Honkbal Verslagen
21 september 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Donderdag 21 september
Pioniers opent Series met ruime zege




Pioniers opent Series met ruime zege
English | Line Score | Box Score | Play-by-Play | Kinheim's vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - De Holland Series 2006 is begonnen met een verrassing. Donderdagavond opende Konica Minolta Pioniers de best-of-five finale met een ruime 10-5 overwinning vs. Corendon Kinheim, dat al het gehele seizoen is bestempeld als titelfavoriet.
De winst op zich was uiteraard niet de verrassing, maar wel de grootte ervan, vooral omdat Pioniers op de derde plaats eindigde in het reguliere seizoen en Kinheim afsloot met de eerste plaats en ook omdat Kinheim een 'sweep' boekte tegen Pioniers door alle zes competitiewedstrijden in winst om te zetten en de ploeg in punten met 48-11 de baas te zijn.
Met de overwinning heeft Pioniers een 1-0 voorsprong genomen in de Series. Game Two wordt aanstaande zaterdag in Hoofddorp gespeeld. Game Three staat voor zondag in Haarlem op de agenda.

In een vol Pim Mulier Stadion in Haarlem (ruim 2000 toeschouwers) had Kinheim de wedstrijd gelijk in de eerste inning open kunnen breken op starter Conrad Orman, maar verzuimde dat te doen. Danny Rombley opende met een honkslag, maar ging gedwongen uit na een grounder van René Cremer. Kinheim kreeg toen alle honken in bezit toen Dirk van 't Klooster een honkslag sloeg en Tjerk Smeets vier wijd kreeg. Maar hierna, met alle honken bezet en slechts één uit, ging volgende slagman Edward Illidge af op de volgende worp van Orman en sloeg in een dubbelspel, die een einde aan de inning maakte. In plaats van Pioniers onder druk te zetten liet Kinheim nu twee lopers op de honken achter en kwam niet tot scoren. Het zal altijd de vraag blijven hoe belangrijk deze eerste inning zou zijn geweest voor het verloop van de wedstrijd wanneer Kinheim wel zou hebben gescoord. Aan de andere kant speelde Pioniers gewoon een uitstekende wedstrijd, sloeg op de juiste momenten en draaide vier dubbelspelen.

Kinheim opende hierna wel de score in de derde slagbeurt. Met één uit sloeg Danny Rombley een double en scoorde toen René Cremer volgde met een honkslag.
Pioniers kwam langszij in de vierde inning. Mark Duursma opende met een honkslag, gevolgd door een double van Glenn Romney. Duursma scoorde vervolgens op een OS van Dè Flanegin. Edwin de Graaf zou later ook nog een honkslag slaan, maar Pioniers strandde twee lopers.
In de 2e4 hernam Kinheim de leiding. Edward Illidge begon met een honkslag en schoof op na een wilde worp en een grounder van Roel Koolen. Hij scoorde op een OS van Vince Rooi, die voor het eerst defensief speelde voor Kinheim op het derde honk. In de Play-Offs werd hij ingezet als Designated Hitter.

Maar vanaf de vijfde inning was het één en al Pioniers. De Hoofddorpers scoorden negen punten in de laatste vijf slagbeurten van het duel. In de vijfde kreeg Kinheim-starter David Bergman, die niet zijn beste duel van het jaar gooide, drie honkslagen tegen, die resulteerden in een 3-2 voorsprong voor Pioniers. Met één uit sloeg Norbert Lokhorst een honkslag, waarna Mark Duursma een double sloeg met twee uit. Lokhorst en Duursma scoorden hierna op een honkslag van Glenn Romney, die Pioniers een 3-2 voorsprong opleverde. Hierna werd de voorsprong niet meer verspeeld, maar alleen verhoogd.
Pioniers voegde een punt toe in de zesde inning. Glennsig Polonius bereikte het honk na een fout en scoorde op een 2-out single van Lars Koehorst.
Intussen draaide Pioniers dubbelspelen in de vijfde en zesde inning om hun totaal op vier te brengen.

De wedstrijd werd beslist in de zevende inning toen Pioniers tot een rally van drie punten kwam en een 7-2 voorsprong nam. David Bergman gooide vier wijd op openingshitter Michael Duursma en werd vervangen door Duko Jansen, maar ook die kon het tij niet keren en werd begroet met een honkslag van Mark Duursma. De Duursma-broers schoven hierna op na een double-steal, die werd gevolgd door een fout, resulterend in een punt. Jansen gooide vervolgens vier wijd op Glenn Romney, gevolgd door een RBI-single van Dè Flanegin. De honken kwamen vol toen Glennsig Polonius het honk bereikte na een fout. Na slechts vier slagmensen te hebben gezien werd Jansen vervangen door Jimmy van der Veldt. Na twee vangballen werd opnieuw gescoord toen Van der Veldt met volle honken vier wijd gooide op Lars Koehorst.

In de 2e7 kreeg Pionier-starter Conrad Orman een honkslag tegen van Denny Beljaards met twee uit en werd opgevolgd door Erik Jan Lind. Dit was de enige mogelijkheid voor Pioniers Orman in te zetten, want vrijdag keert hij terug naar de USA om zijn professionele seizoen in de Baltimore Orioles-organisatie voort te zetten in de Instructional League.

Pioniers scoorde opnieuw een punt in de achtste inning. Michael Duursma kreeg vier wijd en stal het tweede honk, waarna hij scoorde op twee hiernavolgende grounders. Nadat Dè Flanegin toen een honkslag sloeg werd Thomas Morang Kinheim's vierde werper in het duel en gooide de wedstrijd uit.

In de 2e8 kreeg Kinheim opnieuw de honken vol met één uit, maar scoorde wederom niet. René Cremer werd geraakt door een worp, waarna Dirk van 't Klooster een honkslag sloeg. Na een vangbal kreeg ook Edward Illidge vier wijd, maar Erik Jan Lind volgde toen met een strikeout voor Roel Koolen, waarna de inning ten einde kwam na een pop-fly van Vince Rooi.

Pioniers verhoogde de voorsprong naar 10-2 met twee punten in de negende inning. Belangrijke runs en wellicht het verschil in het duel, want Kinheim zou nog met drie runs terugkomen in de 2e9. Edwin de Graaf kreeg vier wijd en Marcel Venema sloeg een honkslag, waarna twee vangballen volgden. De twee lopers schoven op na een wilde worp en scoorden beiden toen Michael Duursma volgde met een double.

In de 2e9 nam closer Dave Draijer het werpen voor Pioniers over, maar werd hard geraakt en kreeg met twee uit vier hits en drie runs tegen. Hij begon met drie slag op Wouter Heemskerk, maar hierna bereikte Denny Beljaards het honk met een infield-hit, die opschoof na een grounder van Danny Rombley. Beljaards scoorde vervolgens op een single van René Cremer, die werd gevolgd door een RBI-double van Dirk van 't Klooster (die 4-uit-5 sloeg) en een RBI-single van Tjerk Smeets. Edward Illidge sloeg hierna ook nog een honkslag, maar een vangbal van Roel Koolen maakte een einde aan de wedstrijd.

Vanavond kreeg David Bergman voor het eerst sinds 4 juni een nederlaag op zijn naam toen Kinheim tegen een 8-0 shutout aanliep tegen ADO. In het reguliere seizoen was Bergman 12-1, waarna hij een overwinning toevoegde tijdens de Play-Offs.
(21 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 21 september 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.