Grand Slam
Honkbal Verslagen
21 mei 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zondag 21 mei
ADO dient HCAW opnieuw verlies toe
Pioniers wederom verslagen
Sparta/Feyenoord wint van Neptunus
Pirates wint opnieuw



ADO dient HCAW opnieuw verlies toe
English | Line Score | Box Score | HCAW's vorige wedstrijd | ADO's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
BUSSUM - ADO won zondag ook hun tweede wedstrijd tegen Mr. Cocker HCAW. Na de 2-1 overwinning van zaterdag won ADO vandaag met 5-3, waardoor de ploeg nu de tweede plaats deelt samen met Corendon Kinheim, dat vandaag ook won. Door hun vijfde verlies op rij staat HCAW nu op de vierde plaats.

Het leek er aanvankelijk op dat er vandaag helemaal geen wedstrijd zou zijn, want zo'n uur voor de wedstrijd begon het even stevig te regenen, nadat het eerder in de ochtend ook al had geregend. De ground crew werkte hard om het veld speelklaar te krijgen en slaagde daar ook in. Nadat de umpire crew het veld had geïnspecteerd en het droog werd, werd besloten de start van de wedstrijd drie kwartier uit te stellen. En op dat moment zag het veld er inderdaad weer prima uit.
HCAW-starter Patrick de Lange kreeg slechts drie honkslagen tegen in de zes-plus innings die hij gooide, maar was desondanks toch de verliezende werper. De ervaren rechtshander schakelde de eerste tien slagmensen van de wedstrijd op rij uit en nam een No-Hitter mee naar de vijfde inning. In de vierde inning maakte het HCAW-infield twee kostbare fouten, die ADO een 1-0 voorsprong opleverde. In de vijfde kreeg De Lange twee back-to-back doubles tegen die ADO's voorsprong verdubbelden. Met een 2-0 achterstand was HCAW in staat terug te komen en de leiding met 3-2 over te nemen, maar in de zevende inning kreeg De Lange een 2-run homerun tegen voor een hernieuwde ADO-voorsprong, die niet meer uit handen zou worden gegeven.

In de vierde inning werd Maikel Benner de eerste loper voor ADO, nadat de eerste tien slagmensen op rij waren uitgeschakeld. Met één uit maakte korte stop Dimitri Leon toen een fout op een grounder van Benner, die hierna opschoof na een grounder van Harvey Monte. Vervolgens maakte derde honkman Bart Gabriëls een foute aangooi op een grounder van Percy Isenia en die bezorgde ADO het eerste punt.
In de vijfde inning sloegen Marvin Bleij en Berry van Driel back-to-back doubles met één uit en dat resulteerde in een 2-0 voorsprong. Na Van Driel's tweehonkslag blesseerde HCAW-rechtsvelder Nick Makkinje zichzelf en moest het duel verlaten. Later bleek dat hij een gescheurde hamstring had opgelopen en voorlopig niet inzetbaar zal zijn. Makkinje werd vervangen door Sidney de Jong, die de nieuwe eerste honkman werd en drie andere verdedigende wissels tot gevolg had. Aanvankelijk stond De Jong in de startende line-up, maar ongeveer 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd werd HCAW's startende line-up tweemaal gewijzigd. De Jong had een lichte blessure en koos ervoor niet te spelen. Maar door Makkinje's blessure en HCAW's kleine spelersgroep werd De Jong alsnog ingezet.

HCAW liet een loper op het derde honk achter in de derde inning toen Bart Gabriëls een driehonkslag sloeg met één uit, maar hierna gebeurde er niets. De enige keer dat de HCAW-slagmensen goed contact hadden op de Japanse starter Akira Okamoto was in de vijfde en zesde inning, toen de ploeg tot zes honkslagen kwam. HCAW 'outhit' ADO overigens met 13-6.
In de vijfde inning, met één uit, was het de net ingevallen Sidney de Jong, die een honkslag sloeg en opschoof naar het tweede honk op een fout van rechtsvelder Kalian Sams. De Jong bereikte het volgende honk na een honkslag van Dimitri Leon en scoorde op een single van Ronald Jaarsma.
In de zesde inning scoorde HCAW en nam een 3-2 voorsprong. Met één uit sloeg Bas de Jong een double en volgde Gino Henson met een honkslag. De twee lopers scoorden toen ook Nick Fridsma een tweehonkslag sloeg. Fridsma bereikte het derde honk na een mislukte pick-off poging van de catcher, maar een strikeout en een grounder maakten een einde aan de slagbeurt.

ADO reageerde met twee runs in de zevende inning. Patrick de Lange gooide vier wijd op openingsslagman James Rutherford, waarna Kalian Sams volgde met een 2-run homerun en de stand op 4-3 bracht. Sams kon spelen, omdat ADO in beroep was gegaan tegen een schorsing die hij had gekregen na een incident vorige week in de wedstrijd tegen Konica Minolta Pioniers. Sams kreeg een schorsing van acht wedstrijden (waarvan twee voorwaardelijk), maar omdat ADO in beroep ging was de outfielder dit weekend speelgerechtigd en zal dat waarschijnlijk ook zijn in de komende 3-game series, die op donderdag begint. Na de homerun werd De Lange vervangen door Kenny Berkenbosch. In alle voorgaande wedstrijden stond Berkenbosch in de slagvolgorde als outfielder of eerste honkman, omdat hij aanvallend goed op dreef is, maar omdat hij vandaag in relief stond concentreerde hij zich op het werpen en sloeg niet. Berkenbosch kreeg honkslagen tegen Marvin Bleij en Berry van Driel, maar hierna volgde een strikeout en een line out-dubbelspel.
ADO voegde een 'insurance run' toe in de achtste inning. Met twee uit kreeg Percy Isenia vier wijd en schoof op na een infield-hit van James Rutherford. Hierna maakte Kenny Berkenbosch een foute aangooi op een 'comeback-grounder' van Kalian Sams, die Isenia in staat stelde te scoren.
In de 2e8 opende Bas de Jong met een line drive terug richting werper Akira Okamoto, die alert reageerde en de bal ving. Okamoto schakelde hierna ook volgende slagman Gino Henson uit na een 'comeback grounder' met zijn zesde hulp verleend van het duel, maar kreeg hierna honkslagen tegen van Nick Fridsma en Sidney de Jong. Okamoto volgde met een strikeout voor Dimitri Leon om de inning af te sluiten.
In de negende inning nam closer Robin van Doornspeek het werpen over van Okamoto, maar kreeg een lead-off infield-hit tegen van Ronald Jaarsma, die 3-uit-5 sloeg. Jaarsma ging hierna gedwongen uit op het tweede honk, na een stootslag van Martijn Meeuwis. Hierna gooide Van Doornspeek drie slag op Bart Gabriëls en Rodney Michel (zijn vierde in het duel) om de wedstrijd af te sluiten en zijn vierde save te verdienen.
(21 mei)



Pioniers wederom verslagen
English | Line Score | Box Score | Pioniers's vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HOOFDDORP - Met een 5-1 zege diende Corendon Kinheim Konica Minolta Pioniers zondag hun vijfde opeenvolgende nederlaag op rij en nam bezit van de gedeelde tweede plaats met ADO, dat vandaag ook won. Pioniers zakte naar de vijfde plaats door de nederlaag.

De wedstrijd was vier innings lang puntloos, maar hierna scoorde Kinheim tweemaal in de vijfde slagbeurt. Kinheim kreeg al twee lopers op de honken in de eerste inning toen René Cremer en Dirk van 't Klooster een honkslag sloegen met één uit, maar de laatste ging uit bij een steelpoging en volgende slagman Jeffrey Verbij kreeg drie slag. Verbij stond als vierde slagman in de slagvolgorde en nam daar de plaats in van Tjerk Smeets. De reguliere catcher was niet bij de wedstrijd, omdat hij in het buitenland is vanwege zijn werk, net zoals aanstaande donderdag het geval zal zijn. In de derde inning strandde Kinheim nog een loper.
Pioniers begon zelfs nog beter in hun eerste slagbeurt. Michael Duursma, Norbert Lokhorst en Mark Duursma sloegen allen een honkslag op starter David Bergman om de inning mee te beginnen. Maar hierna kreeg Glenn Romney drie slag en sloeg Dè Flanegin in een dubbelspel. Vanaf de strikeout schakelde Bergman elf slagmensen op rij uit. Eén daarvan was Michael Duursma, die aanmerkingen had op de slag- en wijdbeoordeling en werd weggestuurd door Home Plate Umpire Winfried Berkvens.
In de vijfde inning opende Kinheim de score. Met één uit sloeg Floris Morang een honkslag. Met twee uit sloegen ook Danny Rombley en René Cremer honkslagen en kwamen de honken vol, gevolgd door een 2-run single van Dirk van 't Klooster.
Een derde punt werd toegevoegd in de zesde inning toen Roel Koolen een double sloeg en Wouter Heemskerk een honkslag sloeg met één uit. Floris Morang volgde met een RBI-single, waarna Heemskerk trachtte te scoren op een honkslag van Danny Rombley, maar op thuis werd uitgegooid.

Pioniers deed iets terug in de zevende inning, na eerder ook een loper op het derde honk te hebben achtergelaten in de vijfde en zesde inning. In de zevende bereikte Dè Flanegin het honk na een fout en schoof op na een one-out double van Mark-Jan Moorman. David Bergman werd hierna vervangen door Jimmy van der Veldt, die vier wijd gooide op Marcel Venema en zo voor volle honken zorgde. Flanegin scoorde op een grounder van Jefferson Muzo, maar opnieuw bleven twee lopers achter.
Kinheim pakte het punt, en nog een extra, terug in de volgende slagbeurt. Roel Koolen sloeg een honkslag en scoorde op een double van Wouter Heemskerk, die het einde betekende voor starter Richard Orman. Hij werd opgevolgd door Tommy van Limburg, die vier wijd gooide op Floris Morang. Na een foul-out kwamen de honken vol toen Danny Rombley een infield-hit sloeg, waarna René Cremer vier wijd kreeg en een punt binnenbracht. Hierna werd ook Van Limburg weer vervangen en werd Daniël Overbeek ingebracht. Maar hierna werd Morang op thuis uitgegooid na een 'force play-grounder' van Dirk van 't Klooster en sloot een vangbal de inning af.
Duko Jansen en Michiel van Kampen gooiden de achtste en negende inning en maakten het karwei af voor Kinheim.
(21 mei)



Sparta/Feyenoord wint van Neptunus
English | Line Score | Box Score | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Sparta/Feyenoord stond zondag na drie innings met 10-2 voor vs. DOOR Neptunus, maar moest toezien hoe hun 'buurman' in de zevende inning langszij kwam. Maar hierna bezorgde een homerun Sparta/Feyenoord alsnog de winst, 11-10.


...Dwayne Kemp komt tekort en wordt uitgetikt...
...door 3B Jeroen Sluijter in de negende inning...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
Neptunus nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning op een 2-out homerun van Raily Legito, maar hierna controleerde Sparta/Feyenoord de wedstrijd in de volgende vijf innings. Eerst kwam de ploeg op gelijke hoogte in de 2e1 toen Leoš Kubát (andermaal) een 'shaky' start had en sukkelde met zijn controle. Met één uit liet hij de honken volkomen na twee vrije lopen en een geraakt werper, maar kwam toen tot drie slag op Jeffrey Sprott. Echter, Kubát volgende worp eindigde in een doorgeschoten bal en bezorgde Sparta/Feyenoord de gelijkmaker. Kubát raakte hierna ook Jeroen Hermans met een worp, zodat de honken wederom vol kwamen, maar dit keer eindigde de inning omdat ook Orson Slaats drie slag kreeg.
Kubát's controleproblemen gingen door in de volgende inning toen hij de eerste drie slagmensen vier wijd gaf, waarmee een 6-run rally op gang kwam. Gregory Gustina kwam hierna de Tsjechische rechtshander vervangen. De eerste slagman die hij tegenover zich kreeg, Nick Eppinga, sloeg een grounder richting kort voor een mogelijk dubbelspel, maar tweede honkman Benjamin Dille maakte een fout na de aangooi van korte stop Raily Legito en Sparta/Feyenoord nam de leiding. Sjoerd Hermans volgde met een RBI-single, waarna een grounder van Rutger Veugelers resulteerde in een gedwongen nul op thuis. Eppinga scoorde vervolgens toen ook Jeffrey Sprott een 'force play-grounder' sloeg, waarop Veugelers werd uitgeschakeld. Sparta/Feyenoord verhoogde de voorsprong hierna naar 7-1 toen Jeroen Hermans een 3-run homerun sloeg.

Neptunus pakte slechts één punt terug in de derde inning toen de Japanse starter Satoru Fujii zijn controle-problemen ook voortzette en zijn 'league-leading' totaal aantal vrije lopen opvoerde. Hij gooide vier wijd op Jeffrey Arends en Jeroen Sluijter, waarna een strikeout en een grounder volgde, maar zorgde voor volle honken met een vrije loop voor Raily Legito. Een infield-hit van Yuji Nerei bezorgde Neptunus een punt, maar men liet de honken vol achter toen Jurriaan Korff een vangbal sloeg.

...Jeffrey Sprott (14) wordt begroet door teamgenoten...
...na zijn game-winning homerun in de negende inning...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
Sparta/Feyenoord reageerde met drie punten op vier opeenvolgende honkslagen. Met twee uit sloeg Nick Eppinga een double en scoorde op een honkslag van Sjoerd Hermans. De laatste scoorde hierna helemaal vanaf het eerste honk toen ook Rutger Veugelers een tweehonkslag sloeg. Een honkslag van Jeffrey Sprott bracht de stand vervolgens op 10-2.

In de vierde, vijfde en zesde inning kwam Sparta/Feyenoord niet tot scoren op Gustina en relievers Herman Gaarman en Jan Naterop. Satoru Fujii legde de Neptuniaanse aanval ook het zwijgen op in de vierde en vijfde inning, maar hierna begon Neptunus terug te komen in de zesde slagbeurt met een 5-run rally. Yuji Nerei en Jurriaan Korff openden met back-to-back doubles om een punt te produceren, waarna een fout en een vrije loop de honken volzetten. Met één uit sloeg Jeroen Sluijter twee punten binnen met een honkslag. Met twee uit deed Benjamin Dille hetzelfde en verkleinde de achterstand tot 10-7.
In de zevende inning keerde Satoru Fujii terug naar de heuvel, maar kreeg nog eens vier hits tegen na een vrije loop voor de openingsslagman. De rechtshander begon met vier wijd voor landgenoot Yuji Nerei en kreeg toen honkslagen tegen van Jurriaan Korff en Evert-Jan 't Hoen, waardoor de honken vol kwamen. Een infield-hit van Sape Wagenaar en een one-out single van Jeroen Sluijter (3-uit-4, drie RBI's) bezorgden Neptunus nog eens twee runs om de stand op 10-9 te brengen, waarna een werperswissel volgde. Elton Koeiman nam het over en zag Johnny Balentina's grounder eindigen in een puntscorende fout, die de stand in evenwicht bracht. Een dubbelspel maakte een einde aan de inning, maar plotseling was het een geheel nieuwe wedstrijd geworden.

In de 2e7 verzuimde Sparta/Feyenoord de leiding te hernemen toen Dwayne Kemp opende met een double, maar hierna uitging bij een steelpoging, gevolgd door twee strikeouts. In de achtste begon Jan Naterop met een strikeout, maar hierna homerde Jeffrey Sprott om Sparta/Feyenoord een nieuwe voorsprong te bezorgen, 11-10.
In de negende inning leek Neptunus opnieuw terug te komen. Met één uit raakte Elton Koeimna Jeffrey Arends met een worp en kreeg hierna een honkslag tegen van Jeroen Sluijter. Vervolgens sloeg ook Johnny Balentina een honkslag, maar toen Arends probeerde te scoren op deze klap werd hij op thuis uitgegooid na een aangooi van midvelder Rutger Veugelers. Benjamin Dille ging hierna uit op ene grounder om een einde aan zowel de inning als de wedstrijd te maken.
(21 mei)



Pirates wint opnieuw
English | Line Score | Box Score | Pirates' vorige wedstrijd | Almere's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Amsterdam Pirates won zondag ook hun tweede ontmoeting vs. Instant Holland Almere '90. Met een 10-3 overwinning nam Pirates bezit van de zevende plaats en zakte Almere naar de achtste. Beide ploegen hebben hetzelfde aantal punten, maar het onderlinge resultaat is met 2-0 in het voordeel van Pirates.
Kevin Miner, de pas 17-jarige starter van Pirates, gooide zeven solide innings en kreeg slechts zes hits tegen. In de derde inning werd hij gesteund met een 7-run rally.

Almere opende de score in de eerste inning toen Randy Daal een double sloeg met één uit, het derde honk stal en scoorde toen Ivanon Coffie volgde met een grounder. Pirates kwam gelijk in hun eigen eerste beurt langszij. Derick Francisca en Roderick Simon openden met honkslagen en schoven op toen een pick-off naar het tweede honk eindigde in een fout. Na een strikeout scoorde Francisca de gelijkmaker op een OS van Ralph Lagas.
In de tweede inning nam Pirates een 3-1 voorsprong door tweemaal te scoren. Almere-starter René Rijst raakte openingsslagman Boudewijn van Elswijk met een worp en kreeg vervolgens een honkslag tegen van Björn Henrichs, waarna beide lopers opschoven toen midvelder Shaldimar Daantji een fout maakte. Na een strikeout produceerde Bas Nooij een puntscorende grounder, waarna Derick Francisca nog een punt binnensloeg met een honkslag.
In de derde inning nam Pirates definitief bezit van het duel met een 7-run rally. Met twee uit stond Kevin Gerard (velderskeus) op het eerste honk. René Rijst zorgde toen voor volle honken na een honkslag van Boudewijn van Elswijk en een vrije loop voor Björn Henrichs. De veteraan raakte hierna volgende slagman Bobbie van Duuren met een worp en bracht zo het eerste punt binnen van deze inning. Hierna sloeg Bas Nooij een 2-run double, gevolgd door een RBI-single van Derick Francisca. Dit was Francisca's derde honkslag in drie innings en negende op rij in zijn laatste negen officiële slagbeurten sinds 14 mei. Roderick Simon voegde vervolgens een 2-run double toe en schoof op na een foute aangooi. René Rijst werd toen eindelijk vervangen door Martin Kuipers, die nog een RBI-single tegen kreeg van Tyson Arishenkoff, die de inning ook met een honkslag was begonnen, maar toen na een grounder uitging.

Met een 10-1 achterstand deed Almere iets terug in de vierde inning toen Bryan Engelhardt homerde. In de vijfde kreeg de ploeg twee lopers op de honken met twee uit, maar hierna schakelde Pirate-starter Kevin Miner zes van de volgende zeven slagmensen uit en kreeg in de zevende inning hulp van een dubbelspel. In de achtste inning werd Miner opgevolgd door Robin Franken, die Almere's derde punt tegen kreeg toen Ivanon Coffie in deze slagbeurt homerde met twee uit.
Almere's relievier Martin Kuipers kreeg geen punten tegen in de laatste vijf inning van het duel, hoewel hij zes honkslagen moest incasseren. Tijdens zijn periode op de heuvel stond Kuipers slechts twee lopers tot het tweede honk toe, maar Pirates had inmiddels een comfortabele voorsprong genomen in de eerste drie innings en dat was genoeg voor de tweede zege van het seizoen. Pirates kwam tot 15 honkslagen, waaronder drie van Derick Francisca en Tyson Arishenkoff.
(21 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 24 mei 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.