt tegen toen Jeroen Sluijter een opofferingsslag sloeg.

Een 4-run rally werd bewerkstelligd in de vierde inning. Benjamin Dille begon met een double en schoof op na een honkslag van Raily Legito, die hierna gedwongen uitging op het tweede honk na een grounder van Yuji Nerei, maar waarop Dille wel kon scoren. De honken kwamen vol toen Jurriaan Korff en pinch-hitter Lennart Koster een honkslag sloegen, waarna ze werden leeggemaakt door een 3-run double van Jeffrey Arends, die 3-uit-3 sloeg en vier RBI's had.
Neptunus scoorde driemaal in de vijfde inning om de voorsprong te verhogen naar 14-0. In deze inning werd het eerste punt gescoord op een infield-hit van Yuji Nerei, die eveneens vier RBI's had, 3-uit-4 sloeg en driemaal scoorde. De andere twee runs werden gescoord op RBI-singles van Lennart Koster en Jeffrey Arends.

Sparta/Feyenoord scoorde eindelijk de eerste punten in de zesde inning, nadat Neptunus-starter Diegomar Markwell was vervangen. In de eerste vijf innings kreeg de linkshander vijf hits tegen en kwam tot vijf strikeouts. In de zesde nam Leon de Bijl het werpen over in zijn eerste optreden van het seizoen. Met één uit zag hij Jeffrey Sprott het honk bereiken op een fout, waarna hij vier wijd gooide op pinch-hitter Marwin Kleinmoedig met twee uit en RBI-singles tegen kreeg van Sil Wagenaar en Earmy Isabella.
Neptunus pakte een punt terug in de zesde op een 2-out, RBI-single van Yuji Nerei.
Sparta/Feyenoord slaagde er nog in drie punten te scoren in de zevende inning, maar kon een ruime nederlaag niet ontlopen. In de zevende gooide Leon de Bijl tweemaal vier wijd en kreeg een honkslag tegen, waarna Martijn Nijhoff hem opvolgde en RBI-singles tegen kreeg van Jeroen Hermans en Sil Wagenaar. Het derde punt kwam tot stand na een fout.
(20 mei)



Eerste overwinning voor Pirates
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | Pirates' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - Amsterdam Pirates had een extra inning nodig, maar registreerde zaterdagavond de eerste overwinning van het seizoen door met 6-3 te winnen van Instant Holland Almere '90 in tien innings.
De overwinning maakte een einde aan een 10-game losing streak, die de slechtste seizoenstart vormde voor Pirates in de Hoofdklasse. Pirates won hun eerste wedstrijd tegen Almere en daar kent men het gevoel, want die ploeg begon vorig seizoen met tien opeenvolgende nederlagen. Naast de streak van vorig jaar van Almere was de 10-game losing streak vanaf de start van dit seizoen van Pirates de langste sinds RCH er dertien op rij verloor in 2001. De langste streak in de laatste jaren staat op 35 en dat overkwam PSV in 1998. Het record staat op 36 en is in handen van Tex Town Tigers, dat in 1981 alle wedstrijden verloor.

Pirates kon de wedstrijd al binnen de negen innings winnend afsluiten, maar men verzuimde tweemaal een voorsprong vast te houden.
In de eerste inning nam Almere een 1-0 voorsprong toen Randy Daal een honkslag sloeg met één uit, twee stal en scoorde op een 2-out double van Bryan Engelhardt. Hoewel Almere regelmatig het honk bereikte was Pirates-starter Robbert van der Pol in staat powerhitter Ivanon Coffie van de honken te houden. De rechtshander, die zijn eerste Hoofdklasse-start beleefde, deed het prima en kreeg solide steun van zijn verdediging. Bijvoorbeeld in de tweede inning. Van de Pol gooide toen vier wijd op openingsslagman Wesley Bernardus, die opschoof na een wilde worp. Na twee vangballen probeerde Bernardus te scoren op een honkslag van Eugene Kingsale, maar werd op thuis uitgegooid.
In de derde inning liep Almere zichzelf opnieuw uit de inning. Randy Daal was begonnen met een honkslag en was opgeschoven na een fout in het outfield, waarna hij drie bereikte na een one-out single van Bryan Engelhardt. Maar hierna, terwijl Engelhard brak voor het tweede honk, probeerde Daal te scoren en werd uitgegooid op de plaat. Hierna schakelde Van der Pol 13 van de volgende 15 slagmensen uit en stond slechts één honkslag toe. Met twee uit in de zevende kreeg Van der Pol honkslagen tegen van Eugene Kingsale en 'hot-hitting' Randy Daal en werd vervangen door Robin Franken, die de inning afsloot met drie slag voor Ivanon Coffie.


...Derick Francisca...
...5-uit-5...
...2 Runs, RBI...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Op dat moment was Pirates al op gelijke hoogte gekomen in de vijfde inning. In de derde slagbeurt lieten de Amsterdammers drie lopers achter, maar kwamen langszij in de vijfde. Met één uit sloeg Derick Francisca toen een honkslag, net als Roderick Simon. De twee kregen een volgend honk toen starter Forstin Coenraad schijn maakte. Dat stelde Francisca kort erna in staat het gelijkmakende punt te scoren op een opofferingsslag van Tyson Arishenkoff.
In de zesde inning openden Boudewijn van Elswijk en Bobbie van Duuren voor Pirates met een honkslag en dat betekende het einde voor Coenraad. Hij werd opgevolgd door Nick Veltkamp, die de volgende twee slagmensen drie slag gaf, Derick Francisca raakte met een worp om de honken vol te zetten en de inning toen afsloot met een vangbal.
In de achtste inning nam Pirates een 2-1 voorsprong. Boudewijn van Elswijk kreeg drie slag, maar de derde slagbal kwam via de grond en hij bereikte het eerste honk op een foute aangooi van catcher Jeffrey de Vrieze. Na opgeschoven te zijn op een OSS en een honkslag van Björn Henrichs scoorde Van Elswijk op een 2-out single van Derick Francisca.
Almere kwam langszij in de 2e8. Bryan Engelhardt opende met een double, schoof op na een OSS en scoorde op een honkslag van Jason Halman.

In de negende inning hernam Pirates de leiding. Met één uit en Tyson Arishenkoff (velderskeus) op het honk werd een foute aangooi gemaakt door Giovanni Samboe, die net in de wedstrijd was gekomen als de nieuwe catcher voor Almere en in zijn eerste duel van het seizoen speelde. Arishenkoff scoorde toen Ralph Lagas en Kevin Gerard volgden met honkslagen.
Opnieuw kwam Almere onmiddellijk langszij, dit keer op Maarten Mulder, die het werpen in de vorige inning had overgenomen van Robin Franken. Eugene Kingsale begon met een honkslag en schoof op na een OSS en een honkslag van Ivanon Coffie. Bryan Engelhardt ging hierna uit na een vangbal op fout gebied, maar voormalig Piraat Sidney Ensermo volgde met een RBI-single, waardoor de stand gelijk werd. Met lopers op het eerste en tweede honk kwam de inning ten einde toen Jason Halman, die eveneens vorig seizoen voor Pirates uitkwam, een vangbal sloeg.

In de tiende inning scoorde Pirates drie punten, want opnieuw waren er een paar gaten in de Almere-verdediging. In deze inning waren er drie fouten. In de wedstrijd ging Almere zesmaal in de fout, waardoor hun seizoentotaal werd opgevoerd naar 53 in slechts elf wedstrijden.
Derrick Isenia begon de inning voor Almere en kreeg een lead-off single tegen van Björn Henrichs en gooide vervolgens vier wijd op Remco Draijer. Derick Francisca volgde met zijn vijfde honkslag in de wedstrijd (hij sloeg 5-uit-5), die een heleboel actie in beweging zette. Na Francisca's honkslag, een infield-hit, gooide Isenia de bal naar het eerste honk, maar was niet op tijd om Francisca uit te schakelen. Echter, tweede honkman Randy Daal, die het eerste honk had overgenomen, maakte een fout, waardoor Henrichs kon scoren en Draijer en Francisca konden opschuiven. Rechtsvelder Bryan Engelhardt pakte de bal op en maakte een foute aangooi richting tweede honk, waardoor ook Draijer de thuisplaat kon passeren. Hierna maakte derde honkman Ivanon Coffie een foute aangooi op een grounder van volgende slagman Roderick Simon, waardoor er lopers op het eerste en tweede honk kwamen. Was Almere niet succesvol in een dergelijke situatie in de derde inning, Pirates was dat nu wel, want Francisca scoorde in een double-steal situatie. De inning werd uiteindelijk afgesloten met een strikeout, een force play-grounder en een vangbal.
Almere was niet meer in staat terug te komen. Met één uit kwamen er nog wel twee honklopers, maar hierna sloeg Eugene Kingsale in een dubbelspel om de wedstrijd mee af te sluiten.
(20 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 22 mei 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.